owen wilson

Owen Wilson filmovi – Top 10 najboljih

Owen Wilson je američko-irski glumac koji se rodio u Dallasu 18. studenog 1968. godine. Odrastao je u s majkom Laurom (Cunningham), ocem Robertom Andrew Wilsononom i braćom Andrewom Wilsonom (najstariji) i Lukeom Wilsonom (najmlađi) koji su također uspješni glumci. Zanimljivo je da je izbačen iz prve škole koju je pohađao, pa ju je morao završiti drugdje, a zatim se uputio na vojnu akademiju u Novom Meksiku. Nakon što se upisao na Sveučilište Texas u Austinu, tamo je upoznao svog budućeg mentora i prijatelja Wesa Andersona. Napisali su scenarij za film Bottle Rocket (1996.), a unatoč pohvalama kritičara, taj film zaradio je samo milijun dolara.

Nakon što je snimio Bottle Rocket, Wilson se preselio u Hollywood, gdje je živio sa svoja dva brata i Andersonom. Prilično brzo, Owen se našao glumeći u nizu visokobudžetnih filmova, a velik broj istih našao se na našem popisu 10 najboljih filmova Owena Wilsona.

owen wilson
Foto: Shutterstock

Owen Wilson filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na popularnoj stranici IMDb, možemo uočiti da se u svojoj bogatoj karijeri našao u više od 80 filmova i serija. Neke od njegovih uloga bile su zaista sjajne, a prilikom kreiranja ovog popisa, fokusirali smo se isključivo na filmove. Za sve one koji su čuli za njega i gledali ovog glumca, jasno je da će velika većina filmova s popisa biti svrstana u žanr komedije. Vjerujemo da smo uspjeli pronaći 10 najboljih filmova Owena Wilsona, a koji su se filmovi našli na popisu, saznajte u nastavku teksta!

10. Zoolander (2001)

Žanr: Komedija 
Redatelj: Ben Stiller 
Glumci: Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor 

Radnja ukratko: Ne baš pretjerano inteligentni maneken Derek Zoolander (Ben Stiller), nalazi se na vrhu modnog svijeta, a njegov pogled naziva “Blue Steel” donio mu je tri uzastopne nagrade modela godine. Kada pomisli da će doći i do četvrte, njegov suparnik Hansel (Owen Wilson) neočekivano preuzme tu veliku titulu. Derek postaje neutješan te lak plijen za modnog dizajnera Jacobima Mugatua (Will Ferrell), koji prilazi Dereku kako bi ovaj glumio u njegovoj modnoj reviji “Derelicte”. Međutim, tada će mu isprati mozak kako bi ovaj ubio malezijskog premijera. 

9. How Do You Know (2010)

Žanr: Komedija, drama, romantični  
Redatelj:  James L. Brooks  
Glumci: Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson  

Radnja ukratko: Lisa Jorgenson (Reese Witherspoon) je sjajna igračica softballa i on je najbitnija stvar u njezinom životu. Međutim, nakon što napuni 31 godinu, biva izbačena iz reprezentacije jer tamo smatraju kako je prestara. Nakon što se tako oslobodio velik dio njezine svakodnevice, započinje ljubavnu vezu s Mattyjem (Owen Wilson), šarmantnim ženskarošem koji profesionalno igra bejzbol. Unatoč tome, ona odlazi na spoj naslijepo s Georgeom (Paul Rudd), biznismenom optuženim za prijevaru s dionicama. Uhvaćena u romantičnom trokutu s dvojicom muškaraca, Lisa počinje razmišljati o značenju ljubavi. 

8. Bottle Rocket (1996)

Žanr: Komedija, drama, krimi 
Redatelj: Wes Anderson 
Glumci: Luke Wilson, Owen Wilson, Ned Dowd 

Radnja ukratko: Film u kojem glavne dvije uloge imaju braća Owen i Luke Wilson. Anthony (Luke Wilson) je upravo pušten iz umobolnice, a tada shvati da je njegov brat Dignan (Owen Wilson) odlučan u tome da započne nečuveni zločinački pohod. Nakon što regrutiraju svog susjeda, Boba (Robert Musgrave), tim kreće na putovanje u potrazi za Dignanovim prethodnim šefom, gospodinom Henryjem (James Caan). Što više njihova avantura odmiče, to više shvaćaju da nemaju pojma o kriminalu. 

7. Marley and Me (2008) 

Žanr: Komedija, drama, obiteljski 
Redatelj: David Frankel 
Glumci: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Eric Dane 

Radnja ukratko: Novopečeni bračni par John (Owen Wilson) i Jenny Grogan (Jennifer Aniston) napuštaju snježni Michigan i sele se na Floridu, gdje kupuju svoj prvi dom i nalaze posao u konkurentskim novinama. Ubrzo nakon toga, Groganovi usvajaju Marleya, slatko štene labradora. Međutim, Marley brzo naraste i počinje paru zadavati razne probleme. Ipak, čak i dok uništava namještaj i odupire se naredbama vlasnika, uvijek uspijeva izvući najbolje iz Johna, Jenny i njihove rastuće obitelji. 

6. Shanghai Noon (2000)

Žanr: Komedija, akcija, avantura 
Redatelj: Tom Dey 
Glumci: Owen Wilson, Jackie Chan, Lucy Liu 

Radnja ukratko: Chon Wang (Jackie Chan) radi kao carski čuvar u Zabranjenom gradu u Kini. Kada je princeza Pei Pei (Lucy Liu) uzeta za taoca, Wang progoni njezine otmičare do divlje pogranične zemlje Nevade, gdje upoznaje dobrodušnog lopova i kauboja Roya O’Bannona (Owen Wilson). Koristeći O’Bannonovu ljubav prema novcu, Wang ga uvjeri da mu pomogne, a njih dvoje zajedno formiraju neobično partnerstvo kakvo Zapad još nije vidio. 

5. Meet the Parents (2000) 

Žanr: Komedija, romantični 
Redatelj: Jay Roach 
Glumci: Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo, Owen Wilson 

Radnja ukratko: Medicinski tehničar Greg Focker (Ben Stiller) spreman je zaprositi svoju djevojku Pam (Teri Polo) tijekom vikenda u domu njezinih roditelja. No, prvo treba pitati njezina oca za njenu ruku. Otac joj je Jack Byrnes (Robert De Niro), bivši agent iz CIA-e, kojem se odmah u startu Greg nije nimalo svidio. Gregova potraga za odobrenjem postaje sve teža i teža jer se splet nesretnih okolnosti počinje gomilati te mu umanjivati šanse da će ikad dobiti Jackovo odobrenje. 

4. Behind Enemy Lines (2001) 

Žanr: Akcija, drama, triler, ratni 
Redatelj: John Moore 
Glumci: Owen Wilson, Gene Hackman, Gabriel Macht 

Radnja ukratko: Iako je Owen Wilson uglavnom poznat po svojim komedijama, ovaj film je daleko od toga. Tu je pokazao da se odlično može snaći i u drugim žanrovima. Mornarički pilot (Owen Wilson) oboren je iznad neprijateljskog teritorija u Bosni i Hercegovini te se bori kako bi preživio nemilosrdnu potjeru čuvara tajne policije i bezbrojnih neprijateljskih trupa. Kako vrijeme istječe, njegov zapovjednik (Gene Hackman) protivi se zapovijedima u pokušajima da izvede očajničku misiju spašavanja. 

3. The Internship (2013) 

Žanr: Komedija, avantura 
Redatelj: Shawn Levy 
Glumci: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rose Byrne 

Radnja ukratko: Billy (Vince Vaughn) i Nick (Owen Wilson) su dva prodavača koji se ne osjećaju ugodno na svom trenutnom poslu. Iako, blago rečeno, nemaju pojma o tom poslu, Billy odlučuje da bi trebali raditi za Google. Ova dva prijatelja nekako uspijevaju osigurati si pripravništvo na kojem će biti gledani s prijezirom od strane većine svojih mladih kolega pripravnika. Billy i Nick udružuju snage s ostatkom neprilagođenih pripravnika kako bi uspješno prošli kroz niz natjecateljskih timskih izazova. 

2. Wedding Crashers (2005) 

Žanr: Komedija, romantični 
Redatelj: David Dobkin 
Glumci: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rachel McAdams 

Radnja ukratko: Još jedan film s našeg popisa u kojem glavne uloge imaju Owen Wilson i Vince Vaughn. John (Owen Wilson) i Jeremy (Vince Vaughn) brakorazvodni su posrednici koji svoje slobodno vrijeme provode na svadbama. Točnije, oni se nepozvani pojavljuju na svadbama kako bi si osigurali besplatno piće i hranu te usput zavodili atraktivne djeveruše. Kada ministar financija, William Cleary (Christopher Walken) objavi vjenčanje svoje kćeri, ovaj će dvojac to shvatiti kao veliki izazov, ali njihova igra nailazi na prepreku kada John ugleda djeverušu pod imenom Claire (Rachel McAdams). 

1. Midnight in Paris (2011)

Žanr: Komedija, fantazija, romantični 
Redatelj: Woody Allen 
Glumci: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates 

Radnja ukratko: Kao što je prethodno bio slučaj s Benom Stillerom i Vinceom Vaughnom, ovdje se radi o još jednom filmu u kojem Owen Wilson glumi zajedno s Rachel McAdams. Gil Pender (Owen Wilson) je scenarist i romanopisac u usponu. Odmarajući u Parizu sa svojom zaručnicom (Rachel McAdams), krenuo je u obilazak grada sam, iako je već pala noć. Prilikom svoje šetnje, Gil susreće skupinu pomalo čudnih veseljaka, koji ga povlače u prošlost jer zapravo se radi o glavnim akterima pariškog zlatnog doba iz 20-tih godina prošlog stoljeća. Što više vremena Gil provodi s njima, sadašnjost mu se sve više počinje činiti neprivlačnom. 

Similar Posts