Kiefer Sutherland

Kiefer Sutherland filmovi – Top 10 najboljih

Kiefer Sutherland rođen je u Londonu, a njegovi roditelj Shirley Douglas i Donald Sutherland, također su bili glumci koji su se preselili u Kaliforniju ubrzo nakon njegova rođenja.

Prvu filmsku ulogu Kiefer je dobio u humorističnoj drami Max Dugan Returns (1983). Sutherlandova prva velika uloga u kojoj je prepoznat kao kvalitetan glumac bila je u kanadskoj drami The Bay Boy (1984). Ona je ujedno Sutherlandu i redatelju Danielu Petrieju donijela nominacije za nagradu Genie za najboljeg glumca i najboljeg redatelja.

Nakon uspjeha u filmu The Bay Boy, Sutherland se konačno preselio u Los Angeles, gdje je njegova karijera uistinu krenula uzlaznom putanjom. Uz razne uspješne filmove od kojih će se velik broj naći na ovom popisu, jedna od najprepoznatljivijih uloga Kiefera Sutherlanda je Jack Bauer, federalni agent u TV seriji 24.

Kiefer Sutherland
Foto: Shutterstock

Kiefer Sutherland filmovi – 10 najboljih

Kiefer Sutherland se u svojoj karijeri našao u velikom broju filmova i serija, a iako su neke uloge, kao spomenuta uloga u seriji 24, obilježile njegovu karijeru, fokusirali smo se isključivo na filmove prilikom kreiranja ovog popisa. Pogledajmo stoga koji su se sve filmovi našli na njemu!

10. The Vanishing (1993)

Žanr: Drama, horor, misterija, triler
Redatelj: George Sluizer 
Uloge: Jeff Bridges, Kiefer Sutherland, Nancy Travis, Sandra Bullock

Radnja ukratko: Barney Cousins (Jeff Bridges) je profesor kemije koji planira oteti ženu. Unatoč pomnom razmatranju i planiranju, čovjek uvijek uspijeva zabrljati. Diane (Sandra Bullock), koja putuje s dečkom Jeffom (Kiefer Sutherland), tako postaje lagana meta. Priča je ispričana uglavnom iz Jeffovog gledišta.

9. The Three Musketeers (1993)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, obiteljski, romantični 
Redatelj: Stephen Herek
Uloge: Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Gabrielle Anwar 

Radnja ukratko: Ponajbolji mušketiri, Aramis (Charlie Sheen), Athos (Kiefer Sutherland) i Porthos (Oliver Platt), pridružuju se mladom i temperamentnom potencijalnom mušketiru, D’Artagnanu (Chris O’Donnell). Žele zaustaviti zlog kardinala Richelieua (Tim Curry) koji kuje zavjeru: sklopiti savez s neprijateljskom Engleskom uz pomoć tajanstvene grofice D’Winter (Rebecca De Mornay). Četvorica tako kreću u misiju zaštite kralja Louisa (Hugh O’Conor) i Francuske.  

8. Freeway (1996)

Žanr: Krimi, drama, triler 
Redatelj: Matthew Bright
Uloge: Reese Witherspoon, Kiefer Sutherland, Bokeem Woodbine

Radnja ukratko: Vanessa Lutz (Reese Witherspoon) je petnaestogodišnja djevojčica koja bježi od kuće kako bi živjela s bakom nakon što ju je otac zlostavljao, a majka uhićena zbog prostitucije. Na putu joj se pokvari automobil. Pokupi je čovjek pristojnog i uglađenog izgleda. Ono što djevojka ne zna je to da se radi o silovatelju s autoceste o kojem bruji čitava zemlja.

7. A Few Good Men (1992)

Žanr: Drama, triler
Redatelj: Rob Reiner 
Uloge: Tom Cruise, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland 

Radnja ukratko: Uzbudljiv sudski triler u kojem poručnik Daniel Kaffee (Tom Cruise), mornarički odvjetnik koji po prvi put vidi unutrašnjost sudnice, brani dvojicu tvrdoglavih marinaca koji su optuženi za ubojstvo kolege. U njihovu obranu staje i ambiciozna časnica JoAnne Galloway (Demi Moore). Svi tragovi vode do brigadira Jessepa (Jack Nicholson), zapovjednika baze koji smatra kako pod njegovim zapovjedništvom mogu služiti samo najsposobniji.

6. Flatliners (1990)

Žanr: Drama, horor, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts 

Radnja ukratko: Pet studenata medicine se upušta u iznimno opasan eksperiment. Naime, oni pokušavaju probiti granicu između života i smrti, kako bi saznali postoji li zagrobni život. Svaki od njih pristaje biti klinički mrtav nekoliko minuta. Nakon oživljavanja, doživljavaju zastrašujuće vizije davno zaboravljenih sjećanja. Ono što nisu znali je to da kada jedanput probijete granicu života i smrti, donosite nešto sa sobom, nešto iz prošlosti što će vas proganjati, ali i povrijediti.

5. Dark City (1998) 

Žanr: Fantazija, misterija, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Alex Proyas
Glumci: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly 

Radnja ukratko: John Murdoch (Rufus Sewell) se budi u kadi i prima upozoravajući telefonski poziv, a glas s druge strane mu govori da mora napustiti sobu jer će biti zarobljen. Prije odlaska pronalazi tijelo žene. Ubrzo mu se za petama nađe skupina stranaca koja ga lovi, ali nekako uspijeva pobjeći. Frank Burnstead (William Hurt) je detektiv koji vjeruje da je on serijski ubojica. Murdoch polako dolazi do saznanja da ima nekontrolirane moći slične svojim progoniteljima.

4. Young Guns (1988) 

Žanr: Akcija, vestern
Redatelj: Christopher Cain 
Glumci: Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Charlie Sheen 

Radnja ukratko: Novi Meksiko, 1878. godina. John Tunstall (Terence Stamp) skuplja mlade revolveraše s ulice kako bi ih natjerao da rade na njegovom ranču. Uz to ih želi i naučiti čitati i civilizirati. Međutim, postaje trn u oku imućnom rančeru Murphyju (Jack Palance) jer mu postaje konkurent u prodaji stoke. Uskoro će se stvari zakuhati i kada sud zakaže, revolveraši preuzimaju zakon u svoje ruke. 

3. Phone Booth (2002)

Žanr: Krimi, triler 
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Colin Farrell, Kiefer Sutherland, Forest Whitaker 

Radnja ukratko: Stu Shepard (Colin Farrell) je bezobrazni i arogantni publicist koji smatra da se čitav svijet okreće oko njega. Svakog dana iz iste telefonske govornice naziva ženu s kojom vara svoju suprugu. Jednog dana u govornici zazvoni telefon. Stu se javlja na telefon i otkriva da se s druge strane nalazi nevidljivi snajperist koji zna sve o Stuu, uključujući i njegove veze. Pozivatelj sada drži Stua kao taoca i od njega zahtijeva da sve prizna svojoj ženi.

2. The Lost Boys (1987)

Žanr: Komedija, horor 
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Jason Patric, Corey Haim, Dianne Wiest, Kiefer Sutherland 

Radnja ukratko: Nedavno razvedena majka i njezini sinovi tinejdžeri, Mike (Jason Patric) i Sam (Corey Haim), zbog financijskih se problema dosele kod oca u kalifornijski grad Santa Clara. Sam ne doživljava ozbiljno okolne priče o vampirima koji opsjedaju grad. Međutim, nakon što Mike u lokalnom baru upozna lijepu djevojku Lucy (Dianne Wiest), počne pokazivati klasične znakove vampirizma. Bojeći se za život svog brata, Sam unajmljuje dva mlada lovca da spase njegovog brata i ubiju glavnog vampira.

1. Stand By Me (1986)

Žanr: Avantura, drama 
Redatelj: Rob Reiner 
Glumci: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Kiefer Sutherland 

Radnja ukratko: Pisac Gordie Lachance (Wil Wheaton) ostaje šokiran kada iz lokalnih novina pročita da mu je umro drag prijatelj iz djetinjstva. Prisjeća se događaja mnogo godina unatrag. On i njegova bliska tri prijatelja, Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) i Vern (Jerry O’Connell), kreću u pustolovinu koja će im promijeniti živote. Potaknuti nestankom jednog dječaka, prate željezničke tračnice i postaju heroji kada pronađu njegovo tijelo. Nažalost po njih, to je učinio i opaki Ace Merrill (Kiefer Sutherland) i njegova družba nasilnika.

Similar Posts