John Candy

John Candy filmovi – Top 10 najboljih

John Candy je bio jedan od omiljenih glumaca mnogima i lice koje smo uvijek rado viđali na malim ekranima. Njegovi filmovi s ovog popisa pravi su svjedoci tome.

John Candy rodio se 31. listopada 1950. godine u Newmarketu, Ontario, Kanada. 1971. godine ostvario je svoj televizijski debi u seriji Dr. Simon Locke (1971), nakon čega se sve više počeo pojavljivati u nekim popularnijim kanadskim serijama i emisijama. Neke od prvih značajnijih filmskih uloga bile su mu uz kanadskog kolegu Dana Aykroyda u filmovima 1941 (1979) i Blues Brothers (1980). Njegove kasnije su uloge često bili likovi koje naposljetku zavolimo i koji se iskažu na neki lijep način. John Candy je preminuo od srčanog udara sa samo 43 godine, 3. ožujka 1994. godine.

John Candy filmovi – kratki uvod

Kada pogledamo profil ovog glumca na stranici IMDb, vidimo da se u svojoj prerano prekinutoj karijeri našao u gotovo 70 filmova i serija. Kao što smo rekli, često je bio u ulozi dobroćudnih likova, koji možda isprve ne izgledaju tako. Kreirali smo ovaj popis koji čine neki od njegovih najboljih filmova i vjerujemo da se na njemu zaista nalazi 10 najboljih filmova Johna Candyja.

John Candy
Foto: Screenshot/YouTube

John Candy filmovi – 10 najboljih

10. JFK (1991)

Žanr: Drama, triler, povijesni 
Redatelj:  Oliver Stone 
Glumci: Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon 

Radnja ukratko: Dok je američka javnost u šoku i nevjerici zbog atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja, FBI uhiti Leeja Harveyja Oswalda (Gary Oldman), glavnog osumnjičenog za ubojstvo. Međutim, nekoliko godina kasnije okružni će tužitelj iz New Orleansa, Jim Garrison (Kevin Costner), koji i dalje sumnja u službeni izvještaj FBI-ja, ponovno otvoriti slučaj. Detaljnim ispitivanjem i razmatranjem dokaza, dolazi do novih otkrića koja upućuju da se radilo o uroti u koju je bilo upleteno više ljudi pa možda i sama vlada. 

John Candy u ovom filmu definitivno nema neku glavnu ulogu, ali priča kaže kako ga je Oliver Stone odabrao za ulogu odvjetnika Deana Andrewsa jer mu je sličio fizički. Također, u sceni u kojoj Candy razgovara s Costnerom u restoranu, znoj na njegovom licu je pravi, a nastao je zbog velike treme jer je Candy bio previše nervozan zbog činjenice da je okružen velikim glumačkim zvijezdama. 

9. Spaceballs (1987)

Žanr: Avantura, komedija, znanstveno-fantastični 
Redatelj: Mel Brooks 
Glumci: Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis 

Radnja ukratko: Spaceballs je jedna parodija na Star Wars u kojoj  je u dalekoj galaksiji, planet Spaceball iscrpio zalihe zraka, ostavljajući svoje građane ovisnima o proizvodu pod nazivom “Perri-Air”. U očaju, vođa Spaceballa, predsjednik pod imenom Skroob (Mel Brooks), naređuje zlom Dark Helmetu (Rick Moranis) da otme princezu Vespu (Daphne Zuniga) s planete Druidije bogate kisikom i drži je kao taoca u zamjenu upravo za kisik. Međutim, princezi stiže pomoć u obliku odmetnutog svemirskog pilota Lonea Starra (Bill Pullman) i njegovog partnera koji je napola čovjek, a napola pas, Barfa (John Candy). 

8. Splash (1984)

Žanr: Komedija, fantazija, romantika 
Redatelj: Ron Howard  
Glumci: Tom Hanks, Daryl Hannah, Eugene Levy, John Candy 

Radnja ukratko: Dječaka Allena Bauera (Tom Hanks), od utapanja je spasila sirena. Nakon 20-ak godina, ponovno je susreće te se zaljubljuju jedno u drugo. On sada mora odlučiti na koji način želi nastaviti sa svojim životom i hoće li to biti na kopnu bez nje ili na moru s njom. U donošenju odluke će ga ometati i znanstvenik Walter Kornbluth (Eugene Levy) koji svima želi dokazati da je Allenova ljubav, Madison, zapravo mitološko morsko biće. 

7. Home Alone (1990)

Žanr: Chris Columbus 
Redatelj: John Hughes 
Glumci: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern 

Radnja ukratko: Iako nije imao neku od glavnih uloga u ovom filmu, John Candy možda će i najviše ostati zapamćen po ulozi “Kralja polke”, Gusa Polinskog u ovom filmu. Sam u kući je film čiju radnju znaju apsolutno svi, a radi se o dječaku Kevinu (Macaulay Culkin) kojeg njegova obitelj zaboravi i ostavi samog doma nakon što otputuje na odmor tijekom božićnih praznika. Upravo je to doba godine idealno za Marva (Daniel Stern) i Harryja (Joe Pesci) koji pljačkaju domove bogatih obitelji dok su one na odmorima. Jedna od kuća koju žele opljačkati je i ona u kojoj je Kevin, ali ovaj je mališan spreman braniti je od zlikovaca. 

6. Stripes (1981)

Žanr: Komedija, ratni 
Redatelj: Ivan Reitman 
Glumci: Bill Murray, John Candy, Harold Ramis 

Radnja ukratko: Taksist koji ne može za sebe reći da je miljenik sreće, John Winger (Bill Murray), ostao je bez posla, a zatim ga je ostavila i djevojka. Izgubljen i bez prave ideje što sa svojim životom, prijavljuje se u američku vojsku sa svojim bliskim prijateljem Russellom Ziskeyjem (Harold Ramis). Nakon što je jedva završio obuku, Winger će se pokazati svojevrsnim vođom svih onih koji poput njega osjećaju da nigdje ne pripadaju. Njegove podvale i smicalice čak će imati potencijal izazvati međunarodni skandal kada nenamjerno vojnim vozilom završi iza neprijateljskih linija. 

5. Only the Lonely (1991)

Žanr: Komedija, romantika 
Redatelj: Chris Columbus 
Glumci: John Candy, Maureen O’Hara, Ally Sheedy 

Radnja ukratko: Rose (Maureen O’Hara) jako voli svog sina Dannyja (John Candy), ali kada on upozna Theresu (Ally Sheedy) i jako zaljubi, ona se osjeti ugroženo. S obzirom na to da ne želi izgubiti sina zbog sramežljive mlade žene, ona koristi prljave trikove kako bi ih razdvojila. Danny je zbunjen što bi trebao učiniti, pa se tako posavjetuje sa svojim prijateljima Patrickom (Kevin Dunn) i Salom (James Belushi), koji mu daju pogrešne savjete. Sada je Danny neodlučan između onoga što njegovi voljeni savjetuju i onoga što mu srce govori. 

4. The Great Outdoors (1988)

Žanr: Komedija 
Redatelj: Howard Deutch 
Glumci: Dan Aykroyd, John Candy, Stephanie Faracy 

Radnja ukratko: Chet Ripley (John Candy) živi u Chicagu, a može se reći da je ljubitelj prirode. On živi sa svojom ženom Connie (Stephanie Faracy) te njihovo dvoje djece, Buckom (Chris Young) i Benom (Ian Giatti). Došlo je njegovo vrijeme odmora te se odluči na spokojan vikend ribolova u kolibi na jezeru u Wisconsinu. Međutim, njega mu pokvare Connien antipatični šogor, Roman Craig (Dan Aykroyd), njegova supruga Kate (Annette Bening) i njihove dvije kćeri. Kako izlet prolazi, Ripleyjevi se sukobljavaju s uštogljenom obitelji Craig. 

3. Uncle Buck (1989)

Žanr: Komedija, obiteljski 
Redatelj: John Hughes  
Glumci: John Candy, Macaulay Culkin, Jean Louisa Kelly 

Radnja ukratko: Kad Cindy (Elaine Bromka) i njezin suprug Bob (Garrett M. Brown) moraju napustiti grad zbog hitnog obiteljskog slučaja, samo se jednoj osobi mogu obratiti kako bi je zamolili da čuva njihovo troje djece. Radi se o Bobovom bratu Bucku (John Candy), koji je lijeni i ne pretjerano ambiocizni muškarac. Naposljetku Bob prihvati poziv i odmah se počne slagati s dvoje mlađe djece, Maizy (Gaby Hoffman) i Milesom (Macaulay Culkin). Međutim, Tia (Jean Louisa Kelly) je nadobudna tinejdžerica koju Buck neće tako lako očarati i to će zahtijevati nešto više truda s njegove strane. 

2. Planes, Trains and Automobiles (1987)

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: John Hughes 
Glumci: Steve Martin, John Candy, Laila Robins 

Radnja ukratko: Neal Page (Steve Martin) je pomalo opsjednut kontrolom i lako ga je uzbuditi te uznemiriti. Pokušavajući se vratiti kući u Chicago kako bi proveo Dan zahvalnosti sa svojom ženom (Laila Robins) i djecom, njegov let biva preusmjeren u daleki grad u Kansasu zbog čudne snježne oluje. Što je još gore, prisiljen je vrijeme provoditi s pričljivim Delom Griffithom (John Candy), kojeg smatra iznimno dosadnim. Zajedno moraju prevladati ludilo putovanja na odmor kako bi stigli na željeno odredište. 

1. Cool Runnings (1993)

Žanr: Avantura, komedija, obiteljski 
Redatelj: John Turteltaub 
Glumci: John Candy, Leon, Doug E. Doug 

Radnja ukratko: Kada je Jamajkanac Derice Bannock (Leon) zbog nezgode na trkalištu koja je uključivala još dva druga sprintera, ostao bez prilike za nastupom na Olimpijskim igrama, okreće se treneru Irvingu Blitzeru (John Candy) za pomoć. Međutim, trener “Irv” je umirovljeni trener bob utrka, zimskog sporta koji ne postoji na suncem okupanoj Jamajci. Irving je jednom izjavio kako su sprinteri idealni sportaši za bob utrke, a Derice uz pomoć svog prijatelja Sanke (Doug E. Doug), mora uvjeriti uvijek mrzovoljnog trenera da im pomogne nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u ovom novom sportu. 

Similar Posts