Najava 24. izdanja Splitskog Filmskog Festivala

Najava 24. izdanja Splitskog Filmskog Festivala

U srijedu, 18.9. počinje dvadeset i četvrto izdanje najstarije hrvatske filmske manifestacije, Split Film Festivala. Kao i svake godine, festival donosi niz nezavisnih autora sa svih krajeva svijeta, pa će tako gledatelji ove godine imati priliku pogledati i filmove koji stižu čak iz Butana, Vijetnama, sa Filipina ili pak Bangladeša. Film koji otvara festival, Treća žena (redateljice Ash Mayfair), progovara o azijskom patrijarhatu iz vizure četrnaestogodišnjakinje koju je zapala uloga treće žene bogatog vijetnamskog zemljoposjednika. Filipinski film Alpha, butanski Crveni falus, nizozemski Ovčji junak, kineski Ostali te švedski film X i Y, svi se redom bave relevantnim temama današnjice poput ljudskih prava, položaja žena u svijetu, migrantskih kriza, seksualnog identiteta kao i ograničenja društvenih normi ili pak posljedica koje sloboda izbora i njezin manjak, donose.

Osim jake međunarodne konkurencije, Festival donosi i niz hrvatskih filmova, dugometražnih i kratkometražnih, koji će svi biti po prvi puta prikazani u Splitu, ako ne i u cijeloj Dalmaciji. Tako ove godine u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata i kinu Karaman gledamo dugometražni prvijenac “Zagrebački ekvinocij”, niskobudžetni prvijenac mladog zagrebačkog redatelja Svebora Jelića koji nam prikazuje zagrebački noćni život, te erotski triler “Posljedni dani ljeta” Damira Radića, filmskog kritičara i književnika. Bit će prikazani i raznovrsni domaći kratki filmovi, poput “Zoka i potočić” Igora Jelinovića, “Eutanazija” Joška Marušića i “Treći kat lijevo” Renate Lučić.

Festival ima i bogati popratni program, na kojem će gledatelji moći gledati Virtual Reality filmove uz pomoć Oculus head set naočala a tu će biti i predavanje engleske savjetnice London Film Festivala Helen de Witt o problemu online streaminga u odnosu na tradicionalan odlazak u kino, kao i predavanje o odnosu pokretnih i statičnih slika u filmu, američkog filmskog autora Roberta Arnolda. Njegova će retrospektiva filmova biti također prikazana u Posebnom programu, uz onu Mikhaila Maksimova, ruskog video umjetnika i game-artista. Osim toga, predavanje o umjetnoj inteligenciji pod nazivom “Umjetna inteligencija jučer i danas” održat će profesor i predavač na splitskom FESB-u, Darko Stipaničev.

Festival traje do 25. rujna a otvorenje će biti 18.9. u 21.30, u kinu Karaman u Splitu, a detaljni program može se pronaći na Web stranici festivala, www.splitfilmfestival.hr

Similar Posts