kevin bacon

Kevin Bacon filmovi – Top 10 najboljih

Kevin Bacon je američki glumac i glazbenik rođen 8. srpnja 1958. godine u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD. On je jedno od šestero djece Edmunda Bacona, istaknutog urbanog planera iz Philadelphije i Ruth Hilde Holmes, učiteljice i aktivistice.

Bacon je glumačku karijeru započeo kasnih 1970-ih malim ulogama u TV emisijama i filmovima. Proboj mu je došao 1984. godine ulogom u Footloose, popularnom glazbenom dramskom filmu, gdje je glumio glavnu ulogu Rena McCormacka, tinejdžera koji voli plesati. Od tada se Bacon pojavio u brojnim popularnim filmovima i TV serijama, uključujući A Few Good Men (1992) i Apollo 13 (1995).

Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad, uključujući Zlatni globus za najboljeg glumca u miniseriji ili televizijskom filmu za Taking Chance, 2009. godine. Osim glumom, Bacon se bavi i glazbom te je od 1995. godine član benda Bacon Brothers, koji je osnovao sa svojim starijim bratom Michaelom Baconom. Bend je do sada objavio devet studijskih albuma. Bacon je u braku s glumicom Kyrom Sedgwick od 1988. godine i zajedno imaju dvoje djece, sina Travisa i kćer Sosie.

kevin bacon
Foto: Shutterstock

Kevin Bacon filmovi – 10 najboljih

Kevin Bacon je u svojoj karijeri zasad glumio u više od 100 filmova i serija, a kako bi kreirali ovaj popis, osvrnuli smo se samo na filmove, dok serije ostavljamo za neku drugu prigodu. Vjerujemo da smo uspjeli izdvojiti 10 sjajnih filmova u kojima se našao ovaj glumac, a o kojim je filmovima riječ, pogledajte u nastavku!

10. Sleepers (1996)

Žanr: Krimi, drama, triler
Redatelj: Barry Levinson 
Uloge: Robert De Niro, Kevin Bacon, Brad Pitt, Jason Patric 

Radnja ukratko: Četiri dječaka koja odrastaju u mjestu pod imenom Hell’s Kitchen smišljaju smicalice, a jedna od njih će ozlijediti jednog starca. Dječaci su osuđeni na nešto manje od godinu dana u domu Wilkinson u saveznoj državi New York. Svakodnevnim premlaćivanjem, ponižavanjem i seksualnim zlostavljanjem od strane čuvara, njihovi će se životi drastično promijeniti. Nakon 13 godina, ponovni susret između momaka i čuvara, rezultirat će osvetom.

9. Apollo 13 (1995)

Žanr: Avantura, drama, povijesni 
Redatelj: Ron Howard 
Uloge: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon 

Radnja ukratko: Film prema istinitoj priči o nesretnoj misiji Apolla na Mjesec. Iako su trebali letjeti Apollom 14, astronauti Lovell (Tom Hanks), Haise (Bill Paxton) i Swigert (Kevin Bacon) su pomaknuti na Apollo 13. Bilo je malo interesa za ovaj let jer je SAD već postigao svoj cilj slijetanja na Mjesec. Za ovaj “rutinski” let, interes raste tek kada stvari krenu iznimno loše, a šanse za siguran povratak astronauta postaju sve manje.

8. A Few Good Men (1992)

Žanr: Drama, triler
Redatelj: Rob Reiner 
Uloge: Tom Cruise, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland 

Radnja ukratko: Uzbudljiv sudski triler u kojem poručnik Daniel Kaffee (Tom Cruise), mornarički odvjetnik koji po prvi put vidi unutrašnjost sudnice, brani dvojicu tvrdoglavih marinaca koji su optuženi za ubojstvo kolege. U njihovu obranu staje i ambiciozna časnica JoAnne Galloway (Demi Moore). Svi tragovi vode do brigadira Jessepa (Jack Nicholson), zapovjednika baze koji smatra kako pod njegovim zapovjedništvom mogu služiti samo najsposobniji.

7. Wild Things (1998)

Žanr: Krimi, drama, misterija, triler
Redatelj: John McNaughton 
Uloge: Kevin Bacon, Neve Campbell, Matt Dillon, Denise Richards

Radnja ukratko: Život srednjoškolskog savjetnika Sama Lombarda (Matt Dillon), koji živi u Blue Bayu na jugu Floride, okreće se u totalno drugom smjeru. Razlog je Kelly Van Ryan (Denise Richards), kći milijarderke Sandre Van Ryan (Theresa Russell), jedne od moćnih i elitnih članica zajednice Blue Baya. Kelly je zaljubljena u Sama, ali kada ovaj ne pokaže preveliki interes za nju, ona ga optužuje da ju je silovao. Stvari za Sama postaju još gore kada problematična i zločesta djevojka Suzie Toller (Neve Campbell) istupi i kaže da je Sam i nju silovao. Istražujući slučaj, policijski detektiv Ray Duquette (Kevin Bacon) je sve više uvjeren u zavjeru koja uključuje Sama, Kelly i Susie te otkriva da ništa nije onako kako se čini. 

6. She’s Having a Baby (1988)

Žanr: Komedija, drama, romantični
Redatelj: John Hughes 
Uloge: Kevin Bacon, Elizabeth McGovern, Alec Baldwin 

Radnja ukratko: Jake (Kevin Bacon) i Kristy Briggs (Elizabeth McGovern) su mladenci koji su pomalo nespremni za brak i sve ono što njihovi roditelji očekuju od njih. Žele li djecu? Njihovi roditelji sigurno žele. Stvarima ne pomaže niti Jakeov prijatelj Davis (Alec Baldwin) koji se uvijek pojavljuje kada ne treba. 

5. Stir of Echoes (1999)

Žanr: Horor, misterija, triler
Redatelj: David Koepp
Glumci: Kevin Bacon, Zachary David Cope, Kathryn Erbe

Radnja ukratko: Tom (Kevin Bacon) na zabavi bude hipnotiziran od strane svoje šogorice. Ubrzo dobiva vizije i sanja duh jedne djevojke. Duh zahtjeva nešto od njega – da sazna kako je umrla. Što više bude istraživao, Tom će otkrivati šokantnu istinu iza njezine smrti što će dovesti njegovu čitavu obitelj u opasnost.

4. Hollow Man (2000) 

Žanr: Akcija, horor, znanstvena fantastika, triler 
Redatelj: Paul Verhoeven 
Glumci: Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin 

Radnja ukratko: Briljantni, ali arogantni znanstvenik Sebastian Caine (Kevin Bacon) je nakon niza godina eksperimentiranja napokon otkrio način kako da materiju učini nevidljivom. Odlučan u namjeri da učini veliki proboj u tom polju, tjera svoj tim znanstvenika da prijeđe na sljedeću razinu: koristeći sebe kao subjekt. Test je bio uspješan, međutim proces se ne može okrenuti i izgleda da je Caine osuđen na život nevidljivog čovjeka zbog čega počinje pokazivati vrlo opasne nuspojave svog izvanrednog stanja.

3. Tremors (1990) 

Žanr: Komedija, horor
Redatelj: Ron Underwood 
Uloge: Kevin Bacon, Fred Ward, Finn Carter

Radnja ukratko: Sve što Valentine McKee (Kevin Bacon) i Earl Bassett (Fred Ward) žele je pobjeći od dosadnog života u pustinjskom gradu Perfection u Nevadi. Skrenut će s puta kada se oko njih misteriozno počnu gomilati leševi. Kada se sukobe s ružnim stvorenjima s pipcima, odlaze natrag u grad kako bi proširili vijest. Iako bića nisu osobito inteligentna, njihove moći su zapanjujuće.

2. Flatliners (1990)

Žanr: Drama, horor, znanstvena fantastika, triler
Redatelj: Joel Schumacher 
Uloge: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts 

Radnja ukratko: Pet studenata medicine se upušta u iznimno opasan eksperiment. Naime, oni pokušavaju probiti granicu između života i smrti, kako bi saznali postoji li zagrobni život. Svaki od njih pristaje biti klinički mrtav nekoliko minuta. Nakon oživljavanja, doživljavaju zastrašujuće vizije davno zaboravljenih sjećanja. Ono što nisu znali je da kada jedanput probijete granicu života i smrti, donosite nešto sa sobom, nešto iz prošlosti što će vas proganjati, ali i povrijediti.

1. Footloose (1984) 

Žanr: Drama, glazbeni , romantični
Redatelj: Herbert Ross 
Glumci: Kevin Bacon, Lori Singer, John Lithgow 

Radnja ukratko: Priča o tinejdžerskoj pobuni i represiji. Tinejdžer Ren McCormack (Kevin Bacon) i njegova obitelj se presele iz velegrada Chicaga u mali gradić na Srednjem zapadu. Tamo će doživjeti pravi kulturološki šok. Iako se jako trudi uklopiti, Ren ne može vjerovati da živi na mjestu gdje su rock glazba i ples ilegalni. Ren i njegovi prijatelji iz razreda žele ukinuti ovu uredbu, pogotovo jer je maturalna večer vrlo blizu, ali samo Ren ima hrabrosti napraviti korak više za ukidanje zastarjele zabrane i revitalizaciju duha.

Similar Posts