Alicia Vikander - Dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju sporednu glumicu (od 1937. do danas)

Oscar za najbolju sporednu glumicu je nagrada koja se ne dodjeljuje od prve dodjele tog prestižnog glumačkog priznanja, već je krenula na dodjeli 1937. godine, dok se Oscari za najbolje glavne glumice dodjeljuju od 1929. godine. Kroz povijest su neke zaista velike glumačke dive dobile Oscara za najbolju sporednu glumicu, a na popisu koji donosimo vidjet ćete ih sve.

Poredali smo dobitnice redom, od najnovijih do onih najstarijih, a koje su sve glumice dobile Oscara za najbolju sporednu glumicu, pogledajte u nastavku!

Sažetak sakrij
Oscar za najbolju sporednu glumicu na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Oscar za najbolju sporednu glumicu na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Najbolja sporedna glumica 2023. – Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)

Najbolja sporedna glumica 2023. – Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)

Jamie Lee Curtis je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu Deirdre Beaubeirdre u filmu Everything Everywhere All at Once. Deirdre je porezna agentica koja je na sastanku sa supružnicima Evelyn i Weymondom, te Evelynim ocem, a upravo se tijekom tog sastanka počinju događati, u najmanju ruku čudne stvari oko kojih se vrti glavna radnja filma.


Najbolja sporedna glumica 2022. – Ariana DeBose (West Side Story)

Najbolja sporedna glumica 2022. – Ariana DeBose (West Side Story)

Ariana DeBose je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu West Side Story. U njemu, DeBose glumi Anitu, plesačicu koja je ujedno i najbolja prijateljica glavne junakinje, Marije. DeBose je u ovom filmu oživjela pjesmu “America” i bila je ključna figura u plesnoj koreografiji.


Najbolja sporedna glumica 2021. – Youn Yuh-jung (Minari)

Najbolja sporedna glumica 2021. – Youn Yuh-jung (Minari)

Youn Yuh-jung osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu Minari. Ona tumači ulogu majke u korejskoj obitelji koja se seli u ruralni Arkansas u potrazi za boljim životom. Youn je postala prva Korejka koja je osvojila Oscara u nekoj glumačkoj kategoriji, a njezin nastup u filmu hvaljen je zbog njene autentičnosti i humora.


Najbolja sporedna glumica 2020. – Laura Dern (Marriage Story)

Najbolja sporedna glumica 2020. – Laura Dern (Marriage Story)

Laura Dern u filmu Marriage Story glumi odvjetnicu, Noru Fanshaw, koja je angažirana da zastupa Nicole u procesu razvoda braka od njenog supruga Charlieja. Dernina uloga je vrlo značajna jer ona predstavlja tipičnu, agresivnu odvjetnicu za razvode koja se bori za interese svojih klijenata na sudu, bez obzira na posljedice koje to može imati na njihove obitelji.


Najbolja sporedna glumica 2019. – Regina King (If Beale Street Could Talk)

Najbolja sporedna glumica 2019. – Regina King (If Beale Street Could Talk)

Regina King je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu If Beale Street Could Talk. King je u ulozi Sharon Rivers, majke Tish, trudne djevojke koja se bori kako bi dokazala nevinost svog zaručnika optuženog za silovanje. Reginina uloga donosi emociju, snagu i suosjećanje, dok se bori za pravdu za svoju obitelj.


Najbolja sporedna glumica 2018. – Allison Janney (I, Tonya)

Najbolja sporedna glumica 2018. - Allison Janney (I, Tonya)

Allison Janney je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu I, Tonya. Ona glumi majku olimpijske klizačice Tonyje Harding, koja je poznata po svojim nekonvencionalnim i kontroverznim metodama treninga. Janney je sjajna u ulozi manipulativne majke, pokazujući istodobno i suosjećanje i okrutnost prema svojoj kćeri.


Najbolja sporedna glumica 2017. – Viola Davis (Fences)

Najbolja sporedna glumica 2017. - Viola Davis (Fences)

Viola Davis je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Fences. Ona je u ulozi Rose Maxson, supruge glavnog lika Troya Maxsona. Davis je impresivna u ulozi snage i hrabrosti žene koja je suočena s teškim životom i odlukama.


Najbolja sporedna glumica 2016. – Alicia Vikander (The Danish Girl)

Najbolja sporedna glumica 2016. - Alicia Vikander (The Danish Girl)

Alicia Vikander je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu The Danish Girl. Ona je u ovom filmu u ulozi Gerde Wegener, umjetnice koja pomaže svom suprugu, poznatom slikaru Einaru Wegeneru, da prihvati svoju transrodnu prirodu.


Najbolja sporedna glumica 2015. – Patricia Arquette (Boyhood)

Najbolja sporedna glumica 2015. - Patricia Arquette (Boyhood)

Patricia Arquette osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Boyhood. Arquette je glumila ulogu samohrane majke koja odgaja svoju djecu u teškim životnim okolnostima. Njezina uloga bila je jednostavna i realistična, no snažna i emotivna u svom prikazu života žene koja se bori za sebe i svoju obitelj.


Najbolja sporedna glumica 2014. – Lupita Nyong’o (12 Years a Slave)

Najbolja sporedna glumica 2014. - Lupita Nyong'o (12 Years a Slave)

Lupita Nyong’o osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu 12 Years a Slave. Nyong’o je glumila Patsey, mladu robovsku djevojku koja je trpjela fizičko i emocionalno zlostavljanje od svojeg gospodara i ostalih bijelaca. Njezina uloga bila je vrlo emocionalna i teška, no Nyong’o je uspjela sjajno prikazati patnju i očaj svojeg lika, te je zasluženo osvojila Oscara.


Najbolja sporedna glumica 2013. – Anne Hathaway (Les Misérables)

Najbolja sporedna glumica 2013. - Anne Hathaway (Les Misérables)

Anne Hathaway osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Les Misérables. Hathaway je glumila Fantine, mladu majku koja je prisiljena na prostituciju kako bi prehranila svoje dijete. Njezina uloga bila je kratka, ali snažna i emotivna, posebice u njezinoj izvedbi pjesme “I Dreamed a Dream”.


Najbolja sporedna glumica 2012. – Octavia Spencer (The Help)

Najbolja sporedna glumica 2012. - Octavia Spencer (The Help)

Octavia Spencer osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu The Help. Spencer je glumila Minny Jackson, tamnoputu kućnu pomoćnicu koja radi za bijelu obitelj u Jacksonu, u Mississippiju, tijekom 1960-ih godina. Njezina uloga bila je snažna i smiješna, no istovremeno emotivna i tužna u prikazu rasizma i diskriminacije koju su trpjele afroameričke žene u to vrijeme.


Najbolja sporedna glumica 2011. – Melissa Leo (The Fighter)

Najbolja sporedna glumica 2011. - Melissa Leo (The Fighter)

Melissa Leo osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu Alice Ward, majke braće u filmu The Fighter. Film prati priču o boksačima Mickyju Wardu i njegovom bratu treneru Dickyju, a uloga Alice Ward ističe se kao snažan i značajan lik. Melissa Leo sjajno je odglumila majku koja se bori da zaštiti svoju obitelj, unatoč brojnim izazovima koje su suočavali.


Najbolja sporedna glumica 2010. – Mo’Nique (Precious)

Najbolja sporedna glumica 2010. - Mo'Nique (Precious)

Mo’Nique osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu za ulogu u filmu Precious, u kojem glumi majku glavne junakinje, Patsey. Film prati život mlade djevojke koja se bori s brojnim izazovima u svojoj obitelji i okolini. Mo’Nique je izvrsno odglumila majku koja je zlostavljala svoju kćer, a njezina uloga donijela je snažan emotivni naboj filmu.


Najbolja sporedna glumica 2009. – Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

Najbolja sporedna glumica 2009. - Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

Penélope Cruz osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu Marije Elene u filmu Vicky Cristina Barcelona. Film prati dvije američke turistice koje putuju u Barcelonu i upoznaju se s umjetnikom Juanom Antoniom, te njegovom bivšom suprugom Marijom Elenom. Penélope Cruz izvrsno je odglumila Mariju Elenu, koja se ističe svojom temperamentnom i strastvenom osobnošću.


Najbolja sporedna glumica 2008. – Tilda Swinton (Michael Clayton)

Najbolja sporedna glumica 2008. - Tilda Swinton (Michael Clayton)

Tilda Swinton osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu Karen Crowder u filmu Michael Clayton. Film prati priču o korporativnom odvjetniku koji otkriva nezakonite radnje u tvrtki koju zastupa. Tilda Swinton odlično je odglumila ulogu Karen, koja se ističe svojom manipulativnom i ambicioznom osobnošću.


Najbolja sporedna glumica 2007. – Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Najbolja sporedna glumica 2007. - Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Jennifer Hudson je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Dreamgirls, u kojem glumi Effie White, talentiranu pjevačicu u doba šezdesetih. Film prati grupu afroameričkih pjevačica i njihov put do uspjeha u glazbenoj industriji. Hudson je izuzetno emotivno i strastveno iznijela lik i svojim glasom oduševila publiku. Uz glumu, Hudson je sama i otpjevala sve svoje pjesme u filmu.


Najbolja sporedna glumica 2006. – Rachel Weisz (The Constant Gardener)

Najbolja sporedna glumica 2006. - Rachel Weisz (The Constant Gardener)

Rachel Weisz je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu The Constant Gardener, u kojem glumi Tessu Quayle, aktivisticu za ljudska prava koja je ubijena u Africi. Film prati njezinog supruga, dok istražuje okolnosti njezine smrti i otkriva veliku korupcijsku aferu. Weisz je sjajno utjelovila hrabru i strastvenu Tessu.


Najbolja sporedna glumica 2005. – Cate Blanchett (The Aviator)

Najbolja sporedna glumica 2005. - Cate Blanchett (The Aviator)

Cate Blanchett je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu The Aviator. U njemu glumi Katharine Hepburn, legendarnu glumicu iz zlatnog doba Hollywooda. Film prati život Howarda Hughesa, jednog od najbogatijih i najkontroverznijih ljudi u povijesti SAD-a. Blanchett je oduševila kritičare svojom točnom i šarmantnom interpretacijom Hepburn, a mnogi su rekli da je uspjela uhvatiti njezinu esenciju.


Najbolja sporedna glumica 2004. – Renée Zellweger (Cold Mountain)

Najbolja sporedna glumica 2004. - Renée Zellweger (Cold Mountain)

Renée Zellweger je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u filmu Cold Mountain. U ovom filmu glumi Ruby Thewes, hrabru i neovisnu ženu koja pomaže vojniku koji pokušava preživjeti u divljini nakon što je pobjegao iz konfederacijskog zatvora.


Najbolja sporedna glumica 2003. – Catherine Zeta-Jones (Chicago)

Najbolja sporedna glumica 2003. - Catherine Zeta-Jones (Chicago)

U filmu Chicago, Catherine Zeta-Jones je u ulozi Velme Kelly, razmažene i ambiciozne pjevačice kabareta koja žudi za slavom. Njezina izvedba pjesama “All That Jazz” i “I Can’t Do It Alone” osvojile su srca publike, a zahvaljujući njezinoj karizmi, lik Velme Kelly postao je jedan od najzapamćenijih likova u povijesti filmskog mjuzikla. Catherine Zeta-Jones osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za ovu izvedbu.


Najbolja sporedna glumica 2002. – Jennifer Connelly (A Beautiful Mind)

Najbolja sporedna glumica 2002. - Jennifer Connelly (A Beautiful Mind)

A Beautiful Mind je film inspiriran stvarnim životom Johna Nasha, briljantnog matematičara koji pati od shizofrenije. Jennifer Connelly je u ulozi Nashove supruge, Alicije, koja se bori da ostane uz njega kroz sve teškoće koje donosi bolest. Njezina izvedba osvojila je publiku i kritičare, a njoj je donijela i Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Najbolja sporedna glumica 2001. – Marcia Gay Harden (Pollock)

Najbolja sporedna glumica 2001. - Marcia Gay Harden (Pollock)

Pollock je film inspiriran životom američkog slikara Jacksona Pollocka, a Marcia Gay Harden glumi njegovu suprugu Lee Krasner. Krasner je bila umjetnica i sama je imala karijeru, no svoj život posvetila je pomaganju Pollocku u njegovoj umjetnosti. Njezina izvedba donijela joj je je Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Najbolja sporedna glumica 2000. – Angelina Jolie (Girl, Interrupted)

Najbolja sporedna glumica 2000. - Angelina Jolie (Girl, Interrupted)

Girl, Interrupted je film koji prikazuje boravak mlade djevojke u psihijatrijskoj ustanovi, gdje upoznaje različite žene s različitim poremećajima. Angelina Jolie glumi Lisu Rowe, pacijenticu koja svojom hrabrošću i buntovnošću osvaja pažnju ostatka skupine. Jolie je za ovu ulogu osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju sporednu glumicu u razdoblju od 1999. godine do 1980 godine!

Similar Posts