brendan fraser

Brendan Fraser filmovi – Top 10 najboljih

Brendan Fraser je američko-kanadski glumac rođen 3. prosinca 1968. godine u Indianapolisu, SAD. Odrastanje je nastavio u Kanadi, u gradu Torontu, gdje je studirao na Upper Canada College i kasnije na Cornish College of the Arts u Seattleu.

Fraser je svoju glumačku karijeru započeo početkom 1990-ih, a prvu veliku ulogu ostvario je u filmu Encino Man iz 1992. godine. Međutim, pravu popularnost stekao je ulogom Ricka O’Connella u filmovima The Mummy (1999) i The Mummy Returns (2001).

Fraser je tijekom svoje karijere ostvario brojne zapažene uloge u igranim filmovima, a također je poznat po svojim ulogama u animiranim filmovima, uključujući Robot Chicken i The Fairly OddParents.

Međutim, nakon nekoliko godina uspješne karijere, Fraser se počeo boriti s raznim osobnim problemima i zdravstvenim poteškoćama, što je utjecalo na njegovu karijeru. Unatoč tome, nastavio je raditi na filmskim projektima, a nedavno je ponovno stekao popularnost ulogom u seriji Doom Patrol koja se emitira od 2019. godine i najnovijem filmu The Whale (2022).

Fraser je također poznat po svojim humanitarnim aktivnostima i podršci brojnim dobrotvornim organizacijama. Proveo je i neko vrijeme u Afganistanu i Iraku posjećujući vojnike i donirajući sredstva za obnovu zemlje. Također je aktivan u podršci organizacijama koje se bore protiv raka i bolesti srca.

brendan fraser
Foto: Shutterstock

Brendan Fraser filmovi – 10 najboljih

Brendan Fraser je jedan glumac zanimljivog životnog puta i karijere, a u njoj se našao u više od 70 filmova i serija. Vjerujemo da smo među njima uspjeli izdvojiti 10 najboljih i da će na ovom popisu svatko pronaći neki Fraserov film za koji smatra da zaslužuje biti na popisu. Pogledajmo koji su filmovi na našem popisu najboljih 10!

10. Gods and Monsters (1998)

Žanr: Biografija, drama 
Redatelj: Bill Condon 
Uloge: Ian McKellen, Brendan Fraser, Lynn Redgrave  

Radnja ukratko: Priča o Jamesu Whaleu (Ian McKellen), redatelju filmova Frankenstein (1931), The Invisible Man (1933), Frankensteinova nevjesta (1935), Show Boat (1936), koji se odavno povukao iz blještavila Hollywooda. Moždani udar pokrenut će nekoć zakopane bljeskove sjećanja na njegov život u Dudleyu, njegovu filmsku karijeru i rovove tijekom Prvog svjetskog rata. Prepričava mnoga svoja iskustva svom mišićavom vrtlaru Claytonu Booneu (Brendan Fraser). James se prepušta svojim fantazijama nagovarajući Boonea da mu bude model.

9. Bedazzled (2000)

Žanr: Komedija, fantazija
Redatelj: Harold Ramis 
Uloge: Brendan Fraser, Elizabeth Hurley, Frances O’Connor 

Radnja ukratko: Elliot Richards (Brendan Fraser) se baš ne snalazi u društvu. Želi djevojku svojih snova i još mnoge stvari, a dobit će ih kada se sretne s vrlo zavodljivom Sotonom (Elizabeth Hurley). Cijena je sitnica: samo njegova duša. Njegove želje uključuju: da bude košarkaška zvijezda, bogat, moćan i slično.

8. Airheads (1994)

Žanr: Komedija, krimi, glazbeni 
Redatelj: Michael Lehmann 
Uloge: Brendan Fraser, Steve Buscemi, Adam Sandler  

Radnja ukratko: Heavy metal grupu The Lone Rangers čine pjevač/gitarist Chazz (Brendan Fraser), basist Rex (Steve Buscemi) i bubnjar Pip (Adam Sandler). Ne mogu nagovoriti niti jednog producenta da ih potpiše niti da posluša njihovu demo vrpcu. Očajni, trio se naoruža puškama igračkama i upada u radio stanicu kako bi pustili svoju vrpcu. 

7. George of the Jungle (1997)

Žanr: Akcija, avantura, komedija, obiteljski, romantični
Redatelj: Sam Weisman 
Uloge: Brendan Fraser, Leslie Mann, Thomas Haden Church 

Radnja ukratko: George (Brendan Fraser) je bio beba kada se dogodila zrakoplovna nesreća iznad džungle. On je ostao živ i usvojen od jednog mudrog majmuna. Njegov život u džungli je prilično zanimljiv, sve dok lijepa, plavokosa američka nasljednica, Ursula Stanhope (Leslie Mann), ne otputuje iz San Francisca u potrazi za pustolovinom.

6. School Ties (1992)

Žanr: Drama
Redatelj: Robert Mandel
Uloge: Brendan Fraser, Matt Damon, Chris O’Donnell 

Radnja ukratko: David Greene (Brendan Fraser), inače židovske vjere, upisan je u ekskluzivnu školu St. Matthews. Priželjkuje da će ga nakon diplome primiti na Harvard. Slušajući komentare protiv židova i komunista, nikome ne otkriva svoju pozadinu. Postaje popularan kada se sprijatelji s Charliejem Dillonom (Matt Damon) i iskoristi svoje atletske vještine kako bi odveo školu na nogometno prvenstvo. Charlijeva djevojka, Sally Wheeler (Amy Locane), počne privlačiti Davida na Charliejevo nezadovoljstvo. Ogorčeni Charlie, nakon što ga je Sally ostavila, saznaje Davidovu pozadinu i javno ga razotkriva. To će dovesti do nasilja i Davidovog otuđenja od svih. 

5. The Mummy Returns (2001)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, triler 
Redatelj: Stephen Sommers
Glumci: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah 

Radnja ukratko: Nakon mirnih osam godina, u kojima Rick (Brendan Fraser) i Evelyn (Rachel Weisz) imaju osmogodišnjeg sina Alexa (Freddie Boath), Imhotep (Arnold Vosloo) se ponovno vraća iz mrtvih, ali ovaj put nije jedina prijetnja. Drevni vojskovođa, Kralj škorpiona (Dwayne Johnson) ponovno diše, a mistični artefakt, Anubisova narukvica, zapečati sudbinu i Evelyn i njezinog nevinog sina.

4. Blast from the Past (1999) 

Žanr: Komedija, drama, romantični, znanstvena fantastika 
Redatelj: Hugh Wilson  
Glumci: Brendan Fraser, Alicia Silverstone, Christopher Walken 

Radnja ukratko: Jedan ekscentrični znanstvenik, zbog straha od nuklearnog rata između SAD-a i Sovjetskog Saveza, pravi sklonište od bombi u svom podrumu. Tijekom kubanske raketne krize, misleći da će stvari eskalirati, odveo je svoju trudnu suprugu u sklonište. Kada zrakoplov koji je letio iznad njih izgubi kontrolu, sruši se na njihovu kuću što aktivira brave skloništa dizajnirane da se ne otvaraju 35 godina. Žena rađa dječaka Adama (Brendan Fraser) koji nakon svih tih godina konačno izlazi u njemu nepoznat svijet.

3. The Quiet American (2002) 

Žanr: Drama, romantični, triler, ratni 
Redatelj: Phillip Noyce 
Uloge: Michael Caine, Brendan Fraser, Rade Šerbedžija 

Radnja ukratko: Početak pedesetih godina prošlog stoljeća. Prekrasan i egzotičan grad Sajgon, uhvaćen u ruke vijetnamskog rata za oslobođenje francuskih kolonijalnih sila. Idealistički američki humanitarni radnik Alden Pyle (Brendan Fraser), sprijatelji se s dopisnikom londonskog Timesa, Thomasom Fowlerom (Michael Caine). Kada Fowler upozna Pylea s njegovom lijepom i mladom vijetnamskom ljubavnicom Phuong (Thi Hai Yen Do), započet će buran ljubavni trokut koji će dovesti do niza zapanjujućih otkrića i na kraju ubojstva.

2. The Whale (2022)

Žanr: Drama 
Redatelj: Darren Aronofsky 
Glumci: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins 

Radnja ukratko: Povratak Brendana Frasera glumi nakon dugog niza godina u psihološko slojevitoj priči o profesoru engleskog jezika Charlieu (Brendan Fraser), opasno pretilom čovjeku koji se bori sa zdravstvenim problemima, dok se nastoji iznova povezati sa svojom otuđenom sedamnaestogodišnjom kćeri Ellie (Sadie Sink). Nju i njenu majku je napustio prije mnogo godina zbog veze s muškarcem.

1. The Mummy (1999)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija 
Redatelj: Stephen Sommers 
Uloge: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah 

Radnja ukratko: Imhotep (Arnold Vosloo) je visoki svećenik koji je zbog izdaje osuđen na nezamislivo mučenje kroz čitavu vječnost tako što je živ zakopan. Gotovo tri tisućljeća kasnije, neustrašivi američki pustolov Rick O’Connell (Brendan Fraser) kreće, uz pomoć britanske egiptologinje Evelyn (Rachel Weisz) i njezinog brata Jonathana (John Hannah), u potragu za blagom u izgubljenom gradu Hamunaptra, gdje će osloboditi stvorenje koje će se regenerirati nakon tri tisućljeća. 

Similar Posts