bill pullman

Bill Pullman filmovi – Top 10 najboljih

Bill Pullman (rođen 17. prosinca 1953.) je američki glumac. Nakon titule magistra likovnih umjetnosti u kazalištu, bio je pomoćni profesor na Sveučilištu Montana State, prije nego što se odlučio posvetiti glumi. Na filmu je debitirao u Ruthless People (1986), a glumio je i u mnogim poznatim naslovima prošlog stoljeća kao Spaceballs (1987), The Accidental Tourist (1988), Sleepless in Seattle (1993), While You Were Sleeping (1995), Casper (1995), Independence Day (1996), Lost Highway (1997) i Lake Placid (1999).

Većina se tih filmova nalazi na našem popisu, a može se reći da su zaista obilježili njegovu veliku karijeru.

bill pullman
Foto: Shutterstock

Bill Pullman filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil Billa Pullmana na popularnoj stranici IMDb, možemo vidjeti da se u svojoj karijeri našao u više od 90 filmova i serija. Za potrebe kreiranja ovog popisa fokusirali smo se samo na filmove, dok ćemo serije ostaviti za neku drugu prigodu. Sada, bez previše duljenja, recimo kojih je 10 najboljih filmova popularnog američkog glumca Billa Pullmana.

10. American Ultra (2015)

Žanr: Akcija, komedija 
Redatelj: Nima Nourizadeh 
Uloge: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Bill Pullman 

Radnja ukratko: Mike (Jesse Eisenberg) je dečko za kojeg će susjedi reći da je “miran i povučen”, a koji izgleda kao da nema sreće i motivacije u životu. Živi u malom gradiću sa svojom djevojkom Phoebe (Kristen Stewart) i odjednom će doživjeti veliki preokret. Mike je zapravo iznimno dobro uvježban agent-ubojica u mirovanju. Kada ga njegova tajna prošlost sustigne, naći će se usred smrtonosne vladine operacije te će biti prisiljen prikupiti svu svoju unutarnju snagu kako bi preživio.

9. Lake Placid (1999)

Žanr: Akcija, komedija, horor
Redatelj: Steve Miner 
Uloge: Bridget Fonda, Bill Pullman, Oliver Platt

Radnja ukratko: Kada se dogodi neobjašnjiva smrt, uz tijelo će biti pronađen veliki životinjski zub koji izgleda kao da je prapovijesnog podrijetla. To privuče grupu istražitelja na udaljeno jezero. Među istražiteljima je Kelly Scott (Bridget Fonda), inače paleontologinja, koja zbog svoje fobije prema prirodi nerado prihvaća zadatak na terenu. Njezino će ponašanje živcirati voditelja istrage Jacka Wellsa (Bill Pullman), koji ne želi biti ometan. U blizini se nađe i bogati ekscentrični profesor mitologije, Hektor Cyr (Oliver Platt), koji inzistira da se biće ulovi živo.  

8. Casper (1995)

Žanr: Komedija, obiteljski, fantazija
Redatelj: Brad Silberling 
Uloge: Bill Pullman, Christina Ricci, Cathy Moriarty

Radnja ukratko: Carrigan Crittenden (Cathy Moriarty) je ljuta jer joj je pokojni otac ostavio samo mračni dvorac, ali ne i svoje milijune. Spremna je zapaliti dvorac od bijesa, međutim pronađe plan na kojem je ucrtano mjesto gdje se nalazi blago. Kada pokuša uzeti plijen, uplaše je duhovi. Odlučna u namjeri da se dokopa blaga, zaposli čovjeka koji se bavi zagrobnim životom, doktora Jamesa Harveyja (Bill Pullman) i zamoli ga da istjera duhove iz dvorca. Harvey i njegova kći Kat (Christina Ricci) u dvorcu upoznaju Caspera, dobrog duha koji samo želi prijatelje. 

7. While You Were Sleeping (1995)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Jon Turteltaub 
Uloge: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher 

Radnja ukratko: Lucy (Sandra Bullock) je usamljena radnica koja radi u metrou. Nastavit će biti usamljena sve dok ne spasi život Peteru (Peter Gallagher). Postaje dio njegove obitelji te uz pomoć snažnog srca i sudbine na svojoj strani, ostali počinju shvaćati koliko je ona sjajna osoba. To će posebno uvidjeti Peterov brat Jack (Bill Pullman).

6. A League of Their Own (1992)

Žanr: Komedija, drama, sportski 
Redatelj: Penny Marshall 
Uloge: Tom Hanks, Geena Davis, Bill Pullman 

Radnja ukratko: Tijekom 1943. godine, niže lige profesionalnog bejzbola su se prorijedile jer su mnogi igrači otišli u rat, a ista sudbina prijetila je i prvoj ligi. Jimmy Dugan (Tom Hanks) je trener koji ima problema s alkoholom i morat će se otrijezniti kako bi stvorio pobjedničku momčad. Trenirat će nadobudne mlade žene poput Dottie Hinson (Geena Davis), koja ima zamah poput Babea Rutha, njezinu mlađu sestru Kit Keller (Lori Petty) te ostale suigračice Mae Mordabito (Madonna) i Doris Murphy (Rosie O’Donnell).

5. Spaceballs (1987)

Žanr: Avantura, komedija, znanstvena fantastika 
Redatelj: Mel Brooks 
Uloge: Mel Brooks, John Candy, Bill Pullman 

Radnja ukratko: Lone Starr (Bill Pullman) je pilot koji sa svojim kopilotom Barfom (John Candy), mješavinom čovjeka i psa, bezbrižno luta galaksijom. Nevoljko se odluče spasiti princezu Vespu (Daphne Zuniga) od zlog vladara Dark Helmeta (Rick Moranis), koji želi ukrasti sav zrak s njezina planeta Druidije. Međutim, pristiže pomoć u liku Yogurta (Mel Brooks), čarobnjaka koji Lone Starru daje tajanstvenu moć poznatu kao The Schwartz.

4. Sleepless In Seattle (1993)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: Nora Ephron
Uloge: Tom Hanks, Meg Ryan, Bill Pullman 

Radnja ukratko: Sam Baldwin (Tom Hanks) ne razmišlja o drugim ženama nakon smrti supruge. Njegov osmogodišnji sin Jonah (Ross Malinger) smatra kako mu je žena potrebna da bi se ponovno vratio u normalu. Jonah se iz tog razloga javi u radio show koji sluša cijela Amerika. Samov glas i njegovu priču poslušaju stotine žena, pa i Annie Reed (Meg Ryan), koja će se uskoro udati za svog zaručnika Waltera (Bill Pullman). Annie ne može mirovati sve dok ne sazna je li Sam Baldwin pravi čovjek za nju.

3. The Last Seduction (1994)

Žanr: Krimi, drama, romantični, triler
Redatelj: John Dahl 
Uloge: Linda Fiorentino, Peter Berg, Bill Pullman 

Radnja ukratko: Bridget (Linda Fiorentino) je žena koja želi sve i želi to odmah, ne mareći za posljedice i cijenu. Iz tog razloga, pobjegne s milijun dolara novca od droge. Njezin suprug Clay (Bill Pullman) je liječnik, koji je šokiran tim potezom i unajmljuje glasovitog privatnog istražitelja da je pronađe. Za Bridget se situacija čini bezizlaznom sve dok ne zamijeti Mikea (Peter Berg). Procijeni kako je on jednako očajan i u bijegu, te započne strastvenu vezu s njim.

2. Independence Day (1996)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Roland Emmerich 
Glumci: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Randy Quaid 

Radnja ukratko: Jedan sasvim običan dan na Zemlji. Iznenada, iznad svih većih gradova na planeti, nadvile su se ogromne tamne sjene. Bili su to zastrašujuće veliki svemirski brodovi. Samo tako, pitanje jesmo li sami u svemiru bilo je odgovoreno. Kao što je i očekivano, svuda je zavladala velika panika. Brodovi su bili raspoređeni i čekali su da im se signali usklade. Nekolicina individualaca, uključujući kompjuterskog genija Davida Levinsona (Jeff Goldblum), pilota borbenog zrakoplova Stevena Hillera (Will Smith) pa i samog američkog predsjednika Thomasa Whitmorea (Bill Pullman), pokušava osmisliti strategiju protiv osvajača.

Četvrtog srpnja njihov riskantni plan se počinje ostvarivati i nekolicina borbenih pilota (uključujući i predsjednika) kreće u napad na svemirske brodove. Ipak, najvažniji potez će morati odigrati David koji shvaća da sudbina svijeta ovisi o tome hoće li uspjeti razoružati matični brod.

1. Lost Highway (1997)

Žanr: Misterija, triler
Redatelj: David Lynch 
Uloge: Bill Pullman, Patricia Arquette, John Roselius

Radnja ukratko: Fred Madison (Bill Pullman) je jazz saksofonist koji živi u raskošnoj kući sa suprugom Renee (Patricia Arquette). Sumnja da ga Renee vara, ali će shvatiti da ima važnijih problema kada počne pronalaziti video kasete na svom kućnom pragu koje otkrivaju da netko promatra njegov dom izvana i iznutra. Kada se otkrije da je Renee ubijena, Fred će završiti iza rešetaka.

Similar Posts