Grace Kelly - dobitnica Oscara za najbolju glavnu glumicu

Sve pobjednice Oscara za najbolju glavnu glumicu (od 1929. do danas)

Oscar za najbolju glavnu glumicu na dodjelama od 1979. godine do 1960. godine

Najbolja glumica 1979. – Jane Fonda (Coming Home)

Najbolja glumica 1979. - Jane Fonda (Coming Home)

Jane Fonda u ovom filmu glumi Sally Hyde, suprugu kapetana američke vojske koji se bori u Vijetnamskom ratu. Kada Sally sazna da je njen muž ranjen i da se vraća kući, ona se uključuje u pokret protiv rata u Vijetnamu i počinje volontirati u vojnom bolničkom centru. Ovo je bio treći Oscar za Fondu.


Najbolja glumica 1978. – Diane Keaton (Annie Hall)

Najbolja glumica 1978. - Diane Keaton (Annie Hall)

Diane Keaton u ovom filmu glumi naslovnu junakinju, Annie Hall, nekonvencionalnu i neustrašivu ženu koja se upušta u vezu sa neobičnim komičarem Alvyjem Singerom, koji je također njen bivši dečko. Film prati njihovu vezu od početka do kraja i prikazuje različite faze njihovog odnosa.


Najbolja glumica 1977. – Faye Dunaway (Network)

Najbolja glumica 1977. - Faye Dunaway (Network)

Faye Dunaway u filmu Network glumi Dianu Christensen, ambicioznu televizijsku producenticu koja se koristi senzacionalističkim pristupom u kreiranju televizijskih vijesti kako bi postigla veću gledanost. Film kritizira utjecaj medija na društvo i prikazuje sveprisutnost senzacionalizma u televizijskim programima.


Najbolja glumica 1976. – Louise Fletcher (One Flew Over the Cuckoo’s Nest)

Najbolja glumica 1976. - Louise Fletcher (One Flew Over the Cuckoo's Nest)

Louise Fletcher je dobila nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu Mildred Ratched, hladne i kontrolirajuće medicinske sestre koja vodi psihijatrijski odjel u kojem se događa većina radnje filma. Film prikazuje borbu pacijenta Randlea McMurphyja protiv strogih pravila i postupaka u ustanovi te konzervativnog autoriteta medicinske sestre Ratched.


Najbolja glumica 1975. – Ellen Burstyn (Alice Doesn’t Live Here Anymore)

Najbolja glumica 1975. - Ellen Burstyn (Alice Doesn't Live Here Anymore)

Ellen Burstyn osvojila je Oscara za ulogu u filmu Alice Doesn’t Live Here Anymore. Burstyn je glumila udovicu koja s mladim sinom kreće na putovanje kako bi započela novi život. Njezina je izvedba pohvaljena zbog dubine i emocionalne širine, posebno u scenama u kojima se njezin lik bori kako bi uskladio svoju želju za neovisnošću sa svojom odgovornošću kao majke.


Najbolja glumica 1974. – Glenda Jackson (A Touch of Class)

Najbolja glumica 1974. - Glenda Jackson (A Touch of Class)

Glenda Jackson osvojila je Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu A Touch of Class, gdje je glumila razvedenu ženu koja ima kratku, ali intenzivnu aferu s oženjenim muškarcem.


Najbolja glumica 1973. – Liza Minnelli (Cabaret)

Najbolja glumica 1973. - Liza Minnelli (Cabaret)

Liza Minnelli u ovom filmu glumi Sally Bowles, američku zabavljačicu koja radi u kabareu u Berlinu uoči Drugog svjetskog rata. Minnellina je izvedba pohvaljena zbog njezine energičnosti i živosti, kao i zbog sposobnosti da prenese osjećaj vremena i mjesta u kojima se radnja događa.


Najbolja glumica 1972. – Jane Fonda (Klute)

Najbolja glumica 1972. - Jane Fonda (Klute)

Jane Fonda osvojila je u ovom filmu u ulozi prostitutke koja pomaže detektivu u istrazi ubojstva. Njezina je izvedba pohvaljena zbog autentičnosti i osjećajnosti, kao i zbog sposobnosti da prenese slojevitost lika.


Najbolja glumica 1971. – Glenda Jackson (Women in Love)

Najbolja glumica 1971. - Glenda Jackson (Women in Love)

Glenda Jackson je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1971. godine za svoju ulogu u filmu Women in Love. U filmu, Glenda Jackson je glumila Gudrun Brangwen, modernu i slobodoumnu ženu koja se bori sa svojim osjećajima prema ljubavniku. Film se temelji na romanu D.H. Lawrencea.


Najbolja glumica 1970. – Maggie Smith (The Prime of Miss Jean Brodie)

Najbolja glumica 1970. - Maggie Smith (The Prime of Miss Jean Brodie)

Maggie Smith je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Prime of Miss Jean Brodie. U filmu, Smith glumi ekscentričnu školsku učiteljicu Jean Brodie, koja nastoji inspirirati svoje učenice da razmišljaju izvan okvira i žive punim plućima. Film se temelji na romanu Muriel Spark.


Najbolja glumica 1969. – Barbra Streisand (Funny Girl)

Najbolja glumica 1969. - Barbra Streisand (Funny Girl)

Barbra Streisand je osvojila Oscara za svoju ulogu u filmu Funny Girl. U njemu glumi slavnu glumicu i komičarku Fanny Brice, čiji se uspon na sceni prati od skromnog početka u Broadwayu, do velike slave u Ziegfeld Folliesu.


Najbolja glumica 1968. – Katharine Hepburn (The Lion in Winter)

Najbolja glumica 1968. - Katharine Hepburn (The Lion in Winter)

Katharine Hepburn je osvojila trećeg Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu The Lion in Winter. U filmu, Hepburn u ovom filmu glumi kraljicu Elenu, koja pokušava osigurati nasljedstvo za svog sina u vrijeme kada njezin suprug, kralj Henry II, razmišlja o nasljedniku.


Najbolja glumica 1967. – Katharine Hepburn (Guess Who’s Coming to Dinner)

Najbolja glumica 1967. - Katharine Hepburn (Guess Who's Coming to Dinner)

Katharine Hepburn je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1967. godine za svoju ulogu u filmu Guess Who’s Coming to Dinner. U filmu glumi otvorenu i samostalnu ženu koja se mora suočiti sa svojim rasnim predrasudama kada se njezina kći zaruči za tamnoputog muškarca.


Najbolja glumica 1966. – Elizabeth Taylor (Who’s Afraid of Virginia Woolf?)

Najbolja glumica 1966. - Elizabeth Taylor (Who's Afraid of Virginia Woolf?)

Elizabeth Taylor je dobila svog drugog Oscara za najbolju glavnu glumicu 1966. godine za svoju ulogu u filmu Who’s Afraid of Virginia Woolf? U filmu igra suprugu alkoholičara koja se suočava sa svojim brakom punim laži i destrukcije.


Najbolja glumica 1965. – Julie Andrews (Mary Poppins)

Najbolja glumica 1965. - Julie Andrews (Mary Poppins)

Julie Andrews je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1965. godine za svoju ulogu u filmu Mary Poppins. U filmu igra čarobnicu dadilju koja dolazi u obitelj kako bi pomogla djeci da se povežu sa svojim roditeljima. Andrews je bila poznata po svojem nevjerojatnom glasu i talentu za pjevanje, a njezina uloga u ovom filmu pomogla joj je da postane međunarodno poznata zvijezda.


Najbolja glumica 1964. – Anne Bancroft (The Miracle Worker)

Najbolja glumica 1964. - Anne Bancroft (The Miracle Worker)

Anne Bancroft je dobila Oscara za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu The Miracle Worker. U filmu glumi učiteljicu za gluhonijemu djevojčicu Helen Keller, a njihov odnos postaje centralna tema filma.


Najbolja glumica 1963. – Patricia Neal (Hud)

Najbolja glumica 1963. - Patricia Neal (Hud)

Patricia Neal je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu 1963. godine za ulogu u filmu Hud, u kojem je glumila ženu koja se bori protiv svog pijanog i sebičnog sina u ruralnoj sredini. Neal je u svojoj dugogodišnjoj karijeri ostvarila brojne uloge u filmovima, na televiziji i u kazalištu.


Najbolja glumica 1962. – Sophia Loren (Two Women)

Najbolja glumica 1962. - Sophia Loren (Two Women)

Sophia Loren je nagrađena Oscarom za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu Two Women, koji se bavi pričom o majci i kćeri koje pokušavaju preživjeti tijekom Drugog svjetskog rata. Loren je postala jedna od najpoznatijih talijanskih glumica i ostvarila je nekoliko zapaženih uloga u svojoj karijeri.


Najbolja glumica 1961. – Elizabeth Taylor (BUtterfield 8)

Najbolja glumica 1961. - Elizabeth Taylor (BUtterfield 8)

Elizabeth Taylor je u filmu Butterfield 8 glumila prostitutku koja traži izlaz iz svog života. Taylor je jedna od najpopularnijih i najuspješnijih glumica u povijesti Hollywooda, a ostvarila je neke od najzapaženijih uloga u karijeri. Uz sve to, smatra se i jednom od najljepših glumica ikad.


Najbolja glumica 1960. – Simone Signoret (Room at the Top)

Najbolja glumica 1960. - Simone Signoret (Room at the Top)

Simone Signoret u filmu Room at the Top glumi stariju ženu koja se upušta u afere s mlađim muškarcima. Signoret je bila francuska glumica koja je ostvarila karijeru i u Francuskoj i u Hollywoodu, a bila je poznata po svojim zapaženim i emotivnim ulogama.


Na idućoj stranici možete pronaći dobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu u razdoblju od 1959. godine do 1940. godine!

Similar Posts