oscar za najbolji film

Oscar za najbolji film – Svi pobjednici od 1929. do danas

Oscar za najbolji film smatra se najprestižnijom nagradom na dodjeli Oscara, a dodjeljuje se svake godine od 1929. godine pa sve do danas. On se dodjeljuje najboljem filmu snimljenom u cijeloj kalendarskoj godini, tako da je velika čast kada se film nađe nominiran za tu nagradu, a posebice kada ga osvoji. Kroz povijest filma, neki od najvećih naslova ikad mogli su se pohvaliti kako su osvojili Oscar za najbolji film. Dodjela Oscara zadnjih desetljeća postala je vrlo nepredvidljiva pa ni najbolje kladionice u Hrvatskoj ne uspijevaju uvijek prognozirati pobjednike.

Donosimo vam kompletan popis dobitnika u nastavku ovog teksta, sve od dodjele za najbolji film 2022. godine do dodjele za najbolji film 1928. godine. Podijelili smo dobitnike na više stranica, tako da ćete na svakoj stranici pronaći određeno razdoblje filma i dobitnike ove prestižne nagrade. Također, krenuli smo od najnovijih prema najstarijim filmova, a vama ostavljamo užitak otkrivanja koji su sve filmovi dobili Oscar za najbolji film.

Sada nam ne preostaje ništa drugo, no započeti naš popis!

Oscar za najbolji film od 2022. godine do 2000. godine

Najbolji film 2022. – Everything Everywhere All at Once

Oscar za najbolji film - Everything Everywhere All at Once

U ovom znanstveno-fantastičnom filmu, glavna junakinja pronađe se u nekoliko paralelnih svjetova gdje vodi borbu protiv uništenja cijelog multiverzuma. Ovaj epski film savršeno spaja akciju, avanturu i komediju kako bi stvorio nezaboravnu avanturu koju će gledatelji teško zaboraviti.


Najbolji film 2021. – CODA

Najbolji film 2021. - CODA

CODA ili Children of Deaf Adults je film o 17-godišnjoj Ruby, koja je jedina članica svoje obitelji koja ima osjetilo sluha. Njezina obitelj je gluha, a Ruby se bori između obiteljskih obaveza i svoje ljubavi prema glazbi. Ta borba nije nimalo laka, a u potrazi za vlastitim identitetom, Ruby otkriva puno o sebi i svom talentu.


Najbolji film 2020. – Nomadland

Oscar za najbolji film - Svi pobjednici od 1929. do danas

Nomadland prati Fern, ženu koja nakon ekonomske krize ostaje bez posla i plana za dalje. Odlučuje se za život na putu, živeći u kombiju i radeći sezonske poslove. Film je pun emotivnih trenutaka i predivnih pejzaža dok Fern putuje kroz SAD i otkriva svoje mjesto u svijetu.


Najbolji film 2019. – Parasite

Najbolji film 2019. - Parasite

Parasite je korejski film koji je dobio nagradu Oscar za najbolji film, a govori o siromašnoj obitelji Kim koja pokušava preživjeti u Seulu. Kimovi koriste određenu naivnost imućne obitelji Park kako bi si osigurali egzistenciju. Film prikazuje nejednakost društva i razlike između bogatih i siromašnih.


Najbolji film 2018. – Green Book

Najbolji film 2018. - Green Book

Radnja ovog filma smještena je u 1962. godinu i prati Tonyja Lipa, koji je unajmljen da vozi Dona Shirleyja, tamnoputog pijanista, tijekom njegove glazbene turneje na Jugu. Putovanje ih postavlja u situacije u kojima Tony upoznaje predrasude prema crncima.


Najbolji film 2017. – The Shape of Water

Najbolji film 2017. - The Shape of Water

Ova misteriozna priča prati ženu koja radi u znanstvenom laboratoriju u kojem se čuva tajanstveno stvorenje iz rijeke Amazone. Kada se zaljubi u stvorenje, ona odlučuje pomoći mu pobjeći od okrutnih istraživača i zadržati ga na sigurnom. Film je romantična bajka s elementima fantastike.


Najbolji film 2016. – Moonlight

Najbolji film 2016. - Moonlight

Moonlight prati tri različite faze u životu glavnog lika, Chirona, afroameričkog muškarca koji odrasta u siromašnoj četvrti Miamija. Prikazujući njegove odnose s majkom, drogu, nasilje i pitanja seksualne orijentacije, film istražuje složene teme identiteta, prihvaćanja i ljubavi.


Najbolji film 2015. – Spotlight

Najbolji film 2015. - Spotlight

Radnja filma Spotlight se vrti oko tima novinara koji istražuju skandal vezan uz zlostavljanje djece u katoličkoj crkvi u Bostonu. Dok otkrivaju godinama skrivane slučajeve zlostavljanja, suočavaju se s pritiskom i teškim odabirom: zataškati priču ili je objaviti riskirajući vlastite karijere.


Najbolji film 2014. – Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance

Najbolji film 2014. - Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance

Film prati glumca Riggana Thomsona koji pokušava ponovno uspostaviti svoju karijeru glume na Broadwayu nakon što je dugo vremena bio poznat po ulozi superheroja Birdmana. Uz niz poteškoća u pripremi za svoju predstavu, Thomson mora se boriti i sa svojim unutarnjim demonima kako bi povratio samopouzdanje.


Najbolji film 2013. – 12 Years a Slave

Najbolji film 2013. - 12 Years a Slave

Solomon Northup je slobodni Afroamerikanac koji je otet i prodan u ropstvo. Tijekom sljedećih 12 godina, Northup prolazi kroz mnoge teške fizičke i psihičke izazove dok pokušava preživjeti u okrutnom sustavu ropstva i boriti se za svoju slobodu.


Najbolji film 2012. – Argo

Najbolji film 2012. - Argo

Film Argo temelji se na stvarnoj priči o CIA-inoj operaciji za spašavanje šest američkih diplomata tijekom iranske krize talaca 1979. godine. Tony Mendez, tajni agent CIA-e, stvara lažni filmski set kako bi izvukao diplomate iz zemlje prije nego što ih uhvate iranski pobunjenici.


Najbolji film 2011. – The Artist

Najbolji film 2011. - The Artist

Ovaj nijemi crno-bijeli film smješten je u Hollywoodu, 1920-ih godina i prati život glumca George Valentina koji se bori s prilagodbom na zvučni film i gubitkom popularnosti. Kada se zaljubi u mladu glumicu, njihov odnos dolazi u pitanje zbog razlika u njihovim karijerama.


Najbolji film 2010. – The King’s Speech

Najbolji film 2010. - The King's Speech

Film govori o o britanskom kralju Georgeu VI koji pati od ozbiljnog poremećaja govora. Kada se na prijestolje popeo nakon abdikacije svog brata, George VI mora savladati svoj strah od javnog govora kako bi ujedinio naciju tijekom Drugog svjetskog rata.


Najbolji film 2009. – The Hurt Locker

Najbolji film 2009. - The Hurt Locker

The Hurt Locker govori o američkoj vojnoj jedinici koja je zadužena za deaktiviranje bombi tijekom rata u Iraku. Nakon što pogine njihov voditelj, nova osoba preuzima tim i suočava se s mnogim opasnostima dok pokušava izvršiti svoju zadaću.


Najbolji film 2008. – Slumdog Millionaire

Najbolji film 2008. - Slumdog Millionaire

Jamal Malik je odrastao u sirotištu, a jednog dana se prijavi na indijsko izdanje TV kviza “Tko želi biti milijunaš?” Tamo se iznenada nađe na korak do osvajanja glavne nagrade od 20 milijuna rupija. Međutim, njegova neočekivana pobjeda izaziva sumnje i optužbe za prijevaru, a Jamal mora dokazati da je njegovo znanje autentično.


Najbolji film 2007. – No Country for Old Men

Najbolji film 2007. - No Country for Old Men

Uz sveprisutni kriminal i nasilje na američkoj granici, a posebno u Teksasu, bivši šerif Ed Tom Bell odlučuje se povući u mirovinu. Međutim, kada pronalazi mjesto masakra i milijun dolara koji pripadaju krijumčarima droge, Bell se suočava sa sve brutalnijim i neuhvatljivim ubojicom, Antonom Chigurhom, koji želi uzeti novac za sebe.


Najbolji film 2006. – The Departed

Najbolji film 2006. - The Departed

The Departed je triler u kojem se dva policajca, jedan koji se ubacio u mafijašku organizaciju, a drugi koji je dio kriminalne obitelji, bore za prevlast u brutalnom podzemnom svijetu Bostona.


Najbolji film Najbolji film 2005. – Crash

Najbolji film Najbolji film 2005. - Crash

U ovom dramskom filmu čija radnja se odvija u Los Angelesu, likovi različitih rasa i klasa suočavaju se s predrasudama, diskriminacijom i kriminalom u povezanim pričama koje istražuju ljudsku prirodu.


Najbolji film 2004. – Million Dollar Baby

Najbolji film 2004. - Million Dollar Baby

U ovom sportskom dramskom filmu kojeg je režirao Clint Eastwood, stari i često mrzovoljni boksač trenira mladu ženu koja želi postati prvakinja. Nakon početnog negodovanja, on konačno pristaje, ni ne sluteći koliko će se oba života promijeniti.


Najbolji film 2003. – The Lord of the Rings: The Return of the King

Najbolji film 2003. - The Lord of the Rings: The Return of the King

The Lord of the Rings: The Return of the King je treći nastavak epske fantazije, a u njemu Frodo i Sam nastavljaju svoju opasnu misiju uništenja prstena moći, dok se rat za Međuzemlje bliži svom vrhuncu.


Najbolji film 2002. – Chicago

Najbolji film 2002. - Chicago

Radnja ovog mjuzikla prati Roxie Hart, ambicioznu plesačicu koja želi postati slavna zvijezda u 1920-im godinama u Chicagu. Kada ubije svog ljubavnika, ona završi u zatvoru i postaje središte pažnje medija. Tamo upoznaje druge žene koje čekaju suđenje, uključujući zvijezdu zatvora, zanosnu Velmu Kelly.


Najbolji film 2001. – A Beautiful Mind

Najbolji film 2001. - A Beautiful Mind

A Beautiful Mind prati stvarnu priču o matematičaru Johnu Nashu koji je patio od šizofrenije. Film prikazuje njegovu borbu s bolešću i stvarnim i izmišljenim likovima koji su se pojavljivali u njegovom umu, dok je istovremeno radio na matematičkim teoremima koji su mu donijele Nobelovu nagradu za ekonomiju 1994. godine.


Najbolji film 2000. – Gladiator

Najbolji film 2000. - Gladiator

Gladiator je epska akcijska drama smještena u Rimsko carstvo u 2. stoljeću, a radnja prati bivšeg rimskog generala Maximusa Decimusa Meridiusa, koji je osuđen na ropstvo nakon što car Kommodus preuzme vlast. Maximus postaje gladijator i bori se u arenama kako bi preživio i osvetio se za ubojstvo svoje obitelji.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najbolji film u razdoblju od 1999. godine do 1980. godine!

Similar Posts