samuel l. jackson filmovi

Samuel L. Jackson filmovi – Top 15 najboljih

Mnogi Samuel L. Jackson filmovi postali su pravi hitovi, a ovaj glumac u njima uglavnom ima ulogu autoritativne osobe koju krasi ogromna doza karizmatičnosti.

Samuel Leroy Jackson (rođen 21. prosinca 1948.) je američki glumac. Postao je slavan početkom devedesetih nakon niza zapaženih izvedbi, nakon čega je postao velika filmska zvijezda i kulturna ikona, pojavljujući se u velikom broju uspješnih filmova. Dobio je počasnog Oscara na dodjeli nagrada Governors Awards 2022. Filmovi Samuela L. Jacksona koji se nalaze na ovom popisu uistinu su različitih žanrova, ali u gotovo svakom od njih ovaj je glumac uspio zadržati svoju snažnu osobnost.

Samuel L. Jackson filmovi – kratki uvod

Kada na stranicama poput IMDb-a pogledamo koji su filmovi Samuela L. Jacksona, vidjet ćemo njegovo ime povezano uz više od 200 filmova i serija. Naravno, na ovom se popisu ipak nalaze samo filmovi Samuela L. Jacksona, dok serije nećemo spominjati. Kao što smo rekli, poznat je po svojoj karizmi i velikom broju psovki koje u filmovima Samuela L. Jacksona vjerno prate njegove likove.

samuel l. jackson filmovi
Foto: Wikipedija

Sada, bez previše duljenja, recimo koji su najbolji Samuel L. Jackson filmovi!

Samuel L. Jackson filmovi – najboljih 15

Zadatak kreiranja popisa najboljih filmova Samuela L. Jacksona bio vrlo zahtjevan, a isto tako vjerujemo da ćete se složiti s našim odabirima. Ako to nije slučaj, obratite nam se putem komentara ili naše grupe na Facebooku te ostavite svoje mišljenje!

15. Snakes on a Plane (2006)

Žanr: Akcija, avantura, krimi, triler 
Redatelj: David R. Ellis 
Glumci: Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Nathan Phillips

Radnja ukratko: Popis koji čine filmovi Samuela L. Jacksona počet ćemo ovim ostvarenjem.

Za vrijeme treninga vožnje motocrossa na Havajima, Sean Jones (Nathan Phillips) svjedoči ubojstvu važnog američkog tužioca kojeg je ubio moćni mafijaš Eddie Kim (Byron Lawson). FBI-ev agent Neville Flynn (Samuel L. Jackson), s njime je na putu je za Los Angeles gdje ovaj svjedočiti protiv Eddieja. Ukrcaju se na noćni let i rezerviraju čitav prvi razred. Međutim, Eddie pošalje ogroman broj različitih vrsta otrovnih zmija malim zrakoplovom s uređajem za mjerenje vremena koje će u određenom trenutku pustiti zmije u njihov zrakoplov s ciljem da ga sruši.

14. Deep Blue Sea (1999)

Žanr: Akcija, avantura, triler, znanstvena fantastika 
Redatelj: Renny Harlin 
Glumci: Thomas Jane, Saffron Burrows, Samuel L. Jackson 

Radnja ukratko: Skupina istraživača i znanstvenika na jednoj udaljenoj podmornici je na pragu otkrića živčanog stimulansa koji bi uvelike pomogao u liječenju Alzheimerove bolesti, a sastojak ključan za to se dobiva od ekstrakta mozga morskih pasa. Međutim, vođe projekta Susan McAlester (Saffron Burrows) i Jim Whitlock (Stellan Skarsgård) su, bez znanja ostatka ekipe, nezakonitim tehnikama genske manipulacije povećali mozgove morskih pasa, želeći što prije doći do rezultata.

Tijekom jedne velike morske oluje, za vrijeme dok je ekipa proslavljala uspjeh ekspedicije, morski psi su pokušali i na kraju uspjeli pobjeći iz svojih kaveza, a to su učinili inteligentnim udruživanjem u skupinu. Kako bi se spasili, znanstvenici, lovac na morske pse Carter Blake (Thomas Jane) i kuhar Preacher (LL Cool J) moraju što prije stići do površine.

13. Jurassic Park (1993)

Žanr: Avantura, akcija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Steven Spielberg 
Glumci: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Samuel L. Jackson 

Radnja ukratko: Film Stevena Spielberga koji je osvojio čak tri Oscara te mnoge druge nagrade.

John Hammond (Richard Attenborough) je imućni, ali ekscentrični milijarder koji je na čelu korporacije InGen. Prisiljen je pozvati ekipu stručnjaka kako bi ispitali sigurnost Jurskog parka. Tim stručnjaka čine paleontolog Alan Grant (Sam Neill), paleo botaničarke Ellie Sattler (Laura Dern) i matematičara Iana Malcolma (Jeff Goldblum). Timu se priključuje i odvjetnik koji je i zatražio istragu, Donald Gennaro (Martin Ferrero). Tim stručnjaka niti ne sluti o kakvom se parku radi, sve dok ispred njih ne iskoči živi Brahiosaur. Tijekom nastavka vožnje kroz park, ekipa susreće bolesnog Triceratopsa. Ellie ostaje s Triceratopsom, a ostali nastavljaju s putovanjem kroz čudnovati park.

12. The Avengers (2012)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Joss Whedon 
Glumci: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson 

Radnja ukratko: Kada su tema filmovi Samuela L. Jacksona, Avengers je danas jedan od definitivno najpopularnijih. Neočekivana prijetnja se nadvila nas Zemlju. Svjetska sigurnost i zaštita je ugrožena. Nick Fury (Samuel L. Jackson) je voditelj međunarodne agencije za mir poznatije pod imenom S.H.I.E.L.D.. Nick ima zadatak sastaviti jedinstveni tim koji će svijetu vratiti ravnotežu i spasiti ga od katastrofe. Uskoro započinje potraga za junacima diljem svijeta, koji su dovoljno jaki i moćni da se suprotstave nadolazećoj prijetnji.

11. Shaft (2000)

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: John Singleton 
Glumci: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Christian Bale 

Radnja ukratko: Kada su Samuel L. Jackson filmovi u pitanju, Shaft je jedna od onih uloga koje su zaista savršeno pristajale ovom glumcu. John Shaft (Samuel L. Jackson) je hladnokrvni i ubojiti detektiv njujorške policije. Upravo je uhitio ubojicu Waltera Wadea Jr. (Christian Bale). Ubojstvo je bilo rasistički motivirano. Međutim, očevidac ubojstva je nestao, a Wade je uspio pobjeći. Dvije godine kasnije, Wade se vraća kako bi se suočio s pravdom, vjerujući kako će novac i utjecaj njegovog oca, ali i rasistička politika dovesti do oslobađajuće presude. Shaft je u potrazi za svjedokinjom, a Wade je želi ubiti. Može li Shaft pronaći Dianu Palmieri (Toni Collette) te je spasiti kroz kišu metaka ili će prije do nje stići Wade?

10. Changing Lanes (2002)

Žanr: Drama, triler  
Redatelj: Roger Michell 
Glumci: Ben Affleck, Samuel L. Jackson, Kim Staunton 

Radnja ukratko: Dok je jurio automobilom na sud gdje ga je čekala multimilijunska parnica, prestižni odvjetnik Gavin Banek (Ben Affleck) se sudario s alkoholičarem i agentom osiguranja Doyleom Gipsonom (Samuel L. Jackson), koji je također žurio na sud kako bi sudjelovao u saslušanju o tome kome će pripasti skrbništvo nad njegovom djecom. Nakon svađe, Banek odjuri na sud, a Gipson zakasni na svoje zbog čega ostaje shrvan. Međutim, uskoro će doznati kako mu je Banek slučajno ostavio iznimno važne dokumente bez kojih ne može zaključiti svoj slučaj. Banekova potraga za papirima će pokrenuti lavinu susreta njih dvojice u kojima će se i jedan i drugi truditi da si međusobno zagorčaju život.

9. Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: George Lucas 
Glumci: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman, Samuel L. Jackson 

Radnja ukratko: Dva Jedi-viteza, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) i Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), štite kraljicu Amidalu (Natalie Portman) u nadi da će osigurati mirni kraj međuplanetarnog trgovinskog spora. Nakon što su zaglavili na planetu Tatooine i spasili mladu kraljicu od predstojeće invazije na Nabio, Jedi-učenik Obi-Wan i Jedi-učitelj Qui-Gon pronađu devetogodišnjeg Anakina Skywalkera (Jake Lloyd), mladog roba u kojemu je Sila neobično jaka.

Anakin pobijedi u uzbudljivoj utrci i time stekne svoju slobodu te odlazi kući kako bi se školovao za Jedija. Jediji se vraćaju u Nabio gdje se Anakin i Amidala suočavaju s velikim invazijskim snagama dok se dva Jedija bore sa strašnim neprijateljem zvanim Darth Maul. Tada počinju shvaćati da je invazija tek početak spletki ponovno probuđenih mračnih sila poznatijih kao Sithi.

8. Die Hard With a Vengeance (1995)

Žanr: Akcija, avantura, triler
Redatelj: John McTiernan 
Glumci: Bruce Willis, Jeremy Irons, Samuel L. Jackson  

Radnja ukratko: Silovita eksplozija bombe urušava ritam jednog newyorškog ljetnog jutra. Pripadnici gradske policije su u šoku, ne znaju što se događa, sve dok ih ne nazove tajanstveni Simon (Jeremy Irons) i zatraži da se suspendirani policajac John McClane (Bruce Willis), nekadašnji heroj, a sada alkoholičar, pojavi gol u crnačkom Harlemu s natpisom na sebi – “mrzim crnce”. Simon prijeti novim terorističkim napadom, ako se ne zadovolji njegov zahtjev. Lokalni vlasnik dućana Zeus Carver (Samuel L. Jackson) spasi McClanea od teških batina u Harlemu, a vjerojatno i od smrti.

Nakon toga, Simon traži da se Zeus pridruži McClaneu te da se njih dvojica angažiraju na deaktiviranju bombi koje je on postavio na nekoliko različitih lokacija u gradu. Definitivno jedan od filmova Samuela L. Jacksona koji se mogu pogledati bilo kada.

7. The Long Kiss Goodnight (1996)

Žanr: Akcija, krimi, drama, triler, misterija 
Redatelj: Renny Harlin 
Glumci: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Yvonne Zima 

Radnja ukratko: Samantha Caine (Geena Davis) je idealna majka svojoj osmogodišnjoj kćeri Caitlin (Yvonne Zima). Radi kao učiteljica u jednoj mjesnoj školu te je obožavana od svih stanovnika malog i mirnog predgrađa.

Nakon što dobije slučajan udarac u glavu, Samantha se polako počinje prisjećati nejasnih i nerazumljivih djelića svog prijašnjeg života vrhunske tajne agentice. Na tragu su joj bivši kolege i žele je se riješiti zbog starih nesuglasica iz prošlosti. Samantha je primorana zatražiti pomoć od detektiva Mitcha Henesseyja (Samuel L. Jackson), ali kako vrijeme prolazi i sama se polako vraća u svoj prošli život te postaje sve opasnija i snalažljivija. Ona i Mitch neočekivano postaju tvrd orah ubojicama koje ih progone.

6. The Hateful Eight (2015)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler, western 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh 

Radnja ukratko: Prvi od filmova Samuela L. Jacksona s ovog popisa kojima je redatelj Quesntin Tarantino. Vrijeme radnje je desetak godina nakon završetka Građanskog rata. Marquis Warren (Samuel L. Jackson) je bivši vojnik Unije i lovac na glave u snijegom blokiranom gradiću u Coloradu. Igrom slučaja upoznaje Johna Rutha (Kurt Russell) koji prevozi zatvorenicu optuženu za ubojstvo Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Našavši se u gadnoj mećavi, potraže utočište u odmaralištu Kod Minnie, na jednom planinskom prijevoju. Tamo ih dočekuje petorica ljudi.

5. The Negotiator (1998)

Žanr: Akcija, krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: F. Gary Gray 
Glumci: Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, David Morse 

Radnja ukratko: Poručnik Danny Roman (Samuel L. Jackson) je stvorio karijeru kao odlikovani pregovarač u talačkim situacijama, odgovarajući opasne ljude od njihovih zlih nauma. Međutim, Danny i sam reagira nesmotreno kada mu smjeste ubojstvo. To su učinile njegove kolege iz jednog odjela u kojem je istraživao korupciju. Uvjeren da se u uredu Interne kontrole nalaze dokazi koji bi ga mogli osloboditi, Danny sve u zgradi uzima za taoce. Zahtijeva da dovedu pregovarača poručnika Chrisa Sabiana (Kevin Spacey), poznatog po tome da izbjegava nasilje, misleći da će si tako kupiti malo vremena. Budući da Sabianove pokušaje mirnog rješavanja slučaja stalno potkopavaju lokalne vlasti, on počinje sumnjati da postoji opravdan razlog za Romanovo ponašanje. 

4. Jackie Brown (1997)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster

Radnja ukratko: Jackie Brown (Pam Grier) je atraktivna 44-godišnja stjuardesa u jednoj maloj meksičkoj tvrtki. Ona je sitna kriminalka koja obavlja poslove kurira za krijumčara oružjem Ordella Robbieja (Samuel L. Jackson). Nakon što neoprezno bude uhvaćena na carini u zamci koji su joj smjestiti agenti Ray Nicolette (Michael Keaton) i Mark Dargus (Michael Bowen), ona završi u zatvoru.

Ray joj ponudi da u zamjenu za slobodu svjedoči protiv Ordella. Jackie je svjesna da Ordell sve svoje suradnike koji padnu u ruke zakona rješava po kratkom postupku, baš kao što je učinio ustrijelivši svjedoka i također sitnog kriminalca Beaumonta Livingstona (Chris Tucker). Jackie nije oduševljena kada ugleda profesionalnog lovca na jamčevine Maxa Cherryja (Robert Forster). No, Max je vrlo dobrodušan čovjek koji razmišlja o povlačenju iz posla, a kad ju ugleda, odmah se zaljubi u atraktivnu stjuardesu. Ordell odluči poštedjeti Jackie te uz njenu pomoć prošvercati pola milijuna dolara u Ameriku.

3. Django Unchained (2012)

Žanr: Drama, western 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Još jedan film Redatelja Quentina Tarantina koji možemo ubrojati u najbolje filmove Samuela L. Jacksona. Dr. King Schultz (Christoph Waltz) je lovac na glave i bivši zubar. Kupuje roba Djanga (Jamie Foxx) kako bi mu ovaj pomogao identificirati skupinu okrutnih ubojica čije identitete samo on zna. Django počinje učiti zanatske vještine od Schultza pa skupa odlaze u Mississippi kako bi oslobodili Djangovu ženu Broomhildu (Kerry Washington). Nakon što dogovor o kupnji njegove žene propadne od strane nemilosrdnog vlasnika plantaže Calvina Candiea (Leonardo DiCaprio), Django će se naći uvučen u borbu za vlastiti i život svoje žene.

2. Unbreakable (2000)

Žanr: Drama, misterija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: M. Night Shyamalan 
Glumci: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright 

Radnja ukratko: Još jedan u nizu filmova Samuela L. Jacksona koji spadaju u žanr znanstvene fantastike. David Dunn (Bruce Willis) je bivši igrač američkog nogometa, danas zaštitar na sveučilišnom stadionu u Philadelphiji. Nije mogao niti zamisliti da će jednog dana biti jedini preživjeli u katastrofalnoj željezničkoj nesreći. Ne samo da je preživio nesreću, već je prošao bez ijedne posjekotine ili bilo kakve druge ozljede. Nakon nesreće postaje uvjeren da ga u životu prati sreća te da mu ništa ne može nauditi i da je neranjiv.

Ubrzo nakon tih otkrića, na bizaran način mu se obrati strip-izdavač Elijah Price (Samuel L. Jackson), koji mu iznosi zanimljivu pretpostavku: budući da je Price rođen s rijetkim poremećajem te da je do sada imao čak 54 različita prijeloma kostiju, pretpostavlja da negdje na svijetu postoji njegov antipod, odnosno netko tko nikada nije bio ozlijeđen ili bolestan. Price je uvjeren da je Dunn neka vrsta stripovskog superjunaka. Dunn mu ne povjeruje, međutim njegov sin Joseph (Spencer Treat Clark) itekako želi u to vjerovati.

Unbreakable je prvi dio trilogije koja se nastavila 16 godine kasnije filmom Split (2016), a zatim i filmom Glass (2019).

1. Pulp Fiction (1994)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Quentin Tarantino 
Glumci: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, Bruce Willis

Radnja ukratko: Pulp Fiction je mnogima vjerojatno bio očiti pobjednik ovog popisa koji čine filmovi Samuela L. Jacksona. To je američki film Quentina Tarantina iz 1994. godine koji je napisao scenarij zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima odnosno parafrazama poznatih filmova i pop kulture. Pumpkin (Tim Roth) i Honey Bunny (Amanda Plummer) su dvoje lopova koji u jednoj zalogajnici odluče kako je najbolja stvar koju mogu napraviti to da je opljačkaju. Vincent Vega (John Travolta) i Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) plaćeni su ubojice koji rade za Marcellusa Wallacea (Ving Rhames).

Imaju zadatak vratiti tajanstvenu i vrlo posebnu aktovku. Vincent, po Wallaceovu nalogu, mora izvesti njegovu suprugu Miu (Uma Thurman) na večeru u grad, dok je on na poslovnom putu. Kasnije, Vincent želi pobjeći iz grada, ali ne prije nego uzme sretni zlatni sat svog oca. Možemo reći da je Pulp Fiction jedan kultni i bezvremenski film, a kada govorimo o filmovima Samuela L. Jacksona, možemo se složiti da bi trebao biti na samom vrhu.

Similar Posts