Unikatni animirani filmovi - 5 preporuka

Unikatni animirani filmovi: 5 preporuka

Premda su prvenstveno namijenjeni mlađoj publici, animirani filmovi često se ističu po svojoj kvaliteti. Dovoljno je prisjetiti se Pixarovih bisera poput Priče o igračkama (1995.), Ratatouillea (2007.), Nebesa (2009.) ili brojnih drugih da bismo mogli opravdano reći kako nije riječ o zanemarivom filmskom izričaju. Međutim, ovdje neće biti riječ o Pixarovim filmovima, već o animiranim filmovima drugih studija koji se ističu zbog vlastite unikatnosti. Pa, dakle, da ne gubimo vrijeme, krenimo na listu na kojoj su unikatni animirani filmovi…

FANTAZIJA (FANTASIA, 1940.)

Unikatni animirani filmovi poput ovog moraju se naći na listi. Fantazija je jedan od najpoznatijih Disneyjevih animiranih filmova, a nastao je godinu dana prije uključenja Sjedinjenih Američkih Država u Drugi svjetski rat; zbog rata nije distribuiran na europskom tržištu, pa nije uspio ostvariti profit. Međutim, to nije spriječilo ovo umjetničko djelo od toga da bude zabilježeno u filmskoj povijesti.

Ovo nije uobičajen film s klasičnom fabulom. Radi se o antologiji koju je režirao pozamašan broj redatelja, među kojima valja izdvojiti Jamesa Algara, Bena Sharpsteena, Davida D. Handa, Hamiltona Luskea itd.

Pustite li ovaj film, prenijet će vas u bajkovitu fantaziju. Naime, Fantazija se sastoji od osam zasebnih animiranih isječaka, od kojih se tek u jednom pojavljuje čuveni Miki Maus. Zaboravite na dijalog i prigrlite klasičnu glazbu koja slijedi svaki pojedini isječak – fantaziju će upotpuniti genijalci poput Bacha, Čajkovskog, Stravinskog, Beethovena i drugih. Nećete zažaliti odlučite li se prepustiti Disneyjevoj čaroliji.

Unikatni animirani filmovi: 5 preporuka

TKO JE SMJESTIO CRVENKAPICI? (HOODWINKED, 2005.)

Možda će se netko zapitati zašto se film koji je ocjenjen sa 6,5 na IMDb-u zatekao ovdje, no Tko je smjestio Crvenkapici? opravdano zauzima mjesto na listi na kojoj su unikatni animirani filmovi. Radi se o pomalo zaboravljenom filmu koji je režirao Cory Edwards, i u kojem je glavnoj junakinji glas posudila Anne Hathaway.

Početak ovog filma prikazuje, više-manje, klasični zaplet s Crvenkapicom kakav su tijekom njemačkog romantizma ovjekovječili braća Grimm. Djevojčica posjećuje svoju baku, no u njezinu krevetu pronalazi vuka koji je naizgled želi pojesti. Međutim, film brzo pruža jedinstvene obrate u poznatoj nam priči: u ključnom trenutku Crvenkapica se sprema pružiti otpor vuku, svezana baka u skijaškoj opremi iskače iz ostave, mahnita vjeverica s fotoaparatom čini još veću zbrku, a kao šećer na kraju kroz prozor ulijeće manijakalni drvosječa sa sjekirom.

Policija okuplja sve privedene iz ovog incidenta i pokušava rasvijetliti stvar. Svaka stranka – Crvenkapica, vuk i vjeverica, zagonetna baka, te drvosječa – prikazuje svoju verziju priče. A zanimljivo je upravo to da su se satima prije incidenta svi oni susretali, bilo površno ili ne, u okolnoj šumi. Istovremeno, policijska istraga i ispitivanje privedenih mogla bi razotkriti koji to zločinac krade knjige s kulinarskim receptima po okrugu…

Premda je ovaj film na meti kritika zbog ne-baš-najbolje animacije, ne bi bilo pogrešno etiketirati ga kao remek-djelo fabuliranja iz različitih perspektiva likova. Ako tragate za poletnim i vedrim animiranim filmom koji u narativnom smislu podsjeća na Rashomon (1950.) ili Posljednji dvoboj (2021.), Crvenkapica će vas oduševiti.

Unikatni animirani filmovi: 5 preporuka

RANGO (2011.)

Rango naspram Fantazije ima dijalog, a nije ni toliko narativno jedinstven poput Crvenkapice. Pa ipak, na listi na kojoj su unikatni animirani filmovi morao se naći i ovaj skriveni biser redatelja Gorea Verbinskog. Verbinski je ponajviše poznat po legendarnoj trilogiji Pirata s Kariba koja je obilježila 2000.-e, no vrijedi reći kako je ostavio i kvalitetan utisak s Rangom. Ovo djelo nije bezrazložno osvojilo Oskara za najbolji animirani film.

Glavni junak Rango – kućni ljubimac kameleon, kojemu glas posuđuje Johnny Depp – ima veliku želju da jednog dana postane glumac (jer što će drugo raditi kameleon, ako ne mijenjati sebe?). No, jednog dana on ispada iz automobila svojih vlasnika i završava u životinjskom gradiću Dirtu. Dirt je gradić sa salonima i kaubojima, ali kao i svako drugo vesternsko mjestašce, nije bez problema: nedostaje mu pitka voda, šerif, te herojsko lice. Glumac kakav jest – ili kakav bi volio biti – Rango odlučuje biti šerif i heroj, a usput će se pobrinuti i za vodu. Naravno, stvari nisu tako jednostavne kako Rango misli…

Osim što je riječ o ne-baš-poznatom, a opet kvalitetnom animiranom filmu, ono uistinu unikatno u vezi nj jest animacija. Gdje je Crvenkapica podbacila, tu Rango rastura: vesternsko mjesto radnje dolazi do izražaja u punom smislu riječi, pozadinski likovi modelirani su s jedinstvenim detaljima, a čitavo ozračje animirano je realistično, prikazujući svu prljavštinu gradića i likova, s naglaskom na kontrastu između pustinjski bljedolikih i sjenovitih boja.

Unikatni animirani filmovi: 5 preporuka

LEGO FILM (THE LEGO MOVIE, 2014.)

Unikatni animirani filmovi svakako podrazumijevaju i hit Lego film iz 2014. godine. Rijetko tko se u najranijim danima života nije barem jednom igrao „legićima“, koji su mu zacijelo ostali u sjećanju, pa je ovaj film i više nego dobrodošao svim uzrastima. Redatelji su Phil Lord i Christopher Miller, a u Lego filmu pojavljuju se Chris Pratt, Will Farrell, Elizabeth Banks, pa čak i legende Liam Neeson i Morgan Freeman.

Zamislite oživljeni svijet legića u kojem je sve moguće. Jedan prozaičan stanovnik Bricksburga, Lego velegrada, koji radi kao građevinski radnik, zateći će se u velikoj pustolovini u kojoj će, htio – ne htio, morati biti glavni junak. Ovaj film bit će ispunjenje vaših snova koje ste imali kao djeca dok ste se igrali legićima, pa će protagonist (iliti: vaša Lego inačica s kojom ste se poistovjećivali u djetinjstvu) skakati iz jednog Lego svijeta u drugi, iz vesterna na ocean, s oceana u mračan toranj sa zlikovcem itd. A uz sve to izmiješat će se svi vaši omiljeni Lego likovi – baš kao što ste ih miješali u djetinjstvu – poput Batmana, Supermana, Hana Sola, Dumbledorea, Ninja Kornjača i drugih.

Osim što je sama ideja i izvedba unikatna, ovaj film ostavit će pozitivan utisak na vama. Oh, i da – nakon što ga pogledate, vjerojatno nećete moći prestati pjevušiti jednu pjesmu…

Lego film - unikatni animirani filmovi

KLAUS (2019.)

Netflixovi filmovi često znaju biti razočaravajući, no ipak su nam s vremena na vrijeme neki od njih iznenađujuće dobrodošli. Jedan takav, naslovljen Klaus, našao se na listi na kojoj su inspirativni animirani filmovi jer je u ovo doba godine nužno istaknuti barem jedan unikatan božićni film. Klaus, naime, pruža obrat na klasičnu priču o Djedu Božićnjaku, a animacija je i više nego pohvalna. Redatelj Sergio Pablos stvorio je ugodan film u kojem su glasove posudili glumci poput Jasona Schwartzmana i J. K. Simmonsa.

U Norveškoj u 19. stoljeću, mladić Jesper katastrofalan je student poštanske akademije. Zbog svog nezadovoljavajućeg akademskog rezultata uklonjen je na ledeni otočić na Arktiku, u mjestašce gdje nitko nikad nikomu ne piše pisma. Ondje gotovo obeshrabreni Jesper pronalazi Klausa, starog i zagonetnog stolara koji živi sam u kolibi nakrcanoj dječjim igračkama. Prijateljstvo mladog Jespera i starog Klausa iznjedrit će legendu o Djedu Božićnjaku na način s kojim se još niste upoznali…

Unikatni animirani filmovi: 5 preporuka

Ako osjećate poriv da nadolazeće blagdanske dane uljepšate nekim kvalitetnim animiranim filmom, ali drukčijim od uobičajenih, posegnite za nekim od ovih s liste na kojoj su unikatni animirani filmovi. Neće vam biti žao.

Similar Posts