Ed Harris

Ed Harris filmovi – Top 10 najboljih

Ed Harris rodio se 28. studenog, 1950. godine u Tenaflyju, New Jersey, SAD. Nakon završene srednje škole pohađao je njujorško sveučilište Columbia. Nakon upoznavanja s lokalnim kazališnim produkcijama, Harris se iznenada zainteresirao za glumu. Napustio je Columbiju, uputio se u Oklahomu gdje su mu živjeli roditelji i upisao se na kazališni odsjek Sveučilišta u Oklahomi.

Nakon diplome preselio se u Los Angeles kako bi pronašao posao. Dobio je svoju prvu glavnu ulogu na filmu u kultnom ostvarenju Knightriders (1981). Dvije godine kasnije, glumio je astronauta Johna Glenna u filmu The Right Stuff (1983). Također je te godine debitirao na pozornici u New Yorku u Fool for Love, Sama Sheparda, izvedbi koja mu je donijela nagradu Obie za najboljeg glumca. Harrisova karijera nakon toga krenula je uzlaznom putanjom, a 2000. godine debitirao je kao redatelj u Oscarom nagrađenom filmu Pollock (2000).

Bio je četiri puta nominiran za Oscara: tri puta za najboljeg sporednog glumca u filmovima Apollo 13 (1995), The Truman Show (1998) i The Hours (2002); te jednom za glavnog glumca u filmu Pollock (2000).

ed harris
Foto: Shutterstock

Ed Harris filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na nekoj od popularnih stranica poput IMDb-a, vidimo da se u svojoj bogatoj karijeri našao u više od 100 filmova i serija. Isključivo smo njegove filmove koristili za kreiranje ovog popisa, a vjerujemo da smo uspjeli izdvojiti 10 najboljih ostvarenja u kojima se on našao. Pogledajmo koji su se filmovi našli na popisu!

10. China Moon (1994)

Žanr: Krimi, drama, misterija, romantični, triler
Redatelj: John Bailey 
Uloge: Ed Harris, Madeleine Stowe, Charles Dance 

Radnja ukratko: Rachel Munro (Madeleine Stowe) je u nesretnom braku s bogatašem Rupertom (Charles Dance). Kako više nije mogla podnijeti zlostavljanje s njegove strane, Rachel jedne noći ubije svog supruga. Policajac Kyle Bodine (Ed Harris), koji je zaljubljen u nju, pomoći će zataškati zločin i ponuditi joj alibi. Međutim, Lamar (Benicio Del Toro), mladi Kyleov partner, vjeruje da je Rachel odgovorna za ubojstvo i započinje istragu. Ubrzo će se otkriti čitav niz spletki.

9. The Rock (1996)

Žanr: Akcija, avantura, triler
Redatelj: Michael Bay 
Uloge: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris 

Radnja ukratko: Kemičar i bivši zatvorenik moraju voditi protunapad kada skupina vojnih ljudi, predvođena odmetnutim generalom, prijeti napadom bojnim otrovom iz Alcatraza na San Francisco.

8. Pollock (2000)

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: Ed Harris  
Uloge: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Robert Knott 

Radnja ukratko: Ovaj film prikazuje istinitu priču o jednom od najvećih američkih slikara 20. stoljeća. Radi se o Jacksonu Pollocku (Ed Harris), predstavniku apstraktnog ekspresionizma. On je potkraj 40-ih godina prošlog stoljeća postao zvijezda, a desetak godina ranije, živio je s bratom u malom stanu u New Yorku. Povremeno je prezentirao svoje radove na izložbama, no kada je upoznao Lee Krasner (Marcia Gay Harden), koja je preuzela brigu o njegovoj karijeri, ali i privatnom životu, Pollockov život krenuo je uzlaznom putanjom.

7. The Right Stuff (1983) 

Žanr: Avantura, drama, biografija, povijesni
Redatelj: Philip Kaufman 
Uloge: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Dok se uz njega se natječu odvažni letači koji žele biti najbolji, pokusni pilot Chuck Yeager (Sam Shepard), svojim zrakoplovom uspijeva probiti zvučni zid. Deset godina kasnije, iz sovjetskog svemirskog središta se lansira satelit Sputnik. To izaziva paniku među Amerikancima koji žele osposobiti vlastiti svemirski program i ponovno postati prvi i najbolji. Tada će započinje novačenje najboljih pilota, a ono je sastavljeno od niza psiho-fizičkih testova. 

6. Glengarry Glen Ross (1992)

Žanr: Krimi, drama, misterija 
Redatelj: James Foley 
Glumci: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Kevin Spacey, Ed Harris 

Radnja ukratko: Skupina prodavača nekretnina nalazi se u problemu. Naime, prodaja je drastično pala pa im arogantni Blake (Alec Baldwin) jasno stavi do znanja da imaju tjedan dana kako bi povećali prodaju ili će se suočiti s otkazom, a onaj tko zabilježi najbolji rezultat dobit će Cadillac za nagradu. Najsposobniji od svih, Ricky Roma (Al Pacino), uspije dogovoriti unosnu prodaju, ali kupac mu sutradan dolazi u ured želeći poništiti ugovor. U međuvremenu, netko je opljačkao ured te je njegov voditelj, Johnny Williamson (Kevin Spacey), pozvao policiju.

5. Apollo 13 (1995)

Žanr: Avantura, drama, povijesni
Redatelj: Ron Howard 
Uloge: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Ed Harris

Radnja ukratko: Ovaj se film temelji na događajima tijekom misije Apollo 13. Astronauti Jim Lovell (Tom Hanks), Fred Haise (Bill Paxton) i Jack Swigert (Kevin Bacon), nakon napuštanja Zemljine orbite otkrivaju da sve ide po planu. Međutim, kada spremnik kisika eksplodira, zakazano slijetanje na Mjesec se otkazuje. Splet raznih nesretnih okolnosti ugrozit će živote članova posade koji će proživljavati veliku dramu.

4. A History of Violence (2005)

Žanr: Akcija, krimi, drama 
Redatelj: David Cronenberg 
Glumci: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris 

Radnja ukratko: Mjesto radnje ovog filma je gradić Millowbrook u Indiani. Mirni i povučeni čovjek, Tom Stall (Viggo Mortensen), vlasnik popularne mjesne zalogajnice, uživa u obiteljskom životu sa svojom voljenom suprugom Edie (Maria Bello) i njihovo dvoje djece. No, život mu se mijenja u sekundi kada nevjerojatnom hladnokrvnošću ubije dvojicu nasilnika koji su u pokušaju pljačke životom zaprijetili Tomovoj zaposlenici. Tom tako postaje mjesni junak te završava na naslovnim stranicama novina i u udarnim terminima informativnih emisija. Vrlo brzo u Millowbrooku se pojavljuje mafijaš Carl Fogarty (Ed Harris), koji Toma naziva imenom Joey Cusack, tvrdeći kako ga poznaje iz prošlosti u kojoj je bio plaćeni ubojica.

3. The Abyss (1989)

Žanr: Avantura, drama, misterija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: James Cameron 
Glumci: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn 

Radnja ukratko: Ekipa civilnih ronilaca rade na “Deepcoru”, prototipu podvodnog staništa za potrebe vađenja nafte, koje protiv njihove volje zaposli američka mornarica, u pokušaju da pronađe i spasi nastradalu nuklearnu podmornicu. Među njima je i inženjerka Lindsey Brigman (Mary Elizabeth Mastrantonio), uskoro bivša žena Buda Brigmana (Ed Harris), strogog predradnika na “Deepcoru”, koja zbog svojeg oštrog pristupa nije omiljena među posadom “Deepcora”. Počet će neobjašnjiv niz događaja, zbog kojih će posada ostati u tamnim dubinama podvodne brazde. Jednog ronioca će poslati na put koji će ga odvesti 7.500 metara ispod površine Atlantskog oceana gdje će se morati suočiti s tajnom The Abyssa.

2. The Hours (2002) 

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Stephen Daldry
Glumci: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore, Ed Harris 

Radnja ukratko: Radnja prati Virginiju Woolf (Nicole Kidman), koja dvadesetih godina prošlog stoljeća piše svoje prvo značajno djelo “Gospođa Dalloway”. Tridesetak godina kasnije, njenu knjigu u Kaliforniji čita deprimirana Laura Brown (Julianne Moore), dok u društvu sina priprema rođendansku tortu za supruga. Još nekoliko desetljeća kasnije, Clarissa Vaughan (Meryl Streep) u New Yorku planira proslavu za svog prijatelja, pjesnika Richarda, koji umire od AIDS-a. Ove su tri žene povezane, ne samo sudbinom, već i sličnim načinima u sukobljavanju sa životom.

1. The Truman Show (1998)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Peter Weir 
Uloge: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney 

Radnja ukratko: Tridesetogodišnji Truman Burbank (Jim Carrey) živi savršenim životom: ima dobro plaćen posao, stanuje u prelijepom Seahavenu na jugu zemlje, a oženjen je lijepom Meryl (Laura Linney). Međutim, svijet oko dobrodušnog Trumana je najobičniji privid. Naime, Truman je od djetinjstva zvijezda najpopularnijeg TV showa na planetu, u kojem milijuni gledatelja 24 sata na dan prate njegovu svakodnevicu, dok su sve osobe u Trumanovom životu glumci i glumice. Producent emisije je Christof (Ed Harris), koji budno pazi da naivni Truman, kojega su u najranijem djetinjstvu napustili roditelji, ne shvati što se uistinu događa oko njega. Jednog će se dana dogoditi upravo to.

Similar Posts