Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Filmska 2019. je završila. Dobro, da, naša kina još kasne pa nismo pogledali baš sve filmove kao i strani kolege, ali suštinski možemo reći da je filmska godina – zaključena. Kao uvod u sezonu nagrada, ali i naše skoro praćenje svih relevantnih filmskih nagrada (Zlatni globusi, BAFTA-e, Nezavisni duh, Oscari, …), donosimo vam listu najboljih glumačkih interpretacija prethodne godine, kako onih muških, tako i onih ženskih.

Listu smo podijelili na dva dijela, a ograničili smo se na samo pet interpretacija po spolu. Dakle, lista će sadržavati pet najboljih muških i pet najboljih ženskih interpretacija 2019. godine. Uloge neće biti rangirane prema “važnosti”, tako da se ovdje mogu naći i sporedne i glavne uloge (jasno, predviđanja za pojedine kategorije Oscara napravit ćemo kasnije). Isto tako, uloge neće ovisiti o samoj kvaliteti filma, već isključivo o snazi, originalnosti, uvjerljivosti i posvećenosti glumačke interpretacije, tako da – sama uloga ne mora značiti da je i film dobar, niti da ga mi smatramo najboljim za prethodnu godinu.

Temeljne kriterije rangiranja već smo ukratko nabrojali, tako da ih sada valja malo i pojasniti. Prvi i temeljni kriterij bit će, dakako, snaga interpretacije, odnosno glumačka, psihološka i emotivna snaga s kojom je uloga portretirana, ali i koju je interpret prenio na publiku. Ovdje će se promatrati i potencijalna trajnost same interpretacije, s obzirom da se radi o elementima koji su direktno povezani jedan s drugim. U kontekstu originalnosti gledat ćemo, dakako, što je interpret donio novoga ili svojega ulozi, a da se razlikuje od drugih sličnih uloga, bilo da se radi o karakterno ili žanrovski sličnim ulogama. Ovdje smo za cilj uzeli utvrditi koliko je jedna uloga unikatna u odnosu na slične uloge u prošlosti. Kada govorimo o uvjerljivosti interpretacije, govorimo o tome koliko je interpret djelovao i bio svoj lik, a koliko se očitovalo to da je (samo) glumio. Kod uloga često tražimo da se glumac stopi sa svojim likom, da postane on i da pri tome bude uvjerljiv, a upravo je to ono što istražujemo u ovom kriteriju; ovaj kriterij će najviše ovisiti o ostalim tehničkim aspektima filma (scenaristički razvoj, dijalozi, kontekst, itd.) jer će upravo oni smjestiti lika u kontekst unutar kojega mora biti uvjerljiv. Za kraj, jasno, obratit ćemo pažnju i na posvećenost, odnosno količinu osobne energije koju je interpret uložio u transformaciju, odnosno koliko je probio vlastitu, privatnu ličnost (ali i ranija karijerna postignuća) da bi realizirao ovu ulogu.

Iako to nećemo uspjeti biti, nastojat ćemo biti što objektivniji i za vas izdvojiti deset glumačkih interpretacija koje su obilježile filmsku 2019. godinu, tako da – uživajte!


Najbolje ženske glumačke interpretacije


5. Saoirse Ronan kao Josephine “Jo” March (Little Women)

Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Iako su uloge snažnih, emancipiranih ženskih likova koji se u vremenu izražene ženske subordinacije izdižu iznad vlastite društvene uloge i snažno se izbore za svoje mjesto svojom personom i svojim umom relativno čest motiv, činjenica da je mlada Saoirse Ronan ulogom Josephine March zaradila svoju četvrtu nominaciju za Oscara govori dovoljno o kvaliteti te uloge, zbog čega s njom otvaramo ovu listu. Josephine March je protagonistica romana Little Women, čiju je najnoviju (i izvanrednu) adaptaciju režirala Greta Gerwig. Ovaj “ženski film o ženama” neupitno spada u najbolje uratke 2019. godine, a Saoirse Ronan je kao glavna protagonistica, kao najsnažnija među sestrama March snažno doprinijela tom statusu.


4. Thomasin McKenzie kao Elsa Korr (Jojo Rabbitt)

Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Iako ovo možda nije jedna od dramski najzahtjevnijih uloga 2019. godine, Elsa Korr svakako spada među najljepše i najposebnije uloge prethodne godine. Mlada Thomasin McKenzie izvanredno je utjelovila ovu neobičnu i posebnu djevojčicu, koja se zbog svog židovskog porijekla mora skrivati u domu Betzlerovih. McKenzie je uspjela prenijeti cijelu plejadu emocija – ljubav, prijateljstvo, strah, hrabrost, itd. – kroz ulogu koja je dodatno procvjetala u kombinaciji Else i Joja, a koja je pokazala svu čaroliju ljubavi i prijateljstva između dva, naizgled, nespojiva svijeta. Thomasin McKenzie je u ovom prekrasnom filmu Taike Waititija bila izvrsna i zbog ljepote same uloge zaslužuje četvrto mjesto na našoj listi.


3. Scarlett Johansson kao Nicole Barber (Marriage Story)

Scarlett Johansson in Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson je u jednoj od boljih – mada ne i najboljoj – uloga svoje karijere zauzela treće mjesto među ženskim interpretacijama 2019. godine. Snažna, uvjerljiva i vrlo autentična u svojoj interpretaciji glumice Nicole Barber, Johansson je bila izvrsna partnerica Adamu Driveru u Baumbachovoj tužnoj priči o braku, ljubavi i krahu. Iako je film bio nešto više naklonjeniji Nicole nego Charlieju, ostaje činjenica da prava priroda Nicoleine želje za razvodom u filmu nije razjašnjena, tako da unatoč snažnoj interpretaciji Scarlett Johansson, ostaje velika dilema oko potpune karakterizacije njezina lika, odnosno njezina motivacija i stvarni razlozi njezine role ostaju pod upitnikom.


2. Bak So-dam, Jo Yeo-jeong i Jang Hye-jin (Gisaengchung)

Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

S obzirom na upečatljivost ovoga filma i svih glumačkih interpretacija, “tri žene Parazita” sam odlučio komemorirati zajedničkim drugim mjestom. Sve tri odabrane glumice – Bak So-dam kao Kim Ki-jeong, Jo Yeo-jeong kao Park Yeon-gyo i Jang Hye-jin kao Kim Chung-sook – odradile su izvanredan posao i učinile su ovaj neobičan i genijalan film još genijalnijim. I dok su Bak i Jang utjelovljavale “podzemlje” korejskog društva te su se u tom kontekstu istakle svojom lukavošću, Jo je tumačila pripadnicu visokog društva, u ulozi koja je istovremeno bila i realističan prikaz (korejske) elite, ali i vrlo ironična karakterizacija njezine površnosti. Sve su tri glumice bile izvanredne – svaka na svoj način – i baš su zato, i individualno, i kolektivno, zaslužile ovo drugo mjesto jer se radi doista o neobičnim, unikatnim i vrlo pamtljivim interpretacijama.


Honourable Mentions: Jessica Chastain kao Beverly Marsh (It: Chapter 2), Charlize Theron kao Megyn Kelly (Bombshell), Laura Dern kao Nora Fanshaw (Marriage Story), Alma Prica kao Diana Budisavljević (Dnevnik Diane Budisavljević)


1. Lupita Nyong’o kao Adelaide Wilson / Red (Us)

Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Iako je nema među kandidatima za najveće ovogodišnje nagrade, Lupita Nyong’o je po našem mišljenju prezentirala najjaču individualnu žensku glumačku interpretaciju 2019. godine. Dvostruka uloga u Peeleovom izvrsnom hororu Us doista je posebna i specifična, toliko da ju možemo nazvati ženskom verzijom uloge koja će se naći na broju jedan na sljedećoj stranici ovog teksta. Posvećena, uvjerljiva, psihotična i nadasve jeziva, Lupita Nyong’o je u obje svoje role odradila zastrašujuće dobar posao, kojim je iznijela cijeli film na svojim leđima. Velika je sramota što se ova uloga nije našla na popisu nominiranih za velike nagrade – ne bih nagađao je li razlog boja kože, činjenica da je Renée Zellweger iz nekog razloga opet in ili to što je Us izašao tako rano prošle godine – međutim, nema spora da se radi o jednoj doista jedinstvenoj interpretaciji ludila koja nas je jednako oduševila, koliko nas je i prestravila.

Similar Posts