james woods

James Woods filmovi – Top 10 najboljih

James Woods je američki glumac i producent, rođen 18. travnja 1947. godine u Vernalu, Utah, SAD. Glumačku karijeru započeo je na kazališnim daskama, a na filmu je debitirao 1971. godine u filmu All the Way Home. Woods je prepoznat od kritike u svojim nastupima u filmovima kao što su Videodrome (1983), Once Upon a Time in America (1984) i Salvador (1986).

Prvu nominaciju za Oscara dobio je upravo za ulogu u ovom potonjem. Osim svog filmskog rada, Woods je također glumio u brojnim televizijskim serijama, uključujući ER, Shark i Ray Donovan, a dobitnik je tri nagrade Emmy za svoj televizijski rad.

Osim glume, Woods je i glasovni umjetnik te je dao glas za brojne animirane televizijske emisije i filmove, uključujući Hercules (1997) i Stuart Little 2 (2002). Također je producirao nekoliko filmova, uključujući spomenuti Salvador (1986) i John Q (2002). Tijekom svoje karijere, Woods je bio poznat po svojim konzervativnim političkim stavovima, te je bio glasni pristaša Republikanske stranke.

Bio je aktivan u prikupljanju sredstava za republikanske kandidate i bio je glasnogovornik za razne političke ciljeve. U svom privatnom životu, Woods je dva puta bio oženjen i ima dvoje djece. Poznat je po svojoj ljubavi prema pokeru, a sudjelovao je i na nekoliko profesionalnih turnira.

james woods
Foto: Shutterstock

James Woods filmovi – 10 najboljih

James Woods se u svojoj bogatoj karijeri našao u više od 140 filmova i serija, a za potrebe kreiranja ovog popisa izdvojili smo samo njegove filmove. Vjerujemo da smo među njima uspjeli pronaći 10 onih koji se mogu spominjati kao najbolji, a pogledajmo stoga o kojim je filmovima riječ.

10. Vampires (1998)

Žanr: Akcija, horor, triler 
Redatelj: John Carpenter 
Uloge: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee 

Radnja ukratko: Jack Crow (James Woods) je fanatični lovac na vampire. To je postao nakon što su mu isti ubili roditelje pred njegovim očima. Crow ima svoj pouzdani tim i posao odrađuje na profesionalan način. Jedne noći dok su brisali vampirsko gnijezdo s lica Zemlje, glavni vampir Valek (Thomas Ian Griffith) je pobio njegov tim, a Crow se pitao kako je Valek znao njegovo ime i gdje će biti? Počinje sumnjati da vampiri spremaju nešto veliko. 

9. Cop (1988)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: James B. Harris 
Uloge: James Woods, Lesley Ann Warren, Charles Durning 

Radnja ukratko: Lloyd Hopkins (James Woods) je okorjeli policijski detektiv koji je na tragu serijskom ubojici koji viktimizira žene u Los Angelesu. Potraga za vodi u njemu dobro poznati svijet droge, kriminala, prostitucije i prevaranata. Paradoksalno, to je također i svijet tajnih obožavatelja, ljubavi, romantičnih pjesnikinja i modernog viteštva.

8. The Specialist (1994)

Žanr: Akcija, drama, triler 
Redatelj: Luis Llosa 
Uloge: Sylvester Stallone, Sharon Stone, James Woods 

Radnja ukratko: Ray Quick (Sylvester Stallone) je bivši CIA-in stručnjak za eksplozive koji je postao plaćeni bombaš i trenutno se nalazi u Miamiju na Floridi. Posljednji klijent mu je ljepotica po imenu May Munro (Sharon Stone). Ona ga angažira da ubije mafijaše koji su ubili njezine roditelje dok je bila dijete. Stvari kreću po zlu kada Ray ubije sina od šefa kriminala iz Miamija. Ray počinje shvaćati da Mayina priča nije takva kakvom se čini.

7. Nixon (1995) 

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Oliver Stone 
Uloge: Anthony Hopkins, Joan Allen, Ed Harris, James Woods 

Radnja ukratko: Priča Olivera Stonea o strogom odgoju bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona (Anthony Hopkins), njegovim početnim političkim zalaganjem na pravnom fakultetu i njegovom neobičnom i samozatajnom udvaranju njegovoj ženi Pat (Joan Allen). Poraz od Johna F. Kennedyja na predsjedničkim izborima 1960., nagovijestio je njegov politički kraj.  

6. The Onion Field (1979)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Harold Becker
Uloge: John Savage, James Woods, Franklyn Seales 

Radnja ukratko: Film snimljen prema istinitim događajima. Los Angeles, 1963. Dva policajca, Karl Hettinger (John Savage) i Ian Campbell (Ted Danson), zaustavljaju automobil u kojemu se nalaze dva sumnjiva muškarca. Radi se o sitnim lupežima, Gregoryju Powellu (James Woods) i Jimmyju Lee Smithu (Franklyn Seales), koji pljačkaju male trgovine s alkoholnim pićima. Uspijevaju zarobiti dvojicu policajaca i odvoze ih na polje luka u Bakersfieldu, u Kaliforniji. Tamo je Campbell ubijen dok je Hettinger uspio pobjeći. Karl Hettinger osjeća da je na neki način odgovoran za smrt svog partnera i da je trebao učiniti više. 

5. True Believer (1989)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Joseph Ruben
Glumci: James Woods, Robert Downey Jr., Margaret Colin

Radnja ukratko: Eddie Dodd (James Woods) je odvjetnik za građanska prava. Roger Baron (Robert Downey Jr.) je tek diplomirao pravo, a sada prati Eddiejeve sjajne slučajeve i želi učiti od njega. Eddie preuzima slučaj mladog Korejca koji je već gotovo deset godina u zatvoru zbog ubojstva koje navodno nije počinio.

4. Casino (1995) 

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Martin Scorsese 
Glumci: Robert De Niro, Sharon Stone, James Woods 

Radnja ukratko: Sam “Ace” Rothstein (Robert De Niro) je operater kockarnice dobro povezan s mafijom. Pokušava živjeti civiliziranim životom sa svojom suprugom Ginger (Sharon Stone) koja uvjetuje novac. Nicky Santoro (Joe Pesci), Aceov stari prijatelj iz djetinjstva, stiže u grad s ambicioznim planom koji će ubrzo poremetiti Aceov život.

3. Once Upon a Time in America (1984)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Sergio Leone 
Uloge: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern 

Radnja ukratko: Bivši gangster David “Noodles” Aaronson (Robert De Niro) se vraća na Manhattan. Ponovno se sastaje sa svojim jedinim živim prijateljem Debelim Moeom (Larry Rapp), nakon 35 dugih godina. Kroz sjećanja mu prolaze tužna i gorko-slatka sjećanja na više od 50 godina ljubavi, smrti i svega između, koja postaju neraskidivo isprepletena, što dovodi do još zbunjujućih pitanja. Koje su opcije čovjeku koji ostane bez ičega?

2. Videodrome (1983) 

Žanr: Horor, znanstveno fantastični, triler
Redatelj: David Cronenberg 
Uloge: James Woods, Debbie Harry, Sonja Smits 

Radnja ukratko: Max Renn (James Woods) kreće u potragu za novim opakim emisijama za svoju gnjusnu kablovsku TV postaju. Pritom nailazi na piratsko emitiranje iznimno nasilne emisije o mučenju pod nazivom Videodrome. Boreći se da otkrije porijeklo programa, putuje u mračni svijet zavjera, sado-mazo igara i tjelesne transformacije. 

1. Salvador (1986)

Žanr: Drama, povijesni, triler 
Redatelj: Oliver Stone 
Glumci: James Woods, Jim Belushi, Michael Murphy 

Radnja ukratko: Radnja se odvija osamdesetih godina prošlog stoljeća gdje traje brutalni građanski rat u Salvadoru, u kojem se ubijaju mladići, žene i djeca. To je užasno okruženje, međutim savršeno za ljigavog ratnog fotoreportera Richarda Boylea (James Woods), kojem treba nešto veliko u tek svježoj karijeri. Boyle se pridružuje prvoj crti u pokušaju da uhvati grozne, ali vrijedne slike boli i užasa. Svakom novom fotografijom će rasplamsati svoje dugo zakopano suosjećanje. Snimajući tragičnu stranu čovječanstva, polako pronalazi nešto što će ga zauvijek promijeniti: svoju dušu.

Similar Posts