kirsten dunst

Kirsten Dunst filmovi – Top 10 najboljih

Kirsten Dunst je američka glumica, rođena 30. travnja 1982. godine u Point Pleasantu, New Jersey, SAD.

Kirsten je od ranog djetinjstva pokazivala interes za glumu i započela je karijeru u reklamama u dobi od tri godine. 1989. godine pojavila se u epizodi TV serije Loving, a kasnije je dobila ulogu u filmu New York Stories (1989), redatelja Woodyja Allena.

Najveću slavu stekla je ulogom Mary Jane Watson u filmu Spider-Man iz 2002. godine i njegovim nastavcima iz 2004. i 2007. godine. Tijekom svoje karijere, Kirsten je glumila u mnogim filmovima, među kojima su Interview With the Vampire iz 1994. godine, Virgin Suicides iz 1999. godine, Marie Antoinette iz 2006. godine, Melancholia iz 2011. godine i drugi.

Za svoj rad u filmu Interview With the Vampire (1994), Kirsten je nominirana za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne glumice. Kirsten je također poznata po svom radu na televiziji, a 2019. godine glumila je u seriji On Becoming a God in Central Florida.

Dunst je jedna od najtalentiranijih glumica svoje generacije, a njezina sposobnost da utjelovi različite likove učinila ju je jednom od najomiljenijih i najcijenjenijih glumica današnjice.

Kirsten Dunst filmovi - Top 10 najboljih
Foto: Shutterstock

Kirsten Dunst filmovi – 10 najboljih

Kirsten Dunst je u svojoj karijeri glumila u više od 80 filmova i serija, a neki od njih bili su veliki hitovi. Kako bismo kreirali ovaj popis, pokušali smo izdvojiti njezinih 10 najboljih filmova, a pogledajmo koji su se od njih našli na našem popisu!

10. Wimbledon (2004)

Žanr: Komedija, romantični, sportski 
Redatelj: Richard Loncraine 
Uloge: Kirsten Dunst, Paul Bettany, Jon Favreau

Radnja ukratko: Peter Colt (Paul Bettany) je na zalasku svoje profesionalne teniske karijere. Trenutno se nalazi na 119. mjestu na ljestvici, a top 10 igrača nije pobijedio već godinama. Nikada nije postigao nešto značajno u sportu. Ušao je s wild cardom na Wimbledon, što će biti njegov posljednji turnir. S druge strane, Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst) je ove godine prijavljena na svoj prvi Wimbledon u životu, a reklamira se kao da bi mogla osvojiti turnir u svom prvom pokušaju. Njihov susret će postati nešto dublje za oboje.  

9. Drop Dead Gorgeous (1999)

Žanr: Komedija, romantični, triler
Redatelj: Michael Patrick Jann 
Uloge: Kirsten Dunst, Denise Richards, Ellen Barkin 

Radnja ukratko: Gradić u Minnesoti. Godišnje natjecanje u ljepoti koje prati TV ekipa. Bivša pobjednica Gladys Leeman (Kirstie Alley) želi biti sigurna da će njezina kći Rebecca (Denise Richards) krenuti njezinim putem. Eksplozije i požari su dokaz toga koliko je Gladys daleko spremna ići. Budući da su Leemani najbogatija obitelj u gradu, policija je prilično nezainteresirana i opuštena oko svega. Međutim, teško će biti zaustaviti glavnu suparnicu Amber Atkins (Kirsten Dunst).

8. The Beguiled (2017)

Žanr: Drama, triler, ratni 
Redatelj: Sofia Coppola 
Uloge: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning 

Radnja ukratko: Martha Farnsworth (Nicole Kidman) vodi školu za djevojčice u Virginiji tijekom građanskog rata. Do 1864. godine, gotovo su svi otišli: studenti, robovi, učitelji. Ostalo je tek nekoliko učenika i jedna učiteljica, Edwina Morrow (Kirsten Dunst). Kada bude otišla van potražiti gljive u šumi, učenica Amy (Oona Laurence) nailazi na Johna McBurneyja (Colin Farrell), kaplara u vojsci Unije koji je tijekom bitke ranjen u nogu i u međuvremenu je dezertirao. Ona ga dovodi u školu gdje on gubi svijest. Zaključavaju ga u jednu od soba. Sve žene i djevojke postaju fascinirane zgodnim muškarcem.

7. The Virgin Suicides (1999)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Sofia Coppola 
Uloge: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods 

Radnja ukratko: Priča o pet sestara ispričana iz perspektive dječaka iz susjedstva, koji se skupljaju nakon 20 godina i pokušavaju riješiti misterij sestara iz Detroita. Radi se o tužnoj i usamljenoj priči o tome kako su nemoćno gledale kako njihovi krhki životi nestaju. 

6. Bring It On (2000)

Žanr: Komedija, romantični, sportski
Redatelj: Peyton Reed
Uloge: Kirsten Dunst, Eliza Dushku, Jesse Bradford 

Radnja ukratko: Tim navijačica iz srednje škole Rancho Carne u San Diegu ima sve što treba za pobjedu: duh, hrabrost i ubojitu rutinu za koju su uvjerene da će im donijeti trofej nacionalnog prvenstva šestu godinu zaredom. Međutim, sve se okreće kada se otkrije da su njihove savršeno koreografirane rutine zapravo ukrali od hip-hop tima iz East Comptona. Sada moraju smisliti nešto originalno.

5. Interview With the Vampire (1994)

Žanr: Drama, fantazija, horor
Redatelj: Neil Jordan
Glumci: Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst 

Radnja ukratko: Mladi novinar prati čovjeka ulicama sve dok ne završe u sobi. Novinar tada započinje intervju, a stranac mu govori da je vampir. Novinar ne vjeruje u to i zato stranac počinje svoju priču: Zove se Louis i u 18. stoljeću je imao 24 godine kada je ugrižen od strane drugog vampira. Život mu nije bio zabavan sve dok nije upoznao djevojčicu Claudiju (Kirsten Dunst), koja će ga zauvijek promijeniti.

4. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) 

Žanr: Drama, romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: Michel Gondry 
Glumci: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst 

Radnja ukratko: Joel (Jim Carrey) je očajan kada sazna da su njegovoj djevojci Clementine (Kate Winslet) izbrisana sjećanja na njihovu strastvenu vezu. Razočaran, angažira izumitelja procesa, dr. Howarda Mierzwaika (Tom Wilkinson) da ukloni Clementine iz vlastitog sjećanja. Međutim, kako mu sjećanja postupno nestaju, on počinje ponovno otkrivati njihovu strast i više nije siguran želi li se zauvijek riješiti sjećanja na ljubav života.

3. Spider-Man (2002)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Sam Raimi 
Uloge: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe 

Radnja ukratko: Na izletu sa školom, Petera Parkera (Tobey Maguire) ugrize genetski modificirani pauk. Sljedeće jutro se budi sa supermoćima. Nakon što svjedoči ubojstvu svog ujaka, Parker odluči iskoristiti svoje sposobnosti da očisti grad od sveg zla koje vlada u njemu. Međutim, s druge strane grada, postoji opaki Zeleni Goblin (Willem Dafoe) koji vidi Spider-Mana kao prijetnju i mora ga se riješiti. To će pokušati preko djevojke Mary Jane (Kirsten Dunst) za kojom Parker žudi.

2. Melancholia (2011)

Žanr: Drama, znanstveno fantastični
Redatelj: Lars von Trier 
Uloge: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland 

Radnja ukratko: Dan kada se Justine (Kirsten Dunst) udaje. Trudi se zadržati svoju tešku depresiju pod kontrolom i izgledati sretno pred obitelji i gostima. Polako počinje pucati po šavovima zbog pritiska koji je na nju postavio njezin šogor, koji je platio vjenčanje. Dok planet Melancholia polako pada na Zemlju, Justine pronalazi mir u pomisli na neizbježno uništenje, a njezina sestra Claire (Charlotte Gainsbourg) zapada u neviđenu tjeskobu.

1. Marie Antoinette (2006)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, romantični 
Redatelj: Sofia Coppola 
Glumci: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rip Torn 

Radnja ukratko: Prema priči Antonije Fraser. Radnja prati nadvojvotkinju od Austrije i kasnije kraljicu Francuske, Marie Antoinette (Kirsten Dunst), neshvaćenu i zlostavljanu ženu sve od njezinog rođenja u Carskoj Austriji pa do manjeg života u Francuskoj.

Druge je zanimalo i ovo...