15 Najboljih filmova Bill Murray

15 Najboljih filmova Bill Murray

Donosimo vam 15 najboljih filmova odličnog Američkog glumca i komičara Bill Murraya. Koji su vam njegovi najbolji filmovi? 

William James “Bill” Murray (Wilmette, Illinois, 21. rujna 1950.), američki filmski glumac i komičarska ikona irskog podrijetla.

Murray je poznat po svojem nadarenom humoru i specifičnoj karizmi, koja ima razmjer od šarmantnih cinika u komedijama do rezigniranih outsidera u dramama. Među njegovim slavnijim filmovima su i “Istjerivači duhova”, “Beskrajni dan” i “Izgubljeni u prijevodu”.

U nastavku pogledajte 15 najboljih filmova Billa Murraya:

15. The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

Žanr: Avantura, komedija, drama

Redatelj: Wes Anderson

Glumci: Bill Murray, Owen Wilson, Anjelica Huston

Radnja ukratko: Oceanograf Steve Zissou ima plan da se osveti tajnovitom morskom psu koji mu je ubio partnera i u tu svrhu okuplja posadu koja uključuje njegovu otuđenu suprugu, novinarku i čovjeka koji mu je možda sin.

14. Broken Flowers (2005)

Broken Flowers (2005)

Žanr: Komedija, drama, misterija

Redatelj: Jim Jarmusch

Glumci: Bill Murray, Jessica Lange, Sharon Stone

Radnja ukratko: Vječni samac Don Johnston oporavlja se od još jednog ljubavnog prekida. Ubrzo primi rozo pisamce koje ga obavještava da je otac odraslog sina koji ga traži. To ga nagna da propita sve svoje bivše ljubavi i odgonetne gdje je pogriješio a gdje postupio ispravno.

13. Tootsie (1982)

Tootsie (1982)

Žanr: Komedija, drama, misterija

Redatelj: Jim Jarmusch

Glumci: Bill Murray, Jessica Lange, Sharon Stone

Radnja ukratko: Koja govori o glumcu Michaelu Dorseyju koji se preruši u ženu kako bi dobio ulogu u TV seriji, ali se zaljubi u jednu od glumica na snimanju.

12. Zombieland (2009)

Žanr: Avantura, komedija, horor

Redatelj: Ruben Fleischer

Glumci: Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson, Bill Murray

Radnja ukratko: Radnja ove horor-komedije prati dvojicu muškaraca koji su našli način kako preživjeti u svijetu preplavljenom zombijima. Columbus je veliki trtaroš – no kad prijeti opasnost da te pojedu zombiji, strah može spasiti život. Tallahasse, agresivni ubojica zombija, ima samo jednu želju – pojesti posljednju čokoladicu na Zemlji. Kad im se priključe Wichita i Little Rock, koji su i sami pronašli jedinstvene načine preživljavanja u carstvu zombija, morat će odlučiti što je gore – pomoći jedni drugima ili prepustiti se zombijima.

11. Scrooged (1988)

Žanr: Komedija, drama, fantazija

Redatelj: Richard Donner

Glumci: Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe

Radnja ukratko: Sebičan, ciničan TV voditelj je opsjedan od tri duha koji donose lekcije na Badnjak.

10. What About Bob? (1991)

Filmska preporuka - What About Bob? (1991) - Svijet filma

Žanr: Komedija

Redatelj: Frank Oz

Glumci: Bill Murray, Richard Dreyfuss, Julie Hagerty

Radnja ukratko: Uspješni psihoterapeut gubi svoj um nakon što ga jedan od njegovih najsofisticiranijih pacijenata, opsesivno-kompulzivna neurotik, prati tijekom njegovog obiteljskog odmora.

9. Caddyshack (1980)

Caddyshack (1980)

Žanr: Komedija, sport

Redatelj: Harold Ramis

Glumci: Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Bill Murray

Radnja ukratko: Rodney Dangerfield, Bill Murray i Chevy Chase redefinirat će golf igru i više je nećete doživljavati kao bezopasnu zabavu privilegiranih. Igra se samo na pobjedu, bez obzira na posljedice!

8. St. Vincent (2014)

St. Vincent (2014)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Theodore Melfi

Glumci: Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts

Radnja ukratko: Nakon što mu se razvedu roditelji, dječak Olivier (Jaeden Lieberher) sprijatelji se s neobičnim susjedom (Bill Murray) . On je bivši ratni veteran, hedonist i totalni čudak. Usprkos protivljenju dječakove majke Maggie (Melissa McCarthy), ovaj će dvojac postati nerazdvojan.

7. Rushmore (1998)

Rushmore (1998)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Wes Anderson

Glumci: Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams

Radnja ukratko: Max Fisher, srednjoškolac koji pohađa privatnu školu Rushmore, aktivan je u svim mogućim školskim klubovima. Jedino što mu ne polazi za rukom je učenje zbog čega mu ravnatelj zaprijeti izbacivanjem. U Maxovom neobičnom životu sporedne uloge igraju i imućni vlasnik čeličane, vječno depresivni Herman Blume, i Rosemary Cross, šarmantna udovica koju Max ne može izbaciti iz glave.

6. Moonrise Kingdom (2012)

Moonrise Kingdom (2012)

Žanr: Avantura, komedija, drama

Redatelj: Wes Anderson

Glumci: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton

Radnja ukratko: Dvoje će se mlađahnih” ljubavnika” uputiti u nepoznato i izazvati pravi kaos u svom lokalnom mjestašcu. Cijela će se zajednica dignuti na noge i krenuti u potragu za odbjeglim tinejdžerima. Gdje i kada će ih pronaći?

5. Ed Wood (1994)

Ed Wood (1994)

Žanr: Biografija, komedija, drama

Redatelj: Tim Burton

Glumci: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Bill Murray

Radnja ukratko: Priča priču o neslavnom američkom redatelju Edwardu D. Woodu mlađem u formi tragikomedije.

4. The Jungle Book (2016)

Recenzija: The Jungle Book (2016)

Žanr: Avantura, drama, obiteljski

Redatelj: Jon Favreau

Glumci: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley

Radnja ukratko: Knjiga o džungli slijedi original iz 1967. kojeg i danas mnogi smatraju jednim od najboljih Disneyevih filmova. Zapanjujuća realna animacija i oskarovska glumačka ekipa na spektakularan način oživljava epsku Kiplingovu priču o dječačiću Mowgliju kojeg je odgojila obitelj vukova i koji uz pomoć prijatelja pantere Bagheere i medvjeda Balooa, pobjeđuje kralja džungle opasnog tigra Shere Khana. Knjiga o džungli priča je o prijateljstvu, ljubavi, odanosti i hrabrosti.

3. Lost in Translation (2003)

Lost in Translation (2003)

Žanr: Drama

Redatelj: Sofia Coppola

Glumci: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi

Radnja ukratko: Bob Harris (Bill Murray) i Charlotte (Scarlett Johansson) dvoje su Amerikananca u Tokiu. Bob je filmska zvijezda čija slava polako blijedi, a u Japanu snima spot za whiskey, dok je Charlotte mlada žena koja je u Tokio stigla sa suprugom fotografom. Slučajno se susreću u hotelskom baru, a njihovo druženje uskoro prerasta u iznenađujuće prijateljstvo. Na prvi pogled, mlada Charlotte i sredovječni Bob nemaju gotovo ništa zajedničko, osim što govore istim jezikom. Okruženi Japancima, izgubljeni u vlastitom i tuđem svijetu, uspostavit će posebnu vezu koja vjerojatno neće potrajati, ali će u njihovim sjećanjima živjeti zauvijek.

2. Ghostbusters (1984)

Ghostbusters (1984)

Žanr: Akcija, komedija, fantazija

Redatelj: Ivan Reitman

Glumci: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver

Radnja ukratko: Tri sveučilišna parapsihologa izgube istraživačku stipendiju i odlučuju pokrenuti vlastiti posao, „Istjerivače duhova“, te ih gotovo odmah pozovu da istraže čudna događanja u stanu u Central Park Westu.

1. Groundhog Day (1993)

Žanr: Komedija, fantazija, romantika

Redatelj: Harold Ramis

Glumci: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott

Radnja ukratko: Vremenski prognostičar proživljava isti dan iznova i iznova.

Similar Posts