oliver platt

Oliver Platt filmovi – Top 10 najboljih

Oliver Platt je kanadsko-američki glumac, rođen 12. siječnja 1960. godine u Windsoru, Ontario, Kanada. On je sin glumice Kay Callard i američkog diplomata Nicholasa Platta, pa je veći dio djetinjstva proveo u različitim gradovima širom svijeta, uključujući Washington DC, Tokio, London i Zurich.

Platt je odrastao u obitelji koja je bila uključena u svijet glume i zabave, pa je tako i sam od ranog djetinjstva pokazivao interes za glumu. Nakon završetka srednje škole, upisao se na sveučilište Tufts u Massachusettsu, gdje je studirao englesku književnost i dramske umjetnosti.

Nakon diplomiranja, Platt se preselio u New York kako bi se posvetio glumi, te je počeo raditi u kazalištu, gdje je brzo privukao pažnju kritičara i publike svojom izvedbom u predstavi The Cherry Orchard. Ubrzo je dobio ulogu u svom prvom filmu, Married to the Mob (1988), u kojem je glumio uz Michelle Pfeiffer.

Platt je poznat po svojim komičnim ulogama, ali se uspješno oprobao i u ozbiljnijim ulogama, za koje je dobio pozitivne kritike i nagrade. Tako je za svoju ulogu u filmu The Three Musketeers (1993) dobio nagradu Screen Actors Guilda.

Platt je također aktivan i u humanitarnim organizacijama, a svoju popularnost koristi za podizanje svijesti o problemima poput AIDS-a, raka i siromaštva.

oliver platt
Foto: Shutterstock

Oliver Platt filmovi – 10 najboljih

Oliver Platt se u svojoj glumačkoj karijeri našao u više od 90 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se na njegove filmove. Vjerujemo da smo uspjeli doći do 10 najboljih filmova u kojima je glumio, a koji su se filmovi našli na popisu, pogledajte u nastavku!

10. X-Men: First Class (2011) 

Žanr: Akcija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Matthew Vaughn 
Uloge: James McAvoy, Michael Fassbender, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Nakon što dva mladića, Charles Xavier (James McAvoy) i Erik Lensherr (Michael Fassbender), otkriju svoje moći, postaju poznatiji kao Profesor X i Magneto. Bili su najbolji prijatelji s ujedinjenim ciljem sprječavanja najveće prijetnje koju je svijet upoznao. U tom se procesu stvorilo veliko rivalstvo između Magnetovog Bratstva i X-MEN-a profesora X-a.

9. Ready to Rumble (2000)

Žanr: Komedija, sportski
Redatelj: Brian Robbins 
Uloge: David Arquette, Oliver Platt, Scott Caan 

Radnja ukratko: Gordie Boggs (David Arquette) i Sean Dawkins (Scott Caan) su dva priglupa okorjela ljubitelja hrvanja, koji obožavaju svjetskog prvaka WCW-a, Jimmyja Kinga (Oliver Platt). Uživo ga gledajući, svjedoče kako gubi u nepoštenom pokušaju i predsjednik Titus Sinclair (Joe Pantoliano) ga otpušta. Nakon što se Gordieju i Seanu pokvari kamion, pomisle da je to sigurno sudbina i kreću pronaći Kinga i osvetiti njegov nepravedni gubitak i otpuštanje.

8. Diggstown (1992)

Žanr: Drama, sport 
Redatelj: Michael Ritchie 
Uloge: James Woods, Louis Gossett Jr., Oliver Platt 

Radnja ukratko: Gabriel Caine (James Woods) upravo izlazi iz zatvora i odmah se okladi s poslovnim čovjekom. Oklada je ta da Gabriel može pronaći boksača koji će nokautirati deset ljudi iz Diggstowna, u boksačkom ringu u roku od 24 sata. Gabriel pronalazi Roya Palmera (Louis Gossett Jr.), čovjeka od 48 godina.

7. Working Girl (1988) 

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Mike Nichols 
Uloge: Melanie Griffith, Harrison Ford, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Tess McGill (Melanie Griffith) je mlada zaposlena žena. Odlučna je stići do “vrha svijeta” svojim napornim radom na burzi. Međutim, zapela je radeći posao tajnice za Katherine Parker (Sigourney Weaver). Kada Katherine slomi nogu, zamoli Tess da se pobrine za stvari i Tess otkriva da će Katherine odbaciti njezinu veliku ideju koja bi spasila veliku tvrtku od stranog preuzimanja. Ljutita Tess odluči koristiti svoju ideju dok je Katherine odsutna.

6. Lake Placid (1999)

Žanr: Akcija, komedija, horor
Redatelj: Steve Miner
Uloge: Bridget Fonda, Bill Pullman, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Nakon zastrašujućeg napada u Crnom jezeru u Maineu, lokalni službenik za ribu i divljač, Jack Wells (Bill Pullman), pomoć zatraži u paleontologinji iz New Yorka, Kelly Scott (Bridget Fonda). Njih dvoje kreću u lov na opasnog grabežljivca, a pridružuju im se šerif Hank Keough (Brendan Gleeson) i ekscentrični profesor mitologije Hector Cyr (Oliver Platt). Kakvu tajnu krije Lake Placid i što zapravo vreba ispod vodene površine?

5. Chef (2014)

Žanr: Avantura, komedija, drama 
Redatelj: Jon Favreau
Uloge: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Carl Casper (Jon Favreau) je kuhar koji je razočaran i umoran od upravljanja restoranom, loših recenzija i nedostatka kreativnosti. Nakon što ga internetska borba s poznatim kritičarem dovede do neizdrživih frustracija, odluči napustiti restoran. Pokreće vlastiti posao kao operater kamiona s hranom u pokušaju da ponovno pronađe svoj smisao za kuhanje.

4. Flatliners (1990)

Žanr: Drama, horor, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Pet prijatelja i studenata medicine upušta se u iznimno opasni eksperiment: naime, oni žele probiti granicu između života i smrti. Privremenom smrću doživljavaju čudne vizije i davno zaboravljena sjećanja. Međutim, ono što nisu znali je to da će probijanjem granice svatko od njih donijeti sa sobom nešto iz svoje prošlosti što će ih proganjati. I ne samo to: također će ih i ozlijediti.

3. The Three Musketeers (1993)

Žanr: Akcija, avantura, romantični
Redatelj: Stephen Herek 
Uloge: Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Oliver Platt 

Radnja ukratko: Klasična Dumasova priča o trojici mušketira iz raspuštene garde francuskog kralja i jednom mladiću koji sanja da postane jedan od njih. Misija im je spasiti kralja Louisa (Hugh O’Conor) od spletki kardinala Richelieua (Tim Curry).

2. Benny & Joon (1993)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Jeremiah S. Chechik 
Uloge: Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Oliver Platt 

Radnja ukratko: U jednom malom gradiću, automehaničar Benny (Aidan Quinn), posvećen je brizi za svoju mentalno bolesnu sestru Joon (Mary Stuart Masterson), koja ne može funkcionirati u stvarnom svijetu iako je talentirana umjetnica. Situacija se komplicira klada Benny na partiji pokera dobije obvezu primiti u kuću Sama (Johnny Depp), rođaka od drugog igrača. Bez Bennyjevog znanja, Sam i Joon će se zbližiti.

1. A Time to Kill (1996)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Oliver Platt, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Kada nedužnu malu afroameričku djevojčicu Tonyu Hailey (RaéVen Kelly) siluju i pretuku dva seljaka alkoholičara, grad Clanton u Mississippiju je šokiran. Njezin otac Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) je ogorčen i ne može vidjeti te dječake oslobođene. Uzima pravdu u svoje ruke i ubija ih na sudu, pred brojnim svjedocima. Na sudu će ga braniti Jake Brigance (Matthew McConaughey). Može li crnac može dobiti pošteno suđenje u Mississippiju?

Similar Posts