Donosimo vam 15 najboljih filmova Američkog glumca, producenta i Oscarovca Matthew McConaugheyja. Koji su vama najbolji njegovi filmovi?

Matthew David McConaughey (rođen 04. studenoga 1969.), američki glumac i producent, oskarovac. Rođen je u Uvaldeu, Teksas, kao najmlađi od tri sina učiteljice Mary i vlasnika benzinske postaje Jima. Pohađao je školu u Longwievu, Teksas, kamo se preselio u 11. godini. U 19. godini, zaželjevši se promjene okružja, kao član rotarijanaca proveo je godinu u Australiji. Kada se vratio, krenuo je na fakultet, želeći postati odvjetnik, ali se kasnije predomislio i studirao komunikacije na Teksaškom sveučilištu u Austinu, postavši prvostupnik 1993. Uzevši satove glume, počeo je glumiti u TV serijama i reklamama. A onda je jednog dana, izlazeći iz supermarketa, upoznao casting direktora koji mu je ponudio ulogu u filmu “Munjeni i zbunjeni”, koji je postao kultni klasik.

Sa suprugom Camillom Alves ima troje djece, sinove Levija i Livingstona te kćer Vidu.

Osvojio je Oscara za Najboljeg glavnog glumca u filmu Dallas Buyers Club (2013).

U nastavku pogledajte 15 najboljih filmova Matthew McConaugheyja:

15. U-571 (2000)

U-571 (2000)

Žanr: Akcija, ratni

Redatelj: Jonathan Mostow

Glumci: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel

Radnja ukratko: Američka posada prerušena u njemačke uniforme mora zauzeti oštećenu njemačku podmornicu.

14. Bernie (2011)

Bernie (2011)

Žanr: Biografija, komedija, krimi

Redatelj: Richard Linklater

Glumci: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey

Radnja ukratko: U malenom Teksaškom gradiću, ljubazni pogrebnik sprijatelji se s bogatom udovicom, a kada ga ona počne kontrolirati, on se mora jako potruditi kako bi se odvojio od njezinog utjecaja.

13. Lone Star (1996)

Lone Star (1996)

Žanr: Drama, misterija

Redatelj: John Sayles

Glumci: Chris Cooper, Elizabeth Peña, Stephen Mendillo, Matthew McConaughey

Radnja ukratko: Kad se pronađe kostur njegovog ubijenog prethodnika, šerif Sam Deeds otkriva mnoge druge dugo ukopane tajne u njegovu graničnom gradu u Teksasu.

12. We Are Marshall (2006)

We Are Marshall (2006)

Žanr: Drama, sport

Redatelj: McG

Glumci: Matthew McConaughey, Matthew Fox, Anthony Mackie

Radnja ukratko: Kad u zrakoplovnoj nesreći strada footballska ekipa Sveučilišta Marshall i neki od njegovih obožavatelja, novi trener (Matthew McConaughey) i preživjeli igrači pokušaju zadržati footballski program na životu.

11. Amistad (1997)

Amistad (1997)

Žanr: Drama, povijesni

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins

Radnja ukratko: Temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prijevoz robova La Amistad iz 1839. godine tijekom koje su oteti robovi iz plemena Mende pobili gotovo čitavu posadu i preuzeli kontrolu nad brodom te međunarodnoj pravnoj bitci koja je uslijedila nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.