rutger hauer filmovi

Rutger Hauer filmovi – Top 10 najboljih

Rutger Hauer filmovi prepuni su akcije, a ovaj je plavokosi i plavooki glumac iz Nizozemske kroz svoju dugu karijeru uvijek iznova pokazivao veliku razinu talenta.

Rutger Oelsen Hauer je rođen 23. siječnja 1944. Rodio se u gradu Breukelenu, nekoliko kilometara od Amsterdama, gdje je odrastao. Priznati je i slavni nizozemski glumac. 1968. godine nastupio je u seriji Floris, srednjovjekovnom ostvarenju nalik na filmove o Ivanhoeu, kojom je stekao ime i ugled u Nizozemskoj.

Najpoznatiji je po ulozi u kultnom znanstveno-fantastičnom filmu Blade Runner iz 1982., a u posjedu je nekoliko nagrada među kojima vrijedi istaknuti Zlatni Globus. Rutger Hauer je preminuo 19. srpnja 2019. u svom domu u Beetsterzwaagu u Nizozemskoj. S Ineke ten Kate je bio u braku od 1985., a s njom ima jednu kćer.

Rutger Hauer filmovi – kratki uvod

Kao što smo rekli, filmovi Rutgera Hauera uglavnom spadaju u akcijske filmove. Ovaj je glumac u svojoj karijeri glumo sve, od romantičnih junaka, pa do zlobnih negativaca. Filmovi Rutgera Hauera s ovog popisa uglavnom su snimani u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća, a tad je zaista bio na svom vrhuncu popularnosti.

Kada pogledamo profil ovog glumca na IMDb-u, vidimo da se na popisu serija i filmova Rutgera Hauera nalazi 175 naslova. Međutim, samo filmovi Rutgera Hauera su bili naš fokus ovoga puta.

rutger hauer filmovi
Foto: Shutterstock

Bez puno duljenja, recimo koji su najbolji filmovi Rutgera Hauera!

Rutger Hauer filmovi – 10 najboljih

10. Wedlock (1991)

Žanr: Akcija, krimi, drama, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Lewis Teague 
Glumci: Rutger Hauer, Mimi Rogers, Joan Chen

Radnja ukratko: Popis filmova Rutgera Hauera počinjemo ovim djelom. Futuristička akcijska drama u kojoj je Frank Warren (Rutger Hauer) optužen za veliku pljačku dragulja vrijednih milijun dolara. Dolazi u zatvor u kojem svi zatvorenici nose električne ogrlice koje su daljinski povezane s nepoznatim partnerima, odnosno drugim zatvorenicima.

Ogrlice će eksplodirati ako se bilo koji partner udalji od drugog više od 100 metara. Warren je napravio veliki posao kada je pronašao svoju partnericu Tracy Riggs (Mimi Rogers) jer sada može pobjeći skupa s njom. Bijeg im polazi za rukom i oni nastave potragu za ukradenim dijamantima, ali ih počnu progoniti članovi Warrenove bivše bande i upravitelj zatvora koji zna za dijamante jer je u suradnji s bandom.

9. Split Second (1992)

Žanr: Akcija, krimi, horor, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Tony Maylam 
Glumci: Rutger Hauer, Kim Cattrall, Alastair Duncan 

Radnja ukratko: Još jedan od velikog broja znanstveno-fantastičnih filmova Rutgera Hauera s ovog popisa. Godina je 2008. Globalno zatopljenje i obilne kiše su poplavile velika područja Londona. Harley Stone (Rutger Hauer) je cinični detektiv, veteran Odjela za umorstva koji prema riječima svog zapovjednika preživljava na tjeskobi, kavi i čokoladi nakon što nije uspio spriječiti smrt svog partnera Fostera od strane serijskog ubojice prije tri godine.

Harleyu je dodijeljen Dick Durkin (Alastair Duncan) kao partner. Dick je policajac početnik bez previše iskustva. Ubojstva su ponovno počela i Stone je opsjednut slučajem. Durkinu je naređeno da se čitavo vrijeme drži Stonea i prijavi svako njegovo nestabilno ponašanje. Njihov jedini trag je to što su ubojstva povezana s mjesečnim ciklusom i da ubojica uzima organ svakoj žrtvi. Stvari komplicira povratak Michelle McLaine (Kim Cattrall), Fosterove žene s kojom je Stone imao aferu. Laboratorijska analiza pronađene krvi pokazuje da ubojica posjeduje više kombinantnih DNK lanaca, koji su na neki način apsorbirali DNK svojih žrtava. Prateći ubojicu duboko u poplavljenim tunelima londonske podzemne željeznice otkrivaju istinu: ubojica nije čovjek.

8. Fatherland (1994)

Žanr: Drama, romantični, znanstvena fantastika, triler, ratni
Redatelj: Christopher Menaul 
Glumci: Rutger Hauer, Miranda Richardson, Peter Vaughan

Radnja ukratko: Radnja filma se odvija u alternativnoj stvarnosti u kojoj je nacistička Njemačka pobijedila u Drugom svjetskom ratu nakon što je odbila savezničku invaziju na Normandiju. Sada je 1964. godina i Njemačka nastavlja voditi žestoki gerilski rat sa Sovjetskim Savezom te joj je očajnički potreban savez sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi konačno pobijedila Staljinov ratni stroj.

Međutim, detektiv S.S. odjela za ubojstva Xavier March (Rutger Hauer) počne istraživati ​​misterioznu smrt umirovljenog dužnosnika Nacističke stranke i otkriva se zataškavanje koje uključuje židovski holokaust Drugog svjetskog rata. Uz pomoć američkog novinara, March istražuje dublje i otkriva punu istinu o tome što se dogodilo Židovima; istina koja bi mogla uništiti mirovni proces s Amerikom i istina zbog koje vođe nacista neće prezati ni pred čime da je sakriju.

7. Blind Fury (1989)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, drama, triler
Redatelj: Phillip Noyce 
Glumci: Rutger Hauer, Terry O’Quinn, Brandon Call 

Radnja ukratko: Priča o ratnom veteranu Nicku Parkeru (Rutger Hauer) koji je oslijepio u Vijetnamu i kojeg je pronašlo jedno lokalno pleme te ga naučilo kako da se vješto koristi mačem. Nakon što se vratio u Ameriku, posjeti svog ratnog prijatelja i sazna da se rastao od supruge. No, nitko ne zna da je njegov prijatelj kockao u Las Vegasu i da ima goleme dugove. Vlasnik casina mu odluči oprostiti, ali zauzvrat od njega traži da obavi jedan posao. Kako bi bio siguran da će ga izvršiti, pokuša mu oteti sina. Srećom, Nick ga uspije spasiti i skupa s dječakom odlazi u Las Vegas pomoći prijatelju u nevolji.

6. The Blood of Heroes (1989)

Žanr: Akcija, znanstvena fantastika, sportski
Redatelj: David Webb Peoples
Glumci: Rutger Hauer, Joan Chen, Delroy Lindo

Radnja ukratko: Ekipa kojoj je jedina zabava smrtonosni sport, poznat samo kao “igra”, putuje iz grada u grad i izaziva lokalne timove na duel. U slučaju pobjede, uzimaju sve što ih dopadne. Igračima upravlja aristokracija koja živi pod zemljom u megalomanskom luksuznom naselju zvanom “Devet gradova”. Svaki od tih gradova ima svoj profesionalni tim, a igrače regrutiraju iz vanjskog svijeta. Aristokratski timovi igraju u najjačem, ali i najbrutalnijem natjecanju – Ligi Devet gradova. San svakog igrača je da uđe u aristokratsku ligu i spremni su na sve da do tog cilja dođe, nebitno koliko će krvi usput proliti.

5. Flesh and Blood (1985)

Žanr: Avantura, drama 
Redatelj: Paul Verhoeven 
Glumci: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson  

Radnja ukratko: Još jedan od mnogih filmova Rutgera Hauera s ovog popisa čija je radnja smještena u neko drugo vrijeme. Radnja se odvija u jednoj neimenovanoj zemlji u zapadnoj Europi 1501. godine. Plemić Arnolfini (Fernando Hilbeck), uz pomoć svoje vojske i nemilosrdnih plaćenika, uspije zauzeti grad iz kojeg je nekoć protjeran. Plaćenike predvodi Hawkwood (Jack Thompson), a među njegovim ljudima koji nakon pobjede pljačkaju i pale, nalazi se i odvažni Martin (Rutger Hauer).

Kako bi ih se oslobodio, Arnolfini će u dogovoru s Hawkwoodom njegove ljude na prijevaru izbaciti iz grada, zbog čega se Martin odluči osvetiti obojici. Prilika za to će se ukazati kada sazna da se Arnolfinijev sin Steven (Tom Burlinson) uskoro ženi privlačnom princezom Agnes (Jennifer Jason Leigh), koja stiže upoznati svog budućeg supruga. Martin okuplja skupinu pljačkaša i otme Agnes, ali na kraju će se u nju zaljubiti.

4. Surviving the Game (1994)

Žanr: Akcija, avantura, krimi, drama, triler 
Redatelj: Ernest R. Dickerson 
Glumci: Rutger Hauer, Ice-T, Charles S. Dutton 

Radnja ukratko: Igra je jednostavna, pobjednik je onaj koji uspije preživjeti Ili ukratko: Ubij ili budi ubijen! Nakon što mu istog dana umru dva najbolja prijatelja, pas i jedan starac s kojim je dijelio hranu i sklonište, beskućnik Jack Mason (Ice-T) odluči si oduzeti život, ali ga u posljednji tren pronađe Walter Cole (Charles Dutton), aktivist humanitarne organizacije i odgovori ga od tog čina.

Ponudi mu odlično plaćeni posao kao vodiča za vrijeme lova u Rocky Mountainsu. Mason prihvaća posao te se u divljini susreće s četvoricom poslovnih ljudi koji se spremaju loviti nešto posebno. On još uvijek ne shvaća da bi ta lovina trebao biti upravo on u ovom krvavom sportu bogataša koji su ga podcijenili jer nisu računali na njegovu snalažljivost.

3. Ladyhawke (1985)

Žanr: Avantura, komedija, drama, fantazija
Redatelj: Richard Donner 
Glumci: Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer 

Radnja ukratko: Philippe Gaston (Matthew Broderick) je lopov koji uspije pobjeći iz tamnice u Aquili te počinje lov za njim. Zamalo je zarobljen kada se s njim sprijatelji kapetan Etienne Navarre (Rutger Hauer), kojeg već dvije godine love biskupovi ljudi, otkako je pobjegao s Lady Isabeau (Michelle Pfeiffer), za kojom je žudio biskup (John Wood). Na Navarre i Isabeau je biskup bacio kletvu zbog koje se navečer on pretvara u vuka, a ona u sokola. Navarre inzistira da mu Philippe pomogne da ponovno uđe u grad kako bi mu pomogao ubiti biskupa koji je okružen strogom stražom.

2. The Hitcher (1986)

Žanr: Akcija, triler 
Redatelj: Robert Harmon 
Glumci: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Jim Halsey (C. Thomas Howell) je mladić koji dostavlja automobil iz Chicaga u San Diego. Na putu uoči čovjeka koji stopira u pustinji zapadnog Teksasa te ga poveze. Mrzovoljni stoper, koji sebe naziva John Ryder (Rutger Hauer), gura Jimovu nogu na papučicu gasa dok prolaze pored zaglavljenog automobila. Ryder tvrdi da je ubio vozača i namjerava učiniti isto Jimu, prijeteći mu nožem.

Užasnut, Jim ga upita što želi, a ovaj odgovara kako želim da ga zaustavi. Kad Jim shvati da je Ryderov sigurnosni pojas otkopčan i da su suvozačeva vrata odškrinuta, izgura Rydera iz auta u pokretu. Međutim, Ryder neće tako lako odustati od Jima. Nakon što je ubio i jednog vozača kamiona, Ryder ponovno pronalazi Jima.

1. Blade Runner (1982)

Žanr: Akcija, drama, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Ridley Scott 
Glumci: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Radnja ukratko: Na prvom mjestu filmova Rutgera Hauera nalazi se remek-djelo Ridleya Scotta s početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o jednom od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena. Također, kada su filmovi Rutgera Hauera u pitanju, ovo je vjerojatno njegova najbolja uloga, a monolog (kojeg je sam smislio), Tears in rain, jedan od najboljih monologa u povijesti filma.

Rutger Hauer filmovi - Tears in Rain
Foto: Screenshot

Radnja prati Los Angeles, 2019 godine. Grad je krcat ljudima i prljav. Na drugim planetima se formiraju kolonije takozvanih “replikanata”, androida koje je stvorila korporacija Tyrell na sliku i priliku ljudi. S vremenom, replikanti razvijaju vlastite osjećaje pa su programirani da žive samo četiri godine. Oni su mnogo snažniji od ljudi i ugrađeno im je lažno sjećanje na djetinjstvo kako bi živjeli u zabludi da su pravi ljudi.

Replikanti ne smiju doći na Zemlju, a posebna policijska organizacija “Blade Runner” je zadužena za likvidaciju prijestupnika. Tako je Rick Deckard (Harrison Ford) iz Blade Runnera dobio zadatak likvidirati nekoliko replikanata koji su došli na Zemlju i ubili nekoliko ljudi. Predvodi ih Roy Batty (Rutger Hauer). Problem nastaje kada se Rick zaljubi u replikanticu Rachael (Sean Young) te počne sumnjati u opravdanost svoje misije.

Similar Posts