Michael Biehn

Michael Biehn filmovi – Top 10 najboljih

Michael Biehn rođen je 31. srpnja 1956. u Annistonu, Alabama, SAD. Odrastao je u Lincolnu, u Nebraski, a s 14 godina preselio se s obitelji u Lake Havasu, Arizona, gdje je dobio stipendiju za dramu na Sveučilištu Arizona. Studirao je samo dvije godine, zatim napustio sveučilište kako bi započeo glumačku karijeru u Hollywoodu.

Njegova prva velika uloga bio je psihotični lik koji uhodi glavnu junakinju u filmu The Fan (1981), a kasnije se pojavio u filmu The Lords of Discipline (1983). Postigao je veliki uspjeh kada je dobio ulogu Kylea Reesea, čovjeka koji je poslan natrag kroz vrijeme kako bi zaustavio Arnolda Schwarzeneggera u filmu Terminator (1984), Jamesa Camerona. Time je uspostavio dobar radni odnos s Cameronom, koji ga je smjestio u filmove Aliens (1986) i The Abyss (1989).

Michael Biehn
Foto: Shutterstock

Michael Biehn filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na popularnim stranicama kao IMDb, vidimo da se u karijeri našao u više od 100 filmova i serija. Neki od filmova bili su pravi hitovi, dok su neki prošli “ispod radara”. Vjerujemo da smo među njima pronašli 10 koje se može posebno istaknuti, a pogledajmo kako izgleda lista 10 najboljih filmova Michaela Biehna.

10. K2 (1991)

Žanr: Avantura, drama, sportski
Redatelj: Franc Roddam 
Uloge: Michael Biehn, Matt Craven, Annie Grindlay 

Radnja ukratko: Odvjetnik Taylor (Michael Biehn) i fizičar Harold (Matt Craven) su dva najbolja prijatelja čija je strast penjanje po strmim planinama, ali se razlikuju po tome što je Harold obiteljski čovjek koji je sretno oženjen, dok je Taylor hedonist koji ne mari za budućnost. Jednom prilikom upoznaju Philipa Claibornea (Raymond J. Barry) i ubrzo shvate da je on na čelu skupine alpinista koja se sprema osvojiti drugi najopasniji svjetski planinski vrh, K2. Taylor uspije uvjeriti Claibornea da povede njega i Harolda u ekspediciju koja uskoro kreće u Nepal.

9. Jade (1995)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: William Friedkin 
Uloge: David Caruso, Linda Fiorentino, Michael Biehn

Radnja ukratko: David Corelli (David Caruso) je okružni tužilac iz San Francisca. On saznaje da je glavna osumnjičena za ubojstvo koje istražuje upravo psihologinja Katrina Gavin (Linda Fiorentino), njegova bivša djevojka koja se na kraju udala za Corellijeva bliskog prijatelja Marta Gavina (Chazz Palminteri). Unatoč sukobu interesa, on i dalje radi na slučaju te otkriva da je žrtva posjedovala niz fotografija istaknutih javnih osoba u kompromitirajućim situacijama sa zagonetnom prostitutkom poznatom samo kao Jade.

8. Planet Terror (2007)

Žanr: Akcija, komedija, horor, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Robert Rodriguez  
Uloge: Rose McGowan, Freddy Rodriguez, Josh Brolin, Michael Biehn 

Radnja ukratko: U jednom malom teksaškom mjestu, zloglasna grupa koju predvodi Abby (Naveen Andrews), suočava se s grupom vojnika na čelu s kapetanom Muldoonom (Bruce Willis). Kada dođe do krvavog obračuna, Abbyjev metak pogodi posudu s biološkim oružjem koje ispusti pokusni plin te pretvori ljude u zombije. U obližnjoj bolnici, dežurni liječnik Block (Josh Brolin) shvati da je u pitanju epidemija budući da mu pristižu pacijenti s istim simptomima. Kada se zaraza proširi na gotovo cijelo mjesto, grupa još zdravih mještana, predvođenih šerifom (Michael Biehn), striptizetom Cherry (Rose McGowan) i dr. Dakotom (Marley Shelton), počinje neizvjesnu borbu koja bi mogla biti posljednja nada za spas ljudi. 

7. Puncture (2011) 

Žanr: Biografija, drama
Redatelj: Adam Kassen i Mark Kassen
Uloge: Chris Evans, Mark Kassen, Michael Biehn 

Radnja ukratko: Mike Weiss (Chris Evans) je zagonetan i briljantni mladi odvjetnik, ali je uz to i ovisnik. Njegovi su slučajevi uglavnom slične prirode, a uključuju ljude iz svih sfera. Kada se Vicky (Vinessa Shaw), sestra hitne pomoći, ubode zaraženom iglom na poslu, Mike i njegov partner Paul Danziger (Mark Kassen), s oklijevanjem preuzimaju njezin slučaj. Kopajući dublje, otkrivaju ogroman sustav korupcije u velikoj tvrtki koja se bavi opskrbom zdravstvenih ustanova, a koja istovremeno trguje ljudskim životima za profit.

6. Navy Seals (1990)

Žanr: Akcija, avantura, triler 
Redatelj: Lewis Teague 
Glumci: Charlie Sheen, Michael Biehn, Joanne Whalley

Radnja ukratko: Elitna jedinica Navy Seals je poslana u misiju spašavanja taoca zarobljenih na Bliskom istoku. Postrojbu predvode dvojica vječnih rivala – naprasiti Hawkins (Charlie Sheen) i staloženi Curran (Michael Biehn). Teroristi dođu u posjed opasnog nuklearnog oružja, ukradenog od američke vojske te ga planiraju upotrijebiti. Uz pomoć libanonske TV reporterke (Joanne Whalley), specijalna jedinica ima misiju pronaći oružje prije nego bude prekasno.

5. Tombstone (1993) 

Žanr: Biografija, povijesni, drama, western
Redatelj: George P. Cosmatos i Kevin Jarre 
Glumci: Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Priča o jednom od najčuvenijih okršaja na Divljem zapadu koji se dogodio 1881. između braće Earp i Doca Hollidaya, protiv odmetnika kod O.K. Corala. Nakon godina služenja pravdi, slavni šerif Wyatt Earp (Kurt Russell) i njegova braća Virgil (Sam Elliott) i Morgan (Bill Paxton), zajedno sa ženama dolaze živjeti na miru u Tombstone i započeti neki posao.

Wyattova karijera čuvara zakona je bila prilično turbulentna i zbog toga smatra da je Tombstone idealno mjesto za umirovljenje. U to vrijeme u Tombstoneu se zatekne veliki kockar i vrlo dobar Wyattov prijatelj, Doc Holliday, sa svojom privlačnom ljubavnicom Kate (Joanna Pacula). Earpovi i Holliday se ubrzo sukobljavaju s organiziranom bandom odmetnika zvanom Cowboys. Na čelu Cowboysa stoji opaki i nemilosrdni Curly Bill Brocious (Powers Boothe) uz Johnnyja Ringa (Michael Biehn) i Ikea Clantona (Stephen Lang). Sukob eskalira u seriju krvavih obračuna.

4. The Rock (1996) 

Žanr: Akcija, avantura, triler
Redatelj: Michael Bay 
Uloge: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, Michael Biehn

Radnja ukratko: FBI-jev stručnjak za kemijsko ratovanje, Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), poslan je u hitnu misiju s bivšim britanskim špijunom, Johnom Patrickom Masonom (Sean Connery), kako bi spriječili generala Francisa X. Hummela (Ed Harris) da lansira kemijsko oružje. General Hummel traži 100 milijuna dolara ratne odštete obiteljima ubijenih vojnika koji su poginuli u tajnim operacijama.

3. The Abyss (1989)

Žanr: Avantura, drama, misterija, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: James Cameron 
Glumci: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn 

Radnja ukratko: Ekipa civilnih ronilaca radi na Deepcoru, prototipu podvodnog staništa za potrebe vađenja nafte. Njih protiv njihove volje zaposli američka mornarica, koja zahtijeva da pronađu i spase nuklearnu podmornicu. Počet će jedan zaista neobjašnjiv niz događaja, a zbog njih će posada ostati u tamnim dubinama podvodne brazde.

2. Aliens (1986)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: James Cameron 
Uloge: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton 

Radnja ukratko: Ellen Ripley (Sigourney Weaver), jedina preživjela članica posade teretne krstarice Nostromo koja se susrela s nemilosrdnim vanzemaljcem, plovila je svemirom dugih 57 godina. Kada je konačno spašena, šokirana je činjenicom da nitko ne vjeruje njezinoj priči. U međuvremenu, planet na kojem su članovi broda Nostromo otkrili izvorno leglo Aliena, postao je nova zemaljska kolonija. Carter J. Burke (Paul Reiser), jedan od znanstvenika koji radi za tvrtku koja je spasila Ripley, poziva je da im se pridruži u jednoj misiji. U zamjenu za njeno iskustvo vratit će joj pilotsku dozvolu. Ripley vidi ovo kao priliku da se suoči s vlastitim strahovima pa prihvaća poziv.

1. The Terminator (1984)

Žanr: Akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: James Cameron 
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn 

Radnja ukratko: Godina je 2029., a svijetom vladaju strojevi koji istrebljuju ostatak čovječanstva nakon atomskog rata. Strojeve vodi umjetna inteligencija Skynet. Skupine preživjelih ljudi su organizirane u pokrete otpora na čelu s Johnom Connorom, jedinim čovjekom koji može spasiti čovječanstvo. Kada Skynet postane svjestan toga, pošalje zastrašujućeg kiborga u prošlost, točnije u 1984. godinu, da pronađe i ubije Johnovu majku Sarah (Linda Hamilton). Istodobno, uz kiborga stiže i pobunjenik Kyle Reese (Michael Biehn), koji treba zaštititi Sarah Connor i uništiti savršeni stroj za likvidiranje nazvan Terminator (Arnold Schwarzenegger).

Similar Posts