Laurence Fishburne

Laurence Fishburne filmovi – Top 10 najboljih

Laurence John Fishburne III., poznatiji jednostavnije kao Laurence Fishburne, rodio se 30. srpnja 1961. godine u Augusti, Georgia, SAD. Već se s 10 godina pojavio u svojoj prvoj predstavi pod imenom In My Many Names and Days, a kada je napunio 12 godina, postao je jedan od likova u seriji One Life to Live. Iako je postajao sve popularniji, uspješno je izbjegavao zamke koje nosi popularnost u tinejdžerskim godinama. Njegov je streloviti uspon bio najaktivniji u 80-im godinama prošlog stoljeća, a tako su i njegove uloge postepeno postajale sve veće i veće.

U svojoj je karijeri osvojio čak tri Emmyja u 12 nominacija, a bio je nominiran i za Oscara za najboljeg glumca u filmu What’s Love Got To Do With It? (1993). Uz sve to, može se pohvaliti i jednim Tonyjem te mnogobrojnim drugim nominacijama i nagradama.

Laurence Fishburne
Foto: Shutterstock

Laurence Fishburne filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na stranici IMDb, možemo uočiti da se u svojoj izuzetno bogatoj karijeri našao u više od 130 filmova i serija, ali samo su filmovi bili naš fokus pri kreiranju ovog popisa. Jasno je da to nije bio lak zadatak, ali vjerujemo da smo ga ipak odradili kvalitetno. Pogledajmo stoga kojih 10 filmova Laurencea Fishburnea se našlo na našem popisu!

10. Hoodlum (1997)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: Bill Duke 
Glumci: Laurence Fishburne, Tim Roth, Vanessa Williams 

Radnja ukratko: Tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, u njujorškoj četvrti Harlem, vodile su se žestoke borbe za kontrolu unosnog biznisa ilegalnog kockanja, drugu najprofitabilniju industriju u to vrijeme. Jednu je stranu predvodio afroamerički strateg Bumpy Johnson (Laurence Fishburne), ranije tjelohranitelj moćne Stephanie St. Clair (Cicely Tyson), a drugu beskrupulozni bijelac Dutch Schultz (Tim Roth), pa je njihov sukob imao i rasne implikacije. Iako je veliki boss Lucky Luciano (Andy Garcia) pokušao pomiriti dvije strane, do toga nikada nije došlo, a sukobi su postali sve brutalniji i krvaviji.

9. What’s Love Got To Do With It? (1993)

Žanr: Biografija, drama, glazbeni 
Redatelj: Brian Gibson 
Glumci: Angela Bassett, Laurence Fishburne, RaéVen Kelly 

Radnja ukratko: Anna Mae Bullock (RaéVen Kelly, Angela Bassett) je oduvijek imala poseban glas. Nakon što je stigla u St. Louis živjeti s majkom, ubrzo privlači pozornost vođe pop grupe, Ikea Turnera (Laurence Fishburne). Ubrzo postaje pjevačica njegovog benda te se zaljubljuje u njega. Za ovaj je film Laurence Fishburne ostvario svoju jedinu nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

8. Higher Learning (1995)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: John Singleton 
Glumci: Omar Epps, Kristy Swanson, Ice Cube, Laurence Fishburne 

Radnja ukratko: Upisivanjem na sveučilište Columbus, svake godine se veliki broj mladih ljudi mora suočiti sa samostalnim životom, ali i međusobnim razlikama. Uz velike probleme financiranja, tereta uspjeha i neizvjesne budućnosti, brucoši su u dodiru s rasizmom koji predstavlja i najveći problem fakulteta. Malik Williams (Omar Epps) je sportski stipendist kojem učenje nije prva stvar na pameti, a Fudge (Ice Cube) je nakon šest godina studiranja dobio nadimak “profesionalni student”. Malik i Fudge će se ubrzo sprijateljiti i to zahvaljujući dugotrajnim seansama o rasnim problemima u Americi. Ubrzo će se relativno miran fakultetski suživot prekinuti kada se pojavi slučaj silovanja.

7. Searching for Bobby Fischer (1993) 

Žanr: Biografija, drama, sportski 
Redatelj: Steven Zaillian 
Glumci: Joe Mantegna, Ben Kingsley, Laurence Fishburne 

Radnja ukratko: Josh (Max Pomeranc) je klinac koji počinje pokazivati znakove genijalnosti u šahu. Njegov otac ga ohrabruje u tome nadajući se da to neće bitno promijeniti sinov zdravi pogled na život. No, Josha pod svoje uzima hladnokrvni učitelj šaha Bruce Pandolfini (Ben Kingsley), koji indoktrinira dječaka strategijom Bobbyja Fischera. Nažalost, tu će se naći i sve Fischerove negativne karakteristike, posebno njegov prezir prema protivnicima.

6. Event Horizon (1997)

Žanr: Horor, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Paul W. S. Anderson 
Glumci: Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan 

Radnja ukratko: Dr. William Weir znanstvenik je koji je dizajnirao svemirski brod pod nazivom „Event Horizon“, koji će istražiti vanjske domete svemira mimo planeta Neptun. Brod misteriozno nestaje usred misije bez ikakva traga broda i posade, ali se ponovno pojavi u Neptunovoj orbiti nakon sedmogodišnje odsutnosti te šalje signal za pomoć. Brod „Lewis i Clark“ i dr. Weir (Sam Neill) poslani su da istraže slučaj. Ubrzo će otkriti da se događa nešto čudno i da je Event Horizon preuzela neka zla prisutnost.

5. Deep Cover (1992)

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: Bill Duke 
Glumci: Laurence Fishburne, Jeff Goldblum, Lira Angel 

Radnja ukratko: Russell Stevens (Laurence Fishburne) je policajac čiji je život određen još kada je bio dijete te je bio svjedok očevog ubojstva prilikom jedne pljačke. Njegov je psihološki profil sličan zločinačkom, iako je Stevens na strani dobra. To je prepoznao i federalni agent Carver (Charles Martin Smith) te ga odlučio regrutirati kao prikrivenog istražitelja. Stevens ubrzo započinje svoj uspon u zločinačkim krugovima, rastrgan moralnim dilemama.

4. Boyz n the Hood (1991)

Žanr: Krimi, drama 
Redatelj: John Singleton 
Glumci: Cuba Gooding Jr., Laurence Fishburne, Ice Cube 

Radnja ukratko: Mladog Tre Stylesa (Cuba Gooding Jr.) je majka poslala da živi s ocem Furiousom Stylesom (Laurence Fishburne) u ozloglašenom dijelu Los Angelesa, South Centralu, koji je ispunjen nasiljem, bandama i drogom. 

Furious se uspjeva oduprijeti pogubnom utjecaju četvrti te ostaje odlučan i svog sina držati podalje od nevolja. No, ipak ne može zaštititi Trea od svih zlih sila koje ondje vladaju, a one uključuju i njegove najbolje prijatelje, Doughboya (Ice Cube), koji polako, ali sigurno propada u pakao droge i zločina te njegovog brata Rickyja (Morris Chestnut), srednjoškolsku nogometnu zvijezdu i maloljetnog oca. Jedan će slučajni susret dovesti do pucnjave i tragedije, a Tre će morati odlučiti hoće li se pridružiti Doughboyu u opasnoj misiji osvete.

3. King of New York (1990)

Žanr: Krimi, triler 
Redatelj: Abel Ferrara 
Glumci: Christopher Walken, David Caruso, Laurence Fishburne 

Radnja ukratko: Narkobos Frank White (Christopher Walken) pušten je iz zatvora Sing-Sing nakon što je odslužio dugi niz godina zbog trgovine drogom. Nije prošlo dugo vremena kada se ponovno spojio sa svojom bivšom bandom koju vodi ubojiti Jimmy Jump (Laurence Fishburne), kao i sa svojim osobnim ženskim tjelohraniteljima Raye (Theresa Randle) i Melanie (Carrie Nygren) te svojom ljubavnicom i pravnicom Jennifer (Janet Julian). Nakon što shvati da je njegovo staro susjedstvo u ruševinama i depresivnije nego ikada, Frank odlučuje učiniti dobro tako što će eliminirati svoje konkurente koji su ispunili prazninu nastalu njegovim zatvaranjem.

Potom krade njihov novac i lijekove kako bi financirao novu bolnicu u Južnom Bronxu za potrebite. Njegova će ga prošlost sustići kada skupina pretjerano revnih policajaca, predvođenih korumpiranim detektivom Royem Bishopom (Victor Argo), frustrirani nedostatkom tragova koji bi mogli prikovati Franka za trenutna ulična ubojstva, odluče uzeti stvari u svoje ruke.

2. John Wick: Chapter 2 (2017) 

Žanr: Akcija, krimi, triler
Redatelj: Chad Stahelski 
Glumci: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Laurence Fishburne  

Radnja ukratko: Iako više ne želi imati ništa sa svijetom profesionalnih ubojica, Johna Wicka (Keanu Reeves) će iz mirovine izvući nekadašnji suradnik koji želi kontrolirati klan međunarodnih ubojica. Ne želeći prekršiti davno dano obećanje, John odlazi u Rim gdje ga očekuje nemilosrdna borba s najsmrtonosnijim svjetskim ubojicama.

1. The Matrix (1999)

Žanr: Akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Lana Wachowski i Lilly Wachowski 
Glumci: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss 

Radnja ukratko: Neo (Keanu Reeves) je povučeni softverski stručnjak koji vodi dvostruki život. Noći provodi pred svojim računalom gdje postaje haker koji pokušava otkriti nešto za što ni sam nije siguran da postoji. Nakon što stupi u kontakt s Morpheusom (Laurence Fishburne), hakerom za kojeg vlada tvrdi da je terorist, počne ga progoniti policija predvođena opasnim agentom Smithom (Hugo Weaving). Morpheus mu otkriva da je dio Matrixa, odnosno iluzije svijeta, virtualne stvarnosti koju računala već stoljećima koriste da bi upravljala porobljenim ljudskim rodom i da je jedina nada upravo on. Morpheus vjeruje da je Neo zapravo The Chosen One, odnosno Odabrani.

Similar Posts