Grace Kelly - dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju glavnu glumicu (od 1929. do danas)

Oscar za najbolju glavnu glumicu je najveća individualna nagrada koju neka glumica može dobiti danas. Ona se dodjeljuje za glumicu koja je najviše oduševila svojom predstavom u nekom filmu, u određenoj kalendarskoj godini, te se općenito smatra jako bitnom kategorijom na dodjeli Oscara. Oscar za najbolju glavnu glumicu ima dugu i bogatu tradiciju, a dodjeljuje se još od 1929. godine.

Na popisu svih dobitnica u povijesti, koji vam donosimo, nalaze se neka od najvećih ženskih i glumačkih imena općenito. Taj kompletni popis možete pronaći ovdje, uz kratki opis uloge te ime filma za koji je glumica ostvarila ovu nagradu!

Sažetak sakrij
Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 2023. godine do 2000. godine

Najbolja glumica 2023. – Michelle Yeoh (Everything Everywhere All At Once)

Najbolja glumica 2023. - Michelle Yeoh (Everything Everywhere All At Once)

U ovom znanstveno-fantastičnom filmu, Michelle Yeoh je glavna junakinja pod imenom Evelyn. Ona se pronađe u nekoliko paralelnih svjetova gdje vodi borbu protiv uništenja cijelog multiverzuma. Ovaj epski film savršeno spaja akciju, avanturu i komediju kako bi stvorio nezaboravnu avanturu koju će gledatelji teško zaboraviti.


Najbolja glumica 2022. – Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Najbolja glumica 2022. - Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

The Eyes of Tammy Faye je biografski film koji prati život Tammy Faye Bakker, popularne televizijske evangelistice iz 1980-ih i njezinog supruga Jima Bakkera. Film prati njihov uspon u kršćanskom medijskom svijetu, uključujući stvaranje televizijskog emisijskog kraljevstva i izgradnju tematskog parka. Jessica Chastain je dobila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju interpretaciju Tammy.


Najbolja glumica 2021. – Frances McDormand (Nomadland)

Najbolja glumica 2021. - Frances McDormand (Nomadland)

Frances McDormand tumači ulogu pod imenom Fern. Fern je žena u svojim šezdesetim godinama koja nakon gubitka posla i smrti supruga odluči prodati sve svoje stvari i zaputiti se kamperom na putovanje kroz američki zapad. McDormand je za svoju ulogu dobila mnoge pohvale kritike i publike te čak treći put u karijeri osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2020. – Renée Zellweger (Judy)

Najbolja glumica 2020. - Renée Zellweger (Judy)

Renée Zellweger tumači ulogu Judy Garland u biografskom filmu Judy. Film prati posljednje godine života slavne pjevačice i glumice, od njezina nastupa u londonskom noćnom klubu do posljednjeg koncerta u Londonu.


Najbolja glumica 2019. – Olivia Colman (The Favourite)

Najbolja glumica 2019. - Olivia Colman (The Favourite)

Olivia Colman u ovom filmu tumači ulogu kraljice Anne. Film prati rivalstvo dviju Anninih sluškinja, Sarah Churchill i Abigail Masham, koje se bore za njezinu naklonost. Colman je za ovu ulogu dobila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2018. – Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Najbolja glumica 2018. - Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Frances McDormand je u ovom filmu ženski lik pod imenom Mildred Hayes. Mildred se bori kako bi natjerala lokalnu policiju da riješi slučaj ubojstva njezine kćeri na jedan neobičan i jedinstven način. McDormand je pohvaljena je zbog svoje snažne izvedbe lika.


Najbolja glumica 2017. – Emma Stone (La La Land)

Najbolja glumica 2017. - Emma Stone (La La Land)

Emma Stone osvojila je Oscara za svoju glavnu ulogu u filmu La La Land. U ovom mjuziklu, Stone je Mia, mlada i ambiciozna glumicu koja se zaljubljuje u Sebastiana, glazbenika koji se bori da ostvari svoje snove. Njihova ljubavna priča ispričana je kroz prekrasne pjesme i plesne scene.


Najbolja glumica 2016. – Brie Larson (Room)

Najbolja glumica 2016. - Brie Larson (Room)

Brie Larson osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju glavnu ulogu u filmu Room. U ovom filmu, Larson glumi Joy, mladu ženu koja je oteta i zatočena u sobi sa svojim petogodišnjim sinom. Njih dvoje žive u malom prostoru i bore se za opstanak dok pokušavaju smisliti plan za bijeg.


Najbolja glumica 2015. – Julianne Moore (Still Alice)

Najbolja glumica 2015. - Julianne Moore (Still Alice)

Julianne Moore u ovom filmu tumači lik Alice Howland, profesorice lingvistike koja je suočena s teškom dijagnozom – ranom pojavom Alzheimerove bolesti. Film prati njezinu borbu s postupnim gubitkom memorije i sposobnosti komunikacije, te utjecaj svega toga na njezinu obitelj.


Najbolja glumica 2014. – Cate Blanchett (Blue Jasmine)

Najbolja glumica 2014. - Cate Blanchett (Blue Jasmine)

U filmu Blue Jasmine, Cate Blanchett tumači lik Jasmine, sofisticirane i bogate žene iz New yorka koja je prisiljena započeti novi život u San Franciscu nakon što njezin suprug biva uhvaćen u financijskom skandalu i završi u zatvoru.


Najbolja glumica 2013. – Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Najbolja glumica 2013. - Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

U filmu Silver Linings Playbook, Jennifer Lawrence tumači lik Tiffany, mlade žene koja se bori s vlastitim mentalnim zdravljem i traumom iz prošlosti. Film prati njenu vezu s Patom, likom koji je upravo izašao iz psihijatrijske ustanove, dok se oboje bore s osobnim izazovima i preprekama.


Najbolja glumica 2012. – Meryl Streep (The Iron Lady)

Najbolja glumica 2012. - Meryl Streep (The Iron Lady)

Meryl Streep tumači lik Margaret Thatcher, prve žene na položaju britanske premijerke. Film prati politički uspon glavne junakinje, kao i njezinu borbu s različitim izazovima u privatnom i javnom životu. Ovaj film Streep je donio drugog Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2011. – Natalie Portman (Black Swan)

Najbolja glumica 2011. - Natalie Portman (Black Swan)

Natalie Portman osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu Black Swan. Film govori o balerini koja je opsjednuta postizanjem savršenstva u svom umjetničkom izrazu, a svoju ulogu Portman je iznijela na impresivan način, što joj je donijelo brojne druge pohvale i nagrade.


Najbolja glumica 2010. – Sandra Bullock (The Blind Side)

The Blind Side (2009)

Sandra Bullock osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u sportskoj drami The Blind Side. U filmu je glumila Leigh Anne Tuohy, majku koja usvoji mladog američkog nogometaša i pomaže mu da ostvari svoj puni potencijal, a njena izvedba bila je dovoljno uvjerljiva da joj donese najveće priznanje u svijetu filma.


Najbolja glumica 2009. – Kate Winslet (The Reader)

Najbolja glumica 2009. - Kate Winslet (The Reader)

The Reader je film koji govori o odnosu između mladog dečka i starije žene nakon Drugog svjetskog rata, a Kate Winslet je utjelovila složen lik čije je postupke teško razumjeti. Za svoju je ulogu osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2008. – Marion Cotillard (La Vie en Rose)

Najbolja glumica 2008. - Marion Cotillard (La Vie en Rose)

Film La Vie en Rose govori o životu francuske pjevačice Edith Piaf, a Marion Cotillard je savršeno dočarala njezinu životnu priču i emocije. Njezina izvedba bila je toliko uvjerljiva da je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2007. – Helen Mirren (The Queen)

Najbolja glumica 2007. - Helen Mirren (The Queen)

Helen Mirren je osvojila nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu za ulogu kraljice Elizabete II. u britanskom biografskom dramskom filmu The Queen. Film istražuje reakciju britanske monarhije na smrt princeze Diane i prikazuje kraljicu kako se nosi s tom situacijom.


Najbolja glumica 2006. – Reese Witherspoon (Walk the Line)

Najbolja glumica 2006. - Reese Witherspoon (Walk the Line)

Reese Witherspoon u filmu Walk the Line tumači June Carter Cash, suprugu legendarnog country pjevača Johnnyja Casha. Film prati njegov život, a Witherspoon je za svoju ulogu dobila nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2005. – Hilary Swank (Million Dollar Baby)

Najbolja glumica 2005. - Hilary Swank (Million Dollar Baby)

Hilary Swank je osvojila svoj drugi Oscar za najbolju glavu glumicu za svoju ulogu u filmu Million Dollar Baby. U njemu, Swank glumi boksačicu Maggie Fitzgerald koju trenira Clint Eastwoodov lik Frankie Dunn. Film je osvojio nekoliko nagrada, uključujući i Oscara za najbolji film, a Swank je bila pohvaljena zbog svoje izvedbe.


Najbolja glumica 2004. – Charlize Theron (Monster)

Najbolja glumica 2004. - Charlize Theron (Monster)

Charlize Theron je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu u filmu Monster. On se temelji na životu serijske ubojice Aileen Wuornos, koju je Theron utjelovila u filmu. Njezina izvedba bila je jako pohvaljena, a transformacija Theron smatra jednom od najimpresivnijih transformacija za ulogu u povijesti filma.


Najbolja glumica 2003. – Nicole Kidman (The Hours)

Najbolja glumica 2003. - Nicole Kidman (The Hours)

Nicole Kidman je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu The Hours. Ona je u ovom filmu tumačila lik Virginije Woolf, slavne spisateljice koja se borila s mentalnim bolestima.


Najbolja glumica 2002. – Halle Berry (Monster’s Ball)

Najbolja glumica 2002. - Halle Berry (Monster's Ball)

Halle Berry je osvojila Oscara u filmu Monster’s Ball. Berry je u ovom filmu glumila lik Leticie Musgrove, koja je bila u vezi s muškarcem koji je osuđen na smrtnu kaznu. Ona je ovom ulogom postala prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.


Najbolja glumica 2001. – Julia Roberts (Erin Brockovich)

Najbolja glumica 2001. - Julia Roberts (Erin Brockovich)

Julia Roberts je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu Erin Brockovich. U njemu je tumačila naslovni lik, samohranu majku koja se bori protiv korporacije koja je zagađivala vodu u njezinoj zajednici.


Najbolja glumica 2000. – Hilary Swank (Boys Don’t Cry)

Najbolja glumica 2000. - Hilary Swank (Boys Don't Cry)

Hilary Swank je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu Boys Don’t Cry. U ovom filmu ona je tumačila lik Brandona Teenea, transrodne osobe koja se bori da prihvate njezin identitet u konzervativnom ruralnom okruženju. Swank je za ovu ulogu bila pohvaljena zbog svoje hrabrosti i suosjećajnosti koju je pružila liku.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu u razdoblju od 1999. godine do 1980. godine!

Similar Posts