Top lista: Najbolje glumačke interpretacije 2019. godine

Filmska 2019. je završila. Dobro, da, naša kina još kasne pa nismo pogledali baš sve filmove kao i strani kolege, ali suštinski možemo reći da je filmska godina – zaključena. Kao uvod u sezonu nagrada, ali i naše skoro praćenje svih relevantnih filmskih nagrada (Zlatni globusi, BAFTA-e, Nezavisni duh, Oscari, …), donosimo vam listu najboljih glumačkih interpretacija prethodne godine, kako onih muških, tako i onih ženskih.

Listu smo podijelili na dva dijela, a ograničili smo se na samo pet interpretacija po spolu. Dakle, lista će sadržavati pet najboljih muških i pet najboljih ženskih interpretacija 2019. godine. Uloge neće biti rangirane prema “važnosti”, tako da se ovdje mogu naći i sporedne i glavne uloge (jasno, predviđanja za pojedine kategorije Oscara napravit ćemo kasnije). Isto tako, uloge neće ovisiti o samoj kvaliteti filma, već isključivo o snazi, originalnosti, uvjerljivosti i posvećenosti glumačke interpretacije, tako da – sama uloga ne mora značiti da je i film dobar, niti da ga mi smatramo najboljim za prethodnu godinu.

Temeljne kriterije rangiranja već smo ukratko nabrojali, tako da ih sada valja malo i pojasniti. Prvi i temeljni kriterij bit će, dakako, snaga interpretacije, odnosno glumačka, psihološka i emotivna snaga s kojom je uloga portretirana, ali i koju je interpret prenio na publiku. Ovdje će se promatrati i potencijalna trajnost same interpretacije, s obzirom da se radi o elementima koji su direktno povezani jedan s drugim. U kontekstu originalnosti gledat ćemo, dakako, što je interpret donio novoga ili svojega ulozi, a da se razlikuje od drugih sličnih uloga, bilo da se radi o karakterno ili žanrovski sličnim ulogama. Ovdje smo za cilj uzeli utvrditi koliko je jedna uloga unikatna u odnosu na slične uloge u prošlosti. Kada govorimo o uvjerljivosti interpretacije, govorimo o tome koliko je interpret djelovao i bio svoj lik, a koliko se očitovalo to da je (samo) glumio. Kod uloga često tražimo da se glumac stopi sa svojim likom, da postane on i da pri tome bude uvjerljiv, a upravo je to ono što istražujemo u ovom kriteriju; ovaj kriterij će najviše ovisiti o ostalim tehničkim aspektima filma (scenaristički razvoj, dijalozi, kontekst, itd.) jer će upravo oni smjestiti lika u kontekst unutar kojega mora biti uvjerljiv. Za kraj, jasno, obratit ćemo pažnju i na posvećenost, odnosno količinu osobne energije koju je interpret uložio u transformaciju, odnosno koliko je probio vlastitu, privatnu ličnost (ali i ranija karijerna postignuća) da bi realizirao ovu ulogu.

Iako to nećemo uspjeti biti, nastojat ćemo biti što objektivniji i za vas izdvojiti deset glumačkih interpretacija koje su obilježile filmsku 2019. godinu, tako da – uživajte!


Najbolje ženske glumačke interpretacije


5. Saoirse Ronan kao Josephine “Jo” March (Little Women)

Iako su uloge snažnih, emancipiranih ženskih likova koji se u vremenu izražene ženske subordinacije izdižu iznad vlastite društvene uloge i snažno se izbore za svoje mjesto svojom personom i svojim umom relativno čest motiv, činjenica da je mlada Saoirse Ronan ulogom Josephine March zaradila svoju četvrtu nominaciju za Oscara govori dovoljno o kvaliteti te uloge, zbog čega s njom otvaramo ovu listu. Josephine March je protagonistica romana Little Women, čiju je najnoviju (i izvanrednu) adaptaciju režirala Greta Gerwig. Ovaj “ženski film o ženama” neupitno spada u najbolje uratke 2019. godine, a Saoirse Ronan je kao glavna protagonistica, kao najsnažnija među sestrama March snažno doprinijela tom statusu.


4. Thomasin McKenzie kao Elsa Korr (Jojo Rabbitt)

Iako ovo možda nije jedna od dramski najzahtjevnijih uloga 2019. godine, Elsa Korr svakako spada među najljepše i najposebnije uloge prethodne godine. Mlada Thomasin McKenzie izvanredno je utjelovila ovu neobičnu i posebnu djevojčicu, koja se zbog svog židovskog porijekla mora skrivati u domu Betzlerovih. McKenzie je uspjela prenijeti cijelu plejadu emocija – ljubav, prijateljstvo, strah, hrabrost, itd. – kroz ulogu koja je dodatno procvjetala u kombinaciji Else i Joja, a koja je pokazala svu čaroliju ljubavi i prijateljstva između dva, naizgled, nespojiva svijeta. Thomasin McKenzie je u ovom prekrasnom filmu Taike Waititija bila izvrsna i zbog ljepote same uloge zaslužuje četvrto mjesto na našoj listi.


3. Scarlett Johansson kao Nicole Barber (Marriage Story)

Scarlett Johansson in Marriage Story (2019)

Scarlett Johansson je u jednoj od boljih – mada ne i najboljoj – uloga svoje karijere zauzela treće mjesto među ženskim interpretacijama 2019. godine. Snažna, uvjerljiva i vrlo autentična u svojoj interpretaciji glumice Nicole Barber, Johansson je bila izvrsna partnerica Adamu Driveru u Baumbachovoj tužnoj priči o braku, ljubavi i krahu. Iako je film bio nešto više naklonjeniji Nicole nego Charlieju, ostaje činjenica da prava priroda Nicoleine želje za razvodom u filmu nije razjašnjena, tako da unatoč snažnoj interpretaciji Scarlett Johansson, ostaje velika dilema oko potpune karakterizacije njezina lika, odnosno njezina motivacija i stvarni razlozi njezine role ostaju pod upitnikom.


2. Bak So-dam, Jo Yeo-jeong i Jang Hye-jin (Gisaengchung)

S obzirom na upečatljivost ovoga filma i svih glumačkih interpretacija, “tri žene Parazita” sam odlučio komemorirati zajedničkim drugim mjestom. Sve tri odabrane glumice – Bak So-dam kao Kim Ki-jeong, Jo Yeo-jeong kao Park Yeon-gyo i Jang Hye-jin kao Kim Chung-sook – odradile su izvanredan posao i učinile su ovaj neobičan i genijalan film još genijalnijim. I dok su Bak i Jang utjelovljavale “podzemlje” korejskog društva te su se u tom kontekstu istakle svojom lukavošću, Jo je tumačila pripadnicu visokog društva, u ulozi koja je istovremeno bila i realističan prikaz (korejske) elite, ali i vrlo ironična karakterizacija njezine površnosti. Sve su tri glumice bile izvanredne – svaka na svoj način – i baš su zato, i individualno, i kolektivno, zaslužile ovo drugo mjesto jer se radi doista o neobičnim, unikatnim i vrlo pamtljivim interpretacijama.


Honourable Mentions: Jessica Chastain kao Beverly Marsh (It: Chapter 2), Charlize Theron kao Megyn Kelly (Bombshell), Laura Dern kao Nora Fanshaw (Marriage Story), Alma Prica kao Diana Budisavljević (Dnevnik Diane Budisavljević)


1. Lupita Nyong’o kao Adelaide Wilson / Red (Us)

Iako je nema među kandidatima za najveće ovogodišnje nagrade, Lupita Nyong’o je po našem mišljenju prezentirala najjaču individualnu žensku glumačku interpretaciju 2019. godine. Dvostruka uloga u Peeleovom izvrsnom hororu Us doista je posebna i specifična, toliko da ju možemo nazvati ženskom verzijom uloge koja će se naći na broju jedan na sljedećoj stranici ovog teksta. Posvećena, uvjerljiva, psihotična i nadasve jeziva, Lupita Nyong’o je u obje svoje role odradila zastrašujuće dobar posao, kojim je iznijela cijeli film na svojim leđima. Velika je sramota što se ova uloga nije našla na popisu nominiranih za velike nagrade – ne bih nagađao je li razlog boja kože, činjenica da je Renée Zellweger iz nekog razloga opet in ili to što je Us izašao tako rano prošle godine – međutim, nema spora da se radi o jednoj doista jedinstvenoj interpretaciji ludila koja nas je jednako oduševila, koliko nas je i prestravila.

Druge je zanimalo i ovo...