Nastavljamo s našom rubrikom u kojoj pišemo o 15 Najboljih filmova 21 stoljeća, po žanrovima, a sada su nam na redu romantični filmovi. Sigurno će svatko imati neke svoje filmove za dodati, a mi vas pozivamo da to i učinite u komentarima. Kako bi malo smanjili izbor, stavljamo samo one koji su počeli u 21 stoljeću (od 2001 godine na dalje).

Prije nego počnem naglasio bi da je često teško točno odrediti žanr većini ovih filmova. Kako ne bi ja bio onaj koji izmišlja žanrove filmova, vodio sam se IMDb i wiki, pa ako netko želi provjeravati može na ta dva mjesta.

Before Sunset/Before Midnight (2004/2013)

Redatelj: Richard Linklater

Glume: Ethan Hawke, Julie Delpy

Radnja ukratko: Devet godina nakon što su se Jesse i Celine upoznali, oni ponovno sretnu jedno drugo u Francuskoj. / Srećemo Jesse i Celine nakon novih devet godina. Gotovo dva desetljeća su prošla od njihovoh prvog susreta na vlaku koji je išao za Beč.

Me Before You (2016)

Redatelj: Thea Sharrock

Glume: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer

Radnja ukratko: Djevojka u malom gradu stvori neočekivanu povezanost s nedavno paraliziranim muškarcem o kojem se brine.

The Notebook (2004)

Redatelj: Nick Cassavetes

Glume: Gena Rowlands, James Garner, Rachel McAdams

Radnja ukratko: Siromašan, ali strastveni mladić zaljubljuje se u bogatu mladu ženu, dajući joj osjećaj slobode, ali uskoro se odvajaju zbog društvenih razlika.

Pride & Prejudice (2005)

Redatelj: Joe Wright

Glume: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn

Radnja ukratko: Iskre frcaju kada odlučna Elizabeth Bennet susretne neoženjenog, bogatog i ponosnog Mr. Darcy. Ali, Mr. Darcy se nevoljko nađe zaljubljen u ženu ispod svoje klase. Mogu li oboje svladati svoj ponos i predrasude?

Silver Linings Playbook (2012)

 

Redatelj: David O. Russell

Glume: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Radnja ukratko: Nakon što je stigao iz mentalne ustanove, bivši učitelj Pat Solitano se vraća svojim roditeljima i pokušava pomiriti sa svojom bivšom suprugom. Stvari su postaju izazovnije kada Pat susreće Tiffany, tajanstvenu djevojku s vlastitim problemima.