15 Najboljih filmova Matthew McConaughey

Matthew McConaughey filmovi – Top 15 najboljih

Matthew McConaughey (rođen 04. studenoga 1969.), američki je glumac i producent. Rođen je u Uvaldeu, Teksas, kao najmlađi od tri sina učiteljice Mary i vlasnika benzinske postaje Jima. Pohađao je školu u Longwievu, Teksas, kamo se preselio u 11. godini. U 19. godini, zaželjevši se promjene okružja, kao član rotarijanaca proveo je godinu u Australiji. Kada se vratio, krenuo je na fakultet, želeći postati odvjetnik, ali se kasnije predomislio i studirao komunikacije na Teksaškom sveučilištu u Austinu, postavši prvostupnik 1993. Uzevši satove glume, počeo je glumiti u TV serijama i reklamama. A onda je jednog dana, izlazeći iz supermarketa, upoznao casting direktora koji mu je ponudio ulogu u filmu “Munjeni i zbunjeni”, koji je postao kultni klasik.

Sa suprugom Camillom Alves ima troje djece, sinove Levija i Livingstona te kćer Vidu.

Osvojio je Oscara za Najboljeg glavnog glumca u filmu Dallas Buyers Club (2013).

U nastavku pogledajte 15 najboljih filmova Matthew McConaugheyja.

Matthew McConaughey filmovi – 15 najboljih

15. U-571 (2000)

U-571 (2000)

Žanr: Akcija, ratni
Redatelj: Jonathan Mostow
Glumci: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel

Radnja ukratko: Američka posada prerušena u njemačke uniforme mora zauzeti oštećenu njemačku podmornicu.

14. Bernie (2011)

Bernie (2011)

Žanr: Biografija, komedija, krimi
Redatelj: Richard Linklater
Glumci: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey

Radnja ukratko: U malenom Teksaškom gradiću, ljubazni pogrebnik sprijatelji se s bogatom udovicom, a kada ga ona počne kontrolirati, on se mora jako potruditi kako bi se odvojio od njezinog utjecaja.

13. Lone Star (1996)

Lone Star (1996)

Žanr: Drama, misterija
Redatelj: John Sayles
Glumci: Chris Cooper, Elizabeth Peña, Stephen Mendillo, Matthew McConaughey

Radnja ukratko: Kad se pronađe kostur njegovog ubijenog prethodnika, šerif Sam Deeds otkriva mnoge druge dugo ukopane tajne u njegovu graničnom gradu u Teksasu.

12. We Are Marshall (2006)

We Are Marshall (2006)

Žanr: Drama, sport
Redatelj: McG
Glumci: Matthew McConaughey, Matthew Fox, Anthony Mackie

Radnja ukratko: Kad u zrakoplovnoj nesreći strada footballska ekipa Sveučilišta Marshall i neki od njegovih obožavatelja, novi trener (Matthew McConaughey) i preživjeli igrači pokušaju zadržati footballski program na životu.

11. Amistad (1997)

Amistad (1997)

Žanr: Drama, povijesni
Redatelj: Steven Spielberg
Glumci: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins

Radnja ukratko: Temeljena na istinitoj priči o pobuni na brodu za prijevoz robova La Amistad iz 1839. godine tijekom koje su oteti robovi iz plemena Mende pobili gotovo čitavu posadu i preuzeli kontrolu nad brodom te međunarodnoj pravnoj bitci koja je uslijedila nakon njihovog ponovnog zarobljeništva od strane američkog trgovačkog broda. Slučaj je 1841. godine došao čak do Vrhovnog suda SAD-a i tek tamo bio riješen.

10. Reign of Fire (2002)

Reign of Fire (2002)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija
Redatelj: Rob Bowman
Glumci: Matthew McConaughey, Christian Bale, Izabella Scorupco

Radnja ukratko: Leglo zmajeva koji rigaju vatru izdigne se iz zemlje i počne paliti sve pred sobom, uspostavljajući dominaciju nad planetom.

9. Frailty (2001)

Frailty (2001)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Bill Paxton
Glumci: Bill Paxton, Matthew McConaughey, Powers Boothe

Radnja ukratko: Wesley Doyle, agent FBI-ja koji vodi potragu za ozloglašenim serijskim ubojicom, poznatim kao Božje ruke razumljivo je sumnjičav kada mu čovjek izjavljuje da zna njegov identitet. Predstavivši se kao Fenton Meiks, on tvrdi da je njegov brat Adam odgovoran za sva ta ubojstva. Ali Adamovi zločini su samo mali djelić onoga što će Doyle uskoro otkriti.

8. A Time to Kill (1996)

A Time to Kill (1996)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Joel Schumacher
Glumci: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Sudačka drama i borba za pravdu usred zapaljenih strasti i rasnih predrasuda. U gradić na Missisipiju rasna podvojenost kulminira uz teror Ku KLux Klana, marševe aktivista, medijsko ludilo i brutalne nerede. Dvoje mladih pravnika odlučuje spasiti oca kojeg su osudili na smrt jer se osvetio za zlostavljanje svojeg djeteta.

7. The Lincoln Lawyer (2011)

The Lincoln Lawyer (2011)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Brad Furman
Glumci: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Phillippe

Radnja ukratko: Mickey Haller je odvjetnik koji brani kriminalce, a ured je smjestio na zadnje sjedište Lincoln Continental limuzine kojom kruži ulicama Los Angelesa. Svoj profesionalni život posvetio je obrani šarenog društva zločinaca, a sad mu se nudi posao života: obrana Louisa Rouleta, ljepotana s Beverly Hillsa koji je optužen za ubojstvo. Slučaj koji se činio jednostavnim iznenadni slijed događaja pretvorit će u smrtonosnu igru i Hellerovu borbu za opstanak.

6. Mud (2012)

Mud (2012)

Žanr: Drama
Redatelj: Jeff Nichols
Glumci: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland

Radnja ukratko: Dvojica dječaka istražuju moćnu rijeku Mississipi, sve dok na malenom otočiću slučajno ne susretnu karizmatičnog čovjeka punog nevjerojatnih priča. Njegovo ime je Mud i tvrdi da je u Texasu ubio čovjeka, pa se sad skriva od lovaca na glave. U gradu ga iščekuje djevojka Juniper, ljubav njegovog života, kako bi zajedno pobjegli Mud fascinira dječake i usprkos opasnostima koje to nosi, pristaju mu pomoći.

5. Contact (1997)

Contact (1997)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi
Redatelj: Robert Zemeckis
Glumci: Jodie Foster, Matthew McConaughey, Tom Skerritt

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko radio-signala inteligentne izvanzemaljske civilizacije koji stubokom mijenja živote mlade znanstvenice Ellie Arroway, te njezinih suradnika i suparnika.

4. Dazed and Confused (1993)

Dazed and Confused 1993

Žanr: Komedija
Redatelj: Richard Linklater
Glumci: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey

Radnja ukratko: Pustolovine srednjoškolaca i mlađih učenika posljednjeg dana škole u svibnju 1976. godine.

3. Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club (2013)

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: Jean-Marc Vallée
Glumci: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto

Radnja ukratko: Dallas 1985. Električar i povremeni jahač bikova- Ron Woodroof voli“ težak“ život: previše puši, pije, uzima kokain i naravno uživa u seksu. On je također i tipičan „seljak“ sa rasističkom i homofobnom ideologijom. Kad se na poslu ozlijedi i završi u bolnici doznaje da ima HIV i da će umrijeti u roku 30 dana. Ljut je i gnjevan, pogotovo zato jer ima „ pedersku“ bolest. Ubrzo doznaje da mu tretman pod nazivom AZT može produljiti život. No AZT terapija je u SAD-u tek u povojima. No umirući čovjek je spreman na borbu, te će iskoristii svaku mogućnost da pribavi „drogu“ koja spašava život.

2. The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street (2013)

Žanr: Biografija, komedija, krimi
Redatelj: Martin Scorsese
Glumci: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

Radnja ukratko: Više, više, više … nikad nije dovoljno! Temeljen na istinitoj priči, film predstavlja život Jordana Belforta, od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.

1. Interstellar (2014)

Interstellar (2014)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi
Redatelj: Christopher Nolan
Glumci: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain

Radnja ukratko: Kada dođe kraj našem životu na Zemlji, tim istraživača krenut će u najvažniju misiju u povijesti čovječanstva: na put izvan granica naše galaksije kako bi otkrili postoji li budućnost za ljude među zvijezdama.

Similar Posts