10 Najboljih filmova Viggo Mortensen

Viggo Mortensen filmovi – Top 10 najboljih

Viggo Mortensen (New York, 20. listopada 1958.) je dansko-američki filmski glumac, poznat po ulozi Aragorna u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova.

Otac mu je Danac, a majka Amerikanka. Rano djetinjstvo proveo je na Manhattanu. Njegova obitelj često se selila tako da je nekoliko godina proveo živeći u Venezueli, Argentini i Danskoj. Glumiti je počeo u New Yorku uz Warrena Robertsona. Nastupio je u nekoliko priredba i filmova te se preselio u Los Angeles gdje mu je glumačka karijera puno brže napredovala. Karijeru mu je obilježio stabilan niz dobro odrađenih poslova.

U nastavku pogledajte 10 najboljih filmova Viggo Mortensena.

Viggo Mortensen filmovi – 10 najboljih

10. A Perfect Murder (1998)

A Perfect Murder (1998)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Andrew Davis
Glumci: Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Viggo Mortensen

Radnja ukratko: Protagonist je njujorški burzovni mešetar (Douglas) koji, zapavši u financijske probleme, odluči likvidirati svoju bogatu suprugu (Paltrow) a zločin naručiti od njenog ljubavnika (Mortensen) koga je uspješno ucijenio. Dobio je pomiješane kritike, ali je zato ostvario solidan komercijalni uspjeh.

9. A Dangerous Method (2011)

A Dangerous Method (2011)

Žanr: Biografija, drama, romantika
Redatelj: David Cronenberg
Glumci: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen

Radnja ukratko: Godina je 1904. Carl Jung, učenik Sigmunda Freuda koristi freudijanske tehnike ne bi li izliječio rusku Židovku Sabinu Spielrein koja je zaprimljena na njegov odjel. No što dublja njegova veza sa Sabinom biva, on se sve više u mišljenjima razilazi sa svojim mentorom. Dok se Jung muči ne bi li pomogao pacijentici koja ima neriješen odnos sa ocem, uznemireni pacijent Otto Gross će mu postaviti neka pitanja na koja se doktor boji odgovoriti.

8. Appaloosa (2008)

Appaloosa (2008)

Žanr: Krimi, drama, romantika
Redatelj: Ed Harris
Glumci: Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger

Radnja ukratko: Suparnici u filmu Povijest nasilja, Ed Harris i Viggo Mortensen sada su se udružili kao prijatelji i plaćeni čuvari reda i mira, Cole i Hitch, u vesternu prepunom pucnjave, a snimljenom prema romanu Roberta B. Parkera. Žena koja pristiže u grad s jednim dolarom u džepu i nagonom za preživljavanje, Renée Zellweger ,unosi osjećaje – a to je ono od čega se gine – u potjeru za ubojicom Randallom Braggom (Jeremy Irons) kojeg valja privesti pravdi.

7. Hidalgo (2004)

Hidalgo (2004)

Žanr: Akcija, avantura, biografija
Redatelj: Joe Johnston
Glumci: Viggo Mortensen, Omar Sharif, Zuleikha Robinson

Radnja ukratko: Egzotična priča, prekrasna princeza, plemeniti konji, velika nagrada i kauboj koji ruši sve pred sobom.

6. The Road (2009)

The Road (2009)

Žanr: Avantura, drama
Redatelj: John Hillcoat
Glumci: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee

Radnja ukratko: Otac i sin lutaju pustopoljinama postapokaliptične Amerike. Bez ičega svoga osim odjeće i pištolja koji ih štiti od razularenih bandi, uputili su se prema obali. Iako ne znaju što ih tamo čeka. Put je težak i neizvjestan.

5. A History of Violence (2005)

A History of Violence (2005)

Žanr: Drama, triler
Redatelj: David Cronenberg
Glumci: Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris

Radnja ukratko: Muškarac blagog temperamenta postaje lokalni heroj kroz čin nasilja, od kojih nastaju posljedice koje će potresti njegovu čitavu obitelj.

4. Captain Fantastic (2016)

Captain Fantastic

Žanr: Komedija, drama
Redatelj: Matt Ross
Glumci: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler

Radnja ukratko: Jedna neobična obitelj, sa šestero djece i osebujnim ocem, živi duboko u američkoj šumi, daleko od svih okova moderne civilizacije. Djevojčice i dječaci odgajani su u posve posebnom duhu i skladu s prirodom. No, kada ih iznenada zadesi tragedija i ostanu bez voljene majke, moraju se spustiti u normalan svijet koji ne poznaju pa počinju pravi problemi.

3. Green Book (2018)

Film "Zelena knjiga: Vodič za život" veliki je pobjednik Zlatnih globusa!

Žanr: Biografija, komedija, drama
Redatelj: Peter Farrelly
Glumci: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Radnja ukratko: Talijansko-američki izbacivač radničke klase postaje vozač afroameričkog klasičnog pijanista na obilasku mjesta kroz američki jug šezdesetih godina.

2. Eastern Promises (2007)

Eastern Promises (2007)

Žanr: Krimi, drama, misterija
Redatelj: David Cronenberg
Glumci: Naomi Watts, Viggo Mortensen, Armin Mueller-Stahl

Radnja ukratko: Anna je mlada babica koja će učiniti sve ne bi li pronašla obitelj malog siročeta, čija je majka, Ruskinja, umrla pri porodu. Jedini je trag dnevnik pokojne, koji Annu navede na sumnjivi trag ruskog londonskog podzemlja, sve do zgodnog Nikolaja koji obavlja najprljavije poslove za velikog šefa. Anna neće stati ni pod cijenu vlastitog života kad otkrije strašnu istinu, istinu koja je usmrtila mnoge mlade Anne prije nje.

1. The Lord of the Rings filmska franšiza

Viggo Mortensen je glumio lik Aragorna u tri Lord of the Rings filma, a to su The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) i The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). U zadnji tren je prihvatio tu ulogu kao zamjena za Stuart Townsenda, a kako sam kaže vjerojatno to ni ne bi učinio da mu sin nije bio veliki ljubitelj knjiga J. R. R. Tolkiena.

Similar Posts