marlon brando filmovi

Marlon Brando filmovi – Top 10 najboljih

Marlon Brando filmovi ostali su zapamćeni kao neka od pravih remek-djela, što je ovog glumca zacementiralo u povijest kao jednog od najvećih.

Marlon Brando je bio američki glumac rođen 3. travnja 1924. godine u Omahi, Nebraska, SAD, a preminuo je 1. srpnja 2004. godine. Brando je definitivno jedan od najutjecajnijih glumaca prošlog stoljeća i dobitnik dva Oscara (On the Waterfront 1952. i The Godfather 1972.). Poznat je i po tome što je bojkotirao dodjelu Oscara i umjesto dolaska na dodjelu poslao indijansku aktivisticu Sacheen Littlefeather. Brandovi motivi su bili to što mu se nije sviđao način na koji Hollywood prikazuje Indijance u televizijskim serijama i filmovima. Bio je aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta. Od strane Američkog filmskog instituta je proglašen četvrtom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.

Marlon Brando filmovi – kratki uvod

marlon brando filmovi
Foto: Shutterstock

Kada pogledamo profil Marlona Branda na stranici IMDb, možemo vidjet da se u svojoj karijeri našao u 48 filmova i serija. Kreirati popis stoga nije bio lak zadatak, posebice jer se radi o sada već dosta starim ostvarenjima, no vjerujemo da smo unatoč tome uspjeli odraditi jedan dobar posao. Sada, bez puno duljenja, recimo kojih 10 filmova Marlona Branda se našlo na našem popisu.

Marlon Brando filmovi – 10 najboljih

10. Superman (1978)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Richard Donner 
Glumci: Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando 

Radnja ukratko: Iako je glumio tek nešto manje od 20-ak minuta u filmu, Marlon Brando je napravio fantastičan posao zaradivši nevjerojatnih 3.7 milijuna dolara i još 11,75% sveukupne zarade filma u kinima za tek nekoliko scena u kojima je glumio Jor-Ela, Supermanova oca.

Dok na Zemlji dnevne novine Daily Planet postaju najutjecajniji list u Metropolisu, svjetlosnim godinama udaljeni planet Krypton proživljava pravu dramu. Najveći znanstvenik na planetu Jor-El (Marlon Brando) pokušava uvjeriti vladajuće Vijeće da se njihovom planetu bliži kraj zbog nadolazeće eksplozije obližnjeg sunca. S obzirom da je ostao sam u upozorenjima, Jor-El odluči spasiti barem svog tek rođenog sina Kal-Ela poslavši ga sondom na daleki planet Zemlju.

Sonda se sruši na farmu bračnog para, a maleni Kal-El očara svoje domaćine nevjerojatnom snagom te ga odluče usvojiti davši mu ime Clark. Godinama kasnije, Clark će u kostimu Supermana (Christopher Reeve) početi pomagati ljudima krijući pritom svoj pravi identitet kao nespretni novinar Daily Planeta. Clark će se zaljubiti u kolegicu Lois Lane (Margot Kidder) te će se uskoro kao Superman sukobiti s najvećim kriminalcem u zemlji, zloglasnim Lexom Luthorom (Gene Hackman), čiji je cilj odvojiti Kaliforniju od kopna.

9. The Ugly American (1963)

Žanr: Avantura, drama, triler 
Redatelj: George Englund 
Glumci: Marlon Brando, Eiji Okada, Sandra Church 

Radnja ukratko: Inteligentni i artikulirani učenjak Harrison MacWhite (Marlon Brando), trpi neprijateljsko saslušanje u Senatu u rukama konzervativaca prilikom pokušaja da postane veleposlanik u Sarkanu, zemlji u jugoistočnoj Aziji u kojoj građanski rat prijeti miru. Unatoč svom iskustvu i znanju, MacWhite vidi samo dihotomiju između SAD-a i komunizma. Ne može prihvatiti činjenicu da antiamerički osjećaji mogu biti čežnja za samoodređenjem i nacionalizmom. 

8. Julius Caesar (1953)

Žanr: Drama, povijesni 
Redatelj: Joseph L. Mankiewicz 
Glumci: Louis Calhern, Marlon Brando, James Mason

Radnja ukratko: Brutus (James Mason), Cassius (John Gielgud) i ostali visokopozicionirani Rimljani ubijaju Cezara (Louis Calhern) jer vjeruju da će njegova ambicija dovesti do tiranije. Rimski narod podržava njihovu stranu sve dok Mark Antony (Marlon Brando), Cezarova desna ruka, ne održi dirljiv govor. Urotnici će biti protjerani iz Rima i formirat će se dvije vojske. Jedna će vojska pratiti urotnike, druga Antonyja. Antony ima nadmoćnu silu i okružuje Brutusa i Casiusa, ali oni se ubijaju kako bi izbjegli zarobljavanje. 

7. Viva Zapata! (1952)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, western 
Redatelj: Elia Kazan 
Glumci: Marlon Brando, Jean Peters 

Radnja ukratko: Film o meksičkom revolucionaru Emilianu Zapati (Marlon Brando), od njegovog odrastanja na selu pa sve do njegovog uspona na vlast početkom 1900-ih i njegove smrti 1919. godine. Film je 1953. osvojio Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu (Anthony Quinn), najbolju glavnu mušku ulogu (Marlon Brando) i najbolji scenarij (John Steinbeck).

6. A Streetcar Named Desire (1951)

Žanr: Drama 
Redatelj: Elia Kazan 
Glumci: Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter 

Radnja ukratko: Blanche DuBois (Vivien Leigh) je razmažena i neurotična južnjakinja koja pokušava pobjeći od svoje prošlosti koja uključuje veliku ovisnost o alkoholu, gubitak plantaže koju je naslijedila te zavođenje maloljetnika. Odlazi svojoj sestri Stelli Kowalski (Kim Hunter) te se ubrzo pronađe u sukobu s Stellinim mužem, Stanleyem Kowalskim (Marlon Brando), vulgarnim i prljavim pripadnikom nove industrijsko-imigrantske generacije. Stanley neumjereno pije i puši te se ponaša kao gospodar kuće. Stanley je inače zapravo senzualan i na nasilan će se način sukobiti s Blanche i njenim problemima iz prošlosti, što će rezultirati njenim živčanim slomom.

5. Sayonara (1957)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Joshua Logan 
Glumci: Marlon Brando, Ricardo Montalban, Patricia Owens 

Radnja ukratko: Radnja filma se odvija u Koreji 1951. godine. Bojnik američkog ratnog zrakoplovstva Lloyd ‘Ace’ Gruver (Marlon Brando) i njegov najbolji prijatelj i suborac u ratu na Korejskom poluotoku Joe Kelly (Red Buttons), nisu istomišljenici što se tiče romantičnih veza. Dok Lloyd planira vjenčanje sa sunarodnjakinjom Eileen Webster (Patricia Owens), kćeri generala Marka Webstera (Kent Smith), Joe je zaljubljen u Japanku Katsumi (Miyoshi Umeki). Iako Lloyd, baš kao ni pravila američke vojske, ne odobrava Joeovu vezu sa strankinjom, ipak mu pristane biti kum.

4. On the Waterfront (1954)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Elia Kazan 
Glumci: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb  

Radnja ukratko: Terry Malloy (Marlon Brando) je robusni nekadašnji perspektivni boksač kojemu je karijera propala jer je s bratom Charleyem (Rod Steiger) pristao na suradnju s vođom sindikata Johnnyjem Friendlyjem (Lee J. Cobb), čovjekom povezanim s mafijom. Sada Terry radi kao lučki radnik na njujorškim dokovima, dok je Charley završio pravni fakultet te kao korupciji sklon odvjetnik još uvijek surađuje s Friendlyjem. Nakon što postane svjedok ubojstva svog kolege koji je svjedočio pred istražnom komisijom, Terry unatoč grižnji savjesti isprva o svemu odluči šutjeti.

3. Apocalypse Now (1979)

Žanr: Drama, misterija, ratni 
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall  

Radnja ukratko: Film Francisa Forda Coppole koji je nominiran je za čak osam Oscara od čega je osvojio dva. Kapetan Willard (Martin Sheen) je marinac koji je duboko potresen užasima rata. Poslan je u naizgled nemoguću misiju od strane američke vojske. Mora pronaći i svrgnuti s vlasti zloglasnog bivšeg poručnika Waltera E. Kurtza (Marlon Brando), koji je na čelu plemena domorodaca i upravlja djelom džungle u neutralnoj Kambodži. Što duže traje njegovo putovanje, njegova će postrojba sve više biti obuzeta drogom i samom džunglom koja tjera strah u kosti. Nakon što mu vojnici počnu ginuti jedan po jedan, Willard počinje shvaćati da je poslan na put u samo srce tame.

2. Last Tango in Paris (1972)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Bernardo Bartolucci 
Glumci: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi 

Radnja ukratko: Paul (Marlon Brando) ima četrdeset i nešto godina. U velikoj je depresiji i luta ulicama Pariza. Razlog njegove depresije je to što se njegova žena ubila na vrlo krvav način. Istodobno, djevojka od nekih dvadesetak godina, Francuskinja Jeanne (Maria Schneider), koja dolazi iz ugledne obitelji, traži stan jer će se za dva tjedna udati za mladog filmskog redatelja Toma (Jean-Pierre Léaud). Jeanne ode pogledati jedan veliki prazni stan i u njemu zatekne Paula. Progovore tek nekoliko riječi i ne predstavljajući se jedno drugome, razviju strastveni odnos. Kasnije se ponovno nalaze, ali i dalje se ne predstavljaju jedno drugome te si ne govore imena. Veza postaje sve intenzivnija, a završit će tragično nakon jednog tanga.

1. The Godfather (1972)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Francis Ford Coppola 
Glumci: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

Radnja ukratko: Michael Corleone (Al Pacino) se upravo vratio iz Drugog svjetskog rata te ima dvije stvari na umu: odmor od strahota iz rata i odbijanje ulaska u obiteljski posao, a to posljednje nikako nije po volji njegovog oca mafijaškom donu Vitu Corleoneu (Marlon Brando). Don Vito je dobar i obziran prema onima koji pokazuju poštovanje prema njemu, ali brutalan i nemilosrdan kada se nešto ispriječi blagostanju i sreći njegove obitelji. Smatra kako se stari kodeksi časti trebaju poštovati. Don Vito se sukobljava s rivalima koji planiraju započeti vrlo unosan posao prodaje droge. Sukob će biti prilično krvav, a najveću cijenu platit će Michael, odnosno njegovi snovi i želje.

Similar Posts