filmovi po istinitoj priči

Najbolji filmovi po istinitoj priči – Top 10

Filmovi po istinitoj priči često imaju puno veći utjecaj na nas. Obično smo svjesni da je u filmu sve gluma, nešto nestvarno, kreirano samo u svrhu kako bi nas zabavilo. Međutim, kada se radi o nekom istinitom događaju, zbivanja pratimo s većom dozom pažnje. Znamo da se na neki način sve što gledamo nekome dogodilo i željni smo znati kako je završilo. U nama proradi empatija i suosjećanje, a na nas malo toga može utjecati na takav način. Upravo zato su filmovi po istinitoj priči mnogima najdraži žanr u moru raznovrsnih filmova.

Osvrnuli smo se tako na filmove koji su bazirani na stvarnim događajima i ljudima te kreirali listu onoga što mi smatramo za 10 najboljih. Svakako nam se obratite sa svojim mišljenjima ako vjerujete da smo neki film zaboravili i vjerujete da se zaslužuje pronaći ovdje.

Istina je čudnija od fikcije, ali to je zato što je fikcija u obavezi da se drži vjerojatnosti; istina nije.

Mark Twain

Najbolji filmovi po istinitoj priči:

10. Tombstone (1993)

Tombstone

Žanr: Biografija, povijesni, drama, western
Redatelj: George P. Cosmatos i Kevin Jarre 
Glumci: Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton 
Radnja ukratko: Priča o jednom od najčuvenijih okršaja na Divljem zapadu koji se dogodio 1881. između braće Earp i Doca Hollidaya protiv odmetnika kod O.K. Corala. Nakon godina služenja pravdi, slavni šerif Wyatt Earp (Kurt Russell) i njegova braća Virgil (Sam Elliott) i Morgan (Bill Paxton), zajedno sa ženama dolaze živjeti na miru u Tombstone i započeti neki posao. Wyattova karijera kao čuvara zakona je bila prilično turbulentna. Smatra da je Tombstone idealno mjesto za umirovljenje. U to vrijeme u Tombstoneu se zatekne i veliki kockar i vrlo dobar Wyattov prijatelj Doc Holliday sa svojom privlačnom ljubavnicom Kate (Joanna Pacula). Earpovi i Holliday se ubrzo sukobljavaju s organiziranom bandom odmetnika zvanom Cowboys. Na čelu Cowboysa stoji opaki i nemilosrdni Curly Bill Brocious (Powers Boothe) uz Johnnyja Ringa (Michael Biehn) i Ikea Clantona (Stephen Lang). Sukob eskalira u seriju krvavih obračuna.

9. Good morning, Vietnam (1987)

Good morning, Vietnam

Žanr: Ratni, drama, biografija, komedija 
Redatelj: Barry Levinson 
Glumci: Robin Williams, Forest Whitaker, Tom. T. Tran 
Radnja ukratko: Sajgon, 1965. godina. Adrian Cronauer (Robin Williams) je komičar netipičnih stavova i ponašanja, koji se čitavog života skriva iza štita kojeg je stvorio odajući sliku nepokolebljivog veseljaka. Stigao je u u Sajgon kako bi preuzeo mjesto voditelja jutarnjeg programa na lokalnom radiju američkih vojnih snaga. Njegov zadatak je donijeti dozu humora kako bi razveselio umorne vojnike. U kratkom vremenu postaje obožavan od strane ratnika, ali ne i od strane nadređenih jer im se ne sviđa njegov, sve samo ne vojnički govor. Adrian slobodno vrijeme provodi uz lokalno stanovništvo te jednom lokalnom ljepoticom. U njemu rastu različite emocije koje ga sve više prisiljavaju da spusti svog štit i priključi se nemiloj stvarnosti.

8. Apollo 13 (1995)

Apollo 13

Žanr: Avantura, povijesni, drama
Redatelj: Ron Howard 
Glumci: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris
Radnja ukratko: Astronaut Jim Lovell (Tom Hanks) predvodi pilota komandnog modula Jacka Swigerta (Kevin Bacon) i vozača lunarnog modula Freda Haisea (Bill Paxton) na trećoj NASA-inoj misiji spuštanja na Mjesec. Film pokazuje sve patnje, probleme i iskušenja ovog trojca, kao i kontrole misije. Opisuje umalo pogubnu misiju koja je onesposobila svemirsko vozilo. Sve je bilo mirno i po planu dok brod nije došao otprilike na pola puta, kada im je eksplodirao spremnik s kisikom što je ugrozilo i dotok električne energije. Astronauti se suočavaju s mogućnostima gušenja i smrzavanja. Kontrola misije čini sve što im je u moći kako bi ih vratili kući, ali su svjesni da astronaute vjerojatno čeka smrt kad se oštećeni brod približi Zemljinoj atmosferi.

7. I, Tonya (2017)

I, Tonya

Žanr: Biografija, drama, komedija, sport
Redatelj: Craig Gillespie
Glumci: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janner
Radnja ukratko: Film je djelomično utemeljen na istinitim događajima. Tonya Harding (Margot Robbie) je klizačica koja nastupa u umjetničkom klizanju. Svakim danom postaje sve uspješnija, međutim život joj krene nizbrdo kada se pojavi njezin bivši muž Jeff Gillooly (Sebastian Stan). U dogovoru s njim, iznajmljuju sobu u namjeri da njezinoj ljutoj suparnici Nancy Kerrigan (Caitlin Carver) slome nogu. To će biti slučaj koji će joj obilježiti i na kraju uništiti karijeru u usponu.

6. Zodiac (2007)

Zodiac

Žanr: Triler, misterija, drama, krimi
Redatelj: David Fincher 
Glumci: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo
Radnja ukratko: 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća dogodio se niz ubojstava, a jedina poveznica su pisma koje je ubojica slao dnevnim novinama San Francisca, prijeteći da će nastaviti ubijati ako ona ne budu objavljena. Pisma sadrže brojeve i šifre za koje ubojica tvrdi da su dio njegovog identiteta. Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) je karikaturist u jednim novinama koji se amaterski bavi dešifriranjem. Postaje fasciniran pismima, a vremenom i opsjednut rješavanjem slučaja. Film se temelji na Graysmithovim knjigama u kojima on dolazi do identiteta Zodijaka, međutim to nikada nije u potpunosti dokazano.

5. Bohemian Rhapsody (2018)

Bohemian Rhapsody

Žanr: Biografija, drama, glazbeni
Redatelj: Bryan Singer 
Glumci: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy 
Radnja ukratko: Radnja filma se odvija u 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Priča o životu legendarnog Freddiea Mercuryja, čovjeka koji je prkosio stereotipima i postao jedan od najvećih i najomiljenijih zabavljača na planeti. Grupa Queen strelovito napreduje donoseći prije svega revolucionarni zvuk. Neočekivano i pod nekim mračnim utjecajima, Freddie (Rami Malek) napušta Queen u potrazi za solo karijerom. Međutim, bez suradnje je ispaštao, sve dok se nisu ponovno ujedinili netom prije Live Aid koncerta. Na tom koncertu, Queen je imao jedan od najvećih nastupa u povijesti rock glazbe i ostavio neizbrisiv trag. Freddie je imao djevojku Mary Austin (Lucy Boynton) sve do priznanja da je homoseksualac. Mary unatoč tome nikada nije odustala od njega. Nakon svog priznanja, Freddie je postao glavna tema priče Queen. Odbijajući davati intervjue za medije, uspio je zadržati svoju privatnost unatoč mnogim aferama koje je imao s muškarcima. Queen je uspio ostaviti sjajno nasljeđe koje i danas inspirira ljubitelje glazbe.

4. Molly’s Game (2017)

Molly’s Game

Žanr: Drama, biografija, krimi, sport
Redatelj: Aaron Sorkin 
Glumci: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera 
Radnja ukratko: Molly Bloom (Jessica Chastain) je skijašica s ambicijom da jednom ode na Olimpijske igre. Međutim, taj san je srušen nakon neočekivane ozljede. Odluči se odmoriti godinu dana, a nakon toga studirati pravo. Njezin otac, psiholog Larry (Kevin Costner) od svoje djece očekuje samo savršenstvo te joj odbija financijski pomoći. Molly seli u Los Angeles i počinje raditi nekoliko poslova. Pored svih ostalih, bila je i osobna asistentica Deana Keitha (Jeremy Strong), a veliki zaokret u njenoj karijeri se dogodi kada ju Dean traži da organizira pokerašku partiju koju on vodi. Vidjevši da joj to ide od ruke, Molly uz svoju inteligenciju i sposobnost započinje svoj uspon u svijetu pokera. Igrači su bili poznate ličnosti, političari i općenito moćnici. Dobivali ili gubili, uvijek su se vraćali po još.

3. The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything

Žanr: Biografija, drama, romantični 
Redatelj: James Marsh
Glumci: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior 
Radnja ukratko: Priča o najvećem fizičaru svih vremena, Stephenu Hawkingu (Eddie Redmayne) i njegovih supruzi Jane Wilde (Felicity Jones), studentici umjetnosti. Hawking je studirao na Cambridgeu šezdesetih godina prošlog stoljeća, gdje je i upoznao Jane. Nekada zdrav mladić, dobio je zastrašujuću dijagnozu kada je imao samo 21 godinu. Naime, dijagnosticirana mu je amiotrofična lateralna skleroza, točnije bolest motorike. Unatoč svemu, uz pomoć Jane koja se neumoljivo borila uz njega, Stephen započinje svoj ambiciozni rad proučavajući baš ono što nema – vrijeme. Čovjek je to koji će probiti granice znanosti i postaviti mnoge teorije koje će ga učiniti besmrtnim.

2. Goodfellas (1990)

Goodfellas

Žanr: Biografija, drama, krimi
Redatelj: Martin Scorsese 
Glumci: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci
Radnja ukratko: Henry Hill (Ray Liotta) je oduvijek želio postati netko i nešto. Još kao dječak je maštao o tome da jednog dana postane gangster i time izazove strahopoštovanje drugih, ne shvaćajući tada da to nije tako lako kako misli. Henry se uspio povezati s moćnim lokalnim mafijašem Paulom Cicerom (Paul Sorvino) i po njegovim naređenjima obavlja manje poslove. Njegovi suradnici su temperamentni Tommy DeVito (Joe Pesci) i smireni Jimmy Conway (Robert De Niro). Trojac je to koji sije strah u četvrti, a novac zarađuju uz reketarenje i prodajom narkotika. Henry se počne uspinjati na gangsterskoj ljestvici, a to znači da će stići i silazna putanja, koja će ga dovesti do očajničkog čina. Kada završi iza rešetaka, bivše kolege će ga gledati sa sumnjom pitajući se dali ih je izdao. Sve više pod stresom i pritiskom, Henry izlaz vidi u suradnji s policijom.

1. Schindler’s List (1993)

Filmovi po istinitoj priči – Schindler’s List

Žanr: Biografija, drama, povijesni
Redatelj: Steven Spielberg 
Glumci: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall
Radnja ukratko: Istinita priča o preživjelim sudionicima holokausta i čovjeku koji ih je spasio od smrti. Oskar Schindler (Liam Neeson) je uvidio savršenu priliku za stjecanje profita u Drugom svjetskom ratu. Otvara tvornicu posuđa i zaposli židova Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) kao računovođu. Tijekom svog boravka u Krakovu, svjedoči stravičnim zločinima i okrutnim likvidacijama koje njegovi sunarodnjaci čine, natjeravši ga na promjenu mišljenja i stavova prema žrtvama rata. Počne radnicima pružati utočište, ali kratkotrajna sigurnost tvornice prekida 1941. godine stvaranje geta. Nakon dvije godine, geto zamjenjuje okrutnost radnog logora, a Schindler je u nemogućoj poziciji poslovanja s okrutnim upraviteljem logora Amonom Goethom (Ralph Fiennes). Podmićujući ga, Schindler uspije spasiti 1100 ljudi iz logora i dovesti ih na sigurno u svoju tvornicu streljiva koja se nalazi u Čehoslovačkoj.

Similar Posts