oscar za najbolji film

Oscar za najbolji film – Svi pobjednici od 1929. do danas

Oscar za najbolji film od 1939. godine do 1928. godine

Najbolji film 1939. – You Can’t Take It with You

Najbolji film 1939. - You Can't Take It with You

You Can’t Take It with You govori o obitelj Sycamore, koja živi nekonvencionalnim životom i ne brine se previše o novcu. No, stvari se mijenjaju kada se njihova kći Alice zaljubi u sina bogatog i poslovnog čovjeka. Kroz niz urnebesnih situacija, obitelj Sycamore i bogata obitelj Aliceinog odabranika pokušavaju pronaći zajednički jezik i prihvatiti jedni druge.


Najbolji film 1938. – The Life of Emile Zola

Najbolji film 1938. - The Life of Emile Zola

Ova je biografska drama o francuskom piscu Emile Zoli osvojila Oscara za najbolji film. Ona prati njegov život i rad, od ranih dana kada je bio siromašni pisac, do kasnijeg uspjeha i borbe protiv antisemitizma u Francuskoj, uključujući i njegovo sudjelovanje u slučaju Dreyfus.


Najbolji film 1937. – The Great Ziegfeld

Najbolji film 1937. - The Great Ziegfeld

The Great Ziegfeld je glazbena biografska drama o životu i karijeri Florenza Ziegfelda, koji je bio poznat po svojim glazbenim komadima i Broadway predstavama u ranom 20. stoljeću. Film prikazuje njegov uspon i pad, kao i njegov odnos s glumicom Sandrom Kolter.


Najbolji film 1936. – Mutiny on the Bounty

Najbolji film 1936. - Mutiny on the Bounty

Mutiny on the Bounty prati Kapetana Bligha i njegove pomorce na putovanju. Nakon nekoliko mjeseci, pomorci se pobune protiv Bligha zbog njegove okrutnosti i prisiljavaju ga da napusti brod. Nakon toga, suočavaju se s mnogim izazovima i problemima dok pokušavaju preživjeti na otoku.


Najbolji film 1935. – It Happened One Night

Najbolji film 1935. - It Happened One Night

It Happened One Night je romantična komedija nagrađena Oscarom za najbolji film, u kojoj se mlada i razmažena nasljednica, koja bježi od svog oca koji ne odobrava njezin brak s oportunistom, upozna s iskusnim novinarom i putuju zajedno preko zemlje. Tijekom putovanja, spoznaju da su suđeni jedno za drugo.


Najbolji film 1934. – Cavalcade

Najbolji film 1934. - Cavalcade

Drama koja prati dvije britanske obitelji kroz više od tri desetljeća povijesti, od kraja 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata. Kroz svoje različite perspektive i iskustva, obitelji se suočavaju s raznim društvenim promjenama i izazovima.


Najbolji film 1933. – Grand Hotel

Najbolji film 1933. - Grand Hotel

Drama koja je osvojila nagradu Oscar za najbolji film. Radnja se odvija u berlinskom Grand Hotelu i prati priče različitih likova, uključujući usamljenu stenografkinju, prevaranta, fatalnu balerinu, ostarjelu glumicu i mnoge druge. Njihove sudbine se isprepliću u jednoj noći u hotelu, u kojoj se otkrivaju tajne, uspostavljaju prijateljstva i propituju životne vrijednosti.


Najbolji film 1932. – Cimarron

Najbolji film 1932. - Cimarron

Cimarron je drama koja se temelji na istoimenom romanu i prati život i karijeru novinara koji se seli u Oklahomu kako bi otvorio novinski posao. Kroz svoj posao i svoje odnose s lokalnim stanovništvom, suočava se s rasizmom, političkim previranjima i drugim društvenim problemima koji su karakteristični za divlji zapad.


Najbolji film 1931. – All Quiet on the Western Front

Najbolji film 1931. - All Quiet on the Western Front

All Quiet on the Western Front je ratni film, a temelji se na romanu Ericha Marije Remarquea. Radnja filma prati sudbinu njemačkih vojnika u Prvom svjetskom ratu, koji su se mladi i neiskusni priključili ratnom naporu uz obećanja o hrabrosti i počastima, no na frontu su se susreli s pravim hororom rata. Glavni junak, Paul Baumer, prolazi kroz mnoge strahote rata i suočava se s gubitkom prijatelja i kritikom civila za sudjelovanje u ratu.


Najbolji film 1930. – The Broadway Melody

Najbolji film 1930. - The Broadway Melody

The Broadway Melody je američki mjuzikl koji je osvojio nagradu Oscar za najbolji film. Glavne junakinje filma su sestre Harriet i Queenie Mahoney koje putuju u New York kako bi predstavile svoj plesni program producentu Eddieu Kearnsu. Kearns bira Queenie za svoju novu glavnu zvijezdu, a Harriet se osjeća izostavljeno. Međutim, kada Queenie započne vezu s glavnim glumcem Bobbyjem, Harriet postaje Kearnsova nova zvijezda.


Najbolji film 1929. – Wings

Najbolji film 1929. - Wings

Wings je američki ratni film koji je osvojio prvu nagradu Oscar za najbolji film, a jedan je i od prvih filmova u kojem se pojavljuju zračne bitke. Film prati prijateljstvo dvojice pilota, Jacka i Davisa, tijekom Prvog svjetskog rata. Obojica se zaljubljuju u istu ženu, Silviju, koja je medicinska sestra na frontu. Davis pogine u zračnoj bitci, a Jack preuzima njegovu dužnost.

Similar Posts