5 velikih pitanja koje imamo nakon razvoda Sonyja i Marvela oko Spider-Mana

5 velikih pitanja koje imamo nakon razvoda Sonyja i Marvela oko Spider-Mana

Prije pet mjeseci i jednog dana, Marvelov Filmski Svemir je postao jedna cjelina. Kombinacija Spider-Manovog dogovora sa Sonyjem i Disneyjeva kupovina Foxa u travnju 2019. su stvorili situaciju u kojoj bi se svaki Marvelov lik mogao napokon pojaviti zajedno u live-action filmu. Nažalost, to se stanje pokazalo vrlo kratkotrajnim. Gore spomenuti dogovor između Sonyja i Disneyja se naizgled raspao i sada se čini da se Spider-Manovo vrijeme u najvećoj filmskoj franšizi svih vremena približilo kraju.

Ove vijesti su napravile potres u industriji i digle cijeli internet na noge, a dok novi detalji polako izviru, fanovi se pitaju što sve to znači za budućnost. Postoji puno pitanja koja trebaju odgovore, a mi vam ovdje donosimo pet koji se po nama najviše izdvajaju:

Kako će ovo utjecati na priču sljedećeg Spider-Man filma?

5 velikih pitanja koje imamo nakon razvoda Sonyja i Marvela oko Spider-Mana

Prije izlaska Spider-Man: Homecoming filma, pitali smo se kako će se taj film razlikovati od pet prethodnih Spider-Man filmova. Dobili smo vrlo dobar odgovor na to: film se ističe zato što Spider-Man još nikada nije bio u MCU. Pored preskakanja cjelokupnog posla s pričama o podrijetlu, presudna je postala i veza Petera Parkera i Tonyja Starka a.k.a. Iron Mana kao mentora.

To se uglavnom nastavilo i u Spider-Man: Far From Home, gdje je Peter ostavljen da tuguje nakon događaja u Avengers: Endgame filmu i Tonyjeve smrti… ali očito će ove vrste detalja potpuno nestati u sljedećem nastavku. Pa kako će se to odnositi na priču i pristup koji budući redatelj filma bude imao na to (redatelj prva dva Spider-Man filma, Jon Watts, se neće vratiti za nastavke)? Mogu li se prijašnji zlikovci poput Vulturea i Mysteria i dalje vratiti iako su njihove pozadinske priče duboko integrirane u život i rad Tonyja Starka? Hoće li odnos između Happy Hogana i Aunt May potpuno nestati (iako ona ionako nije pokazivala neku veliku privrženost)?

Hoće li svi ostali MCU heroji samo zaboraviti Spider-Mana?

5 velikih pitanja koje imamo nakon razvoda Sonyja i Marvela oko Spider-Mana

Naravno, ove stvari rade u oba smjera. Osim što na Spider-Mana više neće utjecati veća događanja Marvelovog Filmskog Svemira, pretpostavljamo da će i ostatak MCUa potpuno zaboraviti na njega. I dok će neki ovo možda vidjeti kao veliki problem, jer on ipak je susreo gotovo sve likove MCUa, ja nisam dobio osjećaj da se s ikim posebno povezao osim s Tony Starkom (možda donekle s Nick Furyjem), tako da iako svi znaju za njega, sumnjam da će biti veliki problem praviti se da su ga zaboravili.

Ipak, ne treba zaboraviti  da je prije filma Spider-Man: Homecoming heroj bio umješan u jednu od najvećih bitki cijelog MCUa u filmu Captain America: Civil War, a nakon toga se borio uz likove poput Doctor Strange, Guardians of the Galaxy, Captain Marvel i drugih protiv kozmičkih sila u filmovima Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame. Hoće li u budućnosti zaista svi ti heroji zaboraviti na ovog tinejdžera?

Može li dogovor biti spašen?

Iako stvari nikako ne izgledaju dobro, jedan od reprezentativac iz Sonyja je rekao da još uvije postoje otvoreni razgovori oko kredita. Pa, iako stvari ne stoje dobro, pitanje ‘Može li dogovor i dalje biti spašen?’ je sasvim legitimno.

Najveći je problem u tome što obje strane imaju dobre karte u rukama. Marel Studios posjeduje trenutno daleko najveću filmsku franšizu na svijetu i nije da mu fali likova za velike ekrane, niti će mu i u jednom slučaju Spider-Man previše faliti – pogotovo nakon što je spajanje s Foxom otvorilo vrata Fantastic 4 i X-Menima. Spider-Man međutim, je i dalje najvoljeniji Marvelov heroj diljem svijeta, a također je i najveći brand koji Sony posjeduje. Tako da ni jedna strana nema previše motivacije pomicati svoje ključne zahtjeve, što je sigurno i razlog zašto je ovo i postao problem.

Što to znači za Venom filmove?

Druga interesantna stvar kod ovoga je kako će sve to utjecati na nadolazeću Venom seriju filmova, koja planira započeti svoju produkciju na prvom nastavku kasnije ove godine s redateljem Andyjem Serkisom. Kako stvari stoje, priče se odvijaju izvan kontinuiteta Marvelovog Filmskog Svemira, ali promjena u dogovoru između Marvela i Sonyja bi značajno mogla promjeniti smijer u kojem ovi filmovi idu, najvažnije oko budućeg korištenja Tom Hollandovog Spider-Mana.

Do sada, ideja da se Tom Hollandov Spider-Man pojavi u Venom nastavku ne bi radila zbog problema s kontinuitetom. Ako to više nije problem i Marvel Studios je van slike, to bi moglo promjeniti što Sony misli o toj situaciji. Verzija Spider-Mana koja bi se pojavila u Venom filmu ne bi tehnički bila ona iz MCUa, ali bi Holland zasigurno i dalje nosio snagu franšize iza sebe i možda poboljšao profilm Tom Haryjevog izvanzemaljca kojeg je kritika pokopala u prvom filmu.

Što Tom Holland misli o svemu ovome?

Spider-Man Novosti: Sony misli da mogu bez Feigea, ali bi se obje strane mogle vratiti u dogovore

Kada dođe do pitanja velikih stvari franšiza, glumci tu nemaju puno za reći. Međutim, mi se ne možemo ne pitati što mladi glumac Tom Holland misli o ovoj novo nastaloj situaciji. On nikada nije gajio oduševljenje što može dijeliti ekran s drugim Marvelovim najvećim herojima, a sada se čini kako se njegova prilika za to zatvara.

I dok je inače Tom Holland vrlo aktivan korisnik društvenih mreža, on se još nije oglasio po ovom pitanju (iako su on i sada Zendaya prestali pratiti Sony na društvenim mrežama, što bi moglo izraziti njihovo nezadovoljstvo). No na kraju će sigurno morati dati izjavu o tom pitanju – a ako se to ne dogodi u sljedećih nekoliko dana, moglo bi se dogoditi kada bude imao novinarske konferencije za neki od svojih sljedećih filmova (poput The Current War, koji izlazi početkom listopada). Svijet definitivno čeka njegovo mišljenje o svemu ovome, a možete se kladiti da kada se to dogodi, Svijet Filma će biti ovdje kako bi vas izvijestio.

Druge je zanimalo i ovo...