Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Mortal Kombat! 2020. je u godini našeg Lorda Raidena, i još uvijek raspravljam o tome što je bolje: Mortal Kombat ili Street Fighter. A s novim Mortal Kombat filmom (i novi Street Fighter filmom koji NE dolazi uskoro), postao sam stvarno nostalgičan za dvije moje omiljene franšize o video igrama koje su se pojavile 90-ih.

Ali koji je od ta dva filma bolji? S jedne strane imate Raul Julia/Jean-Claude Van Damme epski Street Fighter, a s druge strane imate Robin Shau/Christopher Lambert remek djelo Mortal Kombat.. Poredat ću ih po nekoliko ključnih pitanja, a na kraju ću doći do pobjednika i ankete za vas.

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Likovi

Svaka borbena igra može izabrati likove (ili borce). Jesu li likovi u tim igrama bili dobro prikazani u filmovima?

Mortal Kombat:

Prvi film o Mortal Kombatu (Ne govorimo nikada o Mortal Kombat: Annihilation) izašao je nekoliko mjeseci nakon što je Mortal Kombat 3 došao na arkade, ali još uvijek je imao samo likove iz Mortal Kombat 1 (osim ako ne računate Jaxa i Kitanu). Ali to je u redu, jer su svi likovi iz igre bili prilično precizno predstavljeni kao u igri. Posebno Kano, kojeg je igrao pokojni Trevor Goddard.

I nemojmo zaboraviti Goroa, koji je u to doba bio fantastičan i jednako strašan kao u prvoj MK video igri. Sve u svemu, redatelj Paul Anderson obavio je izvrstan posao replicirajući osjećaj svakog lika u originalnom MK-u. Dobar posao.

Street Fighter:

Ok, hajde da ovo skrenemo s puta. Sveameričkog Guilea igrao je “Muscle from Brussels” Jean-Claude Van Damme, a on definitivno nije ni pokušao staviti američki naglasak. Ali to je zapravo bio njegov šarm. Oh, a M. Bisona glumio je veličanstveni Raul Julia, koji je također glumio u obitelji Addams. Isporučio je redove poput: “For you; the day Bison graced your village was the most important day in your life. But for me…it was Tuesday,” kao da se bori za Oscara.

Oni su istaknuti, ali ostatak glumačke postave jednostavno je bio loš. Da, poprilično su bili prisutni svi likovi iz Super Street Fighter II (osim Fei Longa), ali likovi se jednostavno nisu osjećali poput likova iz arkadne igre. Naročito Dhalsim, koji je bio poput znanstvenika ili tako nešto? Kylie Minogue je glumila prilično pristojnu Cammy, a Agents of S.H.I.E.L.D Ming-Na Wen bila je ok Chun-Li, ali inače, ostatak glumačke postave bio je prilično grozan.

Pobjednik: Mortal Kombat

Kao i uvijek, kvaliteta pobjeđuje količinu. I iako je film Street Fighter imao puno više likova iz igre, Mortal Kombat koristio je ograničeni broj koji su bili mnogo učinkovitiji.

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Borbeni pokreti

Ne možete imati borbenu igru ​​bez borbenih poteza. A što više cool izgledaju, to su bolji, zar ne? Pa kako oni izgledaju u ova dva filma? Pa…

Mortal Kombat:

Potezi u Mortal Kombatu izgledali su fantastično! Mislim, ako želite zadovoljne fanove filmovima s video igrama, dobili ste je s Mortal Kombatom. Škorpionovo koplje. Liu Kangov biciklistički udarac (IZ MK 2!), Dovraga, čak su imali i Johnnyja Cagea kako sredi Goroa u međunožje.

Ozbiljno, kad sam gledao ovaj film kao dijete u kinu, doslovno sam stajao sa svog sjedala pola vremena koliko sam bio uzbuđen i izvan sebe. I kad je film završio, pojurio sam prema arkadi, uzeo nekoliko tokena i odigrao Mortal Kombat 2. Čovječe… bili su to dani.

Street Fighter:

Sve što mogu reći je da sam dobio veliko E. Honda razočaranje kad sam ugledao Street Fighter u kinu 1994. godine. Gdje su bili svi cool potezi iz igre? Da, Guile je imao svoj odlični udarac, a Bison je izveo varijantu Pyscho drobilice. Ali ovdje se činilo da je redatelju Stevenu E. de Souzi pomalo neugodno film napraviti baš poput video igre.

Hoću reći, čovječe. Ryu je samo kao pucao hadouken i to pred kraj filma, i to je bilo sve što smo dobili, osim Guilovog udarca i psiho-drobilice. Nije cool.

Pobjednik: Mortal Kombat

Ponudio je toliko toga fanovima. Mortal Kombat MORA biti pobjednik.

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Specijalni efekti

Koji je film prebačen na veliki ekran imao bolje specijalne efekte?

Mortal Kombat:

Jedno ime: Goro. Goro je u filmu izgledao jezivo strašno, a i danas izgleda sjajno. Kako su dobili ruke da se kreću onako kako su učinili bilo je savršeno. Nisam mogao tražiti boljeg Goroa. Oduševilo me je tada, i još uvijek me oduševljava.

No, cjelokupni proračun mora da je bio potrošen na Goro jer ostali specijalni efekti izgledaju onako, dost jeftino. Scorpion i Johnny Cage bore se u šumi, iako je tada izgledalo cool, danas izgleda užasno. A svi ostali specijalni efekti izgledaju grozno. To nije baš lijep film, to je sigurno.

Street Fighter:

Street Fighter je zanimljiv slučaj, jer na mnogo načina to je više akcijski film (IMDb ga naziva Akcijom, Avanturom, Komedijom) nego filmom iz video igara, tako da postoji puno svježih eksplozija i scena s čamcima koji su potpuno odvojene od igre.

Zapravo, da Street Fighter nije imao prikačeno ime videoigre, još uvijek bih mislio da je to prilično pristojan akcijski film s izvrsnim efektima koji su vjerodostojni, pa čak i ukusni. Pa da, nije loše, čak ni danas.

Pobjednik: Street Fighter

Ne poludjevši se s magijom, Street Fighter zapravo izgleda kao prilično cool akcijski film. Definitivno izgleda vrlo 90-ih, ali ne na rani CG način na koji to radi Mortal Kombat, zato to i radi.

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Koliko se dobro držalo igre

Filmovi o video igrama su obično loši. Ali kako se dobro ova dva drže izvornog materijala?

Mortal Kombat:

OOO da! Mortal Kombat je jedna od najboljih adaptacija video igara kada se radi o pridržavanju izvornog materijala. Što biste više mogli poželjeti? To je u osnovi bio Enter the Dragon, ali s četvero-ručnim čudovištem i likovima sa super moćima. I svi glavni likovi bili su ovdje. Liu Kang, Sonya Blade, Sub-Zero, Scorpion. I dovraga, Scorpion je čak bio demon iz Pakla baš kao u igri. Ozbiljno, bili su maksimalno precizni kada je u pitanju bila vjernost seriji.

Osim toga, Shao Khan se čak pojavio na kraju filma, vodeći do nastavka, Mortal Kombat Annih… znate što, kao što sam ranije rekao, da ne govorimo o drugom filmu Mortal Kombat. Ali da, sjajan rad u cjelini.

Street Fighter:

Što je ovo dovraga? Poput filma Super Mario Bros. koji je izašao prije njega, pisci su uzeli toliko slobode kada je u pitanju ova adaptacija da je to zapravo postalo nešto potpuno drugo.

Mislim, pretpostavljam da jednostavno ne možete imati ljude koji se međusobno bore na ulicama, a Guile u vojsci nasuprot vođi Shadalooa ipak djeluje kao priča. Ali problem je sa svim ostalim likovima bačenim tamo koji to čine previše smiješnim da bi bilo vjerno. Kao što se, dovraga, događa s Blankom? To je samo ludilo Apsolutno ludilo.

Pobjednik: Mortal Kombat

Ovaj je jednostavan i čak nije diskutabilan. Besprijekorna pobjeda.

Mortal Kombat Vs. Street Fighter: Koja adaptacija video igre je bolja (naš pogled i anketa)

Priča

Većina borbenih igara zapravo nije poznata po svojim pričama, ali kako se oni smještaju ovdje u filmovima?

Mortal Kombat:

Kao i posljednji unos, tako se i u ovom filmu zaista dobro držalo igre jer postoji bitka koja se odvija između našeg svijeta i vanjskog svijeta, a tri zemaljska heroja moraju biti prvaci za spas našeg planeta. Standardne stvari.

I iako bi bilo super da se i sam Raiden borio, shvaćam zašto su ga učinili arhetipom mudrog starca. Dakle, sveukupno, priča je dosta dobra i prati video igru.

Street Fighter:

U redu, iskreno, mrzio sam Street Fightera kao dijete i volio Mortal Kombat. Ali kao odrasla osoba zapravo volim tajanstveni ton Street Fightera. Priča koja se odnosi na sve ostale likove je smiješna i smiješno je vidjeti kako ih se sve ovdje natrpava naizgled bez ikakvog drugog razloga osim da su tu.

Ako ga gledamo kao akcijski film, njegova priča je sasvim solidna, za te tipove filmova iz 90′, dok ako ga gledamo kao vjernu adaptaciju, onda baš to i nije.

Pobjednik: Neodlučeno

Mortal Kombat je vjeran priči video igre, dok s druge strane Street Fighter ima priču sasvim solidnu za akcijski film.

Mortal Kombat vs. Street Fighter: Koji pobjeđuje?

U mojoj glavi tu je uvijek bio samo jedan pobjednik, a to je Mortal Kombat! Mortal Kombat je daleko bolja adaptacija video igre. Puno bolje iskorišteni kultni likovi, borbe i razni pokreti koji tu video igru čine vrhunskom su u filmu, držali su se fantastično originalnog materijala, u današnje vrijeme lošijih specijalnih efekata, ali samo zato što su ih u startu puno koristili, te otprilike podjednake priče, iako one puno bliže originalnom materijalu.

Ali što vi mislite? Koji od ova dva filma je bolji? Recite nam u anketi.

Koja adaptacija vam je bolja?

Similar Posts