Recenzija: Molly's Game (2018) - Svijet filma

Recenzija: Molly’s Game (2018)

Pogledali smo novu biografsku dramu, s Jessica Chastain, Idris Elba i Kevin Costnerom u glavnim ulogama, Molly’s Game.

Žanr filma:

Biografija, drama

Redatelj:

Aaron Sorkin

Scenarist:

Molly Bloom, Aaron Sorkin

Glumci:

Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner

Recenzija: Molly's Game (2018) - Svijet filma

Istinita priča o poker princezi, Molly Bloom (Jessica Chastain), koja je vodila najekskluzivnije ilegalne igre cijelo jedno desetljeće. Molly je bila skijašica koja je postala konobarica nakon neuspješne kvalifikacije za Olimpijske igre. Nezadovoljna običnim poslom pokrenula je ilegalnu kockarnicu na tjednoj bazi koju su posjećivali slavni glumci i velike face s Wall Streeta. Njezini igrači su bili filmske zvijezde, poznati sportaši, poslovnjaci i ruska mafija. Molly je uspješno vodila posao sve dok joj usred noći na vrata nisu upali FBI agenti. Jedini saveznik joj je bio njezin odvjetnik Charlie Jaffey, koji je otkrio da je Molly puno više od onoga što se pisalo o njoj.

Redatelj i scenarist Aaron Sorkin, koji se kao scenarist specijalizirao za pravljenje filmskih biografija (Charlie Wilson’s War, The Social Network, Moneyball, Steve Jobs), je uspio fantastično prenijeti jednu nevjerojatnu i zanimljivu životnu priču, o čudesnoj Molly Bloom, na velike ekrane.

Prije pisanja ove recenzije pročitao sam istinitu priču o toj nevjerojatnoj ženi i došao do iznenađujućeg otkrića da je gotovo cijeli film zaista istinit i pokazuje stvari onakvima kakve su se zaista dogodile. Da ima nekih stvari koje se nisu desile u stvarnosti, o njima ću na kraju teksta kako ne bi bilo spojlera, ali ono bitno je u filmu. A to bitno je čudesna Molly, nadasve inteligentna i snalažljiva žena, koja se vrlo dobro snašla u podzemnom svijetu kojim obično vladaju moćni muškarci.

Redatelj se nije zamarao nekim bezveznim ljubavnim pričama iz njezinog života ili nekim patnjama i slično, nego ju je pokazao kao jaku, čvrstu i ambicioznu ženu, kojoj je samo nebo bilo granica. Sve je to naravno odrađeno na vrlo zanimljiv i zabavan način. Film traje 2 sata i 20 minuta, ali ni jednog trenutka nije bio dosadan ili naporan.

Što se tiče glumaca, Jessica Chastain je zasjenila sve ostale poznatije, muške kolege. Iako je Idris Elba bio sasvim solidan, nije bio ni do koljena fantastičnoj Jessici, koju uvijek rado gledam na velikim ekranima, a u ovom filmu je posebno zasjala. Kevin Costner je imao relativno malu ulogu i nema se puno što reći, pomalo iritantan, ali to je i bio cilj. Također dosta dobar i maksimalno iritantan, ali s razlogom, Michael Cera kao Player X.

Filmu bi dao još veću ocjenu da nije bilo nekih pretjeranih scena na kraju, poput njezinog užasno iritantnog razgovora s ocem. To je nešto što se baš nije uklopilo u film i bilo je potpuno nepotrebno, a još više ako znamo da se u stvarnosti nije ni dogodilo.

Sve u svemu fantastičan, odličan film koji bi preporučio svima.

Činjenice iz stvarnog života – djelomični spojleri – u nastavku

Većina stvari iz filma se zaista dogodila. Pa tako su zaista na njezine zabave dolazili poznati glumci iz Hollywooda, među kojima su bili Ben Affleck, Tobey Maguire i Leonardo DiCaprio, a kao i u filmu, nije ih ona otkrila nego su otkriveni nekim drugim putem, te ih je ona nakon toga navela u knjizi, baš kao u filmu, te su tu bili mafijaši i razni ostali utjecajni ljudi. Ono što je tu vrlo interesantno je, a ona nikada nije točno potvrdila, ali je dala naslutiti, da je stvarna osoba koja se krije iza Player X iz filma Tobey Maguire! Osim što je uzimao provizije od drugih natjecatelja i bavio se kamatarenjem, nudio joj je $1,000 kako bi lajala poput foke, a kada ona na to nije pristala pokupio se i otišao – to je potvrđeno da se dogodilo. Također je on bio taj koji ju je na telefon nazvao i rekao da je njezina karijera kao voditeljice pokera gotova i naravno smijao se u telefon.

Također, mafijaši su joj zaista prijetili, a kao i u filmu stavili joj pištolj u usta, opljačkali i pretukli. Tjedan dana nije izlazila iz stana jer je čekala da rane zarastu, a mafijaš ju je kontaktirao i dogovorili su susret, kada je nakon toga pročitala da ih je 125 uhapšeno od strane FBI i nakon toga više nikada nije čula za njega.

Gotovo sve ostale stvari iz filma su također istina, ali ima i nekih koje nisu, pa vam u nastavku donosimo i njih. Iako ne mijenjanju činjenice koje su se dogodile, nije sve baš bilo isto.

Charlie Jaffey nije bio njezin odvjetnik:

Iako je Bloom zaposlila prave odvjetnike, Charlie (Idris Elba) je izmišljen lik, koji se čini da predstavlja samog redatelja Sorkina – nekog tko je skeptičan prema njezinoj priči, ali ju vidi kao pravu heroinu.

Grančica, koja je promijenila tijek njezine karijere u filmu, u stvarnosti nije postojala:

Gotovo sve oko njezine karijere skijašice je bilo istinito, kao i teška operacija koju je imala kao 12 godišnjakinja, jedino nije bio istinit razlog njezinog prekida karijere. Ona je baš kao u filmu, osvojila treće mjesto na državnom natjecanju i postala brončana u Americi, ali je nakon toga odlučila da želi nešto više u životu i odustala od skijaške karijere. Nešto ipak manje spektakularno nego i filmu.

Razgovor s ocem pred kraj filma na skijalištu se nije dogodio:

Moguće da je imala neki razgovor s ocem i da je on bio u New Yorku tijekom suđenja, ali onaj razgovor na skijalištu iz filma se nije dogodio. Također rekla je da je uvijek jako voljela svog oca i da ga i dalje jako voli.

Similar Posts