10 Najboljih filmova John Carpenter

John Carpenter filmovi – Top 10 najboljih

John Howard Carpenter (Carthage, New York, 16. siječnja 1948.) američki filmski redatelj, scenarist, producent i skladatelj filmske glazbe.

John Carpenter je režirao filmove raznih žanrova (komedije, horrore, znanstveno fantastične), no mnogi ga drže za jednog od najboljih redatelja filmova strave i užasa. Franšize filmova (kako ih filmofili nazivaju, odnosno serijali) Petak 13. (snimljeno 11 filmova) i Halloween (8 filmova) krenule su poslije njegovog filma “Noć vještica” iz 1978. godine.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Johna Carpentera.

John Carpenter filmovi – 10 najboljih

10. Christine (1983)

Christine (1983)

Žanr: Horor
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul

Radnja ukratko: Povučenom tinejdžeru život se počinje mijenjati kada kupi zlom opsjednuti automobil.

9. The Fog (1980)

The Fog (1980)

Žanr: Horor, triler
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh

Radnja ukratko: Stotinu godina nakon osnutka pomorskog gradića Antonio Bay, istina o njegovoj povijesti izlazi na vidjelo.

8. Vampires (1998)

Vampires (1998)

Žanr: Akcija, horor, triler
Redatelj: John Carpenter
Glumci: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee

Radnja ukratko: Dvanaesto stoljeće bliži se kraju. U tijeku je rat između ljudi i vampira. Stotinama godina izgnani vampiri bili su uključeni u križarske ratove, u kojima su pobunjenici učinkovito istrebljivali legije tame. Danas, kad vampiri osvajaju svijet, skupina plaćenika, pod nazivom ‘Tim Crow’, čiji je vođa veteran Jack Crow, po nalogu iz Vatikana, u napuštenom dijelu Meksika susreće se sa skupinom vampira i njihovim gospodarom, moćnim Valéqueom.

Naoružani su strojnicama, križevima, štitovima, drevnim drvenim konstrukcijama, čeličnom užadi, noževima, automatskim puškama i svom najučinkovitijom opremom za borbu protiv vampira. Susreću se sa životinjama ljudskog oblika te mnogi umiru na najstrašniji način, ali ne odustaju. Ni smrt, ni pokolj, ni rijeke krvi neće ih zaustaviti u njihovoj ubojitoj kampanji.

7. They Live (1988)

They Live (1988)

Žanr: Akcija, horor, sci-fi
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster

Radnja ukratko: U središtu priče nalazi se usamljeni lutalica Nada koji otkriva da su pripadnici bogate vladajuće elite u stvari izvanzemaljci koji koriste signal televizijske postaje kako bi upravljali ljudima, prikrili svoj pravi izgled i odašiljali subliminalne poruke u masovnim medijima.

6. Big Trouble in Little China (1986)

Big Trouble in Little China (1986)

Žanr: Akcija, avantura, komedija
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Kurt Russell, Kim Cattrall, Dennis Dun

Radnja ukratko: Stari gospodin Egg Shan (V. Wong) vlasnik je male turističke agencije iz San Francisca koji svom odvjetniku odluči ispričati detalje o nevjerojatnoj pustolovini koju je upravo doživio. Sve je započelo kad je Jack Burton (K. Russell), vozač kamiona, kao kockarski dug svog prijatelja Wanga Chija (D. Dun) preuzeo nekoliko njegovih poslova, te pristao s njim otići u zračnu luku pred Wangovu zaručnicu Miao Yin (S. Pai). Tamo je susreo odvjetnicu Gracie Law (K. Cattrall), privlačnu djevojku koju je odlučio bolje upoznati.

No, u tome su ga spriječili otmičari koji su odveli Miao Yin. Od Wanga je saznao da iza otmice stoji kineska trijada Tong, zagonetnog i moćnog čarobnjaka Davida Lo Pana (J. Hong). Jack u suradnji s Gracie odluči prijatelju pomoći osloboditi otetu zaručnicu. Međutim, to neće biti nimalo jednostavno, jer je Lo Pan izuzetno sposoban čarobnjak čiji su najbliži suradnici također opasni – Grom (C. Wong), Kiša (P. Kwong) i Munja (J. Pax).

5. In the Mouth of Madness (1994)

In the Mouth of Madness (1994)

Žanr: Drama, horor, misterija
Redatelj: John Carpenter
Glume: Sam Neill, Jürgen Prochnow, Julie Carmen

Radnja ukratko: Sutter Cane je najčitaniji pisac stoljeća. Njegove priče prevedene su na 18 različitih jezika, a tvore bilijunsku industriju. Istražitelj osiguravajućeg društva John Trent je poslan kako bi pronašao nestalog pisca. No kako je bliže pronalasku Canea, stvari počinju dobijati neobičnu dimenziju i ništa više ne izgleda kao prije. Čini se da ludilo postaje normalno stanje stvari, dok razumu nema mjesta u ovom novostvorenom svijetu, produktu uma Suttera Canea. Čini se da se visoko tiražni horori ostvaruju. Istražitelj Trent uskoro završava u gradiću na istočnoj obali Hobb’s Endu, no riječ je zapravo o izmišljenom gradu.

4. Assault on Precinct 13 (1976)

Assault on Precinct 13 (1976)

Žanr: Akcija, krimi, triler
Redatelj: John Carpenter
Glume: Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer

Radnja ukratko: Poručnik, službenica i dva zatvorenika brane policijsku stanicu od masovnog napada bandi.

3. Escape from New York (1981)

Escape from New York - remake će biti puno drugačiji od originala

Žanr: Akcija, sci-fi
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine

Radnja ukratko: Godine 1997, kada se američki predsjednik srušio u Manhattan, sada zatvor najveće sigurnosti, osuđeni pljačkaš banke je poslao kako bi ga spasio.

2. Halloween (1978)

Halloween (1978)

Žanr: Horor, triler
Redatelj: John Carpenter
Glume: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran

Radnja ukratko: Petnaest godina nakon što je ubio svoju sestru na Halloween noć 1963., Michael Myers bježi iz mentalne bolnice i vraća se u mali grad Haddonfielda kako bi ponovno ubio.

1. The Thing (1982)

The Thing (1982)

Žanr: Horor, misterija, sci-fi
Redatelj: John Carpenter
Glumci: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, Richard Masur

Radnja ukratko: Istraživački objekt na Antarktici nailazi na izvanzemaljske sile koja se mogu pretvoriti u sve što dotaknu sa 100% točnosti. Članovi objekta sada moraju saznati tko je čovjek i tko nije prije nego što bude prekasno.

Similar Posts