Na današnji dan, 1942. godine, rođen je Harrison Ford, a mi vam ovom prilikom donosimo 15 nama najboljih njegovih filmova.

Napišite nam u komentarima koji su vama najbolji filmovi Harrison Forda.

Harrison Ford (Chicago, 13. srpnja 1942.), američki filmski glumac. Svjetsku slavu stekao je ulogama Hana Soloa u Zvjezdanim ratovima redatelja Georga Lucasa i Indiane Jonesa u istoimenom serijalu.

Na početku karijere pojavio se manjim ulogama u poznatim filmovima Američkim grafitima (1973.) s Robertom Duvallom i Apokalipsi danas (1979.) uz Marlona Branda i Martina Sheena. Ostvario je i zapaženu glavnu ulogu istražitelja Ricka Deckarda u danas kultnom filmu Ridleyja Scotta Istrebljivač (1982.).

Ford se već desetljećima nalazi u vrhu holivudske A produkcije. Časopis Empire svrstao ga je 1997. godine na popis “100 najvećih filmskih zvijezda svih vremena”.

15. Working Girl (1988)

Working Girl (1988)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Mike Nichols

Glumci: Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver

Radnja ukratko: Kada je ideja sekretarice ukradena od njezine šefice, ona dobije priliku ukrasti ideju natrag, pretvarajući se da ima posao svoje šefice.

14. Presumed Innocent (1990)

Presumed Innocent (1990)

Žanr: Misterija, triler

Redatelj: Alan J. Pakula

Glumci: Harrison Ford, Raul Julia, Greta Scacchi

Radnja ukratko: Dok odvjetnik istražuje ubojstvo kolege, on postaje povezaniji sa zločinom od ikoga drugog.

13. Ender’s Game (2013)

Ender's Game (2013)

Žanr: Akcija, fantazija, sci-fi

Redatelj: Gavin Hood

Glumci: Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld

Radnja ukratko: Mladi Ender Wiggin je unovačen od Internacionalne Vojske kako bi vodio borbu protiv Formics, genocidne izvanzemaljske rase koja je gotovo uništila ljudsku vrstu u prethodnom napadu.

12. The Age of Adaline (2015)

The Age of Adaline (2015)

Žanr: Drama, fantazija, romantika

Redatelj: Lee Toland Krieger

Glumci: Blake Lively, Michiel Huisman, Harrison Ford

Radnja ukratko: Tridesetih godina prošlog stoljeća neobična sudbina zadesila je Adaline Bowman. Nakon automobilske nesreće ova prelijepa mlada žena ostaje zarobljena u tijelu 29-godišnjakinje te svoju tajnu uspijeva sakriti gotovo osam desetljeća. Sve dok se u njezinom životu ne pojavi karizmatični Ellis Jones.

11. Frantic (1988)

Frantic (1988)

Žanr: Krimi, drama, misterija

Redatelj: Roman Polanski

Glumci: Harrison Ford, Betty Buckley, Emmanuelle Seigner

Radnja ukratko: U hotelskoj sobi u Parizu, liječnik izlazi iz tuša i ustanovi da je njegova supruga nestala. Uskoro se nalazi uhvaćen u svijetu intriga, špijunaže, gangstera, droga i ubojstva.