Braveheart (1995) - Svijet filma

Vremeplov: Braveheart (1995)

Na današnji dan 1995. godine izašao je jedan od najboljih povijesnih drama filmova svih vremena, Braveheart. Kao i obično, donosimo razne informacije, stvari koje možda niste znali, citate i naravno službeni trailer filma.

Volite li i dalje ovaj film ili mislite da ga je vrijeme pregazilo? 

Žanr filma:

Biografija, drama, povijesni

Redatelj:

Mel Gibson

Scenarist:

Randall Wallace

Glumci:

Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan

Radnja ukratko:

Kad je njegova tajna mlada pogubljena zbog napada na jednog Engleskog vojnika koji ju je pokušao silovati, Sir William Wallace započinje pobunu protiv kralja Edwarda I i Engleske.

Braveheart (1995) - Svijet filma

 

Braveheart je povijesna drama Mela Gibsona iz 1995. Gibson portretira legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog (kojeg je u filmu utjelovio Patrick McGoohan). Priča je inspirirana s Blind Harry epskom pjesmom ‘The Actes and Deidis of the Illustre and Vallyeant Campioun Schir William Wallace’, a adaptirao ju je Randall Wallace.

Film je osvojio pet Oscara, uključujući nagrade za Najbolji film i Najboljeg redatelja, Najbolju fotografiju, Najbolju šminka i Najbolju montaža zvuka, a bio je nominiran za još njih pet. Uspjeh filma pomogao je oživljavanju žanra povijesnog spektakla pa su poslije njega snimljeni filmovi kao što su Gladiator, The Patriot, Alexander, Troy, Kingdom of Heaven i 300. Trenutno zauzima 75 mjesto na IMDb ljestvici najboljih filmova svih vremena.

Budžet filma je bio $65–70 milijuna, a zaradio je $210.4 milijuna.

Braveheart (1995) - Svijet filma

Neke zanimljivosti o filmu:

 • “Braveheart” je bio prvi scenarij koji je napisao Randall Wallace, ali radio je razne interesantne stvari prije toga. Bio je instruktor borilačkih vještina, menadžer životinjskog šoua u Opryland, Nashville, pjevač/pisac pjesama i scenarist za TV serije
 • Mel Gibson je uzeo skriptu i odnio je svojem-tada studiju, Warner Bros., u nadi da će režirati projekt. Studio je pristao skupiti novce za film, ali samo ako Gibson pristane snimiti četvrti “Lethal Weapon” film. Gibson je odbio Warnerse – iako je tri godine kasnije, ipak snimio “Lethal Weapon 4.”
 • Paramount je pristao snimiti film, ali kao osiguranje, podijelili su budžet od $72 milijuna s 20th Century Fox; Foxu su dana prava na internacionalnu distribuciju. Studio je također tražio od Gibsona da glumi u filmu, iako je mislio da je desetljeće pre star, s 38, da glumi povijesnu ličnost u 20tima.
 • oko 1600 – 2000 statista je sudjelovalo u pravljenju bitke ‘Battle of Stirling Bridge’, za koju je trebalo 6 tjedana da bude snimljena u Curragh Plain, County Kildare.
 • većina scenarija je pravljena prema epskoj pjesmi o podvizima William Wallace, od guslara imena Blind Harry. Pjesma je inspirirana legendama o Wallace koje je Blind Harry skupio oko 170 godina nakon smrti Wallace.  Pjesma je puna pretjerivanja i djela koja povjesničari povezuju s drugim ljudima.
 • u stvarnom životu, nadimak “Braveheart” se zapravo odnosio na Robert the Bruce (kojeg u filmu glumi Angus Macfadyen), a ne na William Wallace.
 • kao i u filmu, Wallace je zaista postao pobunjenik nakon silovanja njegove žene – ali nigdje nema dokaza da je Engleska ikada prakticirala da lordovi siluju žene prije njihovih prvih bračnih noći.
 • jeli Edward II (kojeg glumi Peter Hanly) zaista bio homoseksualac? Povjesničari se većinom slažu da je, ali ono što u filmu nije rečeno je bio otac petero djece, s dvije različite žene. Također je bio velik i jak, baš kao njegov otac, a ne mršavi slabić, kakvim ga prikazuju u filmu.
 • u stvarnom životu, William Wallace nije mogao zavesti i oploditi Princezu Isabella (Sophie Marceau). U to vrijeme ona je imala tri godine i živjela u Francuskoj. Ona se udala za Edward II, ali tek nakon što je postao kralj, ne dok je bio Princ Walesa. Njihov sin, Edward III, se rodio sedam godina nakon smrti Wallace.
 • Škotski vojnici tada nisu nosili kiltove. To se dogodilo tek neka četiri stoljeća nakon. Također nije potvrđeno da su nosili plavu boju na licu, iako su stara plemena u Škotskoj nosila, tisućama godina ranije.
 • na setu, Gibson je imao reputaciju šaljivca. Marceau je izjavila za Entertainment Weekly da je Gibson, tijekom odmora, znao je iznenaditi tako što bi pokazao penis pred njom – njegov način za podići raspoloženje – vjerujemo da bi ovih dana to drugačije prošlo.
 • film je zaradio $75.6 milijuna u Americi, a Internacionalno je zaradio $134.8 milijuna (sigurno Paramount nije bio sretan što je prodao Internacionalna prava Foxu)
 • Randall Wallace je nastavio uspjehe u Hollywoodu, pisao je i režirao filmove “The Man in the Iron Mask,” Gibson’s “We Were Soldiers,” i “Heaven Is For Real.” Također je napisao scenarij za “Pearl Harbor” i režirao “Secretariat.” Gibson je rekao da radi s Wallace na novom filmu o Vikinzima, koji još nije otišao u produkciju
 • prema ukradenim mailovima od Sony, koje je objavio Wikileaks, razvijali su nastavak  “Braveheart” naziva “Lion Rampant,” koji se trebao fokusirati na Robert the Bruce. Tom Hiddleston je navodno trebao igrati glavnu ulogu, dok bi Sophie Marceau i Brendan Gleeson (Hamish) reprizirali svoje uloge

Podnaslovi filma su:

 • The courage to face fear
 • What kind of man would defy a king?
 • Every man dies, not every man really lives.
 • His passion captivated a woman. His courage inspired a nation. His heart defied a king.
 • He who fought, fought for freedom.

Neki od najboljih citata:

 • Your heart is free. Have the courage to follow it.
 • Every man dies, not every man really lives.
 • The Almighty tells me he can get me out of this mess, but he’s pretty sure you’re fucked.
 • We all end up dead, it’s just a question of how and why.

Filmski trailer:

Similar Posts