jeff goldblum

Jeff Goldblum filmovi – Top 10 najboljih

Jeff Goldblum ili punim imenom, Jeffrey Lynn Goldblum, rođen je 22. listopada 1952. u Pittsburghu, Pennsylvania, SAD. On je započeo svoju karijeru na pozornici New Yorka nakon što se preselio u taj grad sa 17 godina. Svoj je jedinstveni stil glume predstavio ljubiteljima filmova sa samo nekoliko riječi u filmu Woodyja Allena, Annie Hall (1977). Goldblum se zatim pojavio u remakeu Invasion Of The Body Snatchers (1978) i glumio s Benom Vereenom u detektivskoj seriji Tenspeed and Brown Shoe (1980), prije velikog proboja u filmu The Big Chill (1983).

Goldblum je bio zvijezda nekih od najvećih blockbustera 1990-ih godina: Jurassic Park (1993) i The Lost World: Jurassic Park (1997) Stevena Spielberga, kao i filma Independence Day (1996). U ovim filmovima Goldblum je glumio tip intelektualnih likova s ​​kojima se vrlo lako povezivao.

Ovaj je glumac u svojoj karijeri osvojio jedan velik broj nagrada te je ostvario nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg kratkog filma za Little Surprises (1996), kao i tri nominacije za Emmy.

jeff goldblum
Foto: Shutterstock

Jeff Goldblum filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na najpopularnijoj filmskoj platformi, IMDb-u, možemo uočiti da je u svojoj karijeri glumio u više od 140 filmova i serija. Kako bi kreirali ovaj popis, fokusirali smo se samo na filmove i vjerujemo da smo istaknuli one najbolje u kojima se Jeff Goldblum našao. Pogledajmo stoga o kojim je filmovima riječ!

10. Deep Cover (1992)

Žanr: Akcija, krimi, triler 
Redatelj: Bill Duke 
Glumci: Laurence Fishburne, Jeff Goldblum, Lira Angel 

Radnja ukratko: Russell Stevens (Laurence Fishburne) je policajac čiji je život određen još kada je bio dijete te bio svjedok očevog ubojstva prilikom jedne pljačke. Njegov je psihološki profil sličan zločinačkom, iako je Stevens na strani dobra. To je prepoznao i federalni agent Carver (Charles Martin Smith) te ga odlučio regrutirati kao prikrivenog istražitelja. Stevens ubrzo započinje svoj uspon u zločinačkim krugovima, rastrgan moralnim dilemama.

9. The Tall Guy (1989)

Žanr: Komedija, romantični
Redatelj: Mel Smith 
Uloge: Jeff Goldblum, Rowan Atkinson, Emma Thompson

Radnja ukratko: Dexter King (Jeff Goldblum) glumi heteroseksualca za neugodnog komičara Rona Andersona (Rowan Atkinson). Zaljubljuje se u zgodnu medicinsku sestru Kate (Dame Emma Thompson) koju će upoznati dok bude primao injekcije zbog alergije na pelud. Kada bude otpušten, dobit će naslovnu ulogu u glazbeno-scenskoj verziji “Čovjeka slona”. Kate ga ostavlja kada posumnja da ima aferu s kolegicom iz glumačke postave i on će je morati ponovno osvojiti.

8. Annie Hall (1977)

Žanr: Komedija, romantični
Redatelj: Woody Allen  
Uloge: Woody Allen, Diane Keaton, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Alvy Singer (Woody Allen) je neurotični komičar koji se prisjeća svoje najveće ljubavi Annie Hall (Diane Keaton). Bio je dva puta oženjen, a jedan brak mu se raspao zato što se on i supruga, inače liberalka, nisu mogli složiti oko toga kako je ubijen John F. Kennedy. Ipak, njegova najveća ljubav bila je spomenuta Annie Hall, priprosta i zbunjena djevojka koju je upoznao na teniskom terenu.

7. The Right Stuff (1983) 

Žanr: Avantura, drama, biografija, povijesni
Redatelj: Philip Kaufman 
Uloge: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Pokusni pilot Chuck Yeager (Sam Shepard), svojim zrakoplovom uspijeva probiti zvučni zid. Uz njega se natječu i drugi odvažni letači koji su odlučni biti najbolji. Deset godina kasnije, iz sovjetskog svemirskog središta se lansira satelit Sputnik. To izaziva paniku među Amerikancima koji žele osposobiti vlastiti svemirski program i ponovno postati prvi i najbolji. Tada će započinje novačenje najboljih pilota, sastavljeno od niza psiho-fizičkih testova. 

6. Invasion Of The Body Snatchers (1978)

Žanr: Horor, znanstveno fantastični 
Redatelj: Philip Kaufman 
Uloge: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Remake horor klasika iz 1956. godine. Čudne spore iz svemira počnu padati na grad nakon čega odjednom cvijeće počinje rasti po cijelome gradu. Nakon što biologinja Elizabeth Driscoll (Brooke Adams) jedne večeri donese sa sobom kući jedan od tih hibridnih uzoraka, primjećuje da se njezin dečko Geoffrey (Art Hindle) iznenada promijenio. Postao je hladan i rezerviran kao da psihički nije pristuan. Ona to kaže Matthewu Bennellu (Donald Sutherland), kolegi iz Ministarstva zdravstva koji smatra da je Elizabeth to sve umislila te je problem u njezinoj glavi. Kada njihovi prijatelji Jack Bellicec (Jeff Goldblum) i njegova supruga Nancy Bellicec (Veronica Cartwright) pronađu beživotno tijelo prekriveno raznim vlaknima, ova će skupina prijatelja napokon posumnjati da nešto zlokobno njihovim gradom.

5. Between The Lines (1977)

Žanr: Komedija, drama, romantični 
Redatelj: Joan Micklin Silver 
Uloge: John Heard, Lindsay Crouse, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko skupine ljudi koji rade u The Back Bay Mainline, alternativnim novinama u Bostonu koje je kupila velika korporacija.

4. Jurassic Park (1993)

Žanr: Akcija, avantura, triler, znanstvena fantastika 
Redatelj: Steven Spielberg 
Glumci: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: John Hammond (Richard Attenborough) je ekscentrični milijunaš koji se nalazi na čelu velike korporacije InGen koja se bavi bioinženjeringom. InGen provodi istraživanja kako bi ponovno stvorio izumrle životinje s ciljem kloniranja dinosaura i izlaganja istih u tematskom parku nazvanom Jurassic Park. Hammond će biti prisiljen pozvati ekipu stručnjaka za ispitivanje sigurnosti parka. Tim se sastoji od paleontologa Alana Granta (Sam Neill), paleobotaničarke Ellie Sattler (Laura Dern) i matematičara Iana Malcolma (Jeff Goldblum). Njima će se pridružiti i odvjetnik koji je zatražio istragu parka Donald Gennaro (Martin Ferrero). Međutim, ovaj tim znanstvenika niti ne sluti o kakvom se parku zapravo radi, sve dok se u jednom trenutku pred njima ne nađe živi Brahiosaur.

3. Independence Day (1996)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Roland Emmerich 
Glumci: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Randy Quaid 

Radnja ukratko: Radnja ovog filma počinje jednim sasvim običnim danom na planetu Zemlji. Iznenada, iznad svih većih gradova na svijetu, nadvile su se ogromne tamne sjene, a stvorili su ih izvanzemaljski brodovi. Logično, taj je događaj izazvao veliku paniku. Brodovi su bili raspoređeni i čekali su da im se signali usklade, a pritom je nekolicina ljudi, uključujući kompjuterskog genija Davida Levinsona (Jeff Goldblum), pilota borbenog zrakoplova Stevena Hillera (Will Smith) pa i samog američkog predsjednika Thomasa Whitmorea (Bill Pullman), pokušavala osmisliti strategiju kako nadjačati intelektualno superiorniju vrstu.

Na Dan neovisnosti u SAD-u, njihov riskantni plan se počinje ostvarivati i nekolicina borbenih pilota kreće u napad na svemirske brodove. No, najvažniji potez morat će povući upravo David koji je kreirao kompjuterski virus. Taj virus mora učitati u svemirski matični brod kako bi onesposobio njihove neprobojne štitove.

2. The Big Chill (1983) 

Žanr: Komedija, drama 
Redatelj: Lawrence Kasdan
Glumci: Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum 

Radnja ukratko: Stari prijatelji s fakulteta se okupljaju na sprovodu jednog preminulog prijatelja. Radi se o Alexu (Kevin Costner), nekoć dečku koji je najviše obećavao i za čiji su uspjeh u životu mnogi od njih bili spremni staviti ruku u vatru, ali koji se u stvarnom svijetu odraslih nije snašao, baš kao ni oni sami. Vraćajući se u prošlost i mladost, oni će probuditi stara prijateljstva, prisjetiti se svojih nekadašnjih strahova i nada te pokušati ponovno pronaći svoje izgubljene ideale.

1. The Fly (1986)

Žanr: Drama, horor, znanstvena fantastika 
Redatelj: David Cronenberg 
Uloge: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz

Radnja ukratko: Ovaj film je nagrađen Oscarom za najbolju masku. Radi se o remakeu kultnog uratka Kurta Neumanna iz 1958. godine. Seth Brundle (Jeff Goldblum) je briljantni znanstvenik koji je izumio stroj koji sadrži dvije kapsule. U jednu ubaci bilo koju stvar koja se zatim rastavi na molekule te nekoliko trenutaka kasnije sastavi u drugoj kapsuli. Pozove novinarku Veronicu Quaife (Geena Davis) da zabilježi i dokumentira njegovo revolucionarno otkriće.

Međutim, može teleportirati samo nežive stvari. Nakon što shvati na koji način može isto postići i sa živim bićima, odluči sam sebe teleportirati. Pijan, sjeda u kapsulu, ali nije znao da se u drugoj kapsuli nalazi jedna muha. Nakon teleportacije se počinje mijenjati, a njegova fizička snaga se dramatično povećava. Ispočetka uživa u novostečenim moćima, ali njegovo ponašanje postaje sve agresivnije. Veronica dobro pretpostavlja da je nešto pošlo po zlu za vrijeme teleportacije jer Seth sve više počinje poprimati fizičke osobine muhe.

Similar Posts