donald sutherland

Donald Sutherland filmovi – Top 10 najboljih

Donald Sutherland je kanadski glumac rođen 17. srpnja 1935. godine u gradu Saint John u provinciji New Brunswick. Odrastao je u vojnoj obitelji i zbog toga se često selio, što mu je omogućilo da razvije svoj talent za glumu i usavrši svoj engleski, francuski i njemački jezik.

Sutherland je započeo svoju karijeru na kazališnim daskama u Kanadi, a potom se preselio u London gdje je nastavio glumiti u kazalištu. Nakon toga se preselio u Hollywood i počeo raditi u filmovima. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je u filmu The Dirty Dozen iz 1967. godine, gdje je igrao vojnog osuđenika u ekipi koja izvodi samoubilačke misije u Drugom svjetskom ratu.

Sutherland je dobitnik mnogih nagrada, uključujući i nagradu Emmy za svoj rad u televizijskoj seriji Citizen X. Također je nominiran za nagradu Oscar nekoliko puta, ali nikada nije osvojio tu nagradu.

Sutherland je bio oženjen tri puta i ima petoro djece. Njegov sin Kiefer Sutherland također je glumac. Donald Sutherland i dalje radi kao glumac i aktivist za mnoge humanitarne organizacije, a njegov talent i doprinos filmskoj industriji će zasigurno ostati zapamćeni.

donald sutherland
Foto: Shutterstock

Donald Sutherland filmovi – 10 najboljih

Donald Sutherland se u svojoj karijeri našao u velikom broju sjajnih filmova i serija, a za potrebe kreiranja ovog popisa fokusirali smo se samo na filmove. Izdvojili smo njih 10 za koje smatramo da su najbolji, a o kojim je filmovima riječ, pogledajte u nastavku teksta!

10. The Italian Job (2003) 

Žanr: Akcija, krimi, triler
Redatelj: F. Gary Gray 
Uloge: Donald Sutherland, Mark Wahlberg, Edward Norton 

Radnja ukratko: Charlie Croker (Mark Wahlberg) osmisli i izvede briljantan plan pljačke zlata iz venecijanske banke, ali ga izdaje Steve (Edward Norton) i njegovi pristaše, koji otmu sav plijen i ubiju Charliejeva budućeg svekra, umirovljenog kriminalca Johna Bridgera (Donald Sutherland). Nakon što Charlie pronađe Stevea u Los Angelesu, ponovno okuplja tim za osvetu. 

9. Pride & Prejudice (2005)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Joe Wright 
Uloge: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn 

Radnja ukratko: Engleska, kasnog osamnaestog stoljeća. Pet sestara Bennet – uključujući i odlučnu Elizabeth (Keira Knightley) i mladu Lydiju (Jena Malone) – odgaja njihova majka s jednim ciljem u životu: pronaći muža. Dolaskom bogatog neženje u obližnju vilu, Bennetovi su oduševljeni. Međutim, kada Elizabeth upozna zgodnog i snobovskog gospodina Darcyja (Matthew Macfadyen), bitka spolova započinje.

8. The First Great Train Robbery (1978)

Žanr: Avantura, krimi, drama, triler
Redatelj: Michael Crichton 
Uloge: Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley-Anne Down

Radnja ukratko: Godina 1855., Edward Pierce (Sir Sean Connery) želi učiniti nešto što još nikada nije učinjeno: opljačkati vlak u pokretu. Cilj mu je mjesečna pošiljka zlata koja je namijenjena za britanske vojnike koji se tamo bore protiv Rusa. Zlato je pohranjeno u dva sefa, a za otvaranje su potrebna četiri ključa. Jedan drži predsjednik banke, drugi je kod višeg upravitelja, a preostala dva su kod šefa postaje. Zajedno sa svojim suučesnicima, Agarom (Donald Sutherland) i Miriam (Lesley-Anne Down), kreće u pridobivanje svakog od njih. No ključevi neće biti jedini problem.

7. Klute (1971)

Žanr: Krimi, misterija, triler 
Redatelj: Alan J. Pakula
Uloge: Jane Fonda, Donald Sutherland, Charles Cioffi 

Radnja ukratko: Kada nestane laboratorijski inženjer Tom Gruneman (Robert Milli), njegov stari kolega Peter Cable (Charles Cioffi) angažira detektiva Johna Klutea (Donald Sutherland) da ga pronađe. Jedini trag je pismo koje je Tom poslao svojoj djevojci u New Yorku, Bree Daniels (Jane Fonda). Klute se seli u New York te ucjeni Bree da mu pomogne pronaći druge prostitutke koje bi mogle imati korisne informacije.

6. Ordinary People (1980) 

Žanr: Drama 
Redatelj: Robert Redford 
Uloge: Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch 

Radnja ukratko: Braća tinejdžeri, Buck (Scott Doebler) i Conrad Jarrett (Timothy Hutton), sudjelovali su u nesreći na brodu koja je odnijela Buckov život. Nakon toga se Conrad pokušao ubiti. Nakon nekoliko mjeseci rehabilitacije, Conrad se vratio u svoj dom u predgrađu Chicaga sa svojim roditeljima Calvinom (Donald Sutherland) i Beth (Mary Tyler Moore). Conrad ponovno započinje svoju psihijatrijsku terapiju izvan bolnice kod dr. Bergera (Judd Hirsch).

5. JFK (1991)

Žanr: Drama, povijesni, triler 
Redatelj: Oliver Stone 
Uloge: Kevin Costner, Gary Oldman, Donald Sutherland 

Radnja ukratko: Film detaljno opisuje radnje okružnog tužitelja New Orleansa, Jima Garrisona (Kevin Costner), koji preuzima istragu o atentatu na predsjednika Johna F. Kennedyja u Dallasu, Teksas, 1963. Garrison je sumnjičav prema priči koju je iskazao FBI. Ono što će naknadno saznati, navodi ga na sumnju da u priči postoji nešto puno više nego što su prikazali javnosti.

4. Don’t Look Now (1973) 

Žanr: Drama, horor, misterija, triler
Redatelj: Nicolas Roeg 
Uloge: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason

Radnja ukratko: Tugujući zbog nehotičnog utapanja svoje kćeri, John (Donald Sutherland) i Laura Baxter (Julie Christie), dolaze u Veneciju gdje John pronađe posao obnavljanja crkve. Tamo Laura upoznaje dvije časne sestre koje tvrde da su u kontaktu s duhom njihove kćeri. John se zgraža i smatra da lažu sve dok jednog dana ne ugleda nešto pokraj kanala što izgleda kao njegova kćer.

3. Animal House (1978) 

Žanr: Komedija 
Redatelj: John Landis 
Uloge: John Belushi, Karen Allen, Donald Sutherland 

Radnja ukratko: Koledž Faber ima jednu kuću bratstva koja je na toliko lošem glasu da će regrutirati bilo koga. Dekan traži pomoć od drugog bratstva kako bi dečke iz Delta Housea udaljili s kampusa. Njegov plan se počinje ostvarivati neposredno prije parade povratka kući.

2. M*A*S*H (1970)

Žanr: Komedija, drama, ratni 
Redatelj: Robert Altman 
Uloge: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt 

Radnja ukratko: Dva mlada kirurga, Duke (Tom Skerritt) i Hawkeye (Donald Sutherland), dolaze u mobilnu vojnu kiruršku bolnicu tijekom Korejskog rata. U filmu ne postoji zaplet već se sastoji od niza epizoda koje daju svoj značaj kampu, uključujući nogometnu utakmicu protiv druge jedinice, putovanje u Tokio na operaciju sina kongresmena, igranje golfa i istraživanja je li glavna sestra prirodna plavuša. 

1. Invasion of the Body Snatchers (1978)

Žanr: Horor, znanstvena fantastika 
Redatelj: Philip Kaufman  
Uloge: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Inspektor javnog zdravstva Matthew Bennell (Donald Sutherland) je zaintrigiran kada mu kolegica s posla i dobra prijateljica Elizabeth Driscoll (Brooke Adams) kaže da joj se muž iznenada promijenio. Istodobno, psihijatar David Kibner (Leonard Nimoy) potvrđuje da nekoliko njegovih pacijenata smatra da njihovi muževi i žene nisu onakvi kakvima se čine. Kada pronađu deformirano tijelo, dolaze do saznanja da su ljudi zamijenjeni identičnim kopijama njih samih, koje su bez emocija te nezaustavljivo napreduju kako bi zamijenile sve ljude na svijetu.

Similar Posts