jim belushi

Jim Belushi filmovi – Top 10 najboljih

Jim Belushi je američki glumac, komičar i glazbenik rođen 15. lipnja 1954. godine u Chicagu, Illinois, Sjedinjene Američke Države.

Belushi je postao poznat po svojim ulogama u popularnim filmovima i televizijskim serijama, te po svom radu u komediji. Počeo je karijeru u Chicagu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije se preselio u Los Angeles kako bi nastavio svoju karijeru.

Jedna od najpoznatijih uloga Jima Belushija bila je u televizijskoj seriji According to Jim, koja je emitirana od 2001. do 2009. godine, a bila je prikazivana i u Hrvatskoj. Belushi je također glumio u filmovima kao što su K-9 (1989), Mr. Destiny (1990), Red Heat (1988) i Jingle All the Way (1996).

Osim glume, Belushi je također uspješan glazbenik. Svirao je gitaru i pjevao u bendu Blues Brothers s Johnom Belushijem, svojim bratom koji je također bio glumac i komičar. Belushi je također objavio nekoliko albuma sa svojim bendom The Sacred Hearts.

Belushi je bio oženjen tri puta i ima troje djece. Trenutno živi u Los Angelesu i aktivno se bavi glumom i glazbom.

jim belushi
Foto: Shutterstock

Jim Belushi filmovi – 10 najboljih

Jim Belushi se u svojoj karijeri našao u više od 150 filmova i serija. Iako je, kao što smo rekli, njegova najpopularnija uloga došla u seriji, za potrebe kreiranja ovog popisa fokusirali smo se isključivo na njegove filmove. Pogledajmo kojih se 10 filmova našlo na našem popisu!

10. Retroactive (1997)

Žanr: Akcija, krimi, drama, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Louis Morneau 
Uloge: Jim Belushi, Kylie Travis, Shannon Whirry

Radnja ukratko: Ženu kojoj se automobil pokvari na autocesti pokupe pomahnitali stranac i njegova prijateljica. Iako je imala prilike pobjeći, žena ostane s njima, iako izgledaju kao da su uključeni u nekakvu pljačku. Nakon niza ubojstava, uključujući i ono kada je stranac ubio svoju prijateljicu, žena uspijeva pobjeći u znanstveni laboratorij u kojem se eksperimentira s putovanjem kroz vrijeme. Traži način kako da se vrati u prošlost i spriječi ubojstva, ali svaki pokušaj rezultira istim slijedom događanja: ubojstvima.

9. Taking Care of Business (1990)

Žanr: Komedija
Redatelj: Arthur Hiller 
Uloge: Jim Belushi, Charles Grodin, Anne De Salvo 

Radnja ukratko: Jimmy Dworski (Jim Belushi) je kradljivac automobila koji se trenutno nalazi u popravnoj ustanovi u Los Angelesu i upravo treba biti pušten. Navija za Chicago Cubse i preko radijskog kviza osvoji dvije ulaznice za finale protiv California Angelsa, međutim upravitelj mu ne dopušta da koji sat ranije izađe iz objekta kako bi stigao na utakmicu. Jimmy dolazi do plana tako što će sa svojim kolegama simulirati svoju otmicu. 

8. The Principal (1987)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Christopher Cain 
Uloge: Jim Belushi, Louis Gossett Jr., Rae Dawn Chong 

Radnja ukratko: Rick Latimer (Jim Belushi) je školski učitelj. Kada u baru bude pio s prijateljima, ugleda svoju bivšu ženu u društvu odvjetnika odgovornog za njihov razvod. Nakon što Rick odvjetniku razbije automobil, završava u ozloglašenoj srednjoj školu Brandel kao zamjena. Rick saznaje da u Brandelu vladaju bande s učenicima koji su odbijeni iz drugih škola. 

7. K-9 (1989) 

Žanr: Akcija, komedija, krimi
Redatelj: Rod Daniel 
Uloge: Jim Belushi, Mel Harris, Kevin Tighe 

Radnja ukratko: Mike Dooley (Jim Belushi) radi u odjelu za narkotike u San Diegu. Trenutno radi na hvatanju kralja droge Kena Lymana (Kevin Tighe). Uskoro dobiva partnera: psa po imenu Jerry Lee. Mikeu se isprva ne svidi Jerry Lee, ali počinje se zagrijavati za psa kad ovaj pokaže što je sve u stanju. Mike želi znati gdje će biti Lymanova sljedeća isporuka droge, a Jerry Lee je pravi pas za to.

6. Gang Related (1997)

Žanr: Akcija, krimi, drama, romantični, triler
Redatelj: Jim Kouf
Uloge: Jim Belushi, Tupac Shakur, Lela Rochon 

Radnja ukratko: Priča o dva korumpirana policajca koji greškom ubiju agenta DEA-a koji se nalazio na tajnom zadatku. Nakon toga pokušavaju prikriti tragove na način da namještaju beskućniku zločin. To će zahtijevati improvizaciju te manipulaciju dokazima i svjedocima. 

5. Mr. Destiny (1990) 

Žanr: Komedija, fantazija, romantični 
Redatelj: James Orr
Glumci: Jim Belushi, Linda Hamilton, Michael Caine

Radnja ukratko: Larry Burrows (Jim Belushi) je nesretan čovjek koji osjeća da nema moći nad svojim životom. Vjeruje da bi sve bilo drugačije da je pogodio onaj udarac u bejzbol utakmici kad je bio dijete. Jedne večeri upoznaje čovjeka koji mu govori da može promijeniti njegovu sudbinu na način da će mu ponuditi alternativni život o kojem je oduvijek sanjao. Burrows kreće na putovanje samospoznaje i polako shvaća da čak i ovaj novi život ima svoje probleme i nedostatke. 

4. Curly Sue (1991) 

Žanr: Komedija, drama, obiteljski, romantični 
Redatelj: John Hughes 
Glumci: Jim Belushi, Kelly Lynch, Alisan Porter 

Radnja ukratko: Bill Dancer (Jim Belushi) i njegova mlada prijateljica Curly Sue (Alisan Porter) su beskućnici i vrlo dobre duše. Njihove svakodnevne prijevare nisu bazirane na novac i zaradu, već na dobivanje hrane. Kad prevare lijepu i bogatu Grey Ellison (Kelly Lynch), uvjeravajući je da je svojim Mercedesom udarila Billa, nadaju se samo besplatnom obroku. Međutim, Gray je dirnuta i inzistira na tome da njih dvoje prespavaju kod nje u kući.

3. Red Heat (1988)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, triler 
Redatelj: Sergio Leone 
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jim Belushi, Peter Boyle

Radnja ukratko: Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger) je ruski policajac koji je poslan za gruzijskim dilerom droge koji je uspio pobjeći u Sjedinjene Države i čeka izručenje u Chicagu. Art Ridzik (Jim Belushi) je Dankov privremeni partner u čikaškoj policiji. Kada diler uspije pobjeći, dva policajca će morati prevladati svoje nesuglasice kako bi ga ponovno pronašli i uhvatili. 

2. Salvador (1986) 

Žanr: Drama, povijesni, triler 
Redatelj: Oliver Stone 
Glumci: James Woods, Jim Belushi, Michael Murphy 

Radnja ukratko: Radnja se odvija u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Brutalni građanski rat u Salvadoru, u kojem se ubijaju mladići, žene i djeca. To je užasno okruženje, međutim savršeno za ljigavog ratnog fotoreportera Richarda Boylea (James Woods), kojem treba nešto veliko u tek svježoj karijeri. Boyle se pridružuje prvoj crti u pokušaju da uhvati grozne, ali vrijedne slike boli i užasa. Svakom novom fotografijom će rasplamsati svoje dugo zakopano suosjećanje. Snimajući tragičnu stranu čovječanstva, polako pronalazi nešto što će ga zauvijek promijeniti: svoju dušu. 

1. Thief (1981)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Michael Mann 
Glumci: James Caan, Tuesday Weld, Jim Belushi 

Radnja ukratko: Frank (James Caan) je profesionalni lopov, stručnjak za otvaranje sefova i velike poslove s dijamantima. Mnogo je godina proveo u zatvoru, a sada si je stvorio konkretnu sliku o tome što želi od života: lijepi dom, ženu i djecu. Nastojeći ubrzati ovaj proces, on pristaje na veliki posao jednog značajnog gangstera. Nakon tog posla planira otići u mirovinu, no stvari se neće odvijati na lagan način.

Druge je zanimalo i ovo...