Susan Sarandon

Susan Sarandon filmovi – Top 10 najboljih

Susan Sarandon je američka glumica i aktivistica rođena 4. listopada 1946. godine u gradu New Yorku. Odrasla je u obitelji s osmero djece, a njezina majka bila je plesačica, dok je otac bio televizijski producent.

Sarandon je studirala na Sveučilištu Catholica America u Washingtonu i kasnije se preselila u New York kako bi nastavila karijeru glumice. U ranim 70-im godinama, pojavila se u nekoliko televizijskih serija i filmova, a njezin prvi značajni nastup bio je u filmu Joe (1970) u kojem je glumila uz Petera Boylea.

Njezina prva nominacija za Oscara bila je za ulogu u filmu Atlantic City (1980), a kasnije je osvojila Oscara za najbolju glumicu za svoju ulogu u filmu Dead Man Walking (1995). Osim Oscara, Sarandon je osvojila i mnoge druge nagrade, uključujući Zlatni globus, nagradu BAFTA i nagradu SAG.

Susan Sarandon je poznata po svojim snažnim ulogama i angažiranosti u politici i društvenim pitanjima. Bila je aktivna u mnogim kampanjama i organizacijama, uključujući kampanju protiv rata u Iraku, kampanju za prava homoseksualaca te kampanju protiv smrtne kazne.

Osim glume, Sarandonova je bila i producentica i redateljica nekoliko filmova. Njezina djeca, Eva Amurri i Jack Robbins, također su se upustili u svijet glume.

Susan Sarandon
Foto: Shutterstock

Susan Sarandon filmovi – 10 najboljih

Susan Sarandon se u svojoj karijeri našla u više od 160 filmova i serija, a kreirati popis njezinih najboljih filmova nije bio lak zadatak. Međutim, vjerujemo da smo uspjeli izdvojiti 10 filmova koji su zaista vrijedni spomena i objediniti ih na našoj listi. Pogledajmo kako ona izgleda!

10. Anywhere But Here (1999)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Wayne Wang 
Uloge: Susan Sarandon, Natalie Portman, Hart Bochner

Radnja ukratko: Adele August (Susan Sarandon) se umorila od života u malom gradiću Bay Cityju. Napušta svog drugog supruga i obitelj te odlazi na Beverly Hills sa svojom kćeri. Kćer tinejdžerica se ljuti na selidbu i svoju majku te zauzvrat planira bijeg na sveučilište na istočnoj obali. Međutim, Adele ima planove da od kćeri napravi filmsku zvijezdu. 

9. The Lovely Bones (2009)

Žanr: Drama, fantazija, triler
Redatelj: Peter Jackson 
Uloge: Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Saoirse Ronan, Susan Sarandon

Radnja ukratko: Godina je 1973. Susie Salmon (Saoirse Ronan) je tinejdžerica s obećavajućom budućnošću. Nažalost, njezin život na brutalan način prekida njezin susjed, inače seksualni prijestupnik. Vrateći se u obliku duha, Susie promatra kako se njezina obitelj bori kako bi nastavila sa svojim životima. Mora dovesti u ravnotežu svoju žeđ za osvetom i željom da se njezina ožalošćena obitelj oporavi.

8. Atlantic City (1980)

Žanr: Krimi, drama, romantični 
Redatelj: Louis Malle 
Uloge: Burt Lancaster, Susan Sarandon, Kate Reid 

Radnja ukratko: Postati dealer u Atlantic Cityju bi moglo pomoći Sally (Susan Sarandon) ostvariti svoj san o odlasku u Monte Carlo. To je mjesto simbol glamuroznog života kojeg ona nije mogla imati otkako je prije deset godina pobjegla iz Saskatchewana. S druge strane, Lou (Burt Lancaster) sanja da je veliki mafijaš u starim danima. Grace (Kate Reid) je stigla u Atlantic City na natjecanje u ljepoti. Kratak posjet Sallyna otuđenog muža u Atlantic City će promijenit tijek života Sally i Loua. 

7. Lorenzo’s Oil (1992) 

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: George Miller 
Uloge: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov 

Radnja ukratko: Priča o Lorenzu Odoneu (Nick Nolte) koji je bio normalno dijete do svoje sedme godine. Nakon toga su mu se počele događati čudne stvari: nesvjestica, gubitak pamćenja i ostali mentalni fenomeni. Naposljetku mu je dijagnosticirano da boluje od ALD-a (adrenoleukodistrofije): izuzetno rijetkog neizlječivog degenerativnog poremećaja mozga. Frustrirani neuspjesima liječnika i medicine na ovom području, Lorenzo i roditelji se počinju educirati u nadi da će otkriti nešto što može zaustaviti napredovanje bolesti.

6. Bull Durham (1988)

Žanr: Komedija, romantični, sportski
Redatelj: Ron Shelton
Uloge: Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins 

Radnja ukratko: Crash Davis (Kevin Costner) je ostarjeli igrač male lige u drugoj momčadi, kako bi pomogao sazrjeti jednom mladom bacaču s problemima zrelosti Ebbyju Calvinu (Tim Robbins). Oboje će se zaljubiti u Ann (Susan Sarandon), ljubiteljicu bejzbola koja ima svoju vlastitu perspektivu igre.

5. The Witches of Eastwick (1987) 

Žanr: Komedija, fantazija, horor 
Redatelj: George Miller
Glumci: Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer 

Radnja ukratko: Tri vještice iz jednog povećeg sela, Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) i Sukie (Michelle Pfeiffer), dosađuju se bez muževa. Na potpuno nevini način, one će dozvati tajanstvenog muškarca koji bi mogao ispuniti sve njihove želje. Nedugo zatim, čovjek se doseli u grad i savršeno se uklopi. Daryl Van Horne (Jack Nicholson) je iznimno bogat čovjek divljih očiju, a tri će vještice ubrzo saznati što su prizvale.

4. Dead Man Walking (1995) 

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Tim Robbins 
Glumci: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky 

Radnja ukratko: Helen Prejean (Susan Sarandon) je brižna časna sestra koja prima očajničko pismo jednog zatvorenika osuđenog na smrt koji pokušava pronaći pomoć kako bi izbjegao smrtnu kaznu zbog ubojstva. Časna sestra počinje pokazivati ​​empatiju prema patetičnom čovjeku i prema žrtvama i njihovim obiteljima. Helen je u dvojbi: može li se brinuti za zatvorenika s obzirom na gnjusne zločine koje je počinio?

3. The Client (1994)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Brad Renfro

Radnja ukratko: Mark Sway (Brad Renfro) ima jedanaest godina i živi u prikolici s majkom i bratom. Jednog dana dok se bude igrao s bratom, pored njih se zaustavi automobil. Svjedoči samoubojstvu člana mafije što djeluje katatonički na njega. Okružni će tužitelj pokušati iskoristiti Marka protiv mafijaške obitelji. Mark uzima Roya Foltrigga (Tommy Lee Jones) za odvjetnika.

2. Little Women (1994) 

Žanr: Drama, obiteljski, romantični 
Redatelj: Gillian Armstrong 
Glumci: Susan Sarandon, Winona Ryder, Kirsten Dunst 

Radnja ukratko: Dok im je otac u građanskom ratu, Jo (Winona Ryder), Meg (Trini Alvarado), Beth (Claire Danes) i Amy (Kirsten Dunst / Samantha Mathis), odrastaju s majkom u nikako laganim okolnostima. Radi se o zatvorenoj obitelji, međutim članice ostaju bliske i kada u obitelj počnu ulaziti muškarci.  

1. Thelma & Louise (1991)

Žanr: Avantura, krimi, drama 
Redatelj: Ridley Scott 
Glumci: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel 

Radnja ukratko: Dok su se nalazile na vikend-bijegu od monotonog života kućanica, jedan muškarac pokuša silovati Thelmu (Geena Davis), a Louise (Susan Sarandon) ga upuca. Ubrzo bježe dok ih vlasti pomno prate. Obje će žene ponovno otkriti snagu svog prijateljstva i iznenađujuće aspekte svoje osobnosti i vlastite snage u teškim vremenima.

Similar Posts