Cillian Murphy

Cillian Murphy filmovi – Top 10 najboljih

Cillian Murphy je irski glumac, rođen 25. svibnja 1976. u Douglasu, predgrađu Corka u Irskoj. Odrastao je u obitelji u kojoj su mu oba roditelja bila uključena u umjetnost.

Prije nego što se odlučio baviti glumom, Murphy je pohađao sveučilište u Corku i radio kao glazbenik, svirajući u lokalnim rock bendovima. Kasnije se preselio u London kako bi nastavio svoju karijeru u glumi. Murphyjeva karijera počela je na pozornici, a potom se proširila na televiziju i film. Prvi film u kojem je nastupio bio je The Tale of Sweety Barrett, 1998. godine. Nakon toga, počeo je dobivati ​​veće uloge u filmovima kao što su 28 Days Later (2002), Cold Mountain (2003) i Batman Begins (2005).

Murphy je također poznat po svojoj suradnji s redateljem Christopherom Nolanom, s kojim je surađivao na nekoliko filmova, uključujući Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), Inception (2010) i Dunkirk (2017).

Murphy je također poznat po svom angažmanu u humanitarnom radu, posebno u borbi protiv klimatskih promjena. Također je bio glasoviti aktivist za prava LGBTQ zajednice. U svojoj karijeri, osvojio je mnoge nagrade, uključujući nagradu Irskog filmskog i televizijskog udruženja za najboljeg glumca u dramskoj seriji za Peaky Blinders, 2017. godine, te nagradu Udruženja londonskih filmskih kritičara za najboljeg glumca u Breakfast on Pluto 2005. godine.

Uz glumu, Murphy i dalje svira glazbu u slobodno vrijeme. Trenutno živi u Dublinu sa suprugom Yvonne McGuinness i njihovom djecom.

Cillian Murphy
Foto: Shutterstock

Cillian Murphy filmovi – 10 najboljih

Cillian Murphy se u svojoj karijeri našao u 60-ak filmova i serija. Iako je njegova trenutno najpopularnija uloga ona Thomasa Shelbyja u seriji Peaky Blinders, ona se, kao i ostale serije u kojima je glumio, ipak neće naći na ovom popisu jer smo za njegove potrebe fokusirali isključivo na filmove. No, kada vidite popis, bit će vam jasno da su i filmovi u kojima je glumio izuzetno kvalitetni. Pogledajmo stoga o kojim je filmovima riječ!

10. Cold Mountain (2003) 

Žanr: Avantura, drama, romantični, ratni
Redatelj: Anthony Minghella 
Uloge: Jude Law, Nicole Kidman, Cillian Murphy 

Radnja ukratko: Priča prati ranjenog vojnika Konfederacije, Inmana (Jude Law), koji se bori na opasnom putu da se vrati kući u Cold Mountain, Sjeverna Karolina. Tamo je ostavio ženu Adu Monroe (Nicole Kidman) prije odlaska u građanski rat. Putem će upoznati niz šarenih likova, dok kod kuće Ada ući upravljati farmom svog preminulog oca. 

9. Anthropoid (2016)

Žanr: Akcija, biografija, drama, povijesni, romantični, triler, ratni
Redatelj: Sean Ellis 
Uloge: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe

Radnja ukratko: Film temeljen na istinitoj priči o operaciji Anthropoid, misiji iz Drugog svjetskog rata za ubojstvo generala SS-a Reinharda Heydricha. Heydrich je bio treći čovjek u zapovjedništvu Reicha nakon Hitlera i Himmlera te glavni arhitekt iza konačnog rješenja i vođa okupacijskih nacističkih snaga u Čehoslovačkoj. Njegova vladavina terora je potaknula samoprognane češke i slovačke vojnike (Cillian Murphy i Jamie Dornan) da osmisle super tajnu misiju koja bi zauvijek promijenila lice Europe.   

8. Broken (2012)

Žanr: Drama, romantični
Redatelj: Rufus Norris 
Uloge: Charlie Booty, Lily James, Cillian Murphy 

Radnja ukratko: 11-godišnja djevojčica Baby Skunk (Charlie Booty, Lily James) ima dijabetes i živi s tatom Archiejem (Tim Roth) i starijim bratom Jedom (Bill Milner) u predgrađu sjevernog Londona. Nakon što svjedoči činu ekstremnog nasilja između svojih susjeda, ugodna zajednica će se polako početi raspadati oko nje s dramatičnim posljedicama.

7. Red Eye (2005)

Žanr: Triler 
Redatelj: Wes Craven
Uloge: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox

Radnja ukratko: Nakon što je bila na sprovodu svoje bake u Dallasu, voditeljica hotela Lux Atlantic, Lisa (Rachel McAdams) čeka let za Miami. Zbog kašnjenja zrakoplova, upoznaje se s Jackom Rippnerom (Cillian Murphy) koji je također na listi čekanja. Sjedaju zajedno u zrakoplov gdje joj on zaprijeti da promijeni sobu važnog američkog političara u Luxu, kako bi omogućila teroristički pokušaj protiv njega. U protivnom će ubojica ubiti Lisinog oca. 

6. The Wind That Shakes the Barley (2006)

Žanr: Drama, ratni 
Redatelj: Ken Loach 
Uloge: Cillian Murphy, Pádraic Delaney, Liam Cunningham 

Radnja ukratko: Irska, 1920. Damien (Cillian Murphy) i Teddy (Pádraic Delaney) su braća. Dok je mlađi Teddy već vođa gerilskog odreda koji se bori za neovisnost svoje domovine, Damien, koji je diplomirao medicinu, bi radije ostao u londonskoj bolnici gdje bi se usavršavao u zanatu. Međutim, Damien svjedoči zvjerstvima koje su počinili neprijatelji i konačno se odluči pridružiti grupi otpora koju vodi njegov brat.

5. Batman Begins (2005)

Žanr: Akcija, krimi, drama 
Redatelj: Christopher Nolan 
Uloge: Christian Bale, Michael Caine, Cillian Murphy 

Radnja ukratko: Bruce Wayne (Christian Bale) kao dijete doživljava smrt svojih roditelja te se seli u Aziju gdje trenira sa svojim mentorima, Henrijem Ducardom (Liam Neeson) i Ra’s Al Ghulom (Ken Watanabe). Vraća se u korumpirani Gotham te uz pomoć svog starog batlera i čuvara imanja, Alfreda (Michael Caine), odjeva kostim Batmana i izlazi na ulice noću kako bi utjerao strah u kosti kriminalaca i korumpiranih.

4. Sunshine (2007) 

Žanr: Znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Danny Boyle 
Uloge: Cillian Murphy, Rose Byrne, Chris Evans 

Radnja ukratko: Negdje u budućnosti. Sunce polako, ali sigurno umire i Zemlji ne ostaje puno vremena. Nakon neuspješne misije Icarus, tim od osam astronauta polazi na opasnu misiju na Sunce u misiji Icarus II, kako bi pokušali eksplozijom stvoriti supernovu unutar Sunca. To je posljednja nada planete Zemlje. Međutim, jedan član posade pogriješi u upravljanju štitom broda te dovodi u pitanje opstanak grupe. 

3. 28 Days Later (2002) 

Žanr: Drama, horor, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Danny Boyle 
Uloge: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston 

Radnja ukratko: Skupina aktivista za prava životinja, unatoč upozorenjima znanstvenika koji tvrde da su životinje zaražene, provaljuje u laboratorij i oslobađa majmune iz njihovih kaveza kako bi ih spasila. Virus se s majmuna brzo proširio Velikom Britanijom i zarazio ljude. Jim (Cillian Murphy), koji je pao u komu nakon biciklističke nesreće netom prije izbijanja virusa, otkriva da je London pust. Nakon što pronađe još preživjelih, upute se u Manchester, gdje skupina britanskog vojnog osoblja nudi zaštitu svim preživjelima od zaraženih. Međutim, grupa nema pojma što ih sve čeka na putu.

2. Dunkirk (2017)

Žanr: Akcija, drama, povijesni, triler, ratni 
Redatelj: Christopher Nolan 
Uloge: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Cillian Murphy 

Radnja ukratko: Svibanj 1940. Njemačka je napredovala u Francuskoj i zarobila savezničke snage na plažama Dunkerquea. Pod zračnom i kopnenom zaštitom britanskih i francuskih snaga, savezničke snage su polako i organizirano evakuirane s plaže korištenjem svakog ispravnog mornaričkog i civilnog plovila koje se moglo pronaći u tom trenutku. 

1. Inception (2010)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Christopher Nolan 
Uloge: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy 

Radnja ukratko: Dominic Cobb (Leonardo DiCaprio) nije obični špijun. Naime, on ne provaljuje u nečije kuće, urede ili računala. On potrebne informacije dobiva na način da ulazi u um neke osobe kroz njezine snove. Zahvaljujući svojoj fantastičnoj sposobnosti, Cobb postaje iznimno tražen od strane megalomanskih korporacija koje žele njegove jedinstvene vještine kako bi uvijek bile korak ispred konkurencije te se domogle vrijednih informacija.

Similar Posts