Harvey Keitel

Harvey Keitel filmovi – Top 10 najboljih

Harvey Keitel (rođen 13. svibnja 1939.) je američki glumac. Poznat je po svojim ulogama u kojima je često igrao likove koji se mogu svrstati u kategoriju žestokih i beskompromisnih. On je studirao glumu kod Stelle Adler i Leeja Strasberga te u HB studiju. Tijekom tog vremena, Keitel je otišao na audiciju kod redatelja Martina Scorsesea i dobio glavnu ulogu kao “J.R.”, u Scorseseovom prvom igranom filmu, I Call First (1967). Od tada su Scorsese i Keitel zajedno radili na nekoliko projekata, točnije, Keitel se našao u šest njegovih filmova od 1967. godine.

Bio je nominiran za niz priznanja, uključujući nominacije za Oscara i Zlatni globus za Bugsy (1991.) i osvojio je AACTA nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi za The Piano (1993). Od 1995. do 2017. bio je predsjednik Actors studija, zajedno s glumcima Al Pacinom i Ellen Burstyn.

Harvey Keitel
Foto: Shutterstock

Harvey Keitel filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na popularnoj stranici IMDb, možemo vidjeti da se u svojoj karijeri dosad našao u više od 160 filmova i serija, a samo smo filmove ovoga puta izdvojili te smjestili na naš popis 10 najboljih. Vjerujemo da će ovaj popis biti privlačan mnogima jer na njemu se nalaze zaista neki od najvećih filmskih hitova, a o kojim se filmovima radi, pogledajte u nastavku!

10. From Dusk Till Dawn (1996)

Žanr: Akcija, krimi, horor
Redatelj: Robert Rodriguez 
Uloge: Harvey Keitel, George Clooney, Juliette Lewis 

Radnja ukratko: Seth (George Clooney) i Richard Gecko (Quentin Tarantino) su dva sadistička brata koja su se nakon niza krvavih pljački uputili u Meksiko gdje planiraju uživati u novcu kojeg su pokrali. Putem otmu Jacoba Fullera (Harvey Keitel), udovca propovjednika i njegovo dvoje djece, Kate (Juliette Lewis) i Scotta (Ernest Liu). Petorka stiže do sumnjivog bara za vozače kamiona, gdje se Seth i Richard trebaju sastati s lokalnim razbojnikom. Nakon nekoliko pića shvaćaju da nisu u običnom baru jer cijelo mjesto ubrzo počinje vrvjeti opakim krvožednim vampirima. 

9. Taxi Driver (1976)

Žanr: Krimi, drama
Redatelj: Martin Scorsese 
Uloge: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel 

Radnja ukratko: Vozač taksija Travis (Robert De Niro) je veteran s emocionalnim ožiljcima iz Vijetnama. Travis nije u stanju ni s kim uspostaviti odnos. Njegov spoj s Betsy (Cybill Shepherd), prelijepom pomoćnicom u predizbornoj kampanji, loše će završiti kada je odvede u kino na pornofilm. Kasnije pokuša spasiti dvanaestogodišnju prostitutku, Iris (Jodie Foster) od njezina svodnika Sporta (Harvey Keitel), premda Iris nije baš sigurna želi li biti spašena. Travisova nesposobnost uspostavljanja veze s ljudima i zatomljen gnjev će na kraju eksplodirati u obliku nasilja i osvete.

8. Thelma & Louise (1991)

Žanr: Avantura, krimi, drama
Redatelj: Ridley Scott 
Uloge: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Brad Pitt 

Radnja ukratko: Louise (Susan Sarandon) radi kao konobarica u restoranu brze hrane. Ona se nikako ne može pomiriti sa činjenicom da je njezin dečko glazbenik stalno na putu. Thelma (Geena Davis), s druge strane, je kućanica oženjena za Darryla (Christopher McDonald) koji od nje traži da bude tiha kako bi on bez ometanja mogao pratiti utakmice na televiziji. Jednog će dana njih dvije shvatiti kako im je dosta svakodnevnog života i poslušnosti te se zaputiti na put automobilom. Putovanje neće proći kako su priželjkivale jer će Thelmu pokušati silovati muškarac kojeg će Louise ubiti kako bi spasila prijateljicu.

7. Smoke (1995)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Wayne Wang 
Uloge: Harvey Keitel, William Hurt, Giancarlo Esposito 

Radnja ukratko: Auggie (Harvey Keitel) je vlasnik trgovine cigaretama u Brooklynu, koja je središte aktivnosti u kvartu svim mušterijama. Među njima je i pisac Paul (William Hurt) koji je izgubio svoju suprugu te mladi afroamerikanac Rashid (Harold Perrineau), koji spašava Paula od jurećeg automobila. Auggieja iznenadi dolazak Ruby (Stockade Channing), bivše djevojke koja ga obavijesti da je njezina kćer trudna ovisnica te bi mogla biti i njegova kćer.

6. Cop Land (1997) 

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: James Mangold 
Uloge: Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta 

Radnja ukratko: Freddy Heflin (Sylvester Stallone) je šerif u mjestu koje svi zovu Cop Land. To je maleno i naizgled mirno mjesto u kojem žive policajci velegrada kojima se on već dugo divi. Kada Freddy otkrije veliku zavjeru među mještanima, prisiljen je nešto poduzeti te birati između zaštite svojih idola i pridržavanja zakona.

5. Bugsy (1991)

Žanr: Biografija, krimi, drama
Redatelj: Barry Levinson 
Uloge: Warren Beatty, Annette Bening, Harvey Keitel 

Radnja ukratko: Benjamin “Bugsy” Siegel (Warren Beatty) je njujorški gangster koji je poslan u Los Angeles kako bi nadzirao reketarenje. Brzo bude zaveden glamurom Hollywooda i glumicom Virginiom Hill (Annette Bening) koju osvoji unatoč tome što nije u mogućnosti napustiti svoju suprugu i djecu. Siegel će uskoro dobiti viziju da pretvori neplodan dio pustinje Nevade u oazu kockanja i zabave iz čijeg će temelja izniknuti Las Vegas.

4. Fingers (1978)

Žanr: Krimi, drama, glazbeni
Redatelj: James Toback 
Uloge: Harvey Keitel, Tisa Farrow, Jim Brown

Radnja ukratko: Disfunkcionalni mladić Jimmy (Harvey Keitel) je rastrgan između odanosti prema svom ocu lihvaru koji je povezanom s talijanskom mafijom i svojoj mentalno poremećenoj majci Ruth (Marian Seldes), židovskoj koncertnoj pijanistici.

3. Mean Streets (1973)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Martin Scorsese 
Uloge: Robert De Niro, Harvey Keitel, David Proval

Radnja ukratko: Charlie (Harvey Keitel) je sitni utjerivač dugova za svog utjecajnog strica u njujorškom kvartu Mala Italija. Johnny Boy (Robert De Niro) mu je najbolji prijatelj, ali je problematičan tip koji lokalnom kamataru Michaelu (Richard Romanus) nikako da vrati dug. Charlie je u vezi s Johnnyjevom sestričnom Teresom (Amy Robinson), no ne želi da to itko sazna. Charlie, kao iskreno religiozna osoba, predano razmišlja o vlastitim grijesima.

2. Reservoir Dogs (1992)

Žanr: Krimi, triler
Redatelj: Quentin Tarantino 
Uloge: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen 

Radnja ukratko: Ono što je trebala biti jednostavna pljačka draguljarnice, pretvorilo se u nešto sasvim drugo, a preživjeli kriminalci sumnjaju da je jedan član njihove grupe policijski doušnik. Nakon što u flashbackovima vidimo kako se razvijala pljačka, radnja se smješta u skladište u kojem se Mr. Blonde (Michael Madsen) okrutno iživljava na čovjeku za kojeg misli da je policajac. Započinje igra živaca s mnogo krvi i nasilja, sve do završnog obračuna.

1. Bad Lieutenant (1992)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Abel Ferrara 
Uloge: Harvey Keitel, Brian McElroy, Frank Acciarito

Radnja ukratko: Grubi njujorški policijski poručnik (Harvey Keitel) stiže na poprište krvavog gangsterskog obračuna. Pred očima svojih kolega (Victor Argo i Paul Calderon) bezuspješno pokušava s mjesta zločina ukrasti vrećicu kokaina. To je samo jedan u nizu mnogih grijeha koji leže na duši časniku sklonom nasilnim ispadima. Radi se o osobi koja je duboko upetljana u korupciju i nemoral te teškom narkomanskom i kockarskom ovisniku koji s lokalnim dilerima trguje drogom, a djevojke zaustavljene zbog prebrze vožnje seksualno napastuje. Ne može se kontrolirati. Iako se radi o čovjeku kojeg više ništa ne može iznenaditi i uznemiriti, slučaj silovanja katoličke časne sestre u crkvi u španjolskom Harlemu duboko ga se dojmi.

Similar Posts