30 Najboljih Britanskih filmova svih vremena

30 Najboljih Britanskih filmova svih vremena

Za danas smo vam odlučili pripremiti jednu veliku listu od čak 30 najboljih Britanskih filmova svih vremena. Napišite nam u komentarima koji su vama najbolji Britanski filmovi, te mislite li da smo zaboravili nekoga uvrstiti. 

Ako ste ljubitelji filmova i serija pridružite nam se u vrlo aktivnoj Facebook grupi.

Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon (1975)

Žanr: Avantura, drama, povijesni

Redatelj: Stanley Kubrick

Glumci: Ryan O’Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee

Radnja ukratko: Irski skitnica osvaja srce bogate udovice i preuzima aristokratski položaj njezinog mrtvog muža u Engleskoj 18. stoljeća.

The Red Shoes (1948)

The Red Shoes (1948)

Žanr: Drama, mjuzikl, romantika

Redatelj: Michael Powell, Emeric Pressburger

Glumci: Anton Walbrook, Marius Goring, Moira Shearer

Radnja ukratko: Mlada baletna plesačica rastrgana je između muškarca kojeg voli i njezine potrage da postane prva balerina.

Moon (2009)

Moon (2009)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Duncan Jones

Glumci: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott

Radnja ukratko: Sam Bell ima još dva tjedna do kraja trogodišnjeg ugovora kojeg je potpisao s tvrtkom Lunar Industries. Tijekom te tri godine, Samov posao bio je skupljanje i slanje Heliuma-3 na Zemlju. Budući da nema direktnu komunikaciju sa Zemljom, osim poruka njegove vlastite žene koje s vremena na vrijeme stignu, Samov jedini prijatelj je GERTY, inteligentni kompjuter čija je funkcija brinuti se za njegove dnevne potrebe. Uz gotovo nikakav ljudski kontakt, Sam počinje vjerovati da je tri godine izolacije od ostatka civilizacije previše i uvjeren je da je počeo halucinirati. Sve što želi je vratiti se na Zemlju kako bi uživao sa svojom ženom i trogodišnjom kćerkom koja se rodila netom prije njegova odlaska na Mjesec. Međutim, dva tjedna prije isteka ugovora, Sam doživi nesreću kod jednog od strojeva koji skupljaju Helium-3, a nakon što se probudi otkriva zastrašujuću tajnu koja ga natjera da preispita svoj razum, vlastiti identitet, kompaniju u kojoj radi pa čak i kompjuter GERTY.

The Third Man (1949)

The Third Man (1949)

Žanr: Misterija, triler

Redatelj: Carol Reed

Glumci: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli

Radnja ukratko: Romanopisac Holly Martins putuje u sjenovitu, poslijeratni Beč, samo da se nađe kako istražuje tajanstvenu smrt starog prijatelja Harryja Limea.

Paths of Glory (1957)

Paths of Glory (1957)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Stanley Kubrick

Glumci: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou

Radnja ukratko: Nakon što su odbili napasti neprijateljski položaj, general optužuje vojnike da su kukavice i njihov zapovjednik ih mora braniti.

In Bruges (2008)

In Bruges (2008)

Žanr: Komedija, krimi, drama

Redatelj: Martin McDonagh

Glumci: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ciarán Hinds

Radnja ukratko: Krivnjom pogođeni nakon što je posao pošao po krivu, ubojica Ray i njegov partner čekaju naloge svog bezobzirnog šefa u Brugesu, Belgija, posljednje mjesto na svijetu na kojem Ray želi biti.

Brazil (1985)

Brazil (1985)

Žanr: Drama, sci-fi

Redatelj: Terry Gilliam

Glumci: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro

Radnja ukratko: Birokrati, u retro-budućem svijetu, nastoji ispraviti administrativnu pogrešku i postaje neprijatelj države.

Snatch (2000)

Snatch (2000)

Žanr: Komedija, krimi

Redatelj: Guy Ritchie

Glumci: Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro

Radnja ukratko: Smješten u londonsko podzemlje gdje grupa različitih likova doživljava morbidne pustolovine vezane uz pljačku dijamanata.

Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia (1962)

Žanr: Avantura, biografija, drama

Redatelj: David Lean

Glumci: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko stvarnog događaja, dolaska britanskog časnika Lawrencea (glumi ga Peter O’Toole) na Arapski poluotok te njegovo vođenje Arapa protiv Turaka.

The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything (2014)

Žanr: Biografija, drama, romatika

Redatelj: James Marsh

Glumci: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

Radnja ukratko: Radnja započinje njihovim susretom tijekom studija na Cambridgeu nakon kojeg je Hawkingu ubrzo dijagnosticiran ALS te nas vodi kroz ključne događaje njihovog zajedničkog života. Usprkos liječnicima koji su briljantnom fizičaru prognozirali još samo dvije godine života, Stephen i Jane dobili su u braku troje djece, a on je iako s gotovo potpuno atrofičnim mišićima postao najpoznatiji znanstvenik današnjice zahvaljujući cijelom nizu bestsellera koje je napisao popularizirajući u njima vrlo složena pitanja moderne fizike te jedinstvenim predavanjima koje do danas drži.

Similar Posts