Michael Douglas filmovi

Michael Douglas filmovi – Top 10 najboljih

Michael Douglas filmovi prava su definicija onoga što volimo zvati “Old School filmovi”, a ovaj glumac često je zanemaren kada govorimo o nekim od najboljih glumaca ikad.

Michael Kirk Douglas je američki filmski i serijski glumac te producent. Rođen je 25. rujna 1944. u New Jerseyu, SAD. Douglas je imao slavnog oca pa su mu mnoga vrata bila otvorena, ali je dokazao da mu to u karijeri neće trebati jer je odličan glumac i producent. 1976. godine osvojio je Oscara kao producent za film One Flew Over the Cuckoo’s Nest i 1987. kao glumac za ulogu u filmu Wall Street. Ipak, najveću je pobjedu u životu imao prije desetak godina kada je uspio pobijediti rak grla.

Oženjen je za glumicu Catherine Zeta-Jones s kojom je u braku već više od 20 godina što je rijetkost za holivudske parove. Većina njegovih filmova su trileri i drame, uz pokoju komediju.

Ovo su najbolji Michael Douglas filmovi:

10. Disclosure (1994)

Žanr: Triler, drama
Redatelj: Barry Levinson
Glumci: Michael Douglas, Demi Moore, Donald Sutherland 
Radnja ukratko: Tom (Michael Douglas) i Susan Sanders (Caroline Goodall) čine skladan par koji se odupire svim nevoljama i uvijek su spremni podržati jedno drugo. Imaju dvoje djece i žive u domu iz snova. Savršen život se počinje urušavati kada Tom saznaje da nije dobio promaknuće za koje je bio uvjeren da je sigurno njegovo jer je upravo on bio zaslužan za uspjeh tvrtke. Da stvar bude gora, saznaje da je promaknuće dobila mlada i ambiciozna Meredith Johnson (Demi Moore), njegova bivša ljubavnica s kojom je bio prije braka. Zabrinut za svoj posao, Tom odlazi na večeru s Meredith i doznaje kako atraktivna mlada žena želi uložiti u njega malo više o samih dionica. Nakon što odbije romantičnu ponudu svoje nove šefice, ona će ga optužiti za seksualno zlostavljanje. Dok bude spašavao brak i karijeru, Tom će otkriti zamršenu mrežu korporativnih malverzacija. Podnijet će protutužbu protiv Meredith, a to je posljednje što tvrtki treba budući da sklapaju posao vrijedan 100 milijuna dolara. Meredith i tvrtka će učiniti sve kako bi ga se riješili.

9. The Ghost and the Darkness (1996)

Žanr: Avantura, triler, drama 
Redatelj: Stephen Hopkins 
Glumci: Michael Douglas, Val Kilmer, Tom Wilkinson 
Radnja ukratko: Glavni voditelj gradnje koji i financira izgradnju željezničke pruge u Tsavou u Keniji, Robert Beaumont (Tom Wilkinson), poziva Johna Henryja Pattersona (Val Kilmer) kako bi ubrzao radove. Patterson je poznati vojni inženjer i stručnjak za izgradnju mostova. On odlazi u Afriku, upoznaje se s mještanima i zaposlenima na projektu te pripadnicima plemena Masai. Uskoro će shvatiti da radovi ne napreduju zbog jako ozbiljnog problema: dva krvoločna, zastrašujuća i neuhvatljiva lava ozbiljno prijete čitavom kraju, usmrtivši već znatan broj ljudi. Patterson zbog toga zapošljava iskusnog lovca Charlesa Remingtona (Michael Douglas) te dvojac zajedno kreće u potragu za strašnim zvijerima nazvanim Duh i Tama.

8. Romancing the Stone (1984)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, romantični
Redatelj: Robert Zemeckis 
Glumci: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
Radnja ukratko: Joan Wilder (Kathleen Turner) je sramežljiva, nesigurna u sebe i beznadno romantična spisateljica pustolovnih romana koji uvijek završavaju isto: Angelinu, Joanin izmišljeni alter ego, uvijek spašava njezin junak Jesse i zajedno odlaze u suton. Joan vjeruje da za nju negdje postoji muškarac baš kao Jesse. Njezin siguran, nezanimljiv i usamljenički život u New Yorku će završiti kada sazna da su joj oteli sestru Elaine (Mary Ellen Trainor) u Cartageni u Kolumbiji. Elaine je zarobljena od strane dvojice zločinaca. Njihova su imena Ralph (Danny DeVito) i Ira (Zack Norman), a dvojac kao otkupninu traži kartu s blagom koju Joan posjeduje. Pri samom izlasku iz zrakoplova, zli Zolo (Manuel Ojeda), korumpirani kolumbijski agent, namami Joan u krivi autobus te se ona nađe na napuštenoj cesti usred kolumbijske prašume. Joan bude napadnuta, a tada se pojavljuje muška silueta nalik na izmišljenog Jessea koja je spašava. Radi se o Jacku Coltonu (Michael Douglas) obučenom u lovačku odoru s puškom u ruci. Joan smatra da je on muškarac o kojem je oduvijek sanjala. Dvojac će se naći u bijegu kada ih zlikovci počnu progoniti u namjeri da se dočepaju karte s blagom.

7. Fatal Attraction (1987)

Žanr: Triler, drama
Redatelj: Adrian Lyne
Glumci: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer 
Radnja ukratko: Naizgled sretno oženjeni odvjetnik Dan Gallagher (Michael Douglas) ima aferu s kolegicom Alex Forrest (Glenn Close) te njih dvoje uživaju u ljubavnom vikendu dok su njegova supruga i dijete odsutni. Međutim, Alex ga nikako ne želi pustiti i spremna je učiniti baš sve kako bi ostao njezin. Ona je nova suradnica urednika u jednoj od agencija koje su klijenti Danove tvrtke. Dan nema namjeru ponoviti susret s Alex. Za njega je to bio samo jedan vikend i što se njega tiče ta je priča završena, ali Alex ima nešto više na umu, što je jasno pokazala i prije kraja zajedničkog vikenda. Kada joj Dan kaže da za njih nema budućnosti, ona ga počinje uhoditi te ga stalno poziva na telefon, bilo na kućni ili onaj u uredu. Uhođenje dolazi do te mjere da je posjetila i njegov stan kojeg prodaje te se sastala s njegovom ženom Beth (Anne Archer). Alexina opsjednutost postaje sve opasnija i nasilnija prelazeći sve granice, što će Dana i njegovu obitelj dovesti u borbu za život.

6. Falling Down (1993)

Žanr: Akcija, drama, triler, kriminalistički
Redatelj: Joel Schumacher 
Glumci: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey 
Radnja ukratko: Film govori o običnom čovjeku koji jednog dana bez nekog razloga poludi na sve oko sebe te ispituje neuroze modernog čovjeka. Nadimka D-Fens, William Foster (Michael Douglas) je nezaposleni inženjer u Los Angelesu koji se zaputi kući kako bi došao kćeri na rođendan. Bio je prilično vruć dan, a Williamov automobil se našao u neviđenoj gužvi. Postaje sve nervozniji i počinje gubiti živce. Posebno ga iz takta izbacuje jedna muha koja mu neprestano zuji oko uha. Frustriran i bijesan, izlazi iz automobila te se uputi u maleno predgrađe te ulazi u trgovinu kako bi usitnio novac da može nazvati svoju bivšu suprugu Beth (Barbara Hershey). Vlasnik trgovine mu govori da prvo mora nešto kupiti, što još više izludi Williama u toj mjeri da počne luđački razbijati stvari po trgovini prodavačevom bejzbolskom palicom koju mu je uzeo. Potpuno izgubljen izlazi iz trgovine i tako počinje priča o jednom ludilu. Njegovo nasilno i divljačko ponašanje aktivirat će i policiju, a policajac Prendergast (Robert Duvall) koji se sprema za mirovinu, sve će mu biti bliže. Tada će stvari eskalirati do maksimuma.

5. The War of the Roses (1989)

Žanr: Komedija, romantični
Redatelj: Danny DeVito 
Glumci: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito, Sean Astin
Radnja ukratko: Film prema istoimenom romanu Warrena Adlera. Bila je to ljubav na prvi pogled. On je bio student prava, a ona gimnastičarka. Oliver (Michael Douglas) i Barbara (Kathleen Turner) su se upoznali na jednoj aukciji te se zaljubili na prvi pogled. Iste večeri su završili u krevetu, a nedugo nakon toga se i vjenčali. Dobili su dvoje djece, a usprkos skromnom životu, njihova ljubav je cvjetala i bili su sretni. Ubrzo je Oliverova karijera dobila veliki zamah pa su se preselili u jednu krasnu luksuznu vilu i počeli živjeti na visokoj nozi. Idila obiteljskog života je polako nestajala kao prašina na vjetru, a ispod te prašine se nazirala nesnošljivost i zajedanje. Oliver je naporno radio i gotovo čitavo vrijeme provodio u uredu dok je Barbara dane provodila kao kućanica i to ju je iznutra izjedalo. S vremenom je zamrzila svoj dosadni život te je zatražila razvod. U jeku brakorazvodne parnice, borba za vlasništvo nad kućom je preko noći supružnike pretvorila u zaklete neprijatelje koji su koristili sva moguća sredstva kako bi napakostili jedno drugome. Sve što se nalazilo u kući je poslužilo kao oružje.

4. Traffic (2000)

Žanr: Triler, drama, krimi 
Redatelj: Steven Soderbergh
Glumci: Michael Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones 
Radnja ukratko: Kriminalistička drama Stevena Soderbergha iz 2000. koja govori o trgovini droge iz više perspektiva: ovisnika, policajca, političara i dilera. Njihovi se životi isprepliću iako se oni nikad nisu sreli. Nedaleko granice s Meksikom, dva Tijuanska policajca Javier Rodriguez (Benicio Del Toro) i Manolo Sanchez (Jacob Vargas) presreću kamion za kojeg vjeruju da prevozi sumnjiv teret. Iako su na pravom tragu, presreću ih trupe kojima zapovijeda general Arturo Salazar (Tomas Milian), koji je poznat u narko kartelima te im ne dozvoljava da završe posao. U Ohiju, sudac vrhovnog suda Robert Wakefield (Michael Douglas), radi na otkrivanju najvećeg državnog narkobosa dok mu maloljetna kćer Caroline (Erika Christensen) tajno konzumira sve teže i teže droge. U San Diegu, dva savezna agenta prate Helenu (Catherine Zeta-Jones), trudnu suprugu lokalnog moćnika Carlosa Ayale (Steven Bauer) koji je nedavno uhićen zbog bavljenja ilegalnim poslovima.

3. Basic Instinct (1992)

Žanr: Triler, drama, misterija 
Redatelj: Paul Verhoeven 
Glumci: Michael Douglas, Sharon Stone, Jeanne Tripplehorn 
Radnja ukratko: Bivša rock zvijezda i vlasnik jednog noćnog kluba u San Franciscu Johnny Boz (Bill Cable), pronađen je mrtav u svom krevetu. Ubijen je šiljkom za razbijanje leda. Slučaj je dodijeljen Nicku Curranu (Michael Douglas), bivšem alkoholičaru i ovisniku te čovjeku koji teško kontrolira svoj bijes. Glavna osumnjičena je Catherine Tramell (Sharon Stone), atraktivna spisateljica uzbudljivih trilera koja se viđala s ubijenim. Bivša Nickova djevojka, policijska psihijatrica Beth Gardner (Jeanne Tripplehorn), pazi da se Nick ponovno ne vrati starim navikama. I ona se uključuje u slučaj kada sazna da je Bozovo ubojstvo opisano u jednom od Catherininih romana. Odlučno pokušavajući riješiti slučaj, Nick se upušta u vezu sa zgodnom Catherine koja je uz iznimnu ljepotu izrazito inteligentna i prevrtljiva osoba, a Nick će joj poslužiti za novi roman koji piše o detektivu koji se zaljubljuje u pogrešnu ženu koja ga ubije. Nick je sve više ovisan o spisateljici te se ponovno vraća starim porocima.

2. The Game (1997)

Žanr: Drama, triler, misterija
Redatelj: David Fincher 
Glumci: Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn 
Radnja ukratko: Nicholas Van Orton (Michael Douglas) je vrlo bogat, ali usamljen čovjek koji živi na svom raskošnom imanju udaljenom nekoliko kilometara od San Francisca. Jedino društvo u usamljeničkim danima mu pravi dugogodišnja obiteljska kućepaziteljica Ilsa (Carroll Baker). Nicholas se nedavno razveo od supruge Elizabeth (Anna Katarina) te se potpuno posvetio svojoj investicijskoj banci. Pokušava potisnuti sjećanja na tragični događaj iz prošlosti kada mu se otac (Charles Martinet) ubio. Nicholas ne vidi ništa loše u samotnjačkom životu. Za njegov 48. rođendan ga posjećuje mlađi brat Conrad (Sean Penn), što ga prilično iznenadi. Conrad je dugogodišnji ovisnik o opijatima. Brat mu danas izgleda posve drugačije, a pri susretu mu daruje nekakvu pristupnicu nekoj takozvanoj igri.  Zanemarivši poklon ispočetka, Nicholas ga kasnije ipak odluči iskoristiti. To će dovesti do niza bizarnih i opasnih po život događaja koji će biti sve samo ne zabavni.

1. Wall Street (1987)

Žanr: Drama, krimi 
Redatelj: Oliver Stone 
Glumci: Charlie Sheen, Michael Douglas, Tamara Tunie 
Radnja ukratko: Kada su filmovi Michaela Douglasa u pitanju, ovaj će ostati zapamćen kao jedini u kojem je dobio Oscara za glumu. Bud Fox (Charlie Sheen) je mladi, perspektivni i ambiciozni burzovni mešetar na Wall Streetu sa samo jednom željom u životu: doći do vrha. Danju radi za firmu, uglavnom provodeći vrijeme na telefonu, dajući savjete o dionicama koje treba kupiti ili prodati, pokušavajući pridobiti nove klijente i slično. U slobodno vrijeme pokušava doći do svog idola i uzora, brokera Gordona Gekkoa (Michael Douglas), iznimno uspješnog i bogatog, ali čovjeka bez skrupula. Nakon što ga je nebrojeno puta odbio za razgovor, Bud ipak nekako uspije doći do njega pa čak mu postati i štićenik. Uz moto: “pohlepa je dobra”, Bud se nađe u njemu do sada nepoznatom svijetu yuppieja, mutnih poslovnih radnji i sporazuma, okružen bogatstvom i lijepim ženama.

Similar Posts