oscar za najbolji film

Oscar za najbolji film – Svi pobjednici od 1929. do danas

Oscar za najbolji film od 1979. godine do 1960. godine

Najbolji film 1979. – Kramer vs. Kramer

Najbolji film 1979. - Kramer vs. Kramer

Ovaj film prati razvod bračnog para, Joanne i Teda te borbu za skrbništvo nad njihovim sinom Billyjem. Film se usredotočuje na Tedovu transformaciju iz posvećenog radnika u otvorenu, osjetljivu i brižnu osobu koja se bori za pravo da podiže svog sina.


Najbolji film 1978. – The Deer Hunter

Najbolji film 1978. - The Deer Hunter

Ovo djelo nagrađeno Oscarom za najbolji film prati tri mlada radnika čeličane iz Pennsylvanije, Mikea, Nicka i Stevena, koji se prijavljuju za služenje u Vijetnamskom ratu. Nakon što se vrate iz rata, suočavaju se s traumatičnim iskustvima koja su doživjeli te pokušavaju vratiti se u normalan život, ali to postaje teško kada otkriju da su se promijenili.


Najbolji film 1977. – Annie Hall

Najbolji film 1977. - Annie Hall

Romantična komedija Woodyja Allena u kojoj on sam glumi Alvyja Singera, neuspješnog komičara u New Yorku, koji pokušava riješiti probleme u svojoj vezi s djevojkom Annie Hall. Kroz niz flashbackova i složenih prikaza snova, film prati njihov odnos od prvog susreta do konačne rastave. Naravno i ovaj film je osvojio nagradu Oscar za najbolji film.


Najbolji film 1976. – Rocky

Najbolji film 1976. - Rocky

Rocky Balboa je iskusan boksački borac iz Philadelphije koji dobiva priliku igrom slučaja, boriti se protiv prvaka svijeta Apolla Creeda za njegovu titulu. Ovakva prilika dolazi samo jednom u životu i Rocky će učiniti sve kako bi pokušao iskoristiti je, dok istovremeno pokušava poboljšati svoj ljubavni život.


Najbolji film 1975. – One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Najbolji film 1975. - One Flew Over the Cuckoo's Nest

U središtu radnje ovog filma je grupa pacijenata u psihijatrijskoj bolnici, predvođena Randleom McMurphyjem koji se pretvara da je lud kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. U bolnici se bori protiv strogog sustava i autoritativne medicinske sestre Mildred Ratched, koja se bori za kontrolu nad pacijentima.


Najbolji film 1974. – The Godfather Part II

Najbolji film 1974. - The Godfather Part II

Nastavak filma The Godfather, koji je dvije godine ranije osvojio nagradu Oscar za najbolji film. On prati priču o Michaelu Corleoneu dok pokušava zaštititi obiteljski posao i proširiti ga u Las Vegasu. U isto vrijeme, prikazani su i povijesni trenutci iz života njegovog oca Vita Corleonea, koji se borio za opstanak svoje obitelji u New Yorku 1920-ih.


Najbolji film 1973. – The Sting

Najbolji film 1973. - The Sting

Dvojica prevaranata u Chicagu u 1930-ima, odluče osvetiti smrt svog prijatelja na najbolji način koji znaju – prevarom. Njihov cilj je opljačkati velikog kockara i mafijaškog šefa Lonnegana.


Najbolji film 1972. – The Godfather

Najbolji film 1972. - The Godfather

The Godfather je kriminalistička drama u čijem je fokusu mafijaška obitelj Corleone, koju predvodi Vito Corleone, tijekom 1940-ih. Nakon što Vito odbije uključiti svoju obitelj u ilegalne poslove, rivali iz mafije pokušavaju ga ubiti, a Vito prepušta svojim sinovima da se pobrinu za obitelj.


Najbolji film 1971. – The French Connection

Najbolji film 1971. - The French Connection

Njujorški detektivi Jimmy “Popeye” Doyle i Buddy Russo istražuju krijumčarenje droge iz Francuske. Nakon što otkriju veliku pošiljku heroina, njih dvojica pokušavaju uhvatiti krijumčare i prekinuti njihov posao.


Najbolji film 1970. – Patton

Najbolji film 1970. - Patton

Patton je osvojio Oscara za najbolji film, a govori o američkom generalu Georgeu S. Pattonu i njegovoj karijeri tijekom Drugog svjetskog rata. Film prikazuje Pattonovu ulogu u bitkama u Africi, na Siciliji i u ostatku Europe te njegove sukobe s drugim vojnim časnicima.


Najbolji film 1969. – Midnight Cowboy

Najbolji film 1969. - Midnight Cowboy

Midnight Cowboy je drama koja prati priču o Joe Bucku, mladiću iz Teksasa koji odlučuje napustiti posao konobara i krenuti u New York kako bi postao žigolo. Međutim, kada stigne u grad, njegovi planovi ne idu kako je zamislio i Joe se nađe bez novca i bez klijenata. Tada upoznaje Rata, sitnog prevaranta i propalog skitnicu koji mu nudi pomoć.


Najbolji film 1968. – Oliver!

Najbolji film 1968. - Oliver!

Ovo Oscarom za najbolji film nagrađeno djelo temeljeno je na romanu Charlesa Dickensa, Oliver Twist. Radnja prati mladog Olivera koji živi u sirotištu i odluči pobjeći u London. Tamo ga upozna vođu bande lopova koji ga uvuče u svoje kriminalne aktivnosti. Oliver također upozna niz zanimljivih likova uključujući Nancy, prostitutku koja se brine za njega, i Billa Sykesa, nasilnog i okrutnog lopova.


Najbolji film 1967. – In the Heat of the Night

Najbolji film 1967. - In the Heat of the Night

U filmu In the Heat of the Night. glavni lik, detektiv Virgil Tibbs, putuje kroz Mississipi i slučajno se nađe uključen u istragu ubojstva. Na početku je bezvoljan sudjelovati u istrazi, ali prisiljen je surađivati s lokalnim šerifom Gillespieom.


Najbolji film 1966. – A Man for All Seasons

Najbolji film 1966. - A Man for All Seasons

A Man for All Seasons je biografska drama o Siru Thomasu Moreu, koja je osvojila Oscara za najbolji film. Thomas je engleskom odvjetnik i humanist koji je kasnije postao lord tijekom vladavine kralja Henryja VIII. Radnja se fokusira na Moreovu borbu s kraljem nakon što odbije podržati njegov razvod s Catherine of Aragon i ženidbu s Anne Boleyn.


Najbolji film 1965. – The Sound of Music

Najbolji film 1965. - The Sound of Music

Film govori o Mariji, neiskusnoj mladoj ženi koja postaje guvernanta za sedmero djece kapetana von Trappa u Austriji prije nego što izbije Drugi svjetski rat. U početku, Marija ima problem povezivanja s djecom i kapetanom von Trappom, ali uz pomoć glazbe i znanja o tome kako se nositi s životom, postaje omiljena osoba u obitelji.


Najbolji film 1964. – My Fair Lady

Najbolji film 1964. - My Fair Lady

Lerner i Loewe su dva psica koji su preoblikovali klasičnu priču o Pygmalionu u mjuzikl o engleskom fonetičaru Henryju Higginsu, koji uzima siromašnu, neuglednu djevojku Elizu Dolittle kao svoj projekt da je preobrazi u damu i pomogne joj da se uklopi u visoko društvo u Londonu.


Najbolji film 1963. – Tom Jones

Najbolji film 1963. - Tom Jones

Ovo djelo nagrađeno Oscarom za najbolji film, govori o životu Toma Jonesa, mladog siromašnog mladića koji nasljeđuje malo bogatstvo, ali se bori da pronađe svoje mjesto u društvu zbog svoje “niže klase”. Usprkos preprekama koje su mu postavljene, Tom uspijeva pronaći ljubav u Sophie, ali njezin otac smatra da Tom nije dostojan njegove kćeri i zabranjuje im da se viđaju.


Najbolji film 1962. – Lawrence of Arabia

Najbolji film 1962. - Lawrence of Arabia

T.E. Lawrence je britanskog oficir koji tijekom Prvog svjetskog rata igra važnu ulogu u arapskoj pobuni protiv Osmanskog carstva. Dok se pridružuje pobunjenicima, Lawrence se povezuje s lokalnim vođom, princom Feisalom, i pomaže mu u osvajanju gradova i tvrđava.


Najbolji film 1961. – West Side Story

Najbolji film 1961. - West Side Story

West Side Story je filmska adaptacija popularnog brodvejskog mjuzikla iz 1957. godine, smještena u New Yorku u sredini 1950-ih, a nagrađena je Oscarom za najbolji film. govori o rivalstvu između dvije bande, “Jets” i “Sharks”, koje se bore za teritorij na zapadnoj strani Manhattana.


Najbolji film 1960. – The Apartment

Najbolji film 1960. - The Apartment

The Apartment je romantična komedija i drama snimljena u crno-bijeloj tehnici, a osvojila je Oscar za najbolji film. Radnja prati život C.C. “Buddha” Bakera, skromnog i ambicioznog službenika osiguravajuće kuće u New Yorku, koji iznajmljuje svoj stan kolegama na korištenje kao mjesto za tajne sastanke s njihovim ljubavnicima. Kada se Baker zaljubi u jednu od svojih kolegica, Fran Kubelik, saznaje da je ona ljubavnica njegovog šefa, a njegova avantura u stanu pretvara se u pravu noćnu moru.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnike Oscara za najbolji film u razdoblju od 1959. godine do 1940. godine!

Similar Posts