jamie lee curtis filmovi

Jamie Lee Curtis filmovi – Top 10 najboljih

Jamie Lee Curtis filmovi raznih su žanrova, ali ovu talentiranu glumicu najviše su proslavili horori u kojima je glumila početkom svoje velike karijere.

Jamie Lee Curtis je američka glumica i spisateljica dječjih knjiga. Rođena je 22. studenog 1958. godine u Santa Monici, Kalifornija, SAD. Kao glumica je slavu stekla 1978. horor filmom Halloween kojeg je režirao John Carpenter. Film joj je pomogao da se uspostavi kao kraljica vrištanja, a nastavila se pojavljivati ​​u nizu horor filmova tijekom ranih 1980-ih, uključujući Fog, Prom Night i Terror Train.

Jamie Lee Curtis filmovi – kratki uvod

Kada se osvrnemo na IMDb profil i popis filmova Jamie Lee Curtis, vidimo da se njezino ime nalazi uz više od 80 filmova i serija. Unatoč nekim od ostalih sjajnih uloga, fokus su nam bili isključivo filmovi Jamie Lee Curtis. Za svoje filmove Jamie Lee Curtis je osvojila dva Zlatna globusa, nagradu BAFTA i zvijezdu na holivudskom Walk of Fameu. Kao što se može primijetiti na popisu, filmovi Jamie Lee Curtis koji se nalaze na njemu zaista su raznih žanrova i radnji, tako da talent ove glumice nije upitan.

jamie lee curtis filmovi
Foto: Shutterstock

Bez previše duljenja, recimo koji su najbolji Jamie Lee Curtis filmovi!

Jamie Lee Curtis filmovi – 10 najboljih

10. Freaky Friday (2003)

Žanr: Komedija, obiteljski, fantazija, glazbeni, romantični
Redatelj: Mark Walters 
Glumci: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan, Mark Harmon 

Radnja ukratko: Popis filmova Jamie Lee Curtis počinjemo ovim ostvarenjem. Anne (Lindsay Lohan) je punkerica koja živi bez oca, s majkom Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) i razmaženim bratom Harryjem (Ryan Malgarini). Ne slaže se baš previše s majkom koja se udaje za Ryana (Mark Harmon), a nerazumijevanje dostiže vrhunac jednog četvrtka u kineskom restoranu. Kada konobarica u restoranu primijeti netrpeljivost između njih, donese im čarobne kineske kolačiće sudbine, zbog kojih majka i kći doslovno zamijene tijela idući dan. Sada su prisiljene na prilagođavanje u novonastaloj situaciji, no istovremeno polako počinju shvaćati jedna drugu te graditi međusobno poštovanje.

9. Perfect (1985)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: James Bridges 
Glumci: John Travolta, Jamie Lee Curtis, Ramey Ellis 

Radnja ukratko: Adam Lawrence (John Travolta) je novinar koji je stigao u Los Angeles kako bi napisao članak o jednom poslovnom čovjeku koji je uhićen zbog preprodaje droge. Iskorištava gužvu u gradu za sljedeći članak, onaj o fitness klubovima u kojima se okupljaju samci. Kako bi što bolje istražio temu i sam se zaputi u jedan fitness centar gdje upoznaje instruktoricu Jessie Wilson (Jamie Lee Curtis) koju zamoli za intervju, ali ga ona odbija. No, Adam neće stati i s vremenom se ipak uspije zbližiti s njom.

8. Road Games (1981)

Žanr: Horor, misterija, triler 
Redatelj: Richard Franklin 
Glumci: Stacy Keach, Jamie Lee Curtis, Marion Edward

Radnja ukratko: Prvi od jednog značajnog broja horor filmova Jamie Lee Curtis s popisa je Road Games. Australac Pat Quid (Stacy Keach) je vozač kamiona. Iako je već na putu duže vremena i s manjkom sna, nevoljko pristane odvesti pošiljku svinjetine u Perth, ali je tražio duplo više novaca za to. Na dugom i dosadnom putu društvo mu pravi njegov voljeni pas. Negdje na putu susreće autostopericu Pamelu Rushworth (Jamie Lee Curtis). Kada na vijestima čuje o seriji ubojstava čiji je počinitelj nepoznat, Pat sumnja na tajanstvenog vozača u zelenom kombiju s kojom se tijekom svog dugog putovanja već nekoliko puta susreo. Nažalost, policija ne vjeruje njegovim pričama. Tada Pat odluči uzeti stvari u svoje ruke i saznati pravu istinu.

7. Prom Night (1980)

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: Paul Lynch 
Glumci: Leslie Nielsen, Jamie Lee Curtis, Casey Stevens 

Radnja ukratko: U jednoj naizgled bezazlenoj dječjoj igri, mala djevojčica pada kroz prozor te na mjestu umire. Njeno tijelo pronađeno je pored napuštene kolibe u šumi. Istina je da su je ostala djeca odvela tamo, maltretirala i prijetili joj, sve dok ona nije, u pokušaju bijega, pala sa tavana i slomila vrat. Djeca se zaklinju da nikome o tome neće govoriti i to postaje njihova strašna tajna. Šest godina kasnije, cijela se škola priprema za maturalnu večer. Radost i veselje prekida maskirani ubojica koji se, sada već tinejdžerima, želi osvetiti za mučni događaj iz prošlosti.

6. The Fog (1980)

Žanr: Horor, triler
Redatelj: John Carpenter 
Glumci: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins 

Radnja ukratko: Kada su u pitanju filmovi Jamie Lee Curtis, The Fog je prvi od dva s ovog popisa kojima je redatelj John Carpenter. Stari kapetan uz logorsku vatru priča mornarsku priču okupljenoj djeci o brodu Elizabeth Dane, koji je potonuo i čija će se posada vratiti kada se spusti magla.

Na stotu godišnjicu osnivanja grada Antonio Baya u Kaliforniji, priprema se slavlje u čast šestorice osnivača grada. Svećenik Malone (Hal Holbrook) pronalazi dnevnik svog djeda koji je također bio svećenik. Iz bilješki doznaje da su osnivači namjerno nasukali brod Elizabeth Dane, zapalivši vatru na pogrešnom mjestu kod Spyvey Pointa kako bi se dokopali zlata posade. Kompletna posada se ugušila u hladnom moru, a zlato su preuzeli osnivači i tako podigli grad. Jedan dio zlata je pretopljen u zlatni križ postavljen iznad oltara.

Službena verzija je glasila da je gusta magla kriva za nasukanje broda. U noći prije stote obljetnice radijska voditeljica Stevie Wayne (Adrienne Barbeau), čije se radno mjesto nalazi u svjetioniku kod Spyvey Pointa, primjećuje gustu maglu koja se približava zaljevu. Na brodu Seagrass, čija je tročlana posada pijana, primjećuju približavanje nepoznatog broda. Iz magle izranjaju duhovi s broda Elizabeth Dane, koja se ugušila prije 100 godina te ubijaju pijane mornare koji su potomci šestorice osnivača. Sljedeći dan Elizabeth Solley (Jamie Lee Curtis) i Nick Castle (Tom Atkins), koji su se upoznali prethodne večeri, kreću u potragu za tročlanom posadom.

5. Halloween 2 (1981)

Žanr: Horor 
Redatelj: Rick Rosenthal 
Glumci: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, Charles Cyphers  

Radnja ukratko: Halloween 2 je nastavak mega-popularnog prvog dijela snimljenog tri godine ranije u kojem maskirani ubojica Michael Myers nemilosrdno progoni i ubija svoje žrtve. Prvi dio bio je pod redateljskom palicom Johna Carpentera, dok ju je ovdje vrlo uspješno preuzeo Rick Rosenthal. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) uspije preživjeti napad svog mentalno oboljelog brata Michaela za kojeg ne zna da joj je u rodu. Na putu za mrtvačnicu, vozilo hitne pomoći u kojem se nalazi Michael doživi sudar, a on misteriozno preživi i nastavlja ubijati.

4. Trading Places (1983)

Žanr: Komedija 
Redatelj: John Landis 
Glumci: Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis 

Radnja ukratko: Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) je uspješni poslovni čovjek iz Philadelphije. Posjeduje velik i prekrasan stan, dobar luksuzni automobil i pun je love te ima zanosnu djevojku. S druge strane, Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) je prosjak i sitni džeparoš. Winthorpeovi poslodavci, Randolph (Ralph Bellamy) i Mortimer Duke (Don Ameche) su braća koja se oklade da će se zamjenom životnih stilova dvojice navedenih ljudi promijeniti i njihove navike. Billy Ray će tako postati cijenjeni broker, a Louis će se vrlo brzo okrenuti kriminalu. Odjednom, Louis se nađe bez posla i kuće u društvu glamurozne prostitutke Ophelije (Jamie Lee Curtis). 

3. A Fish Called Wanda (1988)

Žanr: Komedija, krimi
Redatelj: Charles Crichton i John Cleese 
Glumci: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline 

Radnja ukratko: Priča o ubojstvu, požudi, prevari i pohlepi. Privlačna Amerikanka Wanda (Jamie Lee Curtis) dovodi u London svog tajnog ljubavnika Otta (Kevin Kline) kako bi joj pomogao ukrasti dijamante u vrijednosti od čak 20 milijuna dolara. Zajedno s dečkom Georgeom (Tom Georgeson) i obožavateljem životinja s govornom manom, Kenom (Michael Palin), Wanda realizira veliku pljačku.

Međutim, pohlepna kakva jest, želi plijen samo za sebe pa ona i Otto cinkaju Georgea policiji, a pritom ne znaju da je on već premjestio dijamante na drugu tajnu lokaciju. Kako bi se približila Georgeu, Wanda se nabacuje njegovom odvjetniku Archieju Leachu (John Cleese) jer ako George prizna krivnju za pljačku tada će Archieju otkriti mjesto gdje je sakrio dijamante, kako bi smanjio svoju kaznu.

2. True Lies (1994)

Žanr: Akcija, komedija, triler 
Redatelj: James Cameron 
Glumci: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold 

Radnja ukratko: Harryju Taskeru (Arnold Schwarzenegger) nije nimalo lako voditi dvostruki život. Dok njegova supruga Helen (Jamie Lee Curtis) i kći Dana (Eliza Dushku) žive u uvjerenju da je on mlitavi prodavač elektroničke opreme, Harry je ustvari vrhunski vladin agent sposoban obaviti i najteže zadatke. U tome mu pomaže odani Albert Gibson (Tom Arnold).

Za vrijeme jednog zadatka u Švicarskoj upozna privlačnu Juno Skinner (Tia Carrere), trgovkinju skupocjenim antikvitetima. No, Harry ne zna da joj to nije pravi posao. Juno je vođa skupine arapskih terorista koji planiraju napad na Miami. Harry je zauzet poslom i ne primjećuje da se sve više otuđuje od svoje supruge. Ona će s druge strane upoznati trgovca automobilima Simona (Bill Paxton), koji će je pokušati odvesti u krevet. Kada Harry to sazna, uz Albertovu pomoć će poraditi na spašavanju svog braka angažirajući cijelu tajnu službu. 

1. Halloween (1978)

Žanr: Horor, triler 
Redatelj: John Carpenter 
Glumci: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran

Radnja ukratko: Kao najbolji na popisu filmova Jamie Lee Curtis smjestio se Halloween. Halloween je jedno od remek-djela kultnog redatelja Johna Carpentera. Film nakon kojeg će narednih 40 godina biti kopirani mnogi drugi filmovi o zastrašujućem ubojici s maskom kao što su Scream, I Know What You Did Last Summer, Friday the 13th i slični. Ovo je ujedno i prva filmska uloga Jamie Lee Curtis.

Na noć vještica 1963. godine, mali gradić Haddonfield je potresla velika tragedija. 17-godišnju Judith Myers (Sandy Johnson) je ubio njezin šestogodišnji brat Michael. Nakon tog zastrašujućeg događaja, Michael završi u psihijatrijskoj bolnici. 15 godina kasnije, Michael bježi iz bolnice. Dr. Loomis (Donald Pleasence), psihijatar koji je liječio Michaelal, kreće u potragu za tim okrutnim manijakom.

Similar Posts