keira knightley

Keira Knightley filmovi – Top 10 najboljih

Keira Christina Knightley rodila se 26. ožujka 1986. godine u Richmondu, predgrađu Londona. S obzirom na to da su joj i majka i otac bili glumci, ne čudi da svoj prvi angažman osigurala već sa samo šest godina, a agenta je imala od treće godine. Zanimljivo je da je Keira Knightley imala velike poteškoće s pisanjem i čitanjem, iako nikada nije dobila službenu dijagnozu disleksije. Marljivo je radila na tome da otkloni taj problem u čemu je i uspjela. Njezina prva značajna uloga došla je u filmu A Village Affair iz 1995. godine.

U svojoj je karijeri, barem zasad, osvojila 24 različite nagrade od kojih je najviše došlo zbog njezine uloge Elizabeth Swann u filmskom serijalu Pirates of the Caribbean.

keira knightley
Foto: Shutterstock

Keira Knightley filmovi – 10 najboljih

Keira Knightley je u svojoj, već sada bogatoj karijeri, glumila u više od 50 različitih filmova i serija, ako se vodimo prema njezinom profilu na stranici IMDb. Kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se samo na filmove, a vjerujemo da smo uspješno izdvojili neka od njezinih najboljih ostvarenja. Sada, bez previše duljenja, pogledajmo koji se filmovi nalaze na našem popisu!

10. The Hole (2001)

Žanr: Drama, misterija, triler 
Redatelj: Nick Hamm 
Glumci: Thora Birch, Desmond Harrington, Keira Knightley 

Radnja ukratko: Liz Dunn (Thora Birch), uz pomoć policijske psihologinje, otkriva svoju priču: prije mjesec dana, tri tinejdžera, Mike (Desmond Harrington), Frankie (Keira Knightley) i Geoff (Laurence Fox), pokušali su izbjeći školski izlet u Wales. Šmokljan iz škole Martin (Daniel Brocklebank) im je pomogao u naumu smjestivši ih u stari ratni bunker na tri dana pod uvjetom da im se pridruži njegova prijateljica Liz u koju je zaljubljen. Tinejdžeri su se počeli zabavljati, međutim Martin se nije vratio po njih i oni se nadaju i mole da će ih netko naći i spasiti.

9. Domino (2005)

Žanr: Akcija, biografija, krimi, drama, triler 
Redatelj: Tony Scott 
Glumci: Keira Knightley, Mickey Rourke, Edgar Ramírez 

Radnja ukratko: Domino Harvey (Keira Knightley) rođena je u svijetu bogatstva i privilegija. Kći je uglednog glumca i bivšeg modela. Već od samog djetinjstva se bunila protiv konvencija i jet seta. Otac joj je umro kad je imala osam godina, a majka ju je pokušala ukrotiti poslavši ju u internat. Međutim, nitko nije mogao obuzdati njezinu vatrenu prirodu. Svoje je žudnje utažila tek kad je naišla na seminar za hvatanje zločinaca i bjegunaca. Zaljubila se u taj posao, a lovci na glave su joj s vremenom postali obitelj.

8. Last Night (2010)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Massy Tadjedin 
Glumci: Keira Knightley, Sam Worthington, Eva Mendes

Radnja ukratko: Spisateljica Joanna (Keira Knightley) živi u malom stanu na Manhattanu sa suprugom Michaelom (Sam Worthington) i vodi naizgled ispunjen život. Michael odlazi na poslovni put s kolegicom Laurom (Eva Mendes), za koju Joanna zna da mu se sviđa. I dok se Micheal odupire iskušenju, Joanna će susresti svoju nikad prežaljenu simpatiju, Alexa (Guillaume Canet).

7. A Dangerous Method (2011)

Žanr: Biografija, drama, romantični, triler
Redatelj: David Cronenberg 
Glumci: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen

Radnja ukratko: Radnja se odvija na početku 19. stoljeća. Ambiciozni švicarski psihijatar Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) se susreće s neobičnim slučajem pacijentice Sabine Spielrein (Keira Knightley), djevojke psihofizički izmučene neurozama i dovedene na sami rub ludila. Jung se odlučuje primijeniti eksperimentalnu metodu liječenja kreiranu pod utjecajem glasovitog Sigmunda Freuda (Viggo Mortensen), koja se sastoji od liječničkih dugih i iscrpnih razgovora s pacijenticom, bez ikakvih operativnih zahvata ili elektrošokova.

6. The Jacket (2005)

Žanr: Drama, fantazija, misterija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: John Maybury 
Glumci: Adrien Brody, Keira Knightley, Daniel Craig

Radnja ukratko: Veteran Zaljevskog rata (Adrien Brody), koji boluje od amnezije, vraća se u svoj rodni grad u Vermontu. Tamo će ga dobronamjerni liječnik pokušati izliječiti uz pomoć većih doza eksperimentalnog lijeka nakon čega ga obuče u luđačku košulju i zatvara u podrumskoj mrtvačnici. Taj će ga proces poslati na putovanje u budućnost gdje će upoznati ljubav svog života i saznati pojedinosti vlastite smrti. Jedina koja mu je spremna pomoći da spriječi vlastitu smrt je mlada djevojka Jackie (Keira Knightley) u koju je zaljubljen još od djetinjstva.

5. Anna Karenina (2012)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Joe Wright
Glumci: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson 

Radnja ukratko: Adaptacija istoimenog romana velikog ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, čija se radnja odvija sedamdesetih godina 19. stoljeća. Ana (Keira Knightley) je u braku s Aleksejom Karenjinom (Jude Law) te imaju dvoje djece i pripadaju plemićkom staležu. Ona upoznaje konjičkog časnika grofa Vronskog (Aaron Taylor-Johnson) i događa se ljubav kojoj se ona u početku opire. Nakon što se prepustila osjećajima, prisiljena je suočiti se s društvenim posljedicama preljuba.

4. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija
Redatelj: Gore Verbinski
Glumci: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley 

Radnja ukratko: Kruže mnoge legende o gusarskom brodu zvanom Black Pearl. Iako mnogi tvrde da je nastao u mozgovima mornara natopljenim rumom, jedne noći, do zuba naoružana lađa zloglasnog kapetana Barbosse (Geoffrey Rush), napada palaču britanskoga guvernera Swanna (Jonathan Pryce) i otima njegovu jedinu kćer Elizabeth (Keira Knightley). Iako je djevojka obećana drugome, mladi kovač Will Turner (Orlando Bloom) je odlučan krenuti u potragu za fantomskim brodom i spasiti ljepoticu koju voli svim srcem. U pomoć mu priskače neobični kapetan Jack Sparrow (Johnny Depp), jedan od glavnih likova starih gusarskih priča, ali i neodoljivi pustolov koji ima rješenje za svaku nevolju.

3. The Duchess (2008)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, romantični 
Redatelj: Saul Dibb 
Glumci: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Dominic Cooper 

Radnja ukratko: Romantičnoj i pomalo svojeglavoj engleskoj aristokratkinji iz 18. stoljeća, Georgiani (Keira Knightley), kojoj se udvaraju brojni mladići, među kojima je i Charles Grey (Dominic Cooper), život će se naglo promijeniti nakon što joj majka dogovori brak s vojvodom od Devonshirea (Ralph Fiennes). On je hladna, distancirana i egoistična osoba.

2. Atonement (2007)

Žanr: Drama, misterija, romantični, ratni 
Redatelj: Joe Wright 
Glumci: Keira Knightley, James McAvoy, Brenda Blethyn  

Radnja ukratko: Ovaj je film adaptacija istoimenog romana nagrađivanog britanskog pisca Iana McEwana. Njegova radnja se odvija u 1935. godini, dok se obitelj Tallis priprema za posebnu večeru. Briony (Saoirse Ronan) je 13-godišnja djevojčica koja želi postati spisateljica, a njezina starija sestra Cecilia (Keira Knightley) pohađa sveučilište u Cambridgeu. Zajedno s njom je i Robbie Turner (James McAvoy), čija majka radi za obitelj Tallis. Između Cecilie i Robbiea se rađa nešto više od prijateljstva, ali im je neugodno priznati svoje osjećaje. Na imanju se nalazi i Leon Tallis (Patrick Kennedy), koji je u posjet doveo prijatelja Paula (Benedict Cumberbatch). Uskoro će doći do niza nesporazuma između Briony, Cecilie i Robbiea, što dovodi do tragičnih događaja.

1. Pride and Prejudice (2005)

Žanr: Drama, romantični 
Redatelj: Joe Wright 
Glumci: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn 

Radnja ukratko: Elizabeth Lizzy Bennet (Keira Knightley) i njezine četiri sestre, Jane, Mary, Lydia i Kitty, žive skromno na seoskom imanju s ocem (Donald Sutherland) koji sve razumije, ali se ni u što ne miješa i majkom (Brenda Blethyn) koja ne razumije ništa, osim kako se boriti da što prije i što bolje uda svoje kćeri. Na susjedno imanje stiže bogati mladić, gospodin Bingley (Simon. Woods), a s njim je doputovao i njegov prijatelj, suzdržani i smrknuti gospodin Darcy (Matthew Macfadyen).

On ni sam sebi ne želi priznati kako ga i protiv njegove volje privlači drska i oštroumna djevojka bogatog duha i brzog jezika, Elizabeth Bennet. Iako dolazi iz niže klase, ona je također ponosna i podruguje mu se zbog njegove krutosti. Ni Elizabeth ne želi sebi priznati da joj se sviđa arogantni Darcy. Mogu li njih dvoje nadvladati svoj ponos i predrasude?

Similar Posts