True crime dokumentarci

True crime dokumentarci: 5 preporuka s Netflixa

Ima li boljeg razdoblja u godini za gledanje takozvanih true crime dokumentaraca od tmurne i mučne jeseni? Svijet filma donosi vam upravo pet ovakvih miniserija koje su dostupne na Netflixu, a koje će vam nesumnjivo slediti krv u žilama. Pa, dakle, želite li saznati više o serijskim ubojicama i općenito mračnim ubojstvima, bacite oko na ovu listu na kojoj se nižu šokantni true crime dokumentarci…

TRBOSJEK IZ YORKSHIREA (THE RIPPER, 2020.)

Priča ove kratke miniserije, koju su režirali Jesse Vile i Ellena Wood, vodi nas u Ujedinjeno Kraljevstvo u 1970-e. U centru dokumentarca nalazi se tajanstveni serijski ubojica koji je svoje zločine činio u West Yorkshireu, premda je dva ubojstva počinio i u Manchesteru.

S obzirom na to da su žrtve ovog manijaka bile seksualne radnice, engleski mediji iskoristili su jedinstvenu priliku da ovu sjenovitu figuru prozovu „Trbosjekom iz Yorkshirea“, odnosno Yorkshire Ripperom. Naravno, ovdje je povučena paralela između njega i čuvenog Jacka Trbosjeka iz kasnog viktorijanskog razdoblja.

Premda se Trbosjek iz Yorkshirea nije motao po uskim i prljavim uličicama londonskog Whitechapela, ipak je kao i Jack bio stravična prijetnja seksualnim radnicama. Za njime se tragalo pet godina, a njegovih je žrtava bilo čak više od 20.

Potjera za Trbosjekom iz Yorkshirea bila je jedna od najvećih i najskupljih u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Nećemo vam ovdje otkriti ubojičin identitet, ali samo ćemo reći da je Trbosjek iz Yorkshirea doživio dva iznenađujuća kraja, uključujući i onaj koji se zbio nedavno. Odaberete li ovu miniseriju s liste na kojoj su true crime dokumentarci, budite sigurni da nećete zažaliti.

True crime dokumentarci: The Ripper.

EL CASO ALCÀSSER, 2019.

Premda su sve miniserije na ovoj listi šokantne i stravične, slučaj djevojčica iz Alcàssera mogao bi vas traumatizirati više od ijedne druge, pa budite na oprezu. Ovaj dokumentarac sastoji se od pet epizoda na španjolskom, a režirao ih je Elías León.

Ranih 1990-ih, Španjolska se još uvijek hrvala s epidemijom kriminala koja se prelila iz 80-ih. Dakle, društveno-politička situacija bila je daleko od kvalitetne. Takva problematična klima iznjedrila je jedan od najgorih slučajeva ubojstava u povijesti te zemlje.

Naime, 1992. godine, djevojčice Miriam García Iborra, Antonia Gómez Rodríguez i Desirée Hernández Folch, sve u ranim tinejdžerskim godinama, jedne su noći odlučile otići u popularan disko-klub u okrugu Alcàsser gdje su živjele, a koji se nalazi blizu Valencije. Kako ih roditelji nisu vozili, morale su autostopirati, postupak koji tada još uvijek nije bio stigmatiziran.

Nakon što ih je pokupio bijeli Opel, djevojčice nikad nisu dospjele u klub. Njihova izmučena, izranjavana, silovana tijela pronađena su u pustoši nedaleko od Valencije.

Slučaj se ubrzo pretvorio u medijski – i u neku ruku politički – cirkus. Navodni počinitelji pronađeni su na bizaran način, s tim da je jedan od njih pobjegao i ispario. Slučaj i danas ostaje zapamćen kao jedan od najpoznatijih u Španjolskoj, pa nesumnjivo i ova miniserija zaslužuje biti na listi na kojoj se nalaze true crime dokumentarci.

True crime dokumentarci: 5 preporuka s Netflixa

NIGHT STALKER (NIGHT STALKER: THE HUNT FOR A SERIAL KILLER, 2021.)

Na listi na kojoj su true crime dokumentarci mora se pronaći i poznata miniserija o Night Stalkeru. Radi se o dokumentarcu s četiri epizode koji su režirali Tiller Russell i James Carroll.

Night Stalker ponijet će nas u dinamično ozračje Los Angelesa u razdoblje 1984. i 1985. godine. Sparno je ljeto, a ljudi su opušteni i ne strahuju od zločina, s obzirom na to da statistika kriminala znatno pada. Nakon što su u Los Angelesu 1984. godine održane Ljetne olimpijske igre (zanimljivo, bivši Jugoslaveni često se sjećaju da se iste godine zimska Olimpijada održala u Sarajevu), građane zaprepašćuje jedno specifično ubojstvo.

Iduće ljeto, slična se ubojstva nižu diljem grada. Ubrzo postaje jasno da Los Angelesom hara krvoločan serijski ubojica koji provaljuje žrtvama u kuće te ih ubija u vlastitim domovima. Novine brzo etiketiraju napadača kao Night Stalkera – figuru koja vreba noću – te se panika rasplamsava gradom. Za razliku od ostalih serijskih ubojica, Night Stalker nema jasan modus operandi poput Jacka Trbosjeka, Trbosjeka iz Yorkshirea, ili pak Samovog sina. Ovo je bilo nekonvencionalno čudovište: osim što je probadao svoje žrtve noževima, također ih je strijeljao pištoljem, mučio, silovao, a ponekad bi ih i nakon iživljavanja – pustio.

True crime dokumentarci poput ovog ispunit će vas užasom, jer ovdje se radi o jedinstvenom luđaku koji kao da je dospio iz kakva filma, ili možda ravno iz pakla. Ipak, nije bez razloga na dlanu imao tetoviran pentagram i brojku 666…

True crime dokumentarci: 5 preporuka s Netflixa

DON’T F**K WITH CATS: HUNTING AN INTERNET KILLER, 2019.

Lista na kojoj su Netflixovi true crime dokumentarci ne bi bila potpuna bez ovog bisera. Ovdje nije riječ o serijskom ubojici, već o taštom egomanijaku koji je prvo mučio i ubijao mačke, da bi potom prešao na ozbiljnije ubojstvo.

Don’t F*** with Cats miniserija je od tri epizode, čiju režiju potpisuje Mark Lewis. Posebnost ovog dokumentarca leži u činjenici da je dobar dio potrage za zločincem obavio niz civila iz raznih dijelova svijeta, pa tako otpočetka pratimo priču iz njihove perspektive.

Naime, 2010. godine na internetu je objavljen video 1 boy 2 kittens, u kojem nepoznati počinitelj strpa dvije mačkice u vreće, a potom iz vrećica ispuše zrak kako bi ubio nevina stvorenja. Takva snimka razbjesnila je online zajednicu sastavljenu od ljubitelja životinja, koja je pokušala na temelju loše snimke ući u trag počinitelju.

Kad su se na internetskim platformama ljubitelji životinja i počinitelj napokon susreli, on im je obećao da sa životinja planira prijeći na ljudsku žrtvu…

True crime dokumentarci: 5 preporuka s Netflixa

SAMOVI SINOVI: ULAZAK U TAMU (THE SONS OF SAM: A DESCENT INTO DARKNESS, 2021.)

Netflixovi true crime dokumentarci često su briljantni, a Samovi sinovi nije izuzetak. Redatelj Joshua Zeman 2021. godine izbacio je miniseriju od četiri epizode koja predstavlja jedan od najpoznatijih slučajeva serijskog ubojice u Sjedinjenim Američkim Državama: Samovog sina.

Ako ste gledali film Ljeto kad je ubijao Sam (1999.) redatelja Spikea Leeja, očito ste upoznati sa slučajem. Naime, tijekom ljeta 1976., u New Yorku su se nanizala ubojstva ponajviše mladih parova u automobilima. Nepoznati ubojica prišuljao bi se prozoru, ispružio pištolj i ispalio nekoliko hitaca žrtvama u glave.

U određenom je trenutku muškarac David Berkowitz priznao da je upravo on počinio zločine, kasnije objašnjavajući da je bio pripadnik sotonističkog kulta koji mu je naređivao smaknuća kao dio rituala. Međutim, u ovom dokumentarcu novinar Maury Terry iznosi drukčiji pogled na ova ubojstva, ustrajući u tomu da Berkowitz nije bio jedini „Samov sin“…

True crime dokumentarci: 5 preporuka s Netflixa

Ako vas zanimaju morbidne miniserije o pravim, mučnim zločinima, Netflixovi true crime dokumentarci poput gore navedenih pružit će vam upravo ono što tražite za vrijeme ovih hladnih jesenskih dana.

Samo budite na oprezu: ove priče mogle bi ostaviti trag na vama.

Similar Posts