bill paxton

Bill Paxton filmovi – Top 10 najboljih

Bill Paxton rodio se 17. svibnja 1955. u Fort Worthu u Teksasu. S 18 godina preselio se u Los Angeles, gdje je našao posao u filmskoj industriji kao dekorator za New World Pictures Rogera Cormana. Na filmu je debitirao u ostvarenju pod imenom Crazy Mama (1975) koji je režirao Jonathan Demme. Preselivši se u New York, Paxton je studirao glumu kod Stelle Adler na Sveučilištu New York. Nakon što je dobio nešto manju ulogu u filmu Stripes (1981), odradio je nekoliko uloga u niskobudžetnim filmovima i televizijskim serijama.

Također je pritom režirao, napisao i producirao nagrađivane kratke filmove uključujući Barnes & Barnes: Fish Heads (1980), koji je emitiran na Saturday Night Live. Njegovo prvo pojavljivanje u filmu Jamesa Camerona bila je mala uloga u Terminatoru (1984), nakon čega je uslijedila njegova nezaboravna izvedba u ulozi vojnika Hudsona u Aliens (1986) i u ulozi nomadskog vampira Severena u filmu Kathryn Bigelow, Near Dark (1987). Bill je imao još nekoliko sjajnih ostvarenja, a na ovom popisu će se naći samo neka od njih.

Bill Paxton je preminuo 25. veljače 2017. u Los Angelesu zbog komplikacija nakon operacije srca. Imao je 61 godinu.

bill paxton
Foto: Shutterstock

Bill Paxton filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca čija je karijera definitivno prerano završila, možemo uočiti da se u njoj našao u više od 90 različitih filmova i serija. Kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se samo na filmove, a vjerujemo da smo uz neka od sjajnih ostvarenja koja smo naveli zapravo odradili dobar posao u tome. Ostavit ćemo vas da sami prosudite jesmo li u pravo i zato, bez previše duljenja, recimo kojih 10 filmova Billa Paxtona se nalazi na našem popisu najboljih!

10. Weird Science (1985)

Žanr: Komedija, romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: John Hughes 
Uloge: Anthony Michael Hall, Ilan Mitchell-Smith, Bill Paxton

Radnja ukratko: Wyattu (Ilan Mitchell-Smith) roditelji otputuju, a u kući ostane samo njegov stariji brat Chet (Bill Paxton) koji ga na svoj način maltretira. Zajedno s prijateljem Garyjem (Anthony Michael Hall) gledaju stari film o Frankensteinu i Gary dođe na ideju da Wyatt, koji je vrlo vješt s računalima, kreira virtualnu djevojku s kojom će se praviti važni po kvartu. Na njihovo zaprepaštenje, nakon kratkog spoja u sobi se stvori prelijepa djevojka, potpuno podređena svojim tvorcima.

9. Twister (1996)

Žanr: Akcija, avantura, triler
Redatelj: Jan de Bont 
Uloge: Helen Hunt, Bill Paxton, Cary Elwes

Radnja ukratko: Bivšim supružnicima, Billu (Bill Paxton) i Jo (Helen Hunt), zajednička je strast bila skupljanje podataka o olujnom vremenu. Bill upoznaje Jo s budućom suprugom, Melissom (Jami Gertz), koja je upravo u lovu na razorni tornado. Oni odluče zajedno krenuti u susret s jednim od najvećih tornada ikada viđenim.

8. True Lies (1994)

Žanr: Akcija, komedija, triler
Redatelj: James Cameron
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Harry (Arnold Schwarzenegger) je uvjerio ženu da je prodavač računala, no zapravo je tajni agent koji provodi vrijeme hvatajući teroriste i sabotirajući njihove namjere da zavladaju svijetom. Kad otkrije da ga žena možda vara, Harry će upotrijebiti sve svoje resurse te supruzi omogućiti pustolovinu za kojom čezne. Međutim, kada se ispostavi da je afera laž, a u sve se upletu stvarni teroristi, Harry i Helen postanu žrtve otmice istih terorista koje Harry pokušava zaustaviti.

7. Tombstone (1993)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, western 
Redatelj: George P. Cosmatos 
Uloge: Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Slavni šerif Wyatt Earp (Kurt Russell) s braćom Virgilom (Sam Elliott) i Morganom (Bill Paxton) te njihovim suprugama dolazi živjeti u Tombstone, gdje se konačno namjerava smiriti nakon burne karijere čuvara zakona i započeti neki posao. U isto se vrijeme u gradu zatekne i Doc Holliday (Val Kilmer) sa svojom privlačnom partnericom i ljubavnicom Kate (Joanna Pacula). Earpovi i Hollyday ubrzo se sukobe s organiziranom bandom zvanom Cowboys, kojoj na čelu stoji nemilosrdni Curly Bill Brocious (Powers Boothe).

6. Apollo 13 (1995) 

Žanr: Avantura, drama, povijesni
Redatelj: Ron Howard 
Uloge: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon

Radnja ukratko: Film prikazuje iskušenja i patnje posade Apolla 13, kontrole misije, te njihovih obitelji nakon umalo pogubne nesreće koja je onesposobila svemirsko vozilo koje se trebalo spustiti na Mjesec. “Houston, imamo problem”; ove riječi su ovjekovječene u tijeku napetih dana 1970., u vrijeme krize koja se dogodila na letu Apolla 13 na Mjesec, a ti su događaji nanovo stvoreni u ovoj epskoj povijesnoj drami Rona Howarda.

5. Near Dark (1987)

Žanr: Horor
Redatelj: Kathryn Bigelow 
Uloge: Adrian Pasdar, Jenny Wright, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Mladi kauboj bude zaveden od naizgled simpatične djevojke, no nakon jedne sudbonosne noći on shvati da su ona i njena obitelj okrutni vampiri žedni krvi. Kako bi preživio i prilagodio se novom načinu života, prisiljen je pridružiti se njihovom brutalnom putovanju Amerikom. Međutim, kada shvati da su njegov otac i mlađa sestra njihov sljedeći obrok, morat će odlučiti kome njegova vjernost zaista pripada.

4. Aliens (1986)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: James Cameron 
Uloge: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Ellen Ripley (Sigourney Weaver), jedina preživjela članica posade teretne krstarice Nostromo koja se susrela s alienom, plutala je svemirom dugih 57 godina u takozvanom hipersnu zbog kojeg nije ostarila. Kada je konačno spašena, Ripley je šokirana činjenicom da nitko ne vjeruje njezinoj priči. U međuvremenu, planet na kojem su članovi broda Nostromo otkrili izvorno leglo Aliena, postao je nova zemaljska kolonija. Carter J. Burke (Paul Reiser), jedan od znanstvenika koja radi za tvrtku koja je spasila Ripley, poziva je da im se pridruži u jednoj misiji. U zamjenu za njeno iskustvo vratit će joj pilotsku dozvolu. Ripley vidi ovo kao priliku da se suoči s vlastitim strahovima pa prihvaća poziv.

3. One False Move (1992)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Carl Franklin 
Uloge: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Cynda Williams

Radnja ukratko: Dale “Hurricane” Dixon (Bill Paxton) je šerif jednog mirnog gradića u Arkansasu kojeg svi vole. Sanja o tome da jednom postane pravi gradski policajac. Prilika mu se pruži nakon što dva nemilosrdna dilera droge, Ray (Billy Bob Thornton) i Pluto (Michael Beach), počine brutalno ubojstvo u Los Angelesu, zajedno sa svojom pomoćnicom Fantasijom (Cynda Williams) te pobjegnu upravo u Daleov Star City. Dale je spreman na hvatanje bjegunaca, ali Fantasia sa sobom donosi i tajnu iz njegove daleke prošlosti, koja bi ga mogla opasno kompromitirati izađe li na vidjelo.

2. Frailty (2001)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Bill Paxton 
Uloge: Bill Paxton, Matthew McConaughey, Powers Boothe

Radnja ukratko: Fenton Meiks (Matthew McConaughey), prijavljuje svoga brata Adama (Matthew McConaughey) FBI-u. Sumnja da je on serijski ubojica koji sam sebe naziva “Božjom rukom” a kojeg traži FBI. Film koristi flashbackove kako bi se dočaralo njihovo djetinjstvo provedeno s ocem (Bill Paxton) koji je vjerovao da je poslan od boga kako bi uništio demone nastanjene u ljudskim tijelima. Fenton je smatrao da mu je otac zao dok ga je Adam doživljavao kao heroja.

1. A Simple Plan (1998)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Sam Raimi 
Uloge: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda

Radnja ukratko: Hank (Bill Paxton) ima sve što može poželjeti: sretno je oženjen, žena Sarah (Bridget Fonda) mu je trudna, veseli se djetetu, ima pristojan i solidno plaćen posao, dobre prijatelje i susjede. Kada jednog dana sa svojim mentalno zaostalim bratom Jacobom (Billy Bob Thornton) i prijateljem Louom (Brent Briscoe) u šumi pronađe mali avion zatrpan snijegom, s mrtvim pilotom i vrećom punom novca, njegov će se život u potpunosti promijeniti.

Similar Posts