james mcavoy filmovi

James McAvoy filmovi – Top 10 najboljih

James Andrew McAvoy je škotski glumac, a rođen je 21. travnja 1979. godine u Glasgowu. McAvoy je kao mladić razmišljao o ideji katoličkog svećenstva, ali kada je imao 16 godina, posjet školi glumca Davida Haymana potaknuo je njegovo veliko zanimanje za glumu. Hayman mu je ponudio ulogu u svom filmu The Near Room (1995), ali unatoč tome što je uživao u iskustvu, James McAvoy nije ozbiljno razmišljao o glumi kao karijeri za koju se naposljetku ipak odlučio. Osvojio je Zlatni Globus za film Atonement (2007).

james mcavoy filmovi
Foto: Shutterstock

James McAvoy filmovi – 10 najboljih

Kada se osvrnemo na profil ovog glumca na stranici IMDb, možemo uočiti kako se u svojoj glumačkoj karijeri našao u više od 60 filmova i serija. U svakoj od tih uloga ostavio je sjajan dojam, a kako bismo kreirali ovaj popis, osvrnuli smo se samo na njegove filmove, dok smo serije i ostalo ostavili za neku drugu prigodu. Svi su filmovi s ovog popisa relativno novi, a pogledajmo stoga koji su sve od njih dospjeli na našu listu.

10. It Chapter Two (2019)

Žanr: Drama, fantazija, horor
Redatelj: Andy Muschietti 
Glumci: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader

Radnja ukratko: Prošlo je 27 godina otkada je klub “Losera” pobijedio klauna Pennywisea, a sada se on vratio kako bi ponovno vršio teror nad gradom Derryjem. Djeca počnu nestajati pa Mike (James McAvoy), jedini iz grupe koji je ostao u rodnom gradu, zove ostale da se vrate. Oštećeni groznim iskustvima iz svoje prošlosti, prisiljeni su suočiti se sa svojim najdubljim strahovima kako bi zauvijek uništili Pennywisea.  

9. Filth (2013)

Žanr: Akcija, komedija, krimi, drama 
Redatelj: Jon S. Baird
Glumci: James McAvoy, Jamie Bell, Eddie Marsan  

Radnja ukratko: Detektiv narednik Bruce (James McAvoy) je čovjek sklon spletkama, nasilnik koji se koristi manipulacijom, a u slobodno se vrijeme odaje drogama, alkoholu, spolnom zlostavljanju i “igricama” – što je njegov eufemizam za osvetoljubive urote koje smišlja kako bi uzrokovao probleme ljudima koje ne voli, među kojima su i njegove kolege u policiji. Glavni cilj mu je dobiti promaknuće te postati detektiv inspektor, a put do toga će se otvoriti kada mu bude dodijeljen zadatak nadziranja istrage ubojstva japanskog studenta na razmjeni. No, tijekom rada na slučaju, Bruce polako gubi dodir sa stvarnošću i počinje sve intenzivnije halucinirati.

8. Atomic Blonde (2017)

Žanr: Akcija, triler 
Redatelj: David Leitch 
Glumci: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman 

Radnja ukratko: Lorraine Broughton (Charlize Theron) je u službi Njezinog veličanstva. Nekoliko dana prije pada Berlinskog zida, agent KGB-a Yuri Bakhtin (Jóhannes Jóhannesson) ubija agenta MI6-a Jamesa Gascoignea (Sam Hargrave) i ukrade mikrofilm skriven u njegovom ručnom satu. Radi se o dokumentu koji sadrži imena obavještajnih agenata obje strane. Lorraine odlazi u Berlin kako bi povratila dosjee iz podijeljenog grada. Tamo će je čekati šef MI6 odjela David Percival (James McAvoy), koji će joj pomoći da se snađe u opasnom gradu te da bude spremna na vjerojatne zamke i smrtonosne dvostruke igre špijuna. 

7. The Last Station (2009)

Žanr: Biografija, drama, romantični
Redatelj: Michael Hoffman 
Glumci: Helen Mirren, James McAvoy, Christopher Plummer 

Radnja ukratko: Priča o genijalnom ruskom književniku Lavu Nikolajeviču Tolstoju (Christopher Plummer). Rusija, 1910. godine. Tolstoj provodi dane na svom seoskom imanju Jasnoj Poljani. Chertkov (Paul Giamatti), mladi pisac i Tolstojev učenik, posjeti velikana u namjeri da ga nagovori da veliki dio svojih rukopisa oporučno ostavi domovini. To bi značilo da će financijski naštetiti svojoj obitelji, čemu se jasno usprotivi njegova supruga Sofija (Helen Mirren).

6. Becoming Jane (2007)

Žanr: Biografija, drama, romantični
Redatelj: Julian Jarrold 
Glumci: Anne Hathaway, James McAvoy, Julie Walters 

Radnja ukratko: Film prati uspon mlade nadarene spisateljice, Jane Austen (Anne Hathaway). Godina je 1795. i Austen je već tada imala viziju svijeta bez društvenih klasa i podjela, koji može preći preko ponosa i predrasuda i u kome je moguće ostvariti nezamislivo: udati se iz ljubavi. Jane upoznaje šarmantnog i privlačnog Tomasa Lefroya (James McAvoy), zakletog protivnika aristokracije i ubrzo se između njih dvoje javlja ljubav začinjena humorom i razumijevanjem. Međutim, njihovo otvoreno udvaranje će početi smetati okolini pa njih dvoje nailazi na velike probleme.

5. X-Men: First Class (2011)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Matthew Vaughn 
Glumci: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence 

Radnja ukratko: Film opisuje početak sage poznate kao X-Men. Prije nego što su Charles Xavier (James McAvoy) i Erik Lensherr (Michael Fassbender) postali Profesor X i Magneto, bili su mladići koji su prvi put otkrili svoje moći. Bili su najbolji prijatelji koji su surađivali s drugim mutantima kako bi zaustavili najveću prijetnju koju je svijet dotad spoznao.

4. The Last King of Scotland (2006)

Žanr: Biografija, drama, povijesni, triler
Redatelj: Kevin Macdonald 
Glumci: James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson 

Radnja ukratko: Nakon što je diplomirao 1970. godine, mladi liječnik iz Škotske, Nicholas Garrigan (James McAvoy), ne želi naslijediti dosadan očev posao u škotskoj provinciji i kreće u pustolovinu. Putuje u Ugandu kao liječnik misionarske bolnice. Nicholas prihvaća težak liječnički život u siromašnoj i slabo opremljenoj bolnici. U zemlji je državni udar: general Idi Amin (Forest Whitaker) uz pomoć svojih postrojbi svrgava predsjednika i preuzima vlast. Sasvim slučajno Nicholas upozna Amina kad ovaj u blizini bolnice ozlijedi ruku. General Amin oduševi se Nicholasom kada čuje da je ovaj Škot, a on obožava Škotsku i Škote te mu ponudi posao osobnog liječnika, povjerljivog savjetnika i vođe projekta obnove ugandskog zdravstva.

3. Atonement (2007)

Žanr: Drama, misterija, romantični, ratni 
Redatelj: Joe Wright 
Glumci: Keira Knightley, James McAvoy, Brenda Blethyn  

Radnja ukratko: Adaptacija istoimenog romana nagrađivanog britanskog pisca Iana McEwana. Radnja se odvija 1935. godine. Obitelj Tallis se priprema za posebnu večeru. Briony (Saoirse Ronan) ima trinaest godina i želju da jednog dana postane spisateljica. Njena starija sestra Cecilia (Keira Knightley) pohađa sveučilište u Cambridgeu, a zajedno s njom je i Robbie Turner (James McAvoy), čija majka radi za obitelj Tallis. Između Cecilie i Robbiea se rađa nešto više od prijateljstva, ali im je neugodno priznati svoje osjećaje. Na imanju se nalazi i Leon Tallis (Patrick Kennedy), koji je u posjetu doveo prijatelja Paula (Benedict Cumberbatch). Uskoro će doći do niza nesporazuma između Briony, Cecilie i Robbiea, što dovodi do tragičnih događaja.

2. X-Men: Days Of Future Past (2014)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Bryan Singer 
Glumci: Patrick Stewart, Hugh Jackman, James McAvoy 

Radnja ukratko: U budućnosti su mutanti i ljudi koji im pomažu, mete robota koji se nazivaju Sentineli. Oni su nepobjedivi i imaju moć transformacije. Profesor Xavier (Patrick Stewart, James McAvoy), Wolverine (Hugh Jackman), Magneto (Ian McKellen, Michael Fassbender), Storm (Halle Berry), Kitty Pryde (Ellen Page) i ostali se kriju u zabačenom dijelu Kine. Xavier govori timu da im je jedina šansa za preživljavanje povratak u 1973. godinu pa šalje Wolverina da spriječi Mystique u pokušaju ubojstva Traska.

1. Split (2016)

Žanr: Horor, triler 
Redatelj: M. Night Shyamalan 
Glumci: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson 

Radnja ukratko: Kevinu (James McAvoy) je njegova psihijatrica, dr. Fletcher (Betty Buckley) potvrdila da ima 23 različite ličnosti, ali ostaje još uvijek upitno koja ličnost dominira nad ostalima. Jedna od tih ličnosti će oteti tri tinejdžerice vođene tvrdoglavom Casey (Anya Taylor-Joy), a Kevin će pokrenuti rat za opstanak među sobom i svim ličnostima u sebi kao i svima oko sebe. Međutim, svakom promjenom osobnosti, Kevinu se mijenja struktura kostiju i tijela te ga pretvara u zvijer. Ili barem on tako vjeruje.

Similar Posts