11 Najboljih 'jump scare' scena u Horor filmovima [video scene]

11 Najboljih ‘jump scare’ scena u Horor filmovima [video scene]

‘Jump scare’ scene su jedna od najproblematičnijih stvari u horor filmovima – i to s dobrim razlogom. Kada se koriste neučinkovito, ‘jump scare’ scene su ništa drugo do jeftinog i vrlo kratkog porasta adrenalina. Ali kada se koriste na pravi način, ‘jump scare’ scene mogu stvoriti neke od najstrašnijih scena u povijesti horor filmova.

Dobre ‘jump scare’ scene prave neke horor filmove nezaboravnima. Tko može zaboraviti Jason Voorheesov fantastičan debi u Friday the 13th? Ili Dallasov nesretni susret s xenomorphom u Alien? Ili krajnje zastrašujuću ‘jump scare’ scenu iz The Exorcist III (ljubitelji horor će znati na koju mislim).

Ako volite scene u horor filmovima koje vas tjeraju na skok, onda će vas ova lista najboljih ‘jump scare’ scena sigurno oduševiti.

U nastavku pogledajte 11 najboljih ‘jump scare’ scena u horor filmovima:

The Conjuring – Clap-Clap

Conjuring koristi puno ‘jump scare’ scena. Ova, prikazana u prvom filmskom traileru je dobra zbog svoje jednostavnosti. Nema glasnih ili pojačavajućih glazbenih znakove, nikakvih eksploziva, samo dvije ruke koje se pojavljuju iz tame i pljeskaju.

Insidious – Vatreno Lice

Scena iz Insidious filma izgleda poput jedne od onih “kada ih vidite…” slika što dođu u život. Jedina razlika je što ovdje ne morate po svuda tražiti kako bi vidjeli jezivo lice kako vas promatra preko nečijeg ramena, zato što je TOČNO OVDJE!

Friday the 13th – Jason’s Last Hurrah

Protagonistica Alice (Adrienne King) upravo je obezglavila ludu, osvetoljubivu majku (Betsy Palmer) koja se spremala ubiti promiskuitetne savjetnike iz logora, jer je skupina njih prije nekoliko godina pustila njezinog sina Jasona da se utopi. Sada, Alice pluta na mirnom kao staklo jezeru. Policija stiže. Glazba je spokojna i lijepa. Noćna mora je gotova.

Ali ne… noćna mora tek počinje!

Halloween – On je već u kući

John Carpenterova sintetička glazba je možda i najbolja stvar ove ‘jump scare’ horor scene, gdje Michael Meyers (AKA The Shape) iskoči iz ormara i ubode Boba s tolikom silinom da ga pribije o zid. Apsolutni klasik.

Candyman – Iznenađenje medicinskog ormarića

Kao dio Candymanovog (Tony Todd) pokušaja da Helen (Virginia Madsen) napravi svojom žrtvom, on ju napadne kroz nekonvencionalni prostor: medicinski ormarić, što je super zato što je to medicinski ormarić, NE ogledalo. Opet, potpuno ne očekivani, jer mi čekamo da se medicinski ormarić zatvori te da ju ogledalo ili nešto iza nje napadne.

The Descent – Čudovište kroz noćni vid

Puno prije nego je počelo ludilo s horor filmovima i pronađenim snimcima, The Descent je efektivno koristio snimanje iz blizine noćnom kamerom kako bi došao do ‘jump scare’ scene prvim pogledom na filmsko čudovište, nazvano Crawler. Za razliku od nekih uboda koji proizlaze iz inače mirnog prizora, ovaj skače direktno u prvi pogled i stvara paniku oko sebe.

Mama – Ona je ljuta

Ima dosta intenzivno jezivih scena u horor filmu Mama, ali ova osvaja nagradu. Jezivo, gotovo hipnotično strujanje dlake stvorenja, neprirodna duljina ruku, a zatim naglo kretanje prema djevojčici, kombiniraju se za jedan vrlo nervirajući strah.

Carrie – Povratak iz groba

Ova ‘jump scare’ scena prikazuje ruku Carrie White (Sissy Spacek) kako izlazi iz groba i hvata  Sue (Amy Irving). Zapravo je inspirirala jednako poznatu scenu kraja iz filma Friday the 13th. Zanimljivo: to je prava ruka Sissy Space koja je toliko bila predana svojoj ulozi da je inzistirala da odradi tu scenu sama.

A Nightmare on Elm Street – Probudi se!

Ova ‘jump scare’ scena se pojavljuje na samom kraju prve scene u A Nightmare on Elm Street, pripremajući publiku na snažan napad ‘jump scareova’ u svakoj sceni. Ali redatelj/scenarist Wes Craven odustane od te ideje i uzima vremena kako bi razvio likove i radnju, tako da kad nastupi sljedeći šokantan trenutak, odjekne još više.

The Exorcism of Emily Rose – Iskrivljenost

Ima pomalo dvostruko veselje s ovom zastrašujućom scenom, jer počinje s već uznemirujućom notom. Slika Emily Rose (Jennifer Carpenter) iskrivljena na podu je zaista jeziva sama za sebe, ali kada odjednom otvori usta i počne ispuštati zvukove je nova doza jezivosti.

Alien – Dallas susreće Xenomorpha

Majstorsko građenje napetosti, ova poznata scena iz Ridley Scottovog Aliena nastavlja plašiti gledatelje i danas. Pogotovo je bila šokantna gledateljima 1979. godine, s obzirom na Tom Skerrittov zvjezdani status u to vrijeme. Svi su očekivali da će on biti heroj na kraju filma, ali Ellen Ripley (Sigourney Weaver) je bila prava osoba za ovaj film i postala legenda franšize.

Similar Posts