guy pearce

Guy Pearce filmovi – Top 10 najboljih

Guy Pearce je glumac koji je imao ulogu u nekim velikim hitovima, ali iz nekog je razloga uvijek “ispod radara” kada pričamo o najboljim glumcima.

Guy Edward Pearce je australski glumac. Rođen je 5. listopada 1967. godine u Cambridgeshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Prva uloga mu je bila u australskoj televizijskoj seriji Neighbours, gdje je glumio Mikea Younga. Suradnja Guya Piercea s Christopherom Nolanom urodila je psihološkim trilerom Memento (2000), koji je uvršten na popis od pedeset najboljih filmova prema verziji popisa sa stranice IMDb. U posjedu je jednog Emmyja za ulogu u mini seriji Mildred Pierce.

guy pearce
Foto: Shutterstock

Guy Pearce filmovi – 10 najboljih

Kada pogledamo profil ovog glumca na spomenutoj stranici IMDb, vidimo da se u svojoj karijeri našao u više od 80 filmova i serija, ali kako bi kreirali ovaj popis, osvrnuli smo se samo na filmove. Unatoč tome, kreirati popis za ovako dobrog glumca nije bio lak zadatak, međutim vjerujemo da smo ipak u tome uspjeli. Saznajte stoga kojih smo 10 filmova Guya Pearcea izdvojili na popis najboljih!

10. The Proposition (2005)

Žanr: Krimi, drama, western
Redatelj: John Hillcoat 
Glumci: Ray Winstone, Guy Pearce, Emily Watson 

Radnja ukratko: Radnja se odvija u ruralnim predjelima Australije tijekom 1880-ih. U vatrenom okršaju na jednoj napuštenoj farmi, Charlie Burns (Guy Pearce) i njegov mlađi brat Mike (Richard Wilson) padnu u ruke policijskom časniku Morrisu Stanleyu (Ray Winstone) i njegovim ljudima. Stanley je sa suprugom Marthom (Emily Watson) u grad stigao na poziv Edena Fletchera (David Wenham), koji ima namjeru ovaj kraj očistiti od razbojnika.

Trojica braće Burns: Charlie, Mike i najstariji Arthur (Danny Huston), osumnjičeni su da su silovali i ubili suprugu farmera Hopkinsa te ih ubili. Prisiljen surađivati s policijom, Charlie mora do Božića pronaći i ubiti Arthura, jer će u protivnom njegov mlađi brat biti obješen. Međutim, stanovnici predvođeni Fletcherom su odlučili uzeti pravdu u svoje ruke i linčovati Mikea.

9. Bedtime Stories (2008)

Žanr: Avantura, komedija, obiteljski, fantazija, romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: Adam Shankman 
Glumci: Adam Sandler, Keri Russell, Courteney Cox, Guy Pearce 

Radnja ukratko: Skeeter Bronson (Adam Sandler) je čistač i potrčko u velikom hotelu koji sanja o poziciji menadžera. Sve se čini da mu se snovi neće ostvariti kada vlasnik hotela, Barry Nottingham (Richard Griffiths), odluči postaviti svog zeta Kendalla (Guy Pearce) za upravitelja. Skeeterova sestra Wendy (Courteney Cox), dolazi u posjet kako bi mu ostavila njezino dvoje djece na čuvanje. Skeeter oduševi djecu njegovom bujnom maštom i fantastičnim pričama koje pripovijeda. Priče će u jednom trenutku postati stvarnost te promijeniti život ovog trojca željnog pustolovine.

8. Rules of Engagement (2000)

Žanr: Drama, triler, ratni 
Redatelj: William Friedkin 
Glumci: Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson, Guy Pearce 

Radnja ukratko: Politički film baziran na stvarnim događajima u američkom veleposlanstvu u Jemenu osamdesetih godina. Američka patrola u Vijetnamu je napadnuta iz zasjede i gotovo svi njezini članovi su pobijeni, a ranjen je i zapovjednik (Tommy Lee Jones). Njegov zamjenik (Samuel L. Jackson), koji se odvojio s drugom grupom vojnika, uspije zarobiti dva Vijetnamca od kojih jednog ubija kako bi saznao gdje je izvršen napad. 28 godina kasnije, američko veleposlanstvo u Jemenu je opkoljeno, a marinci kreću u spašavanje veleposlanika (Ben Kingsley) i njegove žene (Anne Archer).

7. The Time Machine (2002)

Žanr: Akcija, avantura, znanstvena fantastika 
Redatelj: Simon Wells 
Glumci: Guy Pearce, Yancey Arias 

Radnja ukratko: Adaptacija klasičnog romana H.G. Wellsa. Izumitelj Alexander Hartdegen (Guy Pearce) je odlučan dokazati kako je putovanje kroz vrijeme doista moguće, što mu i polazi za rukom izumom vremeplova kojim iz svoje viktorijanske Engleske može putovati u sva prošla i buduća razdoblja ljudske povijesti. Međutim, nakon što mu zaručnica pogine, učinit će sve da se vrati unatrag i spriječi tragediju.

6. Lawless (2012)

Žanr: Biografija, krimi, drama
Redatelj: John Hillcoat 
Glumci: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce 

Radnja ukratko: Trojica braće Bondurant, Forrest (Tom Hardy), Jack (Shia LaBeouf) i Howard (Jason Clarke) se bave proizvodnjom i krijumčarenjem alkohola za vrijeme prohibicije u doba Velike depresije u brdima okruga Franklin u Virginiji. Pokvareni posebni zamjenik Charley Rakes (Guy Pearce) želi uzeti dio profita od braće, a dodatna je nevolja i lokalna konkurencija koja im se želi ugurati na tržište.

5. The Hurt Locker (2008)

Žanr: Drama, triler, ratni 
Redatelj: Kathryn Bigelow 
Glumci: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce 

Radnja ukratko: Film Kathryn Bigelow koji je bio nominiran za Oscar u čak devet kategorija te na kraju nagrađen sa 6 Oscara, među ostalim za najbolji film.

Irak, 2004. godine. Narednik William James (Jeremy Renner) dolazi na ratište kako bi zamijenio vođu ekipe za demontiranje bombi, koji je poginuo. Sposoban, hrabar i arogantan, distancira se od ostalih vojnika. James nije nimalo simpatičan ostalim članovima tima. Međutim, poštovanje kolega postupno će se povećati demontiranjem niza složeno postavljenih bombi.

4. L.A. Confidential (1997)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler 
Redatelj: Curtis Hanson 
Glumci: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Kim Basinger 

Radnja ukratko: Sjajna kriminalistička drama smještena u Los Angeles 50-ih godina prošlog stoljeća koju će mnogi uvrstiti na listu omiljenih filmova iz devedesetih. Film snimljen prema istoimenom romanu Jamesa Ellroya te prilagođenom scenariju Curtisa Hansona, koji je istovremeno i režirao ovu upečatljivu modernu noir dramu. Za ovaj film je Kim Basinger osvojila svoj jedini Oscar.

Los Angeles, 50-ih godina 20. stoljeća. Tamošnji policajci se svojim metodama ne razlikuju previše od policajaca. Grubom i ne pretjerano pametnom Budu Whiteu (Russell Crowe) omiljena su meta nasilnici koji maltretiraju žene. Šarmantni Jack Vincennes (Kevin Spacey) je stalno na naslovnim stranicama jer uhićenja izvodi u dogovoru s vlasnikom talboida “Hush”, Sidom Hudgensom (Danny DeVito). Mladi i ambiciozni Ed Exley (Guy Pearce) nastoji se držati pravila, no kako svoje kolege tužaka šefovima, ubrzo stekne reputaciju mlakonje i štrebera, a osobito ga mrzi White. Njihov je zapovjednik iskusni lisac Dudley Smith (James Cromwell). Istražujući lanac prostitucije kojom upravlja tajanstveni bogataš Pierce Patchett (David Strathairn), detektivi će otkriti opasnu urotu, a White će se zaljubiti u elitnu prostitutku Lynn Bracken (Kim Basinger). 

3. Ravenous (1999)

Žanr: Avantura, horor, western 
Redatelj: Antonia Bird 
Glumci: Guy Pearce, Robert Carlyle, David Arquette  

Radnja ukratko: Kapetan Boyd (Guy Pearce) premješten je u divljinu Sierra Nevade po završetku krvave bitke u meksičko-američkom sukobu, kada je igrom slučaja postao herojem. Umoran od nasilja, uvjeren je da mu život u izolaciji vojne postaje može donijeti smirenje. Jedne se noći pojavi škotski stranac po imenu Colquhoun (Robert Carlyle), koji jedva stoji na nogama od izgladnjelosti i od tada stvari krenu nagore. On ispriča priču o svom stranačkom vođi, Ivesu, koji jede članove stranke kako bi preživio. Kao dio svoje dužnosti, moraju otići do špilje u kojoj se to dogodilo da vide je li netko preživio.

2. The Count of Monte Cristo (2002)

Žanr: Akcija, avantura, drama, triler 
Redatelj: Kevin Reynolds 
Glumci: Jim Caviezel, Guy Pearce, Christopher Adamson

Radnja ukratko: Mornara Edmonda Dantesa (Jim Cavizel), njegov najbolji prijatelj Fernand Mondego (Guy Pearce), lažno optuži za izdaju. Fernand želi Dantesovu djevojku Mercedes (Dagmara Dominczyk) za sebe. Dantes provede 14 godina u zatvoru Chateau. Tamo smišlja osvetu onima koji su ga izdali. Uz pomoć jednog zatvorenika uspije pobjeći s otoka na kojem je zatvor i transformira se u bogatoga grofa Monte Krista, što je dio njegove osvete. Lukavom bezosjećajnošću, Dantes počinje ostvarivati svoj naum kojim će sustavno uništiti one koji su ga izdali.

1. Memento (2000)

Žanr: Misterija, triler
Redatelj: Christopher Nolan 
Glumci: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Radnja ukratko: Leonard (Guy Pearce) je čovjek bez dugotrajnog sjećanja, ima samo kratkotrajno. Zahvaljujući složenome sustavu podsjetnika rasutih po polaroid fotografijama, papirićima, pa čak i tetovažama na tijelu, zna da je u borbi sa silovateljem i ubojicom voljene žene. Ne postoji čvrsta točka za koju bi se uhvatio, a odustajanje od obračuna s neuhvatljivim sjenama prošlosti učinilo bi upitnim i njegovu budućnost. Pitanje je hoće li osvetom, kojom pokušava staviti točku na ono što je izgubio, započeti novi krug zločina?

Similar Posts